Κεφάλαιο 6- Πειθώ Flashcards

1
Q

Πρώτη συστηματική έρευνα πάνω στην πειθώ

A

Ήταν στο τέλος της δεκαετίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπου ο πρόεδρος Ρούσβελτ φοβόταν ότι οι Αμερικάνοι δεν θα ήθελαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο με την Ιαπωνία επειδή είχαν κερδίσει στην Ευρώπη. Για αυτόν τον λόγο προσέλαβαν τον Hovland για να ερευνήσει πώς θα μπορούσε να πείσει τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Μετά από το τέλος του πολέμου συνέχισε την έρευνα του στο πανεπιστήμιο του Yale. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας βρίσκονται στο βιβλίο Επικοινωνία και Πειθώ των Hovland, Kelley and Janis.

Ουσιαστικά αναφέρουν ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και χειριζόμαστε την πειθώ εξαρτάται από :

  • ποιος (πομπός)
  • μήνυμα
  • σε ποιον (κοινό ή στόχος)

<aside>
❗ Πρέπει να υπάρχει **αλληλεπίδραση** μεταξύ αυτών των 3

</aside>

Επίσης θεωρούν ότι η πειθώ είναι μία διαδικασία με στάδια και μάλιστα 4 που είναι η προσοχή, κατανόηση, αποδοχή και διατήρηση

Δεν έχουν αντέξει πολλά ευρήματα αυτής της έρευνας στον χρόνο. Αρκετοί ψυχολόγοι ανέφεραν ότι η πειθώ έχει την ίδια αποτελεσματικότητα για άτομα με υψηλή και χαμηλή αυτοεκτίμηση (γεγονός που θα το δούμε να αμφισβητείται παρακάτω ρόλος του εαυτού) και μάλιστα αρνούνται να το παραδεχτούν και μάλιστα δεν μπορούν αφού έχουν πειστεί να θυμηθούν ποια ήταν η αρχική τους πεποίθηση - στάση.

> Φαινόμενο τρίτου ατόμου : Τα άτομα θεωρούν ότι οι ίδιοι και άτομα που συμπεριφέρονται σαν αυτούς ότι είναι λιγότερο επιρρεπή στην πειθώ κάτι που δεν ισχύει είμαστε ουσιαστικά όλοι εξίσου εκτεθειμένοι.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Μήνυμα (χαρακτηριστικά)

A

1) επίδραση της επανάληψης, 2) επίδραση του φόβου , 3) γεγονότα έναντι συναισθημάτων , 4) μέσο μηνύματος, 5) διατύπωση μηνύματος , 6) φαινόμενο βραδυφλεγούς επιρροής

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Μονομέρεια μη επεξεργασίας

A

Η τάση να προσέχουμε να αντίτιμο ‘μαστε σε ένα επιχείρημα επειδή υπάρχει μια προηγούμενη πεποίθηση που είναι κόντρα σε αυτό

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ποια είναι τα μοντέλα πειθούς διττής διαδικασίας;

A

α) Μοντέλο πιθανότητας λεπτομερούς επεξεργασίας β) μοντέλο ευρετικής και συστηματικής επεξεργασίας

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Μοντέλο πιθανότητας λεπτομερούς επεξεργασίας

A

Μοντέλο πιθανότητας λεπτομερούς επεξεργασίας (Elaboration Likelihood Model -ELM)

Αυτό το μοντέλο από τους Petty & Caccioppo ουσιαστικά αναφέρει ότι όταν δεχόαστε ένα μήνυμα πειθούς τότε επεξεργαζόμαστε τα επιχειρήματα. Βέβαια δεν τα επεξεργαζόμαστε σε βάθος και με ανάλυση καθώς αυτό αποτελεί μία ιδιαίτερα βαθιά γνωστική διαδικασία. Αξίζει να θυμηθούμε σε αυτό το σημείο ότι τα άτομα είμαστε γνωστικοί φιλάργυροι και ότι επιδιδόμαστε σε λεπτομερή επεξεργασία μόνο σε περιπτώσεις που μας αφορούν άμεσα και μας ενδιαφέρουν. Αυτό το μοντέλο λοιπόν ουσιαστικά κάνει αυτόν ακριβώς τον διαχωρισμό δηλαδή μεταξύ της πολύ λίγης ή πολύς μεγάλης επεξεργασίας.

