Κεφάλαιο 5-Στάσεις Flashcards

1
Q

Θεωρία ισορροπίας όνομα και λίγα λόγια για αυτήν

A

Η θεωρία της ισορροπίας είναι μία θεωρία συνέπειας που προτάθηκε από τους Heider, Cartwright and Harary.

Στηρίχθηκε στην έννοια της Gestalt ψυχολογίας (ψυχολογία του όλου), που είναι ένα είδος ψυχολογικής προσέγγισης που επικράτησε στον εικοστό αιώνα στην Γερμανία. Σύμφωνα με αυτό το κομμάτι της ψυχολογίας , τα ψυχολογικά φαινόμενα δημουργούνται από αλληλεπιδρούσες δυνάμεις.

Στην δική μας περίπτωση όσον αφορά το άτομο δηλαδή, το γνωστικό πεδίο είναι ο νούς του ατόμου, που αποτελείται τόσο από δυναμικές όσο και από υποκειμενικές δυνάμεις και περιέχει αντιιλήψεις από ανθρώπους και γεγονότα.

Η θεωρία της ισορροπίας βασίζεται στην τριαδική σχέση ή το τριαδικό σχήμα P-O-X όπου P είναι το άτομο (person) και Ο (other ) και Χ είναι το ψυχολογικό αντικείμενο, άτομο κτλ. για το οποίο θα εφαρμόσουμε μία συγκεκριμένη στάση.

Για να δούμε εάν υπάρχει ισορροπία στο συγκεκριμένο σύστημα θα πρέπει να κοιτάξουμε τον αριθμό των σχέσεων που δημιουργούνται και τον τύπο των σχέσεων μεταξύ τους. Συγκεκριμένα θα πρέπει ο αριθμός των θετικών σχέσεων να είναι μονός και να δημιουργείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Γενικότερα οι μη ισορροπημένες σχέσεις (ή τα μη ισορροπημένα συστήματα αλλιώς) αισθάνονται ένταση δυσαρέσκεια περισσότερο από τα ισορροπημένα. Για να επιτευχθεί η ισορροπία μπορούμε στις αντικρουόμενες αντιλήψεις να γίνει κάποια υποχώρηση ή κάποια μετατόπιση εάν και οι δύο πλευρές θέλουν να επιτευχθεί η ισορροπία καθώς δεν είναι απαραίτητο ότι οι πλευρές θέλουν να επιτευχθεί η ισορροπία. Ίσα ίσα μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτό το γεγονός προς δικό τους όφελος.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Κοινωνιογνωστικό μοντέλο

A

Πάνω σε αυτήν την θεωρία αναπτύχθηκε η έννοια του κοινωνιογνωστικού μοντέλου των Pratkanis and Greenwald.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο η στάση ορίζεται ως “η αξιολόγηση ενός αντικειμένου σκέψης από ένα άτομο ή αλλιώς ενός ψυχολογικού αντικειμένου”.

Αυτή η έννοια σχετίζεται πολύ με την άποψη ότι η λειτουργία της στάσης είναι αξιολογική από τον Fazio.

Σε αυτόν τον ορισμό βέβαια μπορούν να περιπλεχθούν αρκετές θεωρητικές έννοιες που αφορούν την κοινωνική νόηση. Συγκεκριμένο το αντικείμενο στάσεων αναπαριστάται από την μνήμη από :

  1. μία ετικέτα και κάποιους κανόνες εφαρμογής
  2. μία αξιολογική περιγραφή
  3. δομή γνώσης που υποστηρίζει αυτήν την αξιολόγηση. (σαν μία απόδειξη που έχουμε για να υποστηρίξουμε το γεγονός αυτό)

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καρχαρίας (βλέπε βιβλίο σελ. 206 )

Παρόλο που υπάρχει η λέξη “γνωστικό” στο μοντέλο το αξιολογικό κομμάτι είναι αυτός που μας ενδιαφέρει.

Μεταγενέστερες έννοιες ανέφεραν ότι η αξιολογική λειτουργία της στάσης βρίσκει τα θεμέλια της ενίοτε σε ρατσιστικές απόψεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ του συναισθήματος και της αξιολόγησης

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Έρευνα πάνω στις φυλετικές στάσεις του LaPiere

A

Δεκαετία 30, ζευγάρι κινέζων , τουρ στις ΗΠΑ, προκαταλήψεις μεταξύ των Κινέζων από τους Αμερικανούς, 92% από αυτά τα καταστήματα απάντησαν οχι, 1% ναι

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Μοντέλο της προσδοκόμενης αξίας από τους Fishbein & Ajzen

A

Σύμφωνα με τον Fishbein η στάση έχει να κάνει το συναίσθημα που μας προκαλεί ένα συναισθηματικό αντικείμενο (μονοδιάστατο μοντέλο όπως και του Thurstone ). Στην πράξη όμως δεν αρκεί ένα τόσο απλοϊκό μοντέλο να εξηγήσει την συμπεριφορά, θα πρέπει επομένως να βρούμε έναν τρόπο συνδυάζοντας την στάση, την πεποίθηση και την συμπεριφορά.

Επίσης πρέπει να εξετάσουμε πόσο ισχυρές είναι κάποιες πεποιθήσεις σε σχέση με κάποιες άλλες.

π.χ Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις ηθικές αξίες των ατόμων.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την έννοια θα φέρουμε ένα παράδειγμα :

Έστω ένας νεαρός άντρας ετεροφυλόφιλος για τον οποίο θέλουμε να δούμε την στάση που έχει απέναντι στην χρήση των αντισυλληπτικών .

Ουσιαστικά μετράμε την ισχύ της πεποίθησης (προσδοκία) που είναι η εκτίμηση μίας πιθανότητας σχετικά με την αλήθεια. Το άτομο π.χ έχει την πεποίθηση (0.9) ότι τα χάπια είναι μία αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης.

Η αξιοπιστία είναι μία άλλη παράμετρος που θα λάβουμε υπόψιν μας δηλαδή πόσο αξία έχει για εμένα η συγκεκριμένη μέθοδος αντισυλλήψης π.χ σε μία κλίμακα από -2 έως 2.

Επομένως από αυτόν τον συνδυασμό, προκύπτει η βαθμολογία του ατόμου σχετικά με την χρήση αντισυλληπτικών.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Θεωρία λελογισμένης δράσης (Theory of Reasoned Action)

A

Αναπτύχθηκε από τους Ajzen & Fishbein και ουσιαστικά αναφέρει ότι η στάση βασίζεται πάνω σε 3 ευρείες διαδικασίες που αφορούν την πεποίθηση, την πρόθεση και την δράση και συγκεκριμένα αφορά τα εξής :

  • Υποκειμενική νόρμα (προϊόν του τι θεωρώ εγώ ότι πιστεύουν οι άλλοι για εμένα)
  • Στάση απέναντι στην συμπεριφορά (προϊόν που προκύπτει από την προκείμενη συμπεριφορά και έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις των άλλων)
  • Συμπεριφορική πρόθεση
  • Συμπεριφορά

Ουσιαστικά για να γίνει μία πράξη θα πρέπει το άτομο να είναι ως προς αυτήν ευνοϊκή και οι κοινωνικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές.

Αυτό το οποίο έκαναν για να εξετάσουν αυτήν την θεωρία είναι ότι ο Fishbein και κάποιοι διαφορετικοί συνεργάτες ανά διαφορετικές χρονικές περιόδους έθεσαν κάποιες ερωτήσεις σε κάποιους συμμετέχοντες σχετικά με κάποιο ψυχολογικό αντικείμενο όπως ένας πολιτικός υποψήφιος . Χρησιμοποιώντας το μοντέλο της προσδοκώμενης αξίας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την προσδοκία για τους υποψήφιους δηλαδή πόσο πιθανό θεωρούσαν ο εκάστοτε υποψήφιος να έχει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και την αξία δηλαδή πόσο σημαντικό ήταν για αυτούς αυτό το χαρακτηριστικό .

Στην συνέχεια το συνδυάσαν με το συναίσθημα που τους προκαλούσαν οι δηλώσεις των πολιτικών υποψηφίων. Η βαθμολογία λοιπόν σε σχέση με το συναίσθημα που προέκυψε είχε υψηλή συσχέτιση.

Ακόμη σε παρόμοιες έρευνες θέλησαν να δουν εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του τι θεωρούσαν ότι θα ψηφίσουν οι συμμετέχοντες και τι εντέλει ψήφισαν.

Το αποτέλεσμα ήταν για τις εκάστοτε έρευνες :

  • 0.8 στις αμερικάνικες εκλογές του 1976
  • 0.89 σε κάποιο δημοψήφισμα για την πυρηνική ενέργεια
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Θεωρία προσχεδιασμένης συμπεριφοράς (Theory of planned behaviour)

A

Ουσιαστικά αυτό που αναφέρει η TRA είναι ο ορθολογισμός της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ότι οι πράξεις είναι υπό τον έλεγχο των ατόμων και ενώ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις είναι σωστό σε κάποιες άλλες και μάλιστα αρκετές δεν ισχύει. Δεν είναι όλες οι πράξεις υπό τον έλεγχο μας .

Ο Ajzen λοιπόν έφερε την έννοια της βούλησης στο μοντέλο για την TRA. Ο προσλαμβανόμενος έλεγχος για μία πράξη εξαρτάται από το πόσο εύκολο ή δύσκολο θεωρεί το άτομο μία συγκεκριμένη πράξη . Η ωρίμανση αυτής της απόφασης εξαρτάται από την εμπερία που έχει γενικά το άτομο και από τα εμπόδια που θα συναντήσει. π.χ με τους φοιτητές που θέλουν να γράψουν καλά σε ένα διαγώνισμα γιατί αυτό θα γίνει αρεστό από τον κοινωνικό περίγυρο (υποκειμενική νόρμα) , οι υψηλοί βαθμοί κάνουν τους υψηλούς φοιτητές (στάση) . Δεν θα ήταν όμως σωστό να προωβλέψουμε την επιτυχία στο συγκεκριμένο διαγώνισμα χωρίς να μετρήσουμε την αντίληψη που έχουν οι φοιτητές για τις ικανότητες τους.

Αυτός ο προσχεδιασμένος έλεγχος μπορεί να αφορά είτε την συμπεριφορική πρόθεση είτε την πρόθεση.

Έτσι δημιουργήθηκε το μοντέλο της προσχεδιασμένης συμπεριφοράς TPB που αποτελεί μέχρι και σήμερα αντικείμενο έρευνας στην κοινωνική ψυχολογία και μάλιστα θεωρείται πιο αποτελεσματικό μοντέλο σε σχέση με το TRA καθώς μπορεί να προβλέψει το 20% της διακύμανσης της συμπεριφοράς από μία στάση άρα καταλαβαίνουμε ότι είναι καλύτερο μοντέλο από το TRA χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι αυτά τα 2 είναι αντικρουόμενα.

Παραδείγματα

  • Δόθηκαν σε κάποιους φοιτητές ερωτήσεις σχετικά με το εάν υπήρξαν ανειλικρινείς σε σχέση με το παρελθόν . Θέλαμε να δούμε τον έλεγχο που θεωρούσαν οι φοιτητές ότι είχαν σε αυτές τις πράξεις και από ότι φάνηκε στην αντιγραφή θεώρησαν ότι ήταν πιο συνειδητή η επιλογή τους
  • Εύρος 9 συμπεριφορών από την πιο εύκολο να ελεγχθεί (βιταμίνες) στην πιο δύσκολο να ελεγχθεί (καλός ύπνος) . Φάνηκε ότι από την έννοια του ελέγχου πάνω σε αυτές τις δύο καταστάσεις υπήρξε καλύτερη προβλεπτική αξία για την πρόθεση και την ενέργεια .

Γενικότερα η TRA όσο και η TPB έχουν χρησιμοποιηθεί κατά πολύ για την κατασκευή συστημάτων προώθησης σχετικά με την υγεία (προστασία από HIV ή από καρδιοπαθείς ασθένειες) και όχι μόνο

Θεωρία κινήτρων προστασίας

Ουσιαστικά είναι η εξισορρόπηση μεταξύ του προσλαμβανόμενου κινδύνου και της αντιμετώπισης της θεραπευτικής αγωγής .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

προσβασιμότητα των στάσεων

A

εύκολες κια γρήγορα προσβάσιμες στην μνήμη , σταθερές, άμεση αντιστοιχία μεταξύ στάσης και συμπεριφοράς, συναισθηματικές αξιολογήσεις είναι πιο προσβάσιμες, μοντέλο αξιολόγησης του Fazio με τον βαθμό ενεργοποίησης βάσει της ισχύς μεταξύ της αξιολόγησης και του αντικειμένου, οπτική προσοχή, διαδικασίες κατηγοριοποίησης και πόρους απελευθέρωσης άγχους, κόστος εάν υπάρξει αλλαγή.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Κλασσική εξαρτημένη μάθηση

