Κεφάλαιο 11- Διομαδική συμπεριφορά Flashcards

1
Q

Να αναφέρετε δύο ορισμούς για την διομαδική συμπεριφορά

A

Ορισμός 1

Η διομαδική συμπεριφορά είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ 2 ή περισσότερων εκπροσώπων από 2 διακριτές ή περισσότερες κοινωνικές ομάδες

Ορισμός 2

Κάθε αντίληψη, νόηση πεποίθηση κτλ που προκύπτει από την επίγνωση ότι τα άτομα είναι εκπρόσωποι διαφορετικών διακριτών κοινωνικών ομάδων

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Σχετική αποστέρηση : ορισμός, ονόματα, κάποιες έρευνες , είδη και προϋποθέσεις

A

Μία σημαντική προϋπόθεση για την διομαδική επιθετικότητα είναι η σχετική αποστέρηση , που δεν είναι μία απόλυτη συνθήκη αλλά είναι εξαρτάται από τους παράγοντες που επικρατούν. Αναφέρθηκε αρχικά από τον Stouffer που έκανε την κλασσική έρευνα πάνω στον Αμερικανό στρατιώτη και στην συνέχεια αναπτύχθηκε από τον Davies.

> Σχετική αποστέρηση : Είναι η προσλαμβανόμενη απόκλιση μεταξύ της πραγματικότητας (αυτό που είναι) και της προσδοκίας ή του δικαιώματος (αυτό που θα έπρεπε να είναι)

Ο Davies είναι αυτός που ανέφερε ότι η σχετική αποστέρηση είναι σε καμπύλη J. Ουσιαστικά αναφέρει ότι οι προσδοκίες μας επηρεάζονται από τις παρελθοντικές μας εμπειρίες και τις μελλοντικές μας. Πολλές φορές όμως παρατηρούμε ότι οι εμπειρίες μας είναι κατώτερες των προσδοκιών και αυτό δημιουργεί το φαινόμενο της σχετικής αποστέρησης.

Αυτό το γεγονός δεν επαληθεύεται βέβαια από γεγονότα μεγάλης ιστορικής σημασίας όπως π.χ Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κτλ. παρατηρήθηκε δηλαδή ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τα άτομα δεν δημιουργούσαν τις προσδοκίες τους βάσει των παρελθοντικών εμπειριών.

Ο Runchiman έκανε τον διαχωρισμό ανάμεσα σε 2 είδη σχετικής αποστέρησης :

  • Εγωιστική σχετική αποστέρηση (το αίσθημα ότι εγώ παίρνω λιγότερα από αυτό που αξίζω )
  • Αδελφική σχετική αποστέρηση (το αίσθημα του εμείς ότι λαμβάνουμε λιγότερα από ότι δικαιούμαστε)

Από έρευνα πάνω στο συγκεκριμένη κομμάτι παρατηρούμε ότι αυτά τα είδη είναι ανεξάρτητα και μάλιστα ότι αυτό το είδος που δημιουργεί την κοινωνική αναταραχή είναι η αδελφική αποστέρηση. π.χ με Λευκούς που εκδήλωναν άσχημη συμπεριφορά απέναντι σε μαύρους γιατί θεωρούσαν ότι οι Μαύροι είναι πιο προνομιούχα ομάδα από αυτούς (αυτό μας δείχνει ότι είναι μία εντελώς υποκειμενική κατάσταση) , διαμαρτυρία μεταξύ ανέργων είναι πιο πιθανή εάν αισθάνονται αδελφική αποστέρηση.

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για την αδελφική σχετική αποστέρηση για να μπορέσει να οδηγήσει στην κοινωνική αναταραχή :

  1. Θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή ταύτιση με την ομάδα
  2. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να επιτευχθεί κάτι από την διαμαρτυρία.
  3. Η αδικία (κατανεμητική και διαδικαστική Tyler ). Η διαδικαστική είναι αυτή που επηρεάζει πιο πολύ την αδελφική αποστέρηση
  4. Με ποια ομάδα συγκρινόμαστε . Συνήθως από θεωρία κοινωνικής ταυτότητας συγκρινόμαστε με όμοιους αλλά από ότι παρατηρούμε από την ιστορία συνήθως συγκρινόμαστε με ανόμοιους και διαφορετικούς και για αυτό καταλήγουμε σε διομαδικές συγκρούσεις.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Πώς οι υποστηρικτές κινητοποιούνται ως συμμετέχοντες σε μία κοινωνική διαμαρτυρία ;

A

Ο Klandermans αναφέρει ότι έχει να κάνει με την σχέση της στάσης στην συμπεριφορά .

Η συμμετοχή στην διαμαρτυρία είναι ένα κοινωνικό δίλημμα. Η συμμετοχή στην διαμαρτυρία είναι συνήθως για ένα κοινωνικό καλό (π.χ ισότητα) ή απέναντι σε ένα κοινωνικό κακό (ρύπανση) και παρόλο που η επιτυχία επηρεάζει και οφελεί όλα τα άτομα ή αποτυχία επιβαρύνει τα άτομα που είναι οι συμμετέχοντες της διαμαρτυρίας. Άρα υπάρχει αυτό το δίλημμα στην αποχή στην διαμαρτυρία ή στην συμμετοχή αυτής.

Ο Klandermans ανέφερε ότι υπάρχουν 4 βήματα για την συμμετοχή για κοινωνικά κινήματα :

  1. Να γίνεις μέρος του δυναμικού της συμμετοχής : Πρέπει να είναι συμπαθών (συν+παθών). Θα πρέπει να υπάρχει αυτό το αίσθημα της αδικίας του εμείς απέναντι σε αυτούς.
  2. Να γίνεις μέρος των κινητοποιήσεων για την συμμετοχή : Πρέπει εκτός από συμπαθών να ξέρεις τι μπορεί να γίνει και τι συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις (διαμαρτυρίες , εξεγέρσεις κτλ.)
  3. Να αναπτύξεις κίνητρο για την συμμετοχή . Πέρα από συμπαθών και να ξέρεις τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να έχεις κάποιο κίνητρο για να συμμετάσχεις. Αυτό δίνει αξία στην διαμαρτυρία και επίσης αυξάνει τις πιθανότητες ότι θα πετύχει η διαμαρτυρία. Τα κίνητρα χωρίζονται σε :
    • Κίνητρα συλλογικά (έχουν να κάνουν με την θέληση να επιτύχει η ομάδα)
    • κίνητρα κανονιστικά (έχει να κάνει με την αξία που δίνουν στην συμμετοχή μας τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας )
    • κίνητρα αναταμοιβής (όταν επωφελούμαστε προσωπικά από την συμμετοχή)
    Αυτά τα 2 τελευταία κίνητρα είναι που κρατούν τα άτομα από το να συμπεριφέρονται παρασιτικά στην ομάδα.
  4. Ξεπερνάς τα εμπόδια για την συμμετοχή όπως το ότι μπορεί να μην έχεις κάποιο μεταφορικό μέσο ή να έχεις κάποιο θέμα υγείας που μπορεί αν εμποδίζει
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Εθνοκεντρισμός σύμφωνα με τον Sherif και μία αντίστοιχη έρευνα

A

Ένα από τα χαρακτηριστικά της διομαδικής συμπεριφοράς είναι ο εθνοκεντρισμός (βλέπε Κεφάλαιο 10). Μέχρι τώρα τον έχουμε συναντήσει με την ερμηνεία του σε όρους διαπροσωπικών ή ατομικών σχέσεων. Τώρα μέσω του Sherif θα τον συναντήσουμε με την ερμηνεία σε διαομαδικούς όρους. Ουσιαστικά για τον Sherif διομαδική αλληλεπίδραση είναι η αλληλεπίδραση ενός ατόμου που ανήκει σε μία ομάδα με ένα άτομο ή μία άλλη ομάδα μέσω της ταύτισης τους με την ομάδα .

Το πείραμα που έκανε για τον εθνοκεντρισμό είναι με τις κατασκηνώσεις στις ΗΠΑ ανάμεσα σε αγόρια μάλιστα έκανε 3 πειράματα πεδίου το 1949,53 και 54. Τα πείραματα αυτά χωρίστηκαν σε 3 φάσεις και σε μία τέταρτη που δεν ακολουθούνταν σε όλες τις φάσεις.

  • Φάση 1 : Τα αγόρια έκαναν κάποιες δραστηριότητες μεταξύ του σε κατασκηνώσεις που ήταν βέβαια των οργνανωτών χωρίς να το ξέρουν και ανέπτυξαν φιλίες μεταξύ τους
  • Φάση 2 : Διασπάστηκαν σε δύο ομάδες που ουσιαστικά ήταν φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο για να διαχωριστούν οι φιλίες. Παρόλο που δεν υπήρξε κάποια νύξη ως προς την εξω-ομάδα ήταν δηλαδή διαχωρισμένες και απομονωμένες η μία από την άλλη υπήρξε ένας εμβρυακός εθνοκεντρισμός.
  • Φάση 3 : Για κάποιες αθλητικές διοργανώσεις που έπρεπε να προπονηθούν οι δύο ομάδες ήρθαν σε επαφή και δημιουργήθηκε διομαδικός ανταγωνισμός και συγκρούσεις σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά έντονες που χρειάστηκαν να διακοπούν τα πειράματα. Επίσης παράλληλα με τον διομαδικό ανταγωνισμό ενισχύθηκε και η ενδοομαδική αλληλεγγύη.
  • Φάση 4: Σε αυτήν την προαιρετική φάση που είχε να κάνει με έναν υπερκείμενο στόχο οι ομάδες ήρθαν σε επαφή και συνεργάστηκαν προκειμένου να τον υλοποιήσουν και παρατηρήθηκε ότι όντως βελτιώθηκαν κατά πολύ οι σχέσεις τους. (π.χ ένα φορτηγό κουβαλούσε μία ταινία που ήθελαν και οι δύο ομάδες να δουν και για να μπορέσουν να την δουν θα έπρεπε να πάνε και οι δύο ομάδες να κουβαλήσουν).

> Υπερκείμενος στόχος : Είναι ένας στόχος κοινός και για τις δύο ομάδες αλλά που για να τον πετύχουν πρέπει να συνεργαστούν.

Προκύπτουν λοιπόν 6 αποτελέσματα από αυτό το πείραμα :

  1. Υπήρχε στην φάση 1 εμβρυακός εθνοκεντρισμός
  2. Η προκατάληψη, ο εθνοκεντρισμός και η διάκριση γέννησαν τον διομαδικό ανταγωνισμό
  3. Τα αγόρια δεν είχαν αυταρχικές ή δογματικές προσωπικότητες
  4. Αναπτύχθηκαν φιλίες και εντός των ομάδων ενώ οι πραγματικές φιλίες είναι εκτός αυτών
  5. Η ομάδα που νίκησε ήταν αυτή που άσκησε τον μεγαλύτερο διο-ομαδικό ανταγωνισμό
  6. Η απλή επαφή μεταξύ των ομάδων δεν βελτίωσε τον εθνοκεντρισμό
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Να αναφέρετε συνοπτικά την θεωρία της ρεαλιστικής σύγκρουσης

A

Ο Sherif ανέφερε την θεωρία της ρεαλιστικής σύγκρουσης ως μία θεωρία που βασίζεται στην φύση των σχέσεων των στόχων και πώς αυτές επηρεάζουν τις διατομικές και διομαδικές σχέσεις. Οι άνθρωποι όταν έχουν κοινούς στόχους που χρειάζονται αλληλεξάρτηση για να τους πετύχουν τότε διαμορφώνουν μία ομάδα και συνεργάζονται για αυτόν τον σκοπό. Όταν όμως έχουν αποκλειόμενους στόχους τότε είναι απίθανο να σχηματίσουν μία ομάδα για αυτόν τον σκοπό.

<aside>
❗ Άρα **αλληλοεξαρτώμενοι κοινοί στόχοι** οδηγούν στην **συνεργασία** και **αποκλειόμενοι** στόχοι τον διομαδικό **ανταγωνισμό**.

</aside>

Γενικά έχει εφαρμοστεί σε πολλά πλαίσια και έχει αναπαραχθεί πολλές φορές. Είναι μία θεωρία που εξηγεί τι συμβαίνει στα διομαδικά πλαίσια της πραγματικότητας . Το αρνητικό που έχει είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψιν της τους υπόλοιπους παράγοντες που μπορεί να είναι παρόντες και να οδηγούν στην συνεργασία ή την επιθετικότητα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ποια είναι τα τρία παίγνια της θεωρίας αποφάσεων ;

A
  1. Το δίλημμα του φυλακισμένου
  2. Το παίγνιο των φορτηγών
  3. το δίλημμα του κοινού βοσκοτόπου
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Δίλημμα του φυλακισμένου

A

Είναι το παίγνιο που έχει εξεταστεί εκτενέστερα από όλα τα υπόλοιπα στην έρευνα της Ψυχολογίας. Ουσιαστικά πρόκειται για 2 φυλακισμένους που ανακρίνονται ξεχωριστά και οι αστυνομικοί έχουν στοιχεία ώστε να τους φυλακίσουν με μία ελαφριά ποινή (1 χρόνος). Όμως τους πληροφορούν ότι εάν ένας από τους 2 ομολογήσει τότε αυτός θα απαλλαχθεί και ο άλλος θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερη ποινή (10 χρόνια). Εάν ομολογήσουν και οι δύο τότε θα δεχθούν μίας μέτριας ποινής φυλάκιση (5 χρόνια) ενώ εάν δεν ομολογήσει κανένας θα κατηγορηθούν με αυτήν την ελαφριά ποινή (1 χρόνος).

Παρόλο που αυτό που τους συμφέρει είναι να μην ομολογήσει κανένας επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον ομολογούν και οι δύο.

Αυτό ονομάζεται και αλλιώς μη μηδενικού αθροίσματος παίγνιο μικτών κινήτρων 2 ατόμων. Μη μηδενικού αθροίσματος παίγνιο είναι όταν έχουν και οι δύο να κερδίσουν ή να χάσουν (δεν είναι δηλαδή ότι κάποιος τα κερδίζει όλα ή τα χάνει όλα) και μικτών κινήτρων σημαίνει ότι μπορεί είτε να συνεργαστεί είτε να προδώσει το ένα άτομο το άλλο.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Το παίγνιο των φορτηγών. Να αναφέρετε τι κοινό έχει το παίγνιο των φορτηγών με το δίλημμα του φυλακισμένου

A

Ουσιαστικά έχουμε 2 ιδιωτικές εταιρίες φορτηγών Α και Β που η κάθε μία έχει την δική της ιδιωτική διαδρομή για να μεταφέρει τα φορτία της. Όμως υπάρχει και ένας κοινός δρόμος που είναι σίγουρα πιο σύντομος αλλά έχει το κακό ότι είναι μία μόνο λωρίδα επομένως για να τον χρησιμοποιήσουν τα άτομα θα πρέπει να συνεννοηθούν πρώτα να το χρησιμοποιούν εναλλάξ. Όμως αντί αυτού αυτό που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο χωρίς συνεννόηση και να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον και στην συνέχεια να τσακώνονται.

Αυτά τα δύο παραδείγματα βασίζονται στην έλλειψη εμπιστοσύνης και στην καχυποψία. Μας δείχνουν λοιπόν πώς μπορεί η ανθρωπότητα να οδηγηθεί σε απίστευτες συγκρούσεις λόγω αυτής της καχυποψίας κάτι το οποίο συμβαίνει αρκετά συχνά. Ιράν vs Ιράκ για την κυριαρχία πάνω στην δίαυλο Shatt al Arab που από το 1980 μέχρι το 1988 υπήρχε σύγκρουση μετά το πέρας της οποίας τα σύνορα παρέμεναν τα ίδια.

