7. Fiscale verplichtingen Flashcards

1
Q

Soorten belastingen

A
  • Indirecte belasting
  • Directe belastingen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Indirecte belastingen

A

Wordt geheven op transacties (“kortstondig feit”).

BTW is zodoende een typisch voorbeeld want dit wordt geheven op alle aan- en verkopen die in België plaatsvinden. We weten ondertussen dat de btw niet ten laste is van de onderneming.

De meeste andere indirecte belastingen zijn echter wel aanvaard als bedrijfskost (“andere bedrijfskosten”) en worden wél in mindering gebracht van het resultaat.

Andere voorbeelden van indirecte belastingen zijn registratierechten (aankoop onroerend goed), douanerechten (importgoederen) of accijnzen (aankoop schadelijke goederen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Directe belastingen

A

Een fiscale impact op het realiseren van inkomsten en die op duurzame wijze terugkeren.

Voorbeelden: personenbelasting en vennootschapsbelasting.

Voor inkomstenbelasting is dat het saldo niet aftrekbaar is. Het te betalen bedrag wordt dus niet als kost aanvaard en worden zodoende zelfs uit de winst gehaald ná de belastingberekening zelf.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Successierechten

A

Indirecte belasting op nalatenschappen. De belasting wordt berekend op de waarde de roerende en onroerende goederen (in binnen- en buitenland) die de overledene nalaat.
Synoniem: erfbelasting

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Registratierechten

A

Indirecte belasting op aanschaf van onroerende goederen. Zodoende betaalt men op woningen, magazijnen en gronden registratierechten bij aankoop. Let wel, dit is enkel van toepassing op bestaande (en dus geen “nieuwe”) onroerende goederen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Schenkingsrechten

A

Indirecte belasting op geregistreerde schenkingen van roerende goederen of sowieso op alle schenkingen van onroerende goederen.

Indien roerende goederen worden geschonken zonder schenkingsrecht te betalen, en de schenker overlijdt binnen de 3 jaar, dan zal de schenking alsnog worden belast volgens de gewone successierechten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Onroerende voorheffing

A

De onroerende voorheffing is een gewestelijke directe belasting op onroerende goederen die eigenaars jaarlijks moet betalen. De onroerende voorheffing wordt berekend op het (geïndexeerde) kadastraal inkomen (KI) van het onroerend goed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Accijnzen

A

Accijnzen zijn indirecte belastingen op het verbruik of gebruik van bepaalde schadelijke producten in de ganse EU (tabak, alcohol en fossiele brandstoffen) of specifieke artikelen in België alleen (alcoholvrije dranken en koffie).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

BTW

A

Indirecte belasting op het aan- en verkopen van goederen en diensten in België. Deze belasting is aftrekbaar of verschuldigd voor belastingplichtigen. Particulieren zijn de drager van de btw.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Verkeersbelasting

A

Indirecte belasting op motorvoertuigen die personen of goederen over de weg vervoeren. Deze belasting wordt jaarlijks aangerekend. Er zijn daarnaast ook nog transactie gebonden verkeersbelastingen zoals de belasting op inverkeersstelling of de kilometerheffing.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Personenbelasting

A

Directe belasting op het inkomen die een natuurlijk persoon heeft verdiend in het afgelopen kalenderjaar. Hierbij worden alle inkomens samengeteld. Dit kunnen naast bedrijfsinkomens ook roerende, onroerende of diverse inkomsten zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vennootschapsbelasting

A

Directe belasting op de fiscale winst die een vennootschap heeft gerealiseerd in de loop van zijn afgelopen boekjaar. Hierbij wordt de boekhoudkundige winst als basis genomen waarna er nog een aantal correcties volgen. Bij verlies wordt er geen belasting aangerekend.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Rechtspersonenbelasting

A

Een directe belasting op slechts bepaalde inkomsten van de meeste vzw’s. Het gaat hier om bepaalde onroerende, roerende en diverse inkomsten. Winst wordt in de rechtspersonenbelasting niet belast.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Roerende voorheffing

A

De inkomsten van kapitalen en roerende goederen (verhuur auto’s, dividenden, intresten, royalty’s, auteursrechten …) vormen een belastbaar inkomen in België. De roerende voorheffing is een directe belasting en wordt over het algemeen aan de bron afgehouden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Personenbelasting in detail

A

Als je jouw eigen zaak opstart vanuit bijberoep of als student-ondernemer en je besluit dit niet als een vennootschap te doen, ben je zelfstandige als “natuurlijk persoon”. Hierbij zal de wetgever op jaarbasis kijken welke inkomsten je allemaal hebt bekomen. Op basis hiervan zal zij je belasten. Wat bijzonder is dat er voor de globale berekening geen onderscheid wordt gemaakt tussen de winsten uit je professionele activiteit en de inkomsten uit je privé-activiteiten.

