5.2 Aandachtspunten bij financiering Flashcards

1
Q

Looptijd van lening

A

Hoe langer de looptijd, hoe lager het periodiek terug te betalen bedrag zal zijn, maar hoe hoger tegelijk de rentekost zal oplopen.

Een bank heeft hier onderhandelingsmarge maar het is belangrijk om te beseffen dat de bank ook zal kijken naar het doeleind van de financiering. Een autolening zal bijvoorbeeld maximaal op 60 maanden of 5 jaar kunnen worden afgelost. De kredietinstelling zal hierbij proberen de looptijd van de lening gelijk te schakelen met de levensduur van de investering. Meestal zal intuïtief ook het te ontlenen bedrag groter zijn naarmate de investering langer in de onderneming geacht is te blijven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Terugbetalingsmogelijkheden

A

De meeste kredietinstellingen zullen ervoor kiezen om je periodiek hetzelfde bedrag te laten terugbetalen.

In dit bedrag dat je terugbetaalt zit een stukje kapitaal (lening) en een deel interest. Dit wordt een constante terugbetaling (of mensualiteit als het een maandelijkse terugbetaling is) genoemd.

Mathematisch wordt de interest telkens op het uitstaande kapitaal berekend. Bij mensualiteiten berekent men een “annuïteit” en manipuleert men de berekening in die mate dat je elke periode hetzelfde bedrag dient terug te betalen. In het begin zal je véél meer rente betalen dan kapitaal en dat deze verhouding slechts stelselmatig verandert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Interestkeuze

A

Hierbij zijn er klassiek 2 opties.
- een vaste rentevoet wordt gekozen bij de start en zal ongewijzigd blijven gedurende de looptijd van het krediet;
- een variabele rentevoet blijft enkel vast voor een bepaalde periode. Na deze periode wordt de rentevoet afgetoetst met de marktrente. Hierdoor kan de variabele rente voor een nieuwe periode stijgen of dalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Waarborgen

A

De meeste klassieke is het meest gekend: de hypotheek.

Zowel bij particulieren als bij professionele kredieten is het waarschijnlijk dat de kredietverlener bij een investeringskrediet voor een onroerend goed (gebouw) een waarborg zal vestigen op dat onroerend goed.

In geval dat de kredietnemer het krediet niet meer terugbetaalt, kan de kredietgever in naam van de kredietnemer het onderpand verkopen en met deze liquide middelen de lening aflossen. Een eventueel overschot gaat naar de kredietnemer.

Er zijn echter nog andere vormen van waarborgen. Zo kan je ook jouw handelsfonds in pand geven. Hierbij geef je de bank de toestemming om de voorraden te mogen verkopen in jouw naam, de openstaande facturen te mogen innen, de winkeluitrusting te verkopen,… om vervolgens met de ontstane middelen de gewaarborgde lening terug te betalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Waarborgen bij beperkte aansprakelijkheid

A

Een bank is er zich ten volle van bewust dat een bv geniet van de beperkte aansprakelijkheid indien de zelfstandige altijd ter goeder trouw heeft gehandeld. Zij weten dus ook dat in geval van faling de kans erg klein is dat zij hun geld terug zullen zien. Het vestigen van een hypotheek en een pand op het handelsfonds zullen dus vaak aangehaald worden als noodzakelijk. Blijkt dit onvoldoende, dan kan men ook een persoonlijke borg vragen. Dit houdt in dat, zelfs na uitspraak van het faillissement, de bank de openstaande schuld nog altijd persoonlijk kan verhalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Straight loan

A

Wanneer er eerder sprake is van een abrupte cashnood, kan je opteren voor een “straight loan”, ook wel een vast voorschot genoemd.

Dit is nog steeds een klassiek bankinstrument aangezien de ondernemer hier een bepaald bedrag afspreekt met de bank dat de ondernemer vrij kan opnemen, de zogenaamde “kredietlijn”.

Wanneer de ondernemer nood heeft aan een cashopname, activeert deze de aanvraag en wordt een bedrag maximaal twee werkdagen erna op de zichtrekening gestort.

Bij een straight loan is het wel kenmerkend dat dit op korte termijn (maximaal één jaar) moet worden terugbetaald. Per opname (“trekking”) wordt er een rentevoet vastgelegd voor de looptijd van het krediet.
De grote troeven van een straight loan zijn zodoende:
- flexibele opname zonder verantwoordingsplicht;
- terugbetalingsdiscipline;
- vaste rentevoet per trekking.

Klassiek worden deze aangevraagd voor het overbruggen van een korte periode zoals het wachten op openstaande vorderingen van klanten maar sneller openstaande facturen van leveranciers moeten betalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kaskrediet

A

Alternatief voor een straight loan om korte termijn cashproblemen te overbruggen.

