Basgruppsfall 3 - Holger Andersson Flashcards
Vad är en normal pH-nivå i människokroppen?
Människokroppen har som mål att bibehålla en pH-nivå mellan 7,35 och 7,45, med ett genomsnitt på 7,4.
Vad innebär det att pH-nivån understiger 7,35? Vad innebär det att pH-nivån överstiger 7,45?
Ifall pH-värdet faller under 7,35 så kallas det för acidos, och ifall det överstiger 7,45 så kallas det för alkalos.
Vilka är det två regleringssätten för kroppen att reglera syra-bas-balansen?
Det är lung- och njurreglering.
Varför gör normal metabolism konstant blodet surare?
Kroppen producerar ständigt koldioxid genom normal cellandning, något som utsöndras till cellbanan. Ifall en ökning av koldioxid sker så förskjuts jämviktsekvationen åt höger.
CO2 + H20 <-> H2C03 <-> HCO3- + H+
Därför så bildas mer vätejoner, och detta gör i sin tur blodet surare (en lägre pH-nivå).
Hur reglerar lungreglering pH-nivån i blodet?
En minskad pH-nivå märks av centrala (finns i hjärnbryggan [pons] och förlängda märgen) eller perifera (finns i halsartärerna och aortabågen) kemoreceptorer, vilket leder till en djupare och snabbare andning. Detta får koldioxid till att andas ut, och därmed så behöver färre vätejoner produceras.
Hur reglerar njurreglering pH-nivån i kroppen?
Allt vätekarbonat filtreras initialt ut i samband med urinbildningen, men det mesta absorberas tillbaka. Det är genom att utsöndra vätejoner (genom en natriumberoende antiport) och genom att bilda bikarbonat som den kan reglera pH-nivån.
Vilken typ av reglering av pH-nivån sker snabbast?
Det är lungregleringen av pH-nivån som sker snabbast, inom minuter till timmar. Njurregleringen kan ta flera dagar.
Hur hjälper hemoglobin till att reglera pH-nivån i kroppen?
Eftersom koldioxid kan reagera med vatten så skulle det orsaka en höjning av koncentrationen av vätejoner, men hemoglobin kan binda in vätejonen och på så sätt förhindra en försurning av vattnet. Hemoglobin har också förmågan att binda in koldioxid direkt. När pH sedan stiger i det alveolära blodet så släpper hemoglobinet ifrån sig vätejonen som associerar med vätekarbonat, vilket leder till bildningen av koldioxid och vatten. Koldioxiden avges sedan under utandning.
Hur mycket av syret som kroppen tar upp är bundet till röda blodkroppar?
Mer än 98% är bundet till erytrocyter.
Beskriv strukturen hos en hemoglobinmolekyl.
Hemoglobin är en tetramer där varje monomer består av en globin som omsluter en hemgrupp. Hemgruppen är en porfyrin som koordineras kring en central järnjon. Globingruppen är en polypeptid som består av en alfa- eller en betakedja. Varje hemoglobin kan binda upp till fyra järnjoner, en för varje hemgrupp.
Vad är skillnaden på ett “tensed state” och ett “relaxed state” hos hemoglobinmolekylen?
Hemoglobin har en låg affinitet för syrgas när den ej har någon syrgas inbunden till sig, men en konformationell förändring sker när den första syrgasen har bundits in och affiniteten ökar. Den går från en “tensed state” till en “relaxed state”.
Vad heter kurvan? Vad beskriver den?
Dissociationskurvan beskriver hur lätt hemoglobin binder syre beroende på syrehalten som finns fritt i blodet. Föga förvånande är det därför att ju mer fritt syre som finns i blodet, desto mer är bundet till hemoglobin.
Hur kan högt aktiv vävnad få in större mängder syre för att producera ATP?
Det gör den genom att sänka partialtrycket av syre i vävnaden till 3 kPa. Eftersom skillnaden mellan partialtrycket i kapillärerna och i den högt aktiva vävnaden är stor så leder detta till att fler syremolekyler dissocierar från hemoglobinet och går in i vävnaden.
Hur påverkar temperaturen dissociationskurvan?
Temperatur har påverkan på hastigheten på dissociationen, och en ökad temperatur leder till en ökad dissociationshastighet. Normalt sett så påverkar det inte särskilt mycket eftersom kroppen reglerar dess temperatur ordentligt, men undantag görs i aktiv vävnad eftersom den kan generera mer energi än den ger ifrån sig som värme. Detta leder till att syre lättare dissocierar från hemoglobin här.
Beskriv Bohr-effekten.
Bohr-effekten beskriver det faktum att en höjning av koldioxidens (och därmed en lägre pH-nivå) partialtryck i blodet (pCO2) kommer att leda till en förskjutning av dissociationskurvan till höger. Detta beror på att det minskar hemoglobinets affinitet för syre. Detta innebär att det sker en ökad syrefrisättning i vävnader med högt pCO2, vilket oftast är vävnader med hög metabol aktivitet (och därav hög syreförbrukning).