A

Ο επαναλαμβανόμενος συσχετισμός έχει αποτέλεσμα ένα ουδέτερο ερέθισμα να δημιουργήσει μία αντίδραση που είχε ένα άλλο ερέθισμα. Επίσης ένα ερέθισμα που είναι λιγότερο ή περισσότερο αρεστό μπορεί να γίνει λιγότερο περισσότερο αρεστό ανάλογα με το άλλο έρεθισμα που συσχετίζεται .

π.χ Έστω ένα παιδί ότι δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον για την πολιτική, αλλά μεγαλώνοντας αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική και μάλιστα αποφασίζει να ψηφίσει το κόμμα που ήταν φανατικός ο γονιός του.

Γενικότερα αυτό το είδος της διαμόρφωσης στάσεων έχει ισχυρή επιρροή.

Παράδειγμα με αναψυκτικά και με άκουσμα μουσικής .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Έννοιες γύρω από τις στάσεις

A

1) Αξίες 2) Ιδεολογίες 3) Κοινωνικές αναπαραστάσεις

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Τρόποι μέτρησης μίας στάσης

A

1) Κλίμακα μέτρησης 2) Μέτρηση φυσιολογίας 3) Μέτρηση της έκδηλης συμπεριφοράς 4) Μέτρηση συγκαλυμμένων πράξεων

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Τρόποι μέτρησης των συγκαλυμμένων πράξεων (άρρητων)

A

Μεροληψία κατά την χρήση γλώσσας , Ενεργοποίηση των στάσεων βάσει Fazio και δοκιμασία άρρητων συνειρμών (Implicit Association Test)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Φαινόμενο σχετικής ομοιογένειας

A

Μεροληψία υπέρ της ενδοομάδας βλέπουμε τα μέλη της ενδοομάδας διαφορετικά και τα μέλη της εξωομάδας ίδια “όλοι οι κινέζοι μοιάζουν ίδιοι”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ορισμός για στάση και από ποιον πρωτο εδραιώθηκε

A

Allport , νοητική και νευρολογική κατασκευή ετοιμότητας οργανωμένη από μία εμπειρία που έχει κατευθυντήρια και δυναμική επιρροή στην αντίδραση του ατόμου όταν συνανστρέφεται με άλλα άτομα ή καταστάσεις

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Μοντέλα για τις συνιστώσεις τις στάσεις

A

Μας ενδιαφέρει ανεξάρτητα από τους διαφορετικούς ορισμούς για τις στάσεις να κατασκευάσουμε μοντέλα για τις συνιστώσες που αποτελούν τις στάσεις. Πόσες συνιστώσες λοιπόν αποτελούν τις στάσεις?