Toch is de werking niet helemaal gelijkaardig aan deze van een straight loan. Bij deze laatste doe je een aanvraag via de bank en wordt een geldbedrag op de rekening gestort.
Bij een kaskrediet spreek je op voorhand af met de bank wat de kredietlijn zal zijn. Nadat dit is toegekend, kan je als ondernemer betalingen uitvoeren met een zichtrekening waarop onvoldoende middelen staat. Je kan “in het rood” gaan en dus letterlijk geld uitgeven onder nul. Dit is specifiek aan een kaskrediet.

Op deze kredietlijn wordt een provisierente betaald. Dit is een soort reserveringspremie die de bank aanrekent omdat ze dit geld voor jou vrijhouden.

Specifiek bedoeld om tijdelijke geldtekorten te overbruggen waarbij er een zekerheid is dat er binnenkort opnieuw geldmiddelen binnenkomen (bijv. inning van een factuur) waardoor je terug boven de nul eindigt.

De (debet)rente wordt bij de start bepaald en kan de hoge kant oplopen (rond de 10% is geen uitzondering). Deze basisrente wordt aangerekend op het aantal dagen dat je als ondernemer effectief in het rood bent gegaan. Als je telkens maar tijdelijk in het rood komt te staan, zal deze kost niet onmogelijk hoog zijn. Als je constant in het rood staat, zal dit echter wel een hoog bedrag worden. Het kan in deze situatie wel een oplossing zijn om met de bank rond de tafel te gaan zitten om een langdurig opgenomen kaskrediet om te vormen tot een straight loan zodat er een terugbetalingsritme wordt ingebouwd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Winwinlening

A

Een achtergestelde lening waarbij een particulier een lening verstrekt aan een nieuwe/bestaande onderneming (kmo). Meestal zijn dit mensen die gekend zijn (ouders, familie, vrienden) maar er bestaan ook “matchmaking” platformen om investeerders en ondernemingen samen te brengen (bijv. Winwinner).

De lening plaatst zichzelf “achter” alle andere schuldeisers. Leveranciers, kredietinstellingen, werknemers,… zullen bij een faling altijd eerst worden terugbetaald en pas helemaal op het einde, vlak voor de terugbetaling van het eigen vermogen, komt de winwinlening. Vandaar wordt de winwinlening ook “quasi eigen vermogen” genoemd.

  • Terugbetaalbaar tussen de 5 en 10 jaar;
  • Rente is vastgelegd door de overheid en moet minimaal de helft bedragen
    (in 2023 is de rente maximaal 5,25% en dus minimaal 2,625%);
  • Elke kredietgever mag maximaal 75 000,00 EUR ontlenen;
  • De som van alle verleende winwinleningen is maximaal 300 000,00 EUR;
  • De kredietgever ontvangt een jaarlijks belastingkrediet van 2,50%
  • De kredietgever heeft een waarborg van 30% in geval van faling.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Startlening

A

Specifiek gericht op starters die maximaal 4 jaar in hoofdberoep een eigen zaak hebben opgericht. Dit vormt een verschil tegenover een winwinlening die gebruikt kan worden voor zowel nieuwe als reeds bestaande ondernemers. Het is bovendien ook een achtergestelde lening waardoor ook dit voor een bank als “quasi-eigen vermogen” wordt aanzien wat gunstig kan zijn om een bijkomend kredietdossier vlot goedgekeurd te krijgen.

  • Achtergestelde lening;
  • Terugbetaalbaar tussen de 3 en 10 jaar (kapitaaluitstel 2 jaar mogelijk);
  • Rente is vastgelegd op 3%;
  • Maximaal 100 000,00 EUR ontlenen (én beperkt tot maximaal 4 keer de eigen inbreng);
  • Er is een soepele waarborg vanuit de overheid.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Impulskrediet

A

Hierbij komt de overheid tegemoet tot bedragen van maximaal 25 000,00 EUR voor startende ondernemers die moeilijk toegang hebben tot klassieke bankkredieten.

Een impulskrediet wordt verleend via een afzonderlijke organisatie Hefboom die, naast het verlenen van financiering, ook gedurende 2 jaar advies verleent op maat (inzake management, marketing, sales,…). Op die manier hoopt men de slaagkans van dit type onderneming te verhogen.

De algemene voorwaarden voor een impulskrediet zijn de volgende:
- Maximaal 25 000,00 EUR;
- Vaste rentevoet van 8,5% (!);
- Maximale looptijd 5 jaar;
- Solidariteitspremie;
- 2 jaar coaching via Hefboom cv;
- Geen borgstelling vereist;
- Specifieke focus om de sociale positie van de ondernemer te verbeteren.

