6.3: Het absolutisme Flashcards

1
Q

Hoe verloor de Duitse keizer zijn macht?

A

De katholieke Habsburgse keizer probeerde zijn macht in het rijk te versterken en het protestantisme te onderdrukken, maar andere Duitse vorsten verzetten zich daartegen -> dertigjarige oorlog. Als resultaat raakte het Duitse rijk nog verder versnipperd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe werd de macht van de Franse koningen vergroot?

A

Lodewijk de veertiende vond dat de macht absoluut moest zijn. Volgens zijn prediker had hij de macht van God gekregen en hoefde hij zich alleen aan God te verantwoorden.
Ook stopte Lodewijk al zijn tegenstanders in het Versailles. Hij bracht het leger onder controle. Alles werd besloten door hem.
Zijn politiek wordt mercantilisme genoemd: de overheid bemoeit zich met de economie om de rijkdom van het land te vergroten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe verloor de Engelse koning zijn macht?

A

In Engeland lukte de centralisatiepolitiek niet en werd koning Karel I onthoofd. Engeland werd een republiek, maar in 1660 werd de monarchie hersteld. Koning Karel II wilde absolute macht en zijn opvolger James II was ook nog een katholiek. Protestante parlementsleden spanden daarom met Stadhouder Willem III samen om hun vorst van de troon te stoten. Door deze Glorious Revolution werd Engeland nu een constitutionele monarchie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly