2.1 Impact aansprakelijkheid Flashcards
Beperkt aansprakelijk
Eén of meerdere vennoten maken een inbreng in een vennootschap. Dit wordt opgenomen in de oprichtingsakte. Deze inbreng is het aandeel dat ze kunnen verliezen wanneer de onderneming failliet wordt verklaard.
Het privévermogen van de eigenaars blijft hier buiten schot en kan door de externe schuldeisers (in regel) niet worden aangesproken
Onbeperkt aansprakelijk
Houdt in dat de ondernemer verantwoordelijk wordt gesteld voor alle schulden die deze maakt met de ondernemingsactiviteit. Als blijkt dat de onderneming te weinig middelen heeft om deze schulden te kunnen betalen, dan wordt ook het privévermogen van de ondernemer aangesproken.
Indien getrouwd, zal het volledige gemeenschappelijk vermogen van de ondernemer mee worden opgenomen in deze onbeperkte aansprakelijkheid. Enkel wat specifiek op naam van de echtgenoot staat zal dan worden gevrijwaard.
Onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk
Wanneer het vermogen van de onderneming ontoereikend blijkt te zijn zullen de schuldeisers de volledige som mogen opeisen bij eender welke eigenaar die in de statuten staat vermeld.
Hieruit volgt dat bij een faillissement bij een onderneming met hoofdelijk aansprakelijk de restschuld niet evenredig moet verdeeld worden onder de eigenaars, ongeacht hun gemaakte inbreng of hun aandelenverhouding.
Als één vennoot onvoldoende middelen heeft voor de veroordeelde restschulden, zullen de andere vennoten ook voor dit deel moeten opdraaien.
Doorbreken beperkte aansprakelijkheid
Oprichtersaansprakelijkheid: Als een onderneming binnen de drie jaar na oprichting failliet wordt verklaard, zal de ondernemingsrechtbank het bewaarde financieel plan opvorderen bij de notaris. Als uit dit financieel plan blijkt dat de ondernemer een ontoereikend aanvangsvermogen had bij de start en voor de minimale prognose van 2 jaar normale activiteit, dan zal de rechter oordelen dat de ondernemer een té groot en – vooral – onberekend risico heeft genomen.
Bestuurdersaansprakelijkheid: Als blijkt dat de bestuurder een grove fout heeft gemaakt die bijgedragen heeft tot het faillissement van de onderneming, dan kan de rechter de beperkte aansprakelijkheid voor deze bestuurder omvormen tot een onbeperkte aansprakelijkheid (zelfs na de termijn van 3 jaar). Typisch komt dit voor wanneer er sprake is geweest van fiscale fraude door of meerdere bestuurders.
Ondernemingsvormen onbeperkt aansprakelijk
Rechtsvormen waarbij aansprakelijk enigszins onbeperkt is en zodoende het risico groter bij faillissement. De aandeelhouders zijn hier quasi altijd ook zij die het dagelijks bestuur op zich nemen. In deze drie ondernemingsvormen worden zij de zaakvoerders genoemd. Deze zijn:
- Eenmanszaak (EMZ)
- Vennootschap onder Firma (VOF)
- Commanditair Vennootschap (CommV)
Eenmanszaak
Ideale ondernemingsvorm om klein te starten, hetzij in bij- of hoofdberoep. Indien je ambitie is om te werken zodat je kan voorzien in de behoeften van je gezin, dan kan dit best een goede ondernemingsvorm zijn.
Een (digitaal) bezoek bij het ondernemingsloket is voldoende is om te kunnen starten. Met een kostprijs van 150,00 EUR is dit ook een zeer goedkope opstartmogelijkheid. Er is ook geen minimale inbreng vereist.
Boekhoudkundige verplichtingen zijn ook zeer beperkt. Het volstaat om een zogenaamde “enkelvoudige” boekhouding te voeren.
Er geldt personenbelasting. Hierbij worden de uiteindelijke inkomsten progressief belast wat inhoudt dat je een hoger gemiddeld belastingpercentage zal betalen als de inkomsten groeien.
Enkelvoudige boekhouding
Er wordt hierbij verlangd dat je een aantal dagboeken of verzamelstaten bijhoudt per kalenderjaar:
- Een aankoopdagboek met alle aankoopfacturen;
- Een verkoopdagboek met alle verkoopfacturen of dagontvangsten;
- Een financieel dagboek met alle rekeningafschriften;
- Een inventaris van de voorraad en investeringen.
Vennootschap onder Firma (VOF)
Een personenvennootschap. Hierbij gaan er minstens twee personen samen beslissen om een ondernemersactiviteit op poten te stellen.
De hoofdzakelijkste reden tot oprichting van een VOF is meestal fiscaal van aard. Bij deze vennootschapsvorm maak je immers gebruik van de vennootschapsbelasting en deze is veelal lager dan deze uit de personenbelasting (20%, indien verlaagd, tegenover progressieve tarieven tussen de 25 en 50%).
Aansprakelijk nog steeds onbeperkt en hoofdelijk. Elke oprichter kan dus volledig aansprakelijk gesteld worden voor de gemaakte schulden van de onderneming
Commanditair Vennootschap (CommV)
Meh houdt rekening met een zogenaamde “stille vennoot”. Dit is een aandeelhouder die wil investeren in de onderneming, maar die hiervoor geen risico wenst te lopen. Deze stille vennoot heeft geen actieve managementrol in de onderneming.
In het geval dat de onderneming overkop zou gaan, dan is het privévermogen van deze vennoot gevrijwaard. De andere vennoot, de zogenaamde “beherende” of werkende vennoot blijft wel onbeperkt aansprakelijk in geval van faillissement.
Ondernemingsvormen beperkt aansprakelijk
Deze houden de meeste administratieve zorgen in. Zo moet er altijd een dubbele boekhouding worden bijgehouden.
Rechtsvormen:
- Coöperatieve vennootschap (CV)
- Besloten vennootschap (BV)
- Naamloos vennootschap (NV)
Dubbele boekhouding
Dit houdt in dat er jaarrekening moet worden opgesteld en gepubliceerd worden bij de nationale bank. Deze omvat:
- Een balans;
- Een resultatenrekening;
- Een sociale balans (indien personeel);
- Een toelichting.
Coöperatieve vennootschap (CV)
Heeft een specifiek doel waarbij aan een gemeenschappelijk probleem wordt gewerkt. Hierbij is het kenmerkend dat de aandeelhouders tegelijk ook klant of leverancier zijn van de cv.
Geen specifieke kapitaalvereiste meer maar gedwongen een financieel plan te laten opstellen waarin de verantwoordelijkheid rust bij de oprichter om na te gaan hoeveel middelen er nodig zijn om de activiteit draaiend te houden.
Vorm van vrij toe- en uittreden is ook kenmerkend aan een cv.
Besloten vennootschap (BV)
Meestal gaat hier over kleine of middelgrote ondernemingen (kmo’s), veelal met een familiaal karakter. De bestuurders kennen elkaar hier persoonlijk en hebben een nauw verweven band.
Naamloos vennootschap (NV)
enkel nog de zeer grote ondernemingen zich vestigen tot een nv: minstens 250 werknemers) en/of een balanstotaal is van minstens 43 miljoen EUR en/of een jaaromzet exclusief btw van minstens 50 miljoen EUR. Wanneer minstens 2 van deze voorwaarden worden overschreven, zal er sprake zijn van een nv.
Enige vennootschapsvorm waar er nog een minimumkapitaal wordt opgelegd. Dit is minimaal 61 500,00 EUR.