Hierbij kijken we naar de beroepsinkomsten (belastbare inkomsten uit een activiteit met arbeidsovereenkomst), roerende inkomsten (bijv. dividenden op aandelen, verhuur van auto’s, verhuur bemeubeld appartement,…), onroerende inkomsten (2e verblijf verhuren) of diverse inkomsten (bijv. ontvangen alimentatiegelden).

Nadat alle inkomsten werden vastgelegd, wordt een zogenaamd “netto-belastbaar inkomen” berekend. Hierbij worden bovenstaande elementen samengeteld. Voor een zelfstandige kan dit zowel in diens voor- als nadeel uitdraaien. In geval van verlies uit de zelfstandige activiteit in bijberoep, zal de fiscale druk verminderen op zijn “normale” inkomsten uit het hoofdberoep. In geval van winst, zal dit simpelweg worden toegevoegd aan de andere inkomsten en zal de fiscale druk dus toenemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vennootschapbelasting verlaagd tarief

A

Het verlaagd tarief bedraagt 20%. Dit is wel aan een reeks voorwaarden onderhevig:
- De onderneming moet een kmo zijn;
- De kmo mag geen dochteronderneming zijn;
- Het verlaagd tarief geldt enkel op de eerste 100 000,00 EUR winst;
- Er moet een bestuurdersbezoldiging worden uitgekeerd aan minstens één bestuurder van minstens 45 000,00 EUR

Er is hier wel een uitzondering dat je gedurende de eerste vier jaren ondernemersactiviteit je niet aan deze regel moet houden en toch het verlaagd tarief kan toepassen.

17
Q

Voorafbetaling

A

Vergelijkbaar met de bedrijfsvoorheffing die een werknemer/bedrijfsleider betaalt op zijn bezoldigingen.

Ze worden betaald in het belastbaar tijdperk (boekjaar of kalenderjaar) en dienen als voorschot op de belastingafrekening van de personenbelasting en/of vennootschapsbelasting.

Voorafbetalingen zijn cashvreters: je dient elk kwartaal een uitgave te doen op een winst die op dat punt nog niet eens zeker is. Bovendien zijn voorafbetalingen geen aftrekbare kosten. Dit betekent dat je ze wel betaalt, maar dat ze niet in mindering worden gebracht van het boekhoudkundig resultaat, ze gelden louter als voorschot. Je moet er dus rekening mee houden in de kostenberekening en ook in het kasplan, maar ze zorgt niet voor een lager boekhoudkundig resultaat.

18
Q

Auteursrechten

A

Sectoren waar een creatief component aan vasthangt kunnen aangeven dat op een deel van hun dienstprestaties auteursrechten rusten.

Deze kunnen ze daarna overdragen (cessie of concessie) aan hun managementvennootschap, opdrachtgever of werkgever.

Dit deel auteursrechten wordt door de wetgever aanzien als een roerend inkomen en heeft een apart fiscaal statuut dat gunstiger is dan het progressief tarief. Een roerend inkomen wordt immers belast via roerende voorheffing en dit is daarna “bevrijd” van verdere belasting.

Enkel een natuurlijk persoon kan gebruik maken van de auteursrechtenregeling. Dit betekent dan ook dat het specifiek een optimalisatie is van de personenbelasting en niet van de vennootschapsbelasting.

19
Q

Voorwaarden voor cessie van auteursrechten

A

Specifiek moet de dienstprestatie aan voorwaarden voldoen. Het moet:
- De uitkomst zijn van een creatief werk;
- Het moet origineel zijn (en dus niet eerder bestaand);
- Het moet concreet zijn (en dus niet een louter idee).