Αυτή η θεωρία ουσιαστικά προσεγγίζει το άτομο ως ένα ορθολογικό άτομο ως homo economus που ουσιαστικά είναι εργάτης και ακολουθεί το βιομηχανικό πρότυπο. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν της αυτή η θεωρία την κοινωνική πλευρά του ανθρώπου. Η άμεση επικοινωνία είναι ένας τρόπος για να λυθούν οι διαφορές όπως και αμεροληψία του παιγνίου όπως και το να μην αντιλαμβάνονται τα άτομα που εμπλέκονται στο παίγνιο ως ανταγωνιστικό πλαίσιο .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Το δίλημμα του κοινού βοσκοτόπου

A

Ουσιαστικά είναι σαν το δίλημμα των φυλακισμένων ν ατόμων. Έχει πάρει το όνομα του όντως από ένα κοινό βοσκοτόπι που υπήρχε στα αγγλικά χωριά. Ουσιαστικά σε αυτό το βοσκοτόπι υπάρχει ένα ανανεώσιμο γρασίδι και μπορεί να φιλοξενήσει 100 αγελάδες για να βοσκήσουν. Η καλύτερη εκμετάλλευση του βοσκοτόπου με το ελάχιστο κόστος είναι όταν 100 κτηνοτρόφοι βάλουν 100 αγελάδες. Εάν όμως ένας από αυτούς σκεφτεί ότι εάν βάλει μία αγελάδα παραπάνω δεν πειράζει γιατί θα αυξήσει το κέρδος του και το επιπλέον κόστος θα το μοιραστούν δια 100 τότε θα υπάρξει μία ζημία. Εάν τώρα σκεφτούν ΟΛΟΙ οι κτηνοτρόφοι με τον ίδιον τρόπο τότε το βοσκοτόπι θα καταστραφεί.

Αυτό το δίλημμα αντικατοπτρίζει πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στις ανανεώσιμες πηγές (που στην δική μας περίπτωση είναι το γρασίδι) δηλαδή ότι προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν χωρίς να τις σεβαστούν. Τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα βασίζονται σε αυτό (τροπικά δάση, ο πληθυσμός των ψαριών στην θάλασσα).

Γενικότερα παρόμοιο με αυτό το δίλημμα είναι το δίλημμα των δημόσιων αγαθών. Τα δημόσια αγαθά δίνονται σε όλους και σε κανέναν , τηλεόραση , ραδιόφωνο, δημόσια υγεία, δημόσια εκπαίδευση κτλ. Οι άνθρωποι όμως απλά τα παίρνουν χωρίς να κάνουν κάτι για να τα διατηρήσουν ώστε στο μέλλον να διασφαλιστούν και οι ίδιοι αλλά και οι συνάνθρωποι τους. Αυτό είναι το φαινόμενο του παρασιτισμού.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Να αναφέρετε με ποιους τρόπους μπορούν να επιλυθούν τα κοινωνικά διλήμματα όσον αφορά την διαχείρηση και την πρόσβαση των ανανεώσιμων πόρων

A

Είναι δύσκολο το άτομο να μην πέσει στην παγίδα του κοινωνικού διλήμματος επομένως θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εξαφανιστεί το δίλημμα. Ουσιαστικά αυτό μπορεί να γίνει με το να μειωθεί η πρόσβαση στους πόρους (ανανεώσιμους) ή να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που έχει πρόσβαση σε αυτούς ή να υπάρχει κάποια αρχή που να ελέγχει αυτήν την πρόσβαση κτλ. Αυτά ονομάζονται δομικές λύσεις.

Το δύσκολο με αυτές τις λύσεις είναι ότι όπως βλέπουμε από την καθημερινή ζωή τα κράτη είναι εντελώς ανίκανα να μπορέσουν να διαχειριστούν καταστάσεις όπως είναι περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές.

Συνήθως η δομική λύση που ακολουθούμε είναι ότι ορίζουμε έναν ηγέτη για να μπορέσει να ηγηθεί της πρόσβασης στον ανανεώσιμο πόρο. Τα άτομα με κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν καλοί ηγέτες. Όταν έχουν φιλοκοινωνικό χαρακτήρα τότε μπορούν να ηγηθούν με επιτυχία στους ανθρώπους και να είναι αποτελεσματικοί. Εάν έχουν φίλαυτο χαρακτήρα τότε δεν μπορούν να το κάνουν αυτό εκτός εάν κάποιο άτομο με φιλοκοινωνικό χαρακτήρα ηγηθεί αυτών.

