Basgruppsfall 1-3 - Professionell utveckling Flashcards
Det svenska läkarförbundet har 19 etiska regler. Vilken är #1 och #8?
- Läkaren ska i sin gärning alltid ha patientens hälsa som det främsta målet och om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta.
- Läkaren ska inte utan undersökning eller annan tillräcklig kunskap om patienten ge råd eller behandling.
Du är läkarstudent. Din kusin Smultron som bor i Åmål ringer upp dig och säger att hon har gröna fläckar i armhålan, och undrar vad hon skall göra. Vad svarar du? Använd dig av en etisk regel från läkarförbundet.
Det rimliga är att be Smultron att söka till närmaste vårdinrättning, förslagsvis en vårdcentral. Du är varken utbildad läkare, eller har tillräcklig kunskap och utbildning för att ta ett ordentligt beslut.
Etisk regel #8: Läkaren ska inte utan undersökning eller annan tillräcklig kunskap om patienten ge råd eller behandling.
Vilken lag innehåller bestämmelser om bland annat tillgänglighet, information, samtycke, delaktighet, fast vårdkontakt och individuell planering, val av behandlingsalternativ och hjälpmedel, ny medicinsk bedömning, val av utförare, personuppgifter och intyg, synpunkter, klagomål och patientsäkerhet?
Patientlagen.
Lagen syftar till att inom hälso- och sjukvårdsverksamhet stärka och tydliggöra patientens ställning samt till att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Lagen är alltså mycket central när det handlar om att specificera patientens rättigheter när denne kommer i kontakt med hälso- och sjukvården.
Vilka är de tre prioriteringsprinciperna?
Människovärdesprincipen
Behovs- och solidaritetsprincipen
Kostnadseffektivitetsprincipen
Beauchamp & Childress (2001) beskrev fyra principer inom medicinsk eitk, vilka är det?
Rättvisa
Inte skada
Autonomi
Göra gott
Vad är skillnaden mellan öppenvård och slutenvård?
Slutenvård sker då en patient är inlagd på någon typ av vårdavdelning. Öppenvård sker utan inläggning men kan ske på både sjukhus och på vårdcentral.
Vilka patientjournaler får man ta del av?
Man får ta del av alla patientjournaler som krävs för att man ska kunna utföra sitt arbete på ett korrekt sätt (gäller även studier). Man får inte läsa släktingars och vänners journaler (om man inte vårdar dem) och man får inte läsa sin egen journal (man får endast läsa den som finns tillgänglig på 1177 Vårdguiden). Tänk alltid på din tystnadsplikt!
Vilka är de tre vanligaste orsakerna till att små barn besöker öppenvården i Sverige?
Luftvägsinfektioner, öroninflammationer och virusinfektioner.
Orsakerna varierar kraftigt med avseende på barnets ålder. Dessa gäller främst för barn mellan 0 och 6 år. Hos barn mellan 7 och 17 år toppar luftvägsinfektioner, följt av halsfluss och olika typer av skador. Vuxnas sjukdomspanorama ser annorlunda ut.
Tystnadsplikten är viktig, men ibland är det svårt att veta vad man får säga och vad man inte får säga. Vad av följande är INTE tillåtet?
Att informera föräldrar/förmyndare om vården av deras barn
Att bekräfta att du för tillfället vårdar en släkting till en person som ringer till ditt läkarkontor
Att tala med en kollega om en patient som båda vårdar
Att utförligt berätta för en patient om dennes sjukdomar och åkommor
Kollegor som är delaktiga i vården av en patient, föräldrar/förmyndare till en patient samt patienten själv har i de flesta fall rätt att ta del av känsliga patientuppgifter. Nära släktingar har det inte. Om en släkting till en av dina patienter ringer till dig kan det vara en god idé att vänligt svara att du på grund av tystnadsplikten varken kan bekräfta eller förneka att du vårdar personen ifråga.
Vad betyder ordet autonomi? (yey, högskoleprovet)
Inom hälso- och sjukvården i Sverige är autonomi ett särskilt viktigt begrepp. Det innebär i praktiken att patienten själv ska kunna vara med och bestämma över sin vård, till exempel tacka ja eller nej till olika behandlingar och läkemedel och därmed göra val som leder till de bästa konsekvenserna för patienten själv.
Vilken är den vanligaste typen av infektion i Sverige?
Luftvägsinfektioner är vanligast, sedan kommer urinvägsinfektioner, följt av hud- och mjukdelsinfektioner.
Det finns många lagar, regler och förrättningar som styr hälso- och sjukvården i Sverige. Följande utdrag kommer från en mycket central lag, vilken?
“Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.”
Hälso- och sjukvårdslagen
Vad behandlar patientlagen?
Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård. Du ska också få information om möjligheten att välja den vård du behöver. Information om vårdval, behandlingar och andra viktiga delar i din vård ska underlätta för dig att vara med och bestämma.
Vad behandlar patientsäkerhetslagen?
Lagens syfte är att främja hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvård och därmed jämförlig verksamhet.
Vad behandlar patientdatalagen?
Patientdatalagen innehåller uppgifter om vem som är skyldig att föra journalhandlingar, vad en patientjournal ska innehålla och vilka rättigheter och skyldigheter patienter och sjukvården har rörande patientjournaler. Både privat och offentlig sjukvård omfattas av patientdatalagen.