  1. Μονοδιάστατο μοντέλο : Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο η στάση αποτελείται μόνο από μία συνιστώσα που συγκεκριμένα είναι το θετικό ή αρνητικό συναίσθημα απέναντι σε ένα ψυχολογικό αντικείμενο σύμφωνα με τον Thurstone εξού και η κλίμακα. Όμως αυτή η θεωρία είναι αρκετά απλοϊκή (ολιστική) : το αντικείμενο μπορεί να εμπεριέχει αρκετά χαρακτηριστικά και στοιχεία και άρα το συναίσθημα απέναντι σε αυτά να μην είναι ξεκάθαρο. Αυτή πάντως η θεωρία οδήγησε στην κατασκευή ενός επιτηδευμένου κοινωνιογνωστικού των Pratkanis και Greenwald (θα το δούμε παρακάτω ).
  2. Δισδιάστατο μοντέλο : Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο η στάση αποτελεί μία νοητική ετοιμότητα ή μία λανθασμένη προδιάθεση που ασκεί μία γενική και σταθερή επιρροή στον τρόπο που αξιολογούμε τα πράγματα.Με άλλα λόγια είναι κάτι μέσα μας που μας ορίζει το πώς παίρνουμε απόφαση για το εάν μας αρέσει κάτι ή όχι , εάν θεωρούμε κάτι σωστό ή λάθος.Ουσιαστικά είναι ένα ιδιωτικό γεγονός που δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμο και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξετάσουμε αυτήν την θεώρηση είναι να εξετάσουμε τις δικές μας πεποιθήσεις και νοητικές διαδικασίες και να τις αξιολογήσουμε. Είναι με άλλα λόγια μία υποθετική εννοιολογική κατασκευή.
  3. Τρισδιάστατο μοντέλο : Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο η στάση αποτελεί ένα συνδυασμό σκέψεων , συναισθημάτων και συμπεριφορικών διαδικασιών (συνιστώσες) που βασίζεται σε αρχαίο ρητό και σε αρχαίες φιλοσοφίες. Δεκαετία 60Αυτή η θεωρία υποστηρίχθηκε από αρκετούς :
    • Rosenberg & Hovland (αυτά τα ονόματα είδα ότι στην βιβλιογραφία είναι πιο σημαντικά)
    • Krech, Crutchfield, Ballachey
    • Himmelfarb kai Eagly
    • Ostrom & Breckler
    Συγκεκριμένα αυτός ο ορισμός δεν όρισε απλά το τρίπτυχο της έννοιας της στάσης αλλά και επίσης :
    1. Η στάση είναι μόνιμη δηλαδή δεν μεταβάλλεται εύκολα από τον χρόνο και τον χώρο.
    2. Η στάση αφορά σοβαρές κοινωνικές καταστάσεις και αντικείμενα
    3. Η στάση είναι γενικεύσιμη και συνήθως ενέχει κάποιο βαθμό αφαίρεσης (παράδειγμα με το βιβλίο που πέφτει στο πόδι ενός παιδιού)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Αναφέρετε κάποια πράγματα σχετικά με την λειτουργία των στάσεων

A

Ο Katz ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικών ειδών στάσεις που εκπληρώνουν διαφορετικές λειτουργίες όπως :

  • η γνώση
  • η συντελεστικότητα (συντελώ στην επίτευξη ενός στόχου ή ενός σκοπού)
  • άμυνα του εγώ (προστασία της αυτοεκτίμησης)
  • έκφραση αξιών (με μία συγκεκριμένη στάση εκφράζω τις αξίες που αφορούν στην μοναδικότητα μου ως άτομο)

Οι στάσεις επίσης εξοικονομούν ενέργεια καθώς για να αξιολογήσω ή να χειριστώ μία κατάσταση δεν χρειάζεται να την εξετάσω από την αρχή με την έννοια αυτή βέβαια να αγγίζει αρκετά την έννοια των στερεοτύπων .

Ο Fanzio ανέφερε στην συνέχεια ότι η λειτουργία των στάσεων (ανεξάρτητα από το τι είδους στάση είναι) είναι η αξιολόγηση του αντικειμένου ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που έχουμε για αυτό το ψυχολογικό αντικείμενο (θετικά ή αρνητικά συναισθήματα). Ουσιαστικά μας προσανατολίσει σαν άτομα σε σχέση με αυτό το αντικείμενο και άρα είναι χρήσιμη. Δηλαδή εάν εγώ έχω την γενική στάση ότι τα φίδια είναι επικίνδυνα και άρα τα αποφεύγω είναι χρήσιμο ανεξάρτητα από το εάν το συγκεκριμένο φίδι ανήκει σε κατηγορία επικίνδυνων φιδιών ή όχι.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ποιοι είναι οι τρόποι να λαμβάνουμε αποφάσεις βάσει στάσεων (2);

A

α) γνωστική άλγεβρα : Έχουμε δώσει έμφαση στην δυσκολία να αποκτήσουμε γνώση και να διαμορφώσουμε και να αλλάξουμε τις στάσεις, οι άνθρωποι είναι επιδέξιοι επιλυτές προβλημάτων και συλλεκτές νέων πληροφοριών , έχεοι σημασία η σειρά με την οποία οι πληροφορίες αποθηκευόνται και επεξεργάζονται στο ήδη υπάρχον σύστημα πληροφορίας, π.χ με υγειονομική υπηρεσία , διακριτές πληροφορίες που αφορούν το αντικείμενο και βγάζουμε ένα μέσο όρο, σε άλλο αποτέλεσμα θα ακταλήξουμε εάν πάρουμε διαφορετικές πληροφορίες
β) άρρητες κρίσεις : Devine , οι στάσεις των ατόμων θεμελιώνονται σε άρρτητες και αυτόματες κρίσεις που συμβαίνουν ασυναίσθητα , ΔΕΝ έχουν το κομμάτι της μεροληψίας της κοινωνικής επιθυμητότητας άρα είναι πιο αξιόπιστες, δεν είναι απαραίτητο ότι έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις συνειδητές κρίσεις (έχουν υποστηρίξει κάποιοι)
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΙ ΑΠΌ ΤΑ ΔΥΟ ΕΊΝΑΙ ΣΩΣΤΟ!

17
Q

μπορεί τελικά η στάση να προβλέψει την συμπεριφορά

A

Σαν απάντηση θα λέγαμε όχι. Βάσει ερευνών έχει βρεθεί μικρή συσχέτιση π.χ μεταξύ του αλκόλ και της αυτοαναφοράς της κατανάλωσης του, πρώιμη έρευνα του LaPiere που έθεσε σε αμφισβήτηση αρκετές κλίμακες στάσεων , Wicker βρήκε 0.3 συσχέτιση μεταξύ στάσης και συμπεριφοράς (9% της διακύμανσης),
ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ;
υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν θετικά η αρνητικά την άμεση αντιστοιχία μεταξύ της στάσης και της συμπεριφοράς
1) προσβασιμότητα στάσης
2) δημόσια ή ιδιωτική
3) ταύτιση με την ομάδα

18
Q

Συγκεκριμένες στάσεις

A

Οι Ajzen & Fishbein θεωρούσαν ότι για να αυξήσουμε την προβλεπτική ισχύ μία στάσης για την συμπεριφορά θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο ρωτάμε κάτι σχετικά με τη στάση.

Επίσης θεωρούσαν ότι ο λόγος που οι προηγούμενες έρευνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο θετικό και ενθαρρυντικό συμπέρασμα για την συσχέτιση μεταξύ της στάσης και της συμπεριφοράς, είναι επειδή προσπαθούσαν από μία γενική τάση να προβλέψουν μία συγκεκριμένη συμπεριφορά ή το ανάποδο.

<aside>
✅ Το σωστό είναι να προσπαθείς από μία **συγκεκριμένη τάση** να προβλέψεις μία **συγκεκριμένη συμπεριφορά**.

</aside>

Π.Χ

Δεν έχει νόημα από την αρέσκεια της ψυχολογίας γενικότερα (γενική τάση) να εξετάσω το πώς θα τα πάω σε ένα μάθημα ψυχολογίας συγκεκριμένα (συγκεκριμένη συμπεριφορά). Αντί αυτού μπορώ να εξετάσω σε ένα συγκεκριμένο μάθημα κατά πόσο η αρέσκεια μου για αυτό θα επηρεάσει το να τα πάω καλά σε αυτό το μάθημα.

Οι Davidson & Jacard ασχολήθηκαν με την μελέτη κάποιων γυναικών σχετικά με την αντισύλληψη για τα επόμενα 2 χρόνια. Ουσιαστικά έθεσαν τις ερωτήσεις τους σύμφωνα με κάποιους παράγοντες συγκεκριμενοποίησης που χρησιμοποιήθηκαν και ως προβλετική παράγοντες. Συγκεκριμένα έκαναν τις εξής δηλώσεις στις γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα :

  • Στάση για την αντισύλληψη
  • Στάση για την χρήση αντισύλληψης
  • Στάση για την χρήση χαπιών αντισύλληψης
  • Στάση για την χρήση χαπιών αντισύλληψης για τα επόμενα 2 χρόνια

Παρατηρήθηκε ότι στην τελευταία δήλωση υπήρχε πιο μεγάλη συσχέτιση μεταξύ της στάσης και της συμπεριφοράς που προσέγγιζε και την πραγματική συσχέτιση.