<aside>
👉 **Το βασικό όμως είναι να υπάρχει ισχυρή ταύτιση με την ομάδα.**

</aside>

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ποια είναι η βάση της θεωρίας της κοινωνικής ταυτότητας ;

A

Υπάρχει μία βασική θεώρηση ότι στην κοινωνία μας υπάρχουν διακριτές κοινωνικές ομάδες που έχουν διαφορετική ισχύ και διαφορετικό status (Λευκοί και Μαύροι, πλούσιοι και φτωχοί). Πάνω σε αυτήν την θεώρηση τα οι κοινωνικές ομάδες δίνουν στα άτομα μία κοινωνική ταυτότητα που ουσιαστικά έχει έναν ορισμό του τι είναι το άτομο σε αυτήν την ομάδα και μία περιγραφή του τι αυτό συνεπάγεται.

Επομένως η περιγραφή δεν είναι απλά κάποια χαρακτηριστικά που έχει το άτομο αλλά είναι και την συμπεριφορά που πρέπει να έχει ως μέλος της ομάδας.

Ουσιαστικά η κοινωνική ταυτότητα έχει να κάνει με την αυτο-αντίληψη μέσα από την υπαγωγή στην ομάδα. Αυτό περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά όπως :

  • εθνοκεντρισμός
  • διομαδική διαφοροποίηση
  • ενδοομαδική αλληλεγγύη
  • συμμόρφωση ως προς τις νόρμες της ομάδας
  • αντίληψη του εαυτού και των άλλων (τόσο της ενδο-ομάδας όσο και της εξω-ομάδας) ως στερεότυπα που προκύπτουν από την ομάδα

Επίσης η κοινωνική ταυτότητα είναι διαφορετική από την προσωπική ταυτότητα που η προσωπική ταυτότητα έχει να κάνει με τις στενές σχέσεις που έχουμε με ένα άτομο και τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά που αναπτύσσουμε σαν προσωπικότητες. Έχουμε τόσες κοινωνικές ταυτότητες όσες και οι σχέσεις που έχουμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους και τόσες προσωπικές ταυτότητες όσες και οι στενές σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους άλλους και τα ιδιοσυγκρασιακά μας χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι έχουμε διάφορες διακριτές ταυτότητες βλέπουμε τον εαυτό μας ως ένα αδιαίρετο σύνολο και έτσι πρέπει να γίνεται.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ποια είναι η σχέση της κοινωνικής ταυτότητας και των προτύπων και της θεωρίας της αυτο-κατηγοριοποίησης ;

A

Η θεωρία της αυτοκατηγοριοποίησης αναφέρει ότι η κατηγοριοποίηση είναι το γνωστικό θεμέλιο των φαινομένων της κοινωνικής ταυτότητας. Τα άτομα κατηγοριοποιούν τις ομάδες και τις κοινωνικές σχέσεις βάσει προτύπων .

> Πρότυπο (όσον αφορά την κοινωνική ταυτότητα) : Είναι ένα ασαφές σύνολο γνωρισμάτων (στάσεις, πεποιθήσεων , συμπεριφορές, αντιλήψεις κτλ. ) που κατατάσσει τι είναι ένα τυπικό μέλος της ομάδας και ποιες είναι οι διαφορές του με την εξω-ομάδα.

Τα πρότυπα έχουν και το κομμάτι της αρχής της μετα-αντίθεσης που ουσιαστικά είναι ότι θεωρούμε ότι υπάρχει ομοιότητα εντός του συνόλου της ενδο-ομάδας και διαφοροποίηση με την εξω-ομάδα/ες . Αυτό έχει και το κομμάτι της οντολογικότητας δηλαδή ότι η ενδο-ομάδα είναι ένα ενοποιημένο σύνολο.

Η αρχή της μετα-αντίθεσης και της οντολογικότητας όμως δεν σημαίνουν ότι τα πρότυπα προκύπτουν εάν αθροίσουμε τα ιδιωτικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε μέλος της ομάδας και από εκεί βγάζουμε το πρότυπο ούτε το πρότυπο είναι ένα τυπικό μέλος της ομάδας. Το πρότυπο είναι ένας μέσος αλλά κινείται με κατεύθυνση προς την σύγκριση με την εκάστοτε εξω-ομάδα. Άρα μπορεί να είναι ένας ιδανικός μέσος παρά ένας τυπικός μέσος (μπορεί να μην υπάρχει κανένα μέλος της ομάδας που θεωρείται πρότυπο για την ομάδα. )

Τα πρότυπα επίσης είναι στενά συνδεδεμένα με το στερεότυπο. Το πρότυπο είναι ένα στερεότυπο εάν είναι κοινό για όλα τα μέλη της ομάδας. Επίσης το πρότυπο εξαρτάται από το πλαίσιο που βρισκόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάζει και τα μέλη της ενδο-ομάδας αλλά και τα μέλη της εξω-ομάδας.

Η κατηγοριοποίηση των άλλων αλλά και του εαυτού μας βασίζεται στην αποπροσωποποίηση. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπουμε τα άλλα άτομα ως μοναδικές οντότητες αλλά ως πρότυπα και στερεότυπα της ομάδας που ανήκουν. Αυτό ισχύει και για τον εαυτό μας (θεωρία της αυτο-κατηγοριοποίησης).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ποιες είναι οι κοινωνικές κατηγορίες που είναι ψυχολογικά ευκρινείς για την κοινωνική κατηγοριοποίηση του εαυτού και των άλλων;

A

Είναι αυτές που είναι προσβάσιμες στην μνήμη και στην δεδομένη κατάσταση και που εξηγούν α) τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των ατόμων και β) τον λόγο που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι με τον τρόπο που συμπεριφέρονται.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Να αναφέρετε την αυτοεξύψωση και την μείωση της αβεβαιότητας σε όρους κοινωνικής ταυτότητας

A

Είπαμε ότι μεταξύ των κοινωνικών ομάδων υπάρχει διαφορετικό επίπεδο ισχύος και status. Αυτό είναι κάτι που οι ομάδες το γνωρίζουν. Στα πλαίσια λοιπόν της διαφορετικής ισχύος θέλουν να διαφοροποιηθούν αλλά με τρόπο που να δίνει μία θετική ευνοϊκή κοινωνική ταυτότητα σε αυτούς (θετική διακριτότητα). Αυτό είναι διαφορετικό από τις διαπροσωπικές σχέσεις που θέλουμε να έχουμε ομοιότητα ανάμεσα στις σχέσεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραβατικότητα που παρατηρείται στους εφήβους και συγκεκριμένα στα αγόρια. Οι έρευνες αναφέρουν ότι η παραβατικότητα ακολουθείται ως μία προσπάθεια εύρεσης θετικής ταυτότητας (της κουλ φήμης). Για αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει σε δημόσιο χώρο για να υπάρχει μία θετική επικύρωση της ταυτότητας. Επίσης συμβαίνει όταν τα άτομα έρχονται από ένα περιβάλλον που έχει μία καλή ακαδημαΪκή επίδοση και για αυτό και τα αγόρια που δεν τους αρέσει τόσο πολύ το διάβασμα θέλουν να έχουν μία εναλλακτική θετική ταυτότητα μέσω της παραβατικότητας.

Η θετική διακριτότητα λοιπόν οδηγεί στην αυτο-εξύψωση που έχει το κομμάτι της αυτο-εκτίμησης μέσα . Η αυτοεκτίμηση συνδέεται με διάφορους τρόπους με την κοινωνική ταυτότητα. Συγκεκριμένα :

  • Η διομαδική διαφοροποίηση ανεβάζει την αυτοεκτίμηση
  • Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν συνάδει με την διομαδική διαφοροποίηση
  • Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού status μπορούν να προστατέψουν την αυτοεκτίμηση τους επειδή ανήκουν σε αυτήν την ομάδα.
  • Η συλλογική αυτοεκτίμηση και όχι η ατομική είναι αυτή που σχετίζεται με την διομαδική αλληλεπίδραση

Επίσης ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι ταυτίζονται με ομάδες είναι για να μειώσουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στην καθημερινότητα σε αρκετά επίπεδα όπως οι σκέψεις, τα συναισθήματα των ανθρώπων κτλ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Να αναφέρετε την θεωρία των συστημάτων πεποιθήσεων (2)

A

Στην προσπάθεια αναζήτησης θετικής ταυτότητας τα άτομα μπορεί να επιδοθούν σε διάφορες στρατηγικές για που έχουν να κάνουν με τις πεποιθήσεις των ανθρώπων για την φύση των σχέσεων μεταξύ των δικών τους και των άλλων ανθρώπων. Πολλές φορές αυτές οι πεποιθήσεις δεν άπτονται της πραγματικότητας και έχουν να κάνουν με την μετάβαση ενός ανθρώπου από μία ομάδα χαμηλού status σε μία ομάδα υψηλότερου status. Αυτό ονομάζεται σύστημα πεποιθήσεων κοινωνικής κινητοποίησης . Αυτό το επιτυγχάνουν με το να αποστασιοποιούνται από την ομάδα και να προστατεύουν τον εαυτό τους και την οικογένεια της κυρίαρχης ομάδας. Πολλές φορές όμως τα όρια της κοινωνικής ομάδας είναι αδιαπέραστα και έτσι δεν μπορεί το άτομο να αποστασιοποιηθεί από αυτήν. Έτσι υπάρχει ένα εναλλακτικό σύστημα πεποιθήσεων που ονομάζεται σύστημα πεποιθήσεων κοινωνικής αλλαγής που βασίζεται στο κατά πόσο η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων είναι νόμιμη ή όχι. Εάν η καθεστηκυία τάξη είναι ασφαλής τότε δεν μπορεί να βρει κάποιος εναλλακτικές δομές. Άρα αυτό που κάνουν συνήθως οι άνθρωποι είναι :

  • Μπορούν επιδοθούν σε διομαδικές συγκρίσεις με ανορθόδοξο τρόπο. Δηλαδή εάν δεν επιτύχουμε σε ένα project λόγω του ότι δεν μας δίνεται η ίδια ευκαιρία με τις υπόλοιπες ομάδες στεκόμαστε στο γεγονός ότι έχουμε καλή ομάδα
  • Μπορούν να αλλάξουν την συναινετική αξία που δίνουν σε ενδο-ομαδικά χαρακτηριστικά (black is beautiful)
  • Συγκρίνονται με ομάδες χαμηλότερου status

Εάν όμως η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων δεν είναι ασφαλής τότε μπορούν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για κάποιες κοινωνικές δομές.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Να αναφέρετε συνοπτικά το φαινόμενο της επίτασης και το φαινόμενο της σχετικής ομοιογένειας

A

Το φαινόμενο της κατηγοριοποίησης έχει ως αποτέλεσμα την στερεοτυποποίηση. Επίσης σαν αποτέλεσμα έχει το φαινόμενο της επίτασης που ουσιαστικά υπερεκτιμά τις ομοιότητες εντός της ομάδας και της διαφοροποιήσεις αυτής με την εξωτερική ομάδα.

Ακόμα ένα αποτέλεσμα είναι το φαινόμενο της σχετικής ομοιογένειας που είναι ότι βλέπουμε τα μέλη της ενδο-ομάδας να είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους και τις εξω-ομάδες διαφορετικές. π.χ με εικόνες Λευκών και Μαύρων 72 στο σύνολο που έπρεπε οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν εάν έχουν δει αυτές τις εικόνες ξανά σε μία σειρά 24 φωτογραφιών με Λευκούς και Μαύρους (12 Λευκοί και 12 Μαυροί). Παρατήρησαν ότι ήταν πιο δύσκολο για τα άτομα να αναγνωρίσουν άτομα της εξω-ομάδας.

Το φαινόμενο της σχετικής ομοιογένειας μπορεί να εξηγηθεί επειδή τα άτομα της ενδο-ομάδας τα βλέπουμε συχνότερα ότι είναι λογικό να τα αναγνωρίζουμε πιο εύκολα. Βέβαια αυτή είναι μία απλοϊκή θεωρία. Υπάρχει επίσης και μία ακόμη θεωρία που λέγεται το φαινόμενο της εξω-ομαδικής ομοιογένειας όπου άτομα αδυνατούν να αναφέρουν κάποια προτίμηση προς τα μέλη της ενδο-ομάδας σε σχέση με