Het impulskrediet is dus geenszins een goedkoop krediet maar zorgt er wel voor dat iemand die anders moeilijk toegang zou krijgen tot een normaal bankdossier, nu wel deze mogelijkheid krijgt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Microkrediet

A

gericht op een doelgroep die nooit een kans zou maken voor een kredietopening.
Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen steun voor:
Starters of ondernemingen jonger dan 1 jaar: ‘JUMP’
- 500-15 000 EURO
- Maximale looptijd 4 jaar
- Interestvoet 11,90%
- Borgstelling van 50% door natuurlijk persoon
Ondernemingen ouder dan 1j jaar: ‘BOOST’
- Tot 25 000 EURO
- Maximale looptijd 6 jaar
- Interestvoet 10,90%
- Borgstelling van 50% door natuurlijk persoon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Tax shelter voor startende ondernemingen

A

Fiscaal interessante mogelijkheid om geld aan te trekken.

Via welke personen hier nieuw eigen vermogen wordt aangetrokken heeft op zich geen belang. Het kan rechtstreeks zijn via kennissen of familie of je kan het geld ophalen via een (erkend) crowdfundingplatform. Eender via welke manier, het gaat wel degelijk om een investering waarbij de belegger deels eigenaar wordt van de onderneming (en dus geen externe schuldeiser). Eigendom houdt in dat deze partij ook een zitje aan de tafel krijgt bij aandeelhoudersvergaderingen. Het nieuwe vennootschapsrecht laat evenwel toe dat bijhorende stemrechten beperkt kunnen worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Crowdfunding

A

Alternatieve financieringsmethode die de laatste tijd meer geformaliseerd is. Geld ophalen voor je ondernemersidee hoeft immers niet altijd om grote bedragen te gaan. Je kan nieuwe ondernemersidee ook steunen met een gift naar keuze. Zo’n gift is eenzijdig en vrijblijvend en zorgt dus niet voor een belastingvermindering of zeggenschap. Meestal krijg je hiervoor een klein voordeel in natura in ruil als een bepaalde doelstelling wordt gehaald.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Belastingskrediet

A

Een gegarandeerd bedrag dat je zal terugkrijgen van de overheid via de aanslag personenbelasting.

Het jaarlijkse belastingkrediet wordt berekend op de gemiddelde stand van het krediet (1 jan tov 31 dec).

Het éénmalige belastingkrediet in geval van faling bedraagt 30% op het nog openstaande kapitaal dat de onderneming had op het moment van uitspraak faillissement.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Belastingvermindering

A

Zorgt enkel dat de verschuldigde belasting wordt verminderd. Indien er bijvoorbeeld door de vermindering een negatieve belasting ontstaat, dan wordt dit afgetopt tot 0,00 EUR.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wederbeleggingsvergoeding

A

Als jij besluit om je lening vervroegd af te lossen (bijv. door herfinanciering of door een structureel kasoverschot) dan zal de bank hiervoor een annulatiekost vragen.

Dit loopt op tot 3 maanden interest bij particuliere kredieten (onderdeel van de Wet Consumentenkredieten) maar kan veel hoger oplopen bij professionele kredieten (afhankelijk van getekende kredietovereenkomst).

17
Q

Bijkomende voorwaarden

A

Bij het onderhandelen van de meest optimale rentevoet legt de bank vaak bijkomende voorwaarden op zodat je als klant van het beste tarief kan profiteren. De geafficheerde prijs is dan altijd de hoogste. Om deze toch verder verlagen zijn er aantal standaard bijkomende voorwaarden:
- het openen van een zichtrekening bij deze bank;
- het domiciliëren van het loon/inkomen op deze zichtrekening;
- het afsluiten van een schuldsaldoverzekering bij deze bank.

18
Q

Schuldsaldoverzekering

A

Een vorm van een levensverzekering. Bij het overlijden van de kredietnemer wordt het verzekerde bedrag niet uitgekeerd aan de erfgenamen van de verzekerde maar wordt dit bedrag overgemaakt naar de bank waar er nog een krediet lopende was.

Vaak vereist de bank dat 100% van de schuld wordt verzekerd, verdeeld over alle kredietnemers. Je mag echter als kredietnemer kiezen hoe ver je hier in wil gaan. Als je met twee je elk voor 100% laat verzekeren, zal bij overlijden van de ene kredietnemer, de volledig resterende openstaande schuld onmiddellijk worden afgelost.

Een schuldsaldoverzekering dekt dus een bepaald risico. Hoe ouder je bent en/of ongezonder je leeft, hoe hoger de premie zal zijn voor de schuldsaldoverzekering. In veel gevallen kan je deze premie meerekenen binnen het te ontlenen bedrag aangezien dit ook snel enkele duizenden euro’s zal zijn.