Εάν το μήνυμα ακολουθείται από προσοχή τότε ανοιγεί μία κεντρική οδός. Ουσιαστικά επεξεργαζόμαστε με προσοχή το μήνυμα και αντλούμε από αυτό ένα βασικό σημείο που εξυπηρετεί την δική μας ανάγκη. Ουσιαστικά εάν είναι να ακολουθηθεί η κεντρική οδός το μήνυμα θα πρέπει να είναι αρκετά πειστικό γιατί εμείς θα ακολουθήσουμε μία λεπτομερή , χρονοβόρα και κοπιώδη διαδικασία.

Παράδειγμα

Όταν ο γιατρός μας πει ότι χρειαζόμαστε εγχείρηση, θα τον ακούσουμε προσεκτικά και θα κάνουμε την δική μας έρευνα ενδεχομένως ώστε να μαζέψουμε στοιχεία σχετικά με την περίπτωση μας και πιθανότατα να πάρουμε την γνώμη ενός δεύτερου ειδικού.

Εάν τώρα το μήνυμα δεν ακολουθηθεί από προσοχή τότε θα ανοίξει μία περιφερειακή οδός κατά την οποία δεν μας ενδιαφέρει να εμβαθύνουμε στο μήνυμα και εάν το μεταφέρουμε σε όρους διαφημιστικούς ουσιαστικά είναι σαν να πάρουμε ένα προϊόν με μία επιφανειακή βάση.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Μοντέλο ευρετικής και συστηματικής επεξεργασίας

A

Αυτό το μοντέλο από την Chaiken ουσιαστικά χρησιμοποιεί ως ερεθίσματα τα ίδια με το ELM αλλά κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ συστηματικής και ευρετικής επεξεργασίας. Όταν τα άτομα προσέχουν το μήνυμα και το επεξεργάζονται σε βάθος και εξάγουν κάποια συμπεράσματα τότε ακολουθούν την συστηματική επεξεργασία. Συνήθως όμως τα άτομα δεν καταναλώνουν μεγάλη γνωστική προσπάθεια όπως προαναφέραμε (γνωστική φιλαργυρία) και άρα συνήθως ακολουθούν κάποιες γνωστικές ευρετικές τύπου τα μακροσκελή επιχειρήματα είναι πιο ισχυρά συνήθως για να απλοποιήσουν την διαδικασία της ροής της πληροφορίας. Οι ευρετικές λοιπόν είναι απλές κατανοήσεις και νοητικές συντομεύσεις που χρησιμοποιούν τα άτομα για να απλοποιήσουν την πληροφορία που δέχονται τύπου “οι στατιστικές δεν κάνουν ποτέ λάθος” ή ότι “οι πολιτικοί είναι ψεύτες”. Αυτό χρησιμεύει συχνά και σε διαφημιστικές καμπάνιες καθώς ευρετικές θεωρούνται αυταπόδεικτες αλήθειες ή άτομα που λειτουργούν ως επίκληση στην αυθεντία.

π.χ Έχουμε ένα προϊόν και θέλουμε να υποστηρίξουμε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του με το να βάλουμε έναν ειδικό να το επιβεβαιώνει 8 στους 10 οδοντίατρους αναφέρουν ότι το προϊόν αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Ο ρόλος της νόησης παίζει σημαντικό ρόλο στον χειρισμό ενός μηνύματος και η διάθεση . Όταν έχουμε καλή διάθεση τότε σίγουρα επηρεάζεται η ικανότητα μας να χειριζόμαστε ένα μήνυμα. Αυτό το εκμεταλλεύονται συχνά οι διαφημιστικές με την μουσική (αυτό που είχαμε αναφέρει προηγουμένως ως μεταφορά στο συναίσθημα).

Η μουσική μας φέρνει σε μία καλή διάθεση και ουσιαστικά μέσω της κλασσικής εξαρτημένης μάθησης (βλέπε Κεφάλαιο 5) συνδέουμε το θετικό ερέθισμα της μουσικής με το θετικό ερέθισμα από το προϊόν και άρα το αξιολογούμε καλύτερα.

Γενικά πάνω στο κομμάτι της διάθεσης έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με το εάν προτιμάται η συστηματική ή η ευρετική επεξεργασία. Έχει παρατηρηθεί σε άτομα που ήταν χαρούμενα ή λυπημένα που τους δόθηκε ένα μήνυμα απλό , δύσκολο και αμφιλεγόμενο ότι τα άτομα που ήταν λυπημένα και το μήνυμα ήταν μη αμφιλεγόμενο επιδίδονταν στην ευρετική επεξεργασία. Επίσης στο κομμάτι του δικαστικού προσκηνίου, τα άτομα ένορκοι που είναι λυπημένα είναι πιο πιθανό να εξετάσουν πιο προσεκτικά (άρα συστηματική επεξεργασία) τις ασυνέπειες που μπορεί να υπάρχουν στις καταθέσεις των μαρτύρων ή στην απολογία του κατηγορουμένου.

