Basgruppsfall 8 - Junichi Nakata Flashcards
Det finns tre steg i alkoholmetabolismen, vilka är det?
Steg 1: Etanol till acetaldehyd
Steg 2: Acetaldehyd till etansyra
Steg 3: Etansyra till acetyl-CoA
Beskriv det första steget i alkoholmetabolismen: etanol till acetaldehyd.
Genom enzymet alkoholdehydrogenas (ADH) så oxideras etanol till acetaldehyd. Denna process sker i cytosolen hos hepatocyterna (leverceller). I jämviktsreaktionen som sker så används NAD+ som en kofaktor, och reduceras till NADH samtidigt som etanol oxideras till acetaldehyd.
Beskriv det andra steget i alkoholmetabolismen: acetaldehyd till etansyra.
Acetaldehyd oxideras till etansyra, en process som möjliggörs genom aldehyddehydrogenas (ALDH). Denna process är också beroende av NAD+. NAD+ reduceras till NADH.
Beskriv det tredje steget i alkoholmetabolismen: etansyra (acetat) till acetyl-CoA.
I det tredje steget så bildas acetyl-CoA ur etansyra, och ytterligare metabolisering sker i citronsyracykeln.
Vilket är det hastighetsreglerande steget i alkoholmetabolismen? Varför?
Det är det andra steget (acetaldehyd till etansyra) som är hastighetsreglerande, och beror på tillgången på NAD+. Det blir ett överskott på NADH i samband med att alkoholen oxideras, och kapaciteten i mitokondriens elektrontransportkedja (som oxiderar NADH till NAD+) blir avgörande.
Vad är det som gör dig “full”?
Det är acetaldehyd som du har i dig som gör dig “full”.
Varför är det vanligare att folk från östra Asien hanterar alkohol sämre än den genomsnittliga kaukasien?
Det har att göra med två enzymer, alkoholdehydrogenas (ADH) och aldehyddehydrogenas (ALDH).
Alkoholdehydrogenas omvandlar etanol till acetaldehyd, vilket är molekylen som gör att man blir “full”. Det finns olika former av detta enzym, och de mer effektiva är vanliga i östra Asien.
Aldehyddehydrogenas omvandlar acetaldehyd till etansyra. ALDH2 förekommer i mitokondrien, och svarar för det mesta av acetaldehydmetaboliseringen. Det finns två olika varianter av ALDH2, där den allel resulterar i ett ALDH-enzym som binder betydligt sämre till NAD+ (högt Km) och därmed orsakar en försämrad oxidation av acetaldehyd. Denna variant är vanligare i östra Asien.
Vad är Michaelis-Mentens ekvation?
Michaelis-Mentens ekvation beskriver sambandet mellan koncentrationen av ett substrat och reaktionshastigheten till produkt, beroende på vilket enzym som används.
V = (Vmax*[S]) / (Km+[S])
Ifall Km (vilket är en konstant som varierar mellan olika slags reaktioner) är låg så blir kvoten större. Ifall koncentrationen av ett substrat ökar så blir hastigheten också högre.