2.2 Impact huwelijksstelsel Flashcards
Huwelijksstelsels
Stelsels:
- Het wettelijk stelsel
- Stelsel scheiding van goederen
- Wettelijke samenwoonst
- Gemeenschap van goederen
Het wettelijk stelsel
Meest klassieke stelsel is dit waarvoor je als gehuwde geen specifieke actie onderneemt. Er wordt in dit geval geen huwelijkscontract opgesteld en ook niet langsgegaan bij de notaris. De gehuwden verklaren hierbij aan de dienst burgerlijke stand dat zij volgens het wettelijks stelsel zullen huwen.
Onder het wettelijk stelsel wordt er een nieuw vermogen gecreëerd, het zogenaamde “gemeenschappelijk vermogen” (GV).
Gemeenschappelijk vermogen
Onder het wettelijk stelsel wordt dit nieuw vermogen gecreëerd.
Wordt gevuld met de beroepsinkomsten van beide partners. Ook alle schulden die worden aangegaan voor de kinderen (bijv. de kostprijs van een sportkamp) worden verondersteld vanuit het gemeenschappelijk te worden betaald. Daarnaast behoren ook alle goederen waarvan men niet kan bewijzen dat ze eigen vermogen zijn van één van de partners tot het gemeenschappelijk vermogen.
De opbrengsten van het eigen vermogen worden bij het gemeenschappelijk vermogen geteld. Als de ene echtgenoot aandelen bezit van voor het huwelijk dan is dit diens eigen vermogen. Echter, als deze aandelen met winst worden verkocht, is de winst gemeenschappelijk vermogen. Hetzelfde geldt wanneer een van beide partners een tweede verblijf heeft aan zee van voor het huwelijk. Dit tweede verblijf is duidelijk eigen vermogen. De huurinkomsten van dit tweede verblijf, worden echter weer bij het gemeenschappelijk vermogen geteld.
Eigen vermogen
Alle bezittingen en schulden van vóór het huwelijk die deel blijven uitmaken van het privévermogen van die echtgenoot.
Materiaal dat men nodig heeft om de job uit te oefenen, blijft altijd eigen vermogen. Ook persoonlijke schenkingen of erfenissen die volgen tijdens het huwelijk, blijven deel uitmaken van het eigen vermogen van deze echtgenoot.
Stelsel scheiding van goederen
Het belangrijkste onderscheid is dat er géén gemeenschappelijk vermogen wordt aangemaakt. Zowel alle bezittingen en schulden van voor het huwelijk als de beroepsinkomsten van tijdens het huwelijk blijven altijd deel uitmaken van het eigen vermogen van deze partner.
Indien de eigendom niet kan worden aangetoond, of iets werd gezamenlijk aangekocht of de schulden worden verondersteld over beide partners gelijk te zijn (bijv. schulden voor en van de kinderen) dan maakt dit deel uit van “goederen en schulden in onverdeeldheid”.
Bij een faillissement kan in dit geval maximaal de helft van de onverdeeldheid worden aangesproken. Hierdoor kan de ene echtgenoot failliet verklaard worden zonder dat de schuldeisers bij het deel van de andere echtgenoot kunnen aankloppen.
Clausule verrekening van aanwinsten
wordt nu in het stelsel van scheiding van goederen meestal als standaardclausule opgenomen.
Het standaard stelsel “scheiding van goederen” houdt nog steeds risico’s in bij specifieke situaties. Een gehuwd koppel waarbij de partner als meewerkende echtgenoot altijd heeft meegedraaid in de zaak van de andere partner maar die hiervoor nooit zichzelf een loon heeft uitgekeerd loopt nog steeds risico in het geval van een echtscheiding. In dat geval zou de meewerkende echtgenoot immers geen eigen vermogen hebben, aangezien er nooit beroepsinkomsten werden gegenereerd. Sterker nog, ook de meerwaarde van de zaak zal nooit door die partner worden verzilverd aangezien ook dit nu exclusief onder het eigen vermogen van de zelfstandige blijft staan.
Deze clausule wordt gebruikt om dit te vermeiden.
Wettelijke samenwoonst
Koppels die besluiten om niet te huwen maar die wel een verklaring afleggen bij de gemeente of stad.
Deze verklaring leunt het dichtst aan bij het stelsel van scheiding van goederen. Zo behoudt ieder ook diens eigen vermogen en worden de overige bezittingen en schulden geacht om onverdeeld te zijn.
Wettelijk samenwonen kan zowel onder vrienden, geliefden als tussen familieleden. Er zijn hier minder rechten en plichten dan via het huwelijk. Er wordt enkel vereist dat er sprake is van samenwoont en ook dat er financiële hulp wordt verleend door beide samenwoners.
Gemeenschap van goederen
Hoewel absoluut niet interessant voor zelfstandige ondernemers kan men er ook voor kiezen om énkel een gemeenschappelijk vermogen te creëren door het huwelijk waarin de beide afzonderlijke eigen vermogens in zal opgaan.
In een systeem van gemeenschap van goederen is er maar één vermogen: het gemeenschappelijk vermogen