Επίσης είναι και η επίκληση του φόβου που επηρεάζει το εάν θα ακολουθήσουμε συστηματική ή ευρετική επεξεργασία . Πιο συγκεκριμένα εάν έχουμε χαμηλή συνθήκη φόβου τότε ακολουθούμε συστηματική επεξεργασία ενώ εάν έχουμε υψηλή συνθήκη φόβου τότε ακολουθούμε ευρετική επεξεργασία.

Επίσης για κάποια άτομα η χαρά μπορεί να τα οδηγήσει στην συστηματική επεξεργασία. Επίσης χρησιμοποιούμε την ευρετική επεξεργασία για να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί καθώς δεν αναφέρουμε πρακτικά την ανάλυση που θα θέλαμε αλλά αυτήν με την οποία πιστεύουμε ότι θα γίνουμε πιο κοινωνικά αποδεκτοί.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Κοινό χαρακτηριστικά

A

1) Αυτοεκτίμηση 2) Γυναίκες άνδρες 3) Ατομικές διαφορές 4) Ηλικία και άλλες μεταβλητές (μονομέρεια μη επιβεβαίωσης γνωστικά σφάλματα : φαινόμενο τρίτου ατόμου)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Τακτικές για την ενδοτικότητα

A

κολακεία, αρχή της αμοιβαιότητας, πολλαπλά αιτήματα

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Πολλαπλά αιτήματα

A

foot in the door, door in the face, low-balling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Γνωστική ασυμφωνία

A

Η θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας είναι από τις σημαντικές θεωρίας της συνέπειας που βασίζεται στις πεποιθήσεις σαν βασικό χαρακτηριστικό των στάσεων και εδραιώθηκε από τον Festinger στην δεκαετία του 1960 και αναφέρει ότι το αίσθημα της ασυνέπειας είναι μία δύσκολη ψυχολογική διαδικασία που αισθάνεται το άτομο όταν γνωστικά στοιχεία (αντιλήψεις, πεποιθήσεις , σκέψεις , στάσεις κτλ) είναι αντίθετα ή αλλιώς ασυνεπή μεταξύ τους. π.χ μία γυναίκα πιστεύει στην μονογαμία αλλά ταυτόχρονα έχει μία εξωσυζυγική σχέση.

Τα άτομα θέλουν να σταματήσουν να αισθάνονται αυτήν την εσωτερική ένταση και το κάνουν με το να φέρουν στοιχεία που θα μετακινήσει την μία από τις δύο απόψεις (π.χ ο άντρας μου δεν με καταλαβαίνει άρα καλά κάνω) ή να φέρω κάποιες απόψεις για να αμφισβητήσω την πηγή από το ένα από τα δύο γνωστικά στοιχεία (η συζυγική πίστη είναι προϊόν θρησκοληψίας ). Όσο μεγαλύτερο είναι το αίσθημα της έντασης, τόσο μεγαλύτερη η προσπάθεια για να αποκατασταθεί η συνέπεια.

Για να οδηγήσει η ασυνέπεια σε αλλαγή των στάσεων, θα πρέπει να υπάρχουν 2 ομάδες. Εδώ υπάρχει και η υπόθεση της επιλεκτικής έκθεσης όπου το άτομο ουσιαστικά είναι προσεκτικό όταν εκτείθεται σε καταστάσεις που υπάρχουν αντιλήψεις που είναι αντίθετο με αυτό.

π.χ έρευνας : Σε κάποιους συμμετέχοντες δόθηκε μία πληθώρα χαρακτηριστικών για ένα “διοικητικό στέλεχος” που είτε θα το κρατούσαν στην δουλειά είτε θα έφευγε. Έπρεπε να διαλέξουν από ένα σύνολο 5 χαρακτηριστικών σύμφωνων με την στάση (όσων ήθελαν από αυτά τα 5) και όσα ήθελαν από ένα σύνολο 5 χαρακτηριστικών ασύμφωνων με την στάση τους. Μάλιστα στους μισούς είπαν ότι η απόφαση τους είναι αναστρέψιμη και στους άλλους μισούς ότι δεν είναι

Αποτέλεσμα : Τα άτομα επέλεγαν περισσότερα χαρακτηριστικά που ήταν σύμφωνα με την στάση τους και μάλιστα στην περίπτωση που η απόφαση τους ήταν αναστρέψιμη.

Γενικά η θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας έχει τα εξής θετικά :

  • είναι γενική και ευρέως διατυπωμένη επομένως μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά δεδομένα και συνθήκες
  • εξάγει μη προφανείς προβλέψεις από τον τρόπο με τον οποίο η θεωρία εξετάζει την εσωτερική σύγκρουση που βιώνουν τα άτομα.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

3 υποδείγματα

A

δικιαιολόγηση της προσπάθειας, προκαλούμενη ενδοτικότητα, ελεύθερη επιλογή

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ποια από τις δύο θεωρίες είναι η καλύτερη για την αλλαγή των στάσεων, θεωρία της αυτο αντίληψης ή της γνωστικής ασυμφωνίας

A

Συνεχές στάσεων που αποτελούνται από επιλογές, περιοχή αποδοχής είναι αυτο-αντίληψη , περιοχή απόρριψης είναι γνωστική ασυμφωνία και έρχεται και η αποκατάσταση της ασυμφωνίας

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Φαινόμενο του τρίτου ατόμου

A

Όταν το άτομο πιστεύει ότι αυτό και οι άλλοι που συμπεριφέρονται σαν αυτόν είναι λιγότερο ευκολόπιστοι από τους υπόλοιπους. Στην ουσία πρόκεται για σφάλμα γιατί όλοι είμαστε επιρρεπείς με τον ίδιο τρόπο περίπου.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Foot in the door (πολλαπλά αιτήματα (1))

A

Ουσιαστικά αυτή η τακτική είναι ότι φέρνω ένα μικρό αίτημα πρώτα και στην συνέχεια φέρνω ένα μεγαλύτερο.

Αυτό συνήθως χρησιμοποιείται με τον εξής τρόπο : κάνω ερωτήσεις για μία έρευνα (προκαταρτικό αίτημα) και στην συνέχεια πάνω στην συζήτηση μπορεί να περάσω στην πώληση ενός προϊόντος που αυτό ήταν το βασικό μου αίτημα ή σε μία άλλη έρευνα που αυτό είναι το βασικό μου αίτημα.

Λειτουργεί καλά όταν δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του πρώτου αιτήματος και του τελευταίου.

Επίσης ένας τρόπος για να βελτιώσουμε την απόσταση μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου αιτήματος είναι να προσθέσουμε και ένα ακόμη αίτημα ώστε να κάνουμε την τεχνική περίπου σαν two feet in the door.

Σε ένα πολωνικό πείραμα πεδίου, ο Dolinski έβαλε έναν άνδρα να ζητάει οδηγίες για έναν δρόμο που δεν υπήρχε . Παρόλα αυτά κάποιοι του έδωσαν όντως οδηγίες. Στην συνέχεια σε αυτούς τους συμμετέχοντες έβαλε μία γυναίκα να ζητήσει από αυτά τα άτομα να κρατήσουν την τσάντα της για 5 λεπτά ώστε να ανέβει στο κτήριο για να δει έναν φίλο της. Επίσης υπήρχε μία ομάδα ελέγχου που δεν έδωσε οδηγίες και εκτέθηκε μόνο στην συνθήκη να κρατήσει την τσάντα. Προφανώς τα άτομα που έδωσαν τις οδηγίες ήταν διατεθειμένα να κρατήσουν την τσάντα από τα άτομα που δεν έδωσαν τις οδηγίες.

<aside>
❓ Γιατί συμβαίνει αυτό δηλαδή σε ποια ψυχολογική διαδικασία θα μπορούσαμε να το εντάξουμε ;

</aside>

Αρχικά εντάσσεται στην θεωρία της αυτο-αντίληψης του Bem ουσιαστικά τα άτομα δεσμεύονται από τις συνέπειες τους και θέλουν να ορίζονται ως καλοί άνθρωποι . Αυτό βέβαια ταιριάζει πολύ κια με την έννοια της αυτο-συνέπειας.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Door in the face

A

Αυτή η τεχνική είναι ακριβώς ανάποδη. Δηλαδή φέρνω πρώτα ένα μεγάλο αίτημα μπροστά και στην συνέχεια φέρνω ένα ακόμα μικρότερο που το τελευταίο είναι το πραγματικό μου αίτημα. π.χ ακούω στις ειδήσεις ότι η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί κατά 30% και εκνευρίζομαι προφανώς . Όταν ακούσω αργότερα ότι τελικά θα ανέβει 10% τότε αισθάνομαι κάπως ανακουφισμένος χωρίς να σκέφτομαι ότι πιθανότατα να ήταν να ανέβει κατά 10% η τιμή του ρεύματος και απλά να έβαλαν 30% για να δημιουργήσουν την δυσαρέσκεια.

Δηλαδή μέσω της αντιπαραβολής, το τελευταίο αίτημα φαίνεται πιο λογικό χωρίς απαραίτητα να είναι αντικειμενικά.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Low-balling

A

Ουσιαστικά είναι η τεχνική κατά την οποία αλλάζω τους κανόνες της συμφωνίας στην μέση της διαδρομής συνήθως όταν υπάρχει ένα καταβεβλημένο κόστος.

π.χ

Θέλω να αγοράσω ένα αμάξι. Κάνω λοιπόν μία συμφωνία με τον πωλητή ότι θα του ανταλλάξω το παλιό αμάξι μου με ένα της αρεσκείας μου με κάποια έκπτωση. Συμφωνούμε στην τιμή και πηγαίνει ο πωλητής να ρωτήσει τον προϊστάμενο του. Ο πωλητής βγαίνει έξω στενοχωρημένος και μου ανακοινώνει ότι δυστυχώς ο προϊστάμενος δεν συμφώνησε σε αυτήν την τιμή γιατί αισθάνεται ότι θα χάσει πολλά. Οπότε εμείς επειδή το θέλουμε το αυτοκίνητο συμφωνούμε στην αρχική τιμή πώλησης.

17
Q

Θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας του Festinger

A

Η θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας είναι από τις σημαντικές θεωρίας της συνέπειας που βασίζεται στις πεποιθήσεις σαν βασικό χαρακτηριστικό των στάσεων και εδραιώθηκε από τον Festinger στην δεκαετία του 1960 και αναφέρει ότι το αίσθημα της ασυνέπειας είναι μία δύσκολη ψυχολογική διαδικασία που αισθάνεται το άτομο όταν γνωστικά στοιχεία (αντιλήψεις, πεποιθήσεις , σκέψεις , στάσεις κτλ) είναι αντίθετα ή αλλιώς ασυνεπή μεταξύ τους. π.χ μία γυναίκα πιστεύει στην μονογαμία αλλά ταυτόχρονα έχει μία εξωσυζυγική σχέση.

Τα άτομα θέλουν να σταματήσουν να αισθάνονται αυτήν την εσωτερική ένταση και το κάνουν με το να φέρουν στοιχεία που θα μετακινήσει την μία από τις δύο απόψεις (π.χ ο άντρας μου δεν με καταλαβαίνει άρα καλά κάνω) ή να φέρω κάποιες απόψεις για να αμφισβητήσω την πηγή από το ένα από τα δύο γνωστικά στοιχεία (η συζυγική πίστη είναι προϊόν θρησκοληψίας ). Όσο μεγαλύτερο είναι το αίσθημα της έντασης, τόσο μεγαλύτερη η προσπάθεια για να αποκατασταθεί η συνέπεια.

Για να οδηγήσει η ασυνέπεια σε αλλαγή των στάσεων, θα πρέπει να υπάρχουν 2 ομάδες. Εδώ υπάρχει και η υπόθεση της επιλεκτικής έκθεσης όπου το άτομο ουσιαστικά είναι προσεκτικό όταν εκτείθεται σε καταστάσεις που υπάρχουν αντιλήψεις που είναι αντίθετο με αυτό.

π.χ έρευνας : Σε κάποιους συμμετέχοντες δόθηκε μία πληθώρα χαρακτηριστικών για ένα “διοικητικό στέλεχος” που είτε θα το κρατούσαν στην δουλειά είτε θα έφευγε. Έπρεπε να διαλέξουν από ένα σύνολο 5 χαρακτηριστικών σύμφωνων με την στάση (όσων ήθελαν από αυτά τα 5) και όσα ήθελαν από ένα σύνολο 5 χαρακτηριστικών ασύμφωνων με την στάση τους. Μάλιστα στους μισούς είπαν ότι η απόφαση τους είναι αναστρέψιμη και στους άλλους μισούς ότι δεν είναι

Αποτέλεσμα : Τα άτομα επέλεγαν περισσότερα χαρακτηριστικά που ήταν σύμφωνα με την στάση τους και μάλιστα στην περίπτωση που η απόφαση τους ήταν αναστρέψιμη.

Γενικά η θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας έχει τα εξής θετικά :

  • είναι γενική και ευρέως διατυπωμένη επομένως μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά δεδομένα και συνθήκες
  • εξάγει μη προφανείς προβλέψεις από τον τρόπο με τον οποίο η θεωρία εξετάζει την εσωτερική σύγκρουση που βιώνουν τα άτομα.
18
Q

3 ερευνητικά υποδείγματα της γνωστικής ασυμφωνίας

A

1) Δικαιολόγηση της προσπάθειας 2) Προκαλούμενη ενδοτικότητα 3) Ελεύθερη επιλογή

19
Q

Δικαιολόγηση της προσπάθειας

A

Για να κατανοήσουμε αυτήν την ιδέα θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα έρευνας κατευθείαν.

Έγινε μία έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση για το σεξ αλλά πρώτα θα έπρεπε να συμμετέχουν σε μία προκαταρτική διαδικασία που θα έκρινε κατά πόσο είναι ειλικρινείς. Τους μισούς τους εξέθεσαν στην εξής αυστηρή συνθήκη όπου είχαν έναν κατάλογο με κάποιες χυδαίες και έντονες εκφράσεις και έπρεπε μάλιστα να τις διαβάσουν δυνατά και κάποιους άλλους που απλά τους έδωσαν να διαβάσουν μόνοι τους κάποιες λέξεις που δεν ήταν τόσο shocking. Στην συνέχεια άκουσαν ένα ηχογραφημένο μήνυμα που ουσιαστικά ήταν κάποιοι άλλοι και έλεγαν για τους συμμετέχοντες που άκουγαν ότι θα ενταχθούν στην ομάδα την άλλη εβδομάδα :

Αποτέλεσμα : Τα άτομα που είχαν εκτεθεί στην αυστηρή συνθήκη άρα είχαν προσπαθήσει περισσότερο είχαν βαθμολογήσει πιο υψηλά όλη την διαδικασία από τα άτομα που απλά είχαν διαβάσει κάποιες λέξεις.

Αυτό συμβαίνει και σε περιπτώσεις που θέλουμε να κόψουμε κάποια συνήθεια όπως κάπνισμα ή αλκοόλ ή να χάσουμε απώλεια βάρους.

20
Q

Προκαλούμενη ενδοτικότητα

A

Είναι η κατάσταση στην οποία σε “αναγκάζω “ να κάνεις κάτι που είναι ενάντια στις πεποιθήσεις ή τις στάσεις.

Συγκεκριμένα σε μία έρευνα των Festinger and Carlsmith , οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε μία βαρετή διαδικασία για 1 ώρα (τουβλάκια κια καρούλια). Όταν τελείωσε αυτή η διαδικασία, τότε είπαν στους συμμετέχοντες ότι άνηκαν στην ομάδα ελέγχου και ότι τώρα μπορούσαν να βοηθήσουν πραγματικά. Τους είπαν ότι ο συνεργός του πειραματιστή έλειπε και ότι ήθελαν να πάρουν αυτή την θέση του και να πουν στους συμμετέχοντες ότι το πρώτο κομμάτι είναι συναρπαστικό. Ουσιαστικά αυτό είναι το κομμάτι της προκαλλούμενης ενδοτικότητας καθώς τους ανάγκασαν να πουν κάτι που δεν το πιστεύουν. Επίσης τους εξήγησαν ότι ήθελαν δουν τυχόν προσχεδιασμένες στάσεις για την απόδοση και μάλιστα τους έδωσαν 1$ ή 20$ για να συμμετάσχουν ξανά στην διαδικασία.

Το χρηματικό πόσο είναι μία εξτρα συνθήκη στην όλη διαδικασία που βέβαια είναι πολύ σημαντική.

Τα άτομα που πήραν τα 20$ (που στην δεκαετία το 1950 για έναν φοιτητή στην Αμερική ήταν σημαντικό πόσο) δεν αισθάνθηκαν οριακά ασυμφωνία, καθώς δικαιολόγησαν την επιλογή τους στο ποσό ενώ τα άτομα που εκτέθηκαν στο 1$ αισθάνθηκαν ασυμφωνία και για να την αποκαταστήσουν άλλαξαν την βαθμολογία τους και βαθμολόγησαν πιο θετικά την όλη διαδικασία

21
Q

Ελεύθερη επιλογή

A

Ουσιαστικά έχω κάποιες επιλογές και από αυτές διαλέγω (δεν απέχουν ιδιαίτερα μεταξύ τους). Πριν την λήψη της απόφασης αισθάνεσαι μία ασυμφωνία αλλά μετά είσαι σίγουρος για την επιλογή σου.

22
Q

Γνωστική ασυμφωνία ή θεωρία αυτο-αντίληψης του Bem ;

A

στάση είναι ένα συνεχές με κάποιες επιλογές, περιοχή αποδοχής και περιοχή απόρριψης , θεωρία της αυτο-αντίληψης και θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας αντίστοιχα, π.χ με το γεύμα στο εστιατόριο και η πιθανότητα να πληρώσω 10% παραπάνω (περιοχή αποδοχής) και 30 % παραπάνω (περιοχή απόρριψης)

23
Q

Τρόποι άμυνας κατά της πειθούς

A

1) αναδραστικότητα 2) προειδοποίηση 3) άμυνα κατά του εμβολιασμού

24
Q

Έρευνα του Moscovici και του Papageorgis για την άμυνα κατά του εμβολιασμού

A

Μία σημαντική έρευνα σχετικά με τον εμβολιασμό είναι από McGuire kai Papageorgis

ήταν μία έρευνα με συμμετέχοντες φοιτητές που τους έβαλαν σε μία κλίμακα 15 δηλώσεων να απαντήσουν πόσο συμφωνούν με μία σειρά από κοινοτυπίες σχετικά με την υγεία όπως:

  • Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα
  • η πενικιλίνη είναι σημαντική για την ανθρωπότητα
  • πρέπει να κάνουμε ακτινογραφία θώρακος κάθε χρόνο για να προλάβουμε την φυματίωση
  • νοητικές ασθένειες δεν είναι μεταδοτικές

Οι περισσότεροι φοιτητές συμφωνούσαν από πριν με αυτές τις δηλώσεις για αυτό και τις βαθμολόγησαν με 15 . Ουσιαστικά αυτό που έκαναν είναι χώρισαν τους φοιτητές σε μία ομάδα άμυνας και επίθεσης σε σχέση με την πεποίθηση υπέρ ή κατά . Οι ομάδες που ήταν στην ομάδα άμυνας άνηκαν είτε στην υποστηρικτική άμυνα είτε στην άμυνα υπέρ του εμβολιασμού. Υπήρχαν επίσης άλλες 2 συνθήκες - ομάδας ελέγχου : μία που δεν υπήρξε ούτε άμυνα ούτε επίθεση και μία άλλη που υπήρξε επίθεση. Πρακτικά η διαφορά μεταξύ της αποδοχής της κοινοτυπίας μεταξύ της υποστηρικτικής ομάδας και της ομάδας επίθεσης δεν είναι τόσο σημαντική όσο η διαφορά μεταξύ της ομάδας τους εμβολιασμού και της ομάδας άνευ επίθεσης (ουσιαστικά η πρώτη πλησίασε κατά πολύ την δεύτερη)

Ο McGuire πίστευε ότι καλύτερη είναι η υποστηρικτική άμυνα σε κάτι που δεν είναι καινούριο σαν άποψη αντίληψη κτλ. ενώ η άμυνα του εμβολιασμού είναι καλύτερη για καινούριες απόψεις

25
Q

Πείραμα του Brehm για την γνωστική ασυμφωνία

A

O Brehm είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε πειραματικά με την γνωστική ασυμφωνία . Συγκεκριμένα υποστήριζε ότι όταν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο εναλλακτικών , τότε τείνουμε να υπερ-αξιολογήσουμε την επιλογή που επιλέξαμε και να υποτιμήσουμε την επιλογή που αφήσαμε.

Ουσιαστικά έκανε το εξής πείραμα :

Έβαλε κάποιες φοιτήτριες να αξιολογήσουν κάποια αντικείμενα 8 στο σύνολο τους (καφετιέρα, τοστιέρα κτλ). Τα αξιολόγησαν σε μία κλίμακα από το 1 ως καθόλου επιθυμητό και το 8 ως πολύ επιθυμητό.

Μετά την πρώτη ταξινόμηση ο Brehm αξιολογούσε τα υποκείμενα. Τα υποκείμενα μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 2 αντικείμενα που εκείνος υποτίθεται είχε επιλέξει τυχαία.

<aside>
💡 **Όμως** στην πραγματικότητα εδώ επενέβαινε η γνωστική ασυμφωνία μεταξύ των εναλλακτικών.

</aside>

Ουσιαστικά στην μία περίπτωση τα άτομα επέλεγαν μεταξύ δύο επιλογών αντικειμένων που τα είχαν αξιολογήσει με περίπου την ίδια βαθμολογία ενώ στην άλλη περίπτωση επέλεγαν μεταξύ ενός καταφανώς πιο επιθυμητού αντικειμένου και ενός λιγότερο επιθυμητού αντικειμένου.

Στην συνθήκη ελέγχου τα άτομα δεν διάλεγαν κάποιο αντικείμενο απλά τους χορηγούσε ο πειραματιστής με ένα αντικείμενο που είχαν αξιολογήσει θετικά.

Στο τέλος του πειράματος γινόταν και μία δεύτερη αξιολόγηση, με την λογική ότι πολλές φορές τα άτομα αλλάζουν γνώμη όταν λαμβάνουν ένα αντικείμενο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι :

<aside>
💡 Η επιλογή μεταξύ **2 εναλλακτικών** οδηγεί σε **υπερτίμηση** του αντικειμένου που **επιλέγουμε** και σε **υποτίμηση** του αντικειμένου που **απορρίπτουμε**.

</aside>

26
Q

Να αναφέρετε κάποια πράγματα για τον πομπό

A

Πρέπει το άτομο που φέρει ένα μήνυμα να είναι ελκυστικό, να κατέχει κάποιο βαθμό εξειδίκευσης σχετικά με το αντικείμενο του μηνύματος αλλά και γενικότερα και να έχει επικοινωνιακές και διαπροσωπικές δεξιότητες.

Δηλαδή να έχει εν όψει

  • ελκυστικότητα
  • αρέσκεια
  • ομοιότητα

Ουσιαστικά την ελκυστικότητα και την αρέσκεια την εκμεταλλεύονται αρκετές διαφημιστικές καμπάνιες με το να βάζουν διάσημα πρόσωπα (που είναι ταυτόχρονα και ελκυστικά και αρεστά) να διαφημίζουν προϊόντα (George Clooney and Nespresso)

Επίσης όσον αφορά την ομοιότητα, τα άτομα που είναι πιο όμοια με εμάς ή πιο οικεία (στην ηλικία π,χ) είναι πιο πιθανό να μας επηρεάσουν . Αυτό βέβαια δεν είναι πανάκεια με την έννοια ότι εάν έχει να κάνει με το γούστο τότε οι όμοιες πηγές είναι προτιμότερες ενώ εάν μιλάμε για γεγονότα τότε οι ανόμοιες πηγές είναι προτιμότερες.

Έχουν γίνει έρευνες που αφορούν μία από τις 3 μεταβλητές (πομπός, μήνυμα , δέκτης) αλλά κια έρευνες που αφορούν την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών. Μία τέτοια έρευνα (που αφορά δηλαδή την δεύτερη περίπτωση ) ήταν σχετικά με τον βαθμό αξιοπιστίας ανάμεσα στην πηγή και στο κοινό (στόχο). Υπέθεσαν ότι τα άτομα- πηγές που έχουν μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην πειθώ και επίσης αυτό θα συμβαίνει όταν η διαφορά θα είναι αισθητή μεταξύ της πηγής και του κοινού.

Έθεσαν λοιπόν στους συμμετέχοντες αρχικά την ερώτηση “πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το άτομο για να είναι υγιές” και οι περισσότεροι απάντησαν 8 ώρες. Στην συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο διαφορετικές πηγές όσον αφορά στον βαθμό της αξιοπιστίας.

<aside>
📒 Να αναφέρουμε εδώ ότι **μεγαλύτερη εξειδίκευση** είναι και μεγαλύτερος **βαθμός αξιοπιστίας**

</aside>

Η πρώτη πηγή λοιπόν ήταν ένας φυσιολόγος που είχε εξειδίκευση στον ύπνο και είχε βραβείο Νόμπελ (υψηλός βαθμός αξιοπιστίας) και η δεύτερη πηγή είναι ένας εκπαιδευτής στα εκπαιδευτήρια YMCA (υψηλός βαθμός αξιοπιστίας).

Ουσιαστικά μετρούσαν την διαφορά μεταξύ της απάντησης του κοινού και της πηγής. Η αλλαγή στάσεων ερχόταν πιο εύκολα όταν η διαφορά ήταν μία ώρα π.χ . Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη;

Παρατήρησαν λοιπόν ότι η μεγαλύτερη αλλαγή στάσεων γινόταν όταν η απόκλιση μεταξύ της απάντησης του κοινού και της πηγής ήταν μέτρια , ενώ όταν γινόταν υπερβολική τότε δεν μπορούσε το κοινό να την δεχτεί και μάλιστα έμπαινε στην διαδικασία να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της πηγής. Βέβαια όταν μεγαλώνει η αξιοπιστία της πηγής είναι πιο εύκολο να γίνει η αλλαγή στάσεων όταν η διαφορά είναι αισθητή.