19
Q

Συμπεριφορικές προσεγγίσεις στην διαμόρφωση των στάσεων

A

Άμεση εμπειρία (απλή έκθεση) κλασσική εξαρτημένη μάθηση, συντελεστική, μάθηση μέσω παρατήρησης

20
Q

Γνωστικές προσεγγίσεις στην διαμόρφωση των στάσεων

A

θεωρία της συνέπειας

21
Q

ποιες θεωρίες ενέχουν ενισχυτικούς παράγοντες

A

Κλασσικής και εξαρτημένη μάθηση

22
Q

Απλή έκθεση

A

τα χαρακτηριστικά ενός αντικειμένου μας κάνουν να διαμορφώνουμε στάση σχετικά με το πόσο μας αρέσει ή όχι το συγκεκριμένο αντικείμενο, τραυματική εμπειρία μπορεί να δημιουργήσει μία αρνητική στάση, φαινόμενο απλής ‘εκθεσης : όσο εκτίθεμαι σε ένα αντικείμενο πιθανότατα θα έχω έλξη ως προς αυτό αλλά μετά θα φθίνει

23
Q

Καλύτερες είναι οι γνωστικές ή οι συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις;

A

Παλιότερα θεωρούσαν καλύτερες τις γνωστικές προσεγγίσιες καθώς δεν είχαν δει τα θετικά πλεονεκτήματα των προσεγγίσεων αυτών , συνδυασμός η θεωρία της αυτο-αντίληψης του Bem , τα άτομα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τους γύρω τους αναρωτώμενοι γιατί για τις πράξεις τους

24
Q

Αξίες

A

στάση:συνολο ενοποιημένων πεποιθήσεων με μία συναισθηματική διάσταση —-> αξία, διαφορετική λειτουργία της αξίας είναι να μας καθοδηγεί σε αποφάσεις στην ζωή, έρευνα σχετικά με ένα ψυχολογικό τεστ για 6 κατγηορίες προσανατλοσιμμού αξιών
1) Θεωρητικός
2) Οικονομικός
3) Αισθητικός
4) Πολιτικός
5) Θρησκευτικόε
6) κοινωνικός
Ο Rokeach πίστευε ότι οι αξίες μας θα έπρεπε να εκδηλώνονται με όρους προσηλωμένου στόχου (τελική κατάσταση ) και όχι με όρους ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων . Τις χωρίζει σε τερματικές (ελευθερία ισότητα) και συντελεστικές(ειλικρίνεια κτλ.). Οι τερματικές αξίες (π.χ ελευθερία) έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην διαμόρφωση στάσεων όπως είναι οι φυλετική ισότητα από ότι μία συντελεστική.
Επίσης η αξία ασκεί γενικότερο έλεγχο πάνω σε συγκεκριμένες στάσεις όπως η εικόνα ενός δίκαιου κόσμου, ανεργία κτλ.

Επίσης όταν ενεργοποιούνται οι αξίες τόσο πιο πιθανό είναι να συμβαδίζουμε βάσει αυτών.

π.χ με την εκλογική συμπεριφορά των Βρετανών, στάσεις για την ενοποίηση των Ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τον Feather οι αξίες έχουν την έννοια της επιθυμητής πράξης και του επιθυμητού στόχου την έννοια του “πρέπει” με άλλα λόγια. Μας δίνουν πληροφορίες για αξιολόγηση ενεργειών, λήψη αποφάσεων, παρουσίαση του εαυτού κτλ.
οι αξίες δεν προβλέπουν την συμπεριφορά

25
Q

Ιδεολογία

A

σύνολο αξιών , με κοινωνικό ή πολτικό σημείο αναφοράς , κοινές για τα άτομα με μία συγκεκριμένη λειτουργία
Γνωστές σε εμάς είναι οι θρησκευτικές ή κοινωνικοπολιτικές ιδεολογίες που μας συσπειρώνουν απέναντι σε διομαδικές συγκρούσεις.

Επίσης όλες οι ιδεολογίες ενέχουν το κομμάτι του εγγενούς σφάλματος του νατουραλισμού όπου ουσιαστικά δίνει μία φυσική τάξη στα πράγματα (it is what it is )
O Tetlock λέει ότι οι τερματικές αξίες ενυπάρχουν σε όλες τις πολιτικές ιδεολογίες. Για παράδειγμα στην ιδεολογία του Μακιαβελισμού , η πολιτική διαφθορά και η εξαπάτηση είναι επιτρεπτές προκειμένου να επιτευχθεί ένας πολιτικός στόχος.

Γενικά μπορούμε να χωρίσουμε τις ιδεολογίες με βάσει 2 χαρακτηριστικά :

  • Ποιες αξίες είναι πιο σημαντικές , σε ποιες δηλαδή δίνεται βαρύτητα : π.χ στην έννοια του φιλελευθερισμού η αξία της ατομικής ελευθερίας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι έχει για τον συντηρητισμό η έννοια της εθνικής αασφάλειας
  • Ποιες ιδεολογίες είναι πλουραλιστικές ή μονιστικές;

Ο Billig θεωρούσε ότι πάντα είμαστε σε ένα δίλημμα αξιών . π.χ είμαι δάσκαλος και είμαι ανάμεσα στο δίλημμα να είμαι σωστό πρότυπο για τους μαθητές μου ή να κυνηγήσω μία καλύτερη ιεραρχικά θέση .

Όταν υπάρχει σύγκρουση αξιών , υπάρχει κια σύγκρουση ομάδω.

26
Q

Μέτρηση βάσει φυσιολογίας

A

Δερμαιτικής αντίστασης, καρδιακού παλμο,υ και διαστολής της κόρης
θετικό : Το καλό είναι ότι επειδή αυτές οι διεργασίες είναι βιολογικές , δεν μπορούν να επηρεαστούν από την σκέψη του ατόμου και άρα είναι αρκετά αξιόπιστες.

Ισχύς συναισθήματος

Αρνητικό :Το κακό είναι ότι εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες όπως είναι θερμοκρασία ή η δυσκολία στην επιτευξη ενός στόχου που μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον καρδιακό παλμό.

ΟΧΙ κατεύθυνση του συναισθήματος

Ο Cacioppo και οι συνεργάτες του βασίστηκαν στην θεωρία του Δαρβίνου που αναφέρει ότι η φυσιολογία του προσώπου αλλάζει όταν έχει αντιμέτωπη μία ευνοϊκή στάση. π.χ με την διάλεξη στους φοιτητές για την κατανάλωση ακλόολ και τις ώρες επισκέψεων . Οι ευνοϊκοί ήταν ακόμα πιο ευνοϊκοί μετά από την διάλεξη.

Μέσα από αυτήν την θεωρία ο Cacioppo έφερε την έννοια της κοινωνικής νευροεπιστήμης. Ουσιαστικά με αυτόν τον κλάδο της επιστήμης καταλαβαίνουμε πώς συμπεριφερόμαστε σε διαφορετικές συνθήκες ανάλογα με κάποιες ηλεκτρικές συνάψεις που δημιουργεί ο εγκέφαλος σε διάφορα σημεία του.
παράδειγμα με λευκούς συμμετέχοντες που έπρεπε να αναγνωρίσουν κάποιες εικόνες μαύρων και λευκών . Μέσα από το ERP προέκυψε ότι αναγνώριζαν πιο εύκολα τα πρόσωπα των λευκών στις φωτογραφίες. Αυτό βέβαια δείχνει και μία μεροληψία ως προς την ενδο-ομάδα αυτό είναι το φαινόμενο της σχετικής ομοιογένειας

27
Q

Μέτρηση της έκδηλησ συμπεριφοράς

A

Εξετάζουμε τι κάνουν οι άνθρωποι και όχι τι λένε

Μη παρεμβατικές μετρήσεις

Ουσιαστικά απλά παρατηρούμε και δεν επεμβαίνουν καθόλου στην διαδικασία ούτε κάνουμε τα άλλα άτομα να αισθάνονται περίεργα.

π.χ κοιτάμε τα αποτυπώματα σε μία προθήκη σε μουσείο για να δούμε εάν είχε επισκεψιμότητα ή τις καταγραφές ιστορικά γενικότερα σε δημόσια αρχεία.

Επίσης βασική η έννοια της απόστασης (όταν κάποιον τον συμπαθούμε είμαστε πιο κοντά του ενώ εάν τον φοβόμαστε κρατάμε μία απόσταση)

Τεχνική πλασματικής γραμμής επικοινωνίας : Ουσιαστικά συνδυάζουμε την μέτρηση φυσιολογίας και αυτο-αναφοράς. Οι συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους έρευνες ουσιαστικά θεωρούν ότι είναι συνδεδεμένοι με ένα μηχάνημα ανιχνευτή ψεύδους και άρα είναι πιο προσεκτικοί στο να λένε αυτό που πραγματικά πιστεύουν. Έτσι μας δείχνει την κατεύθυνση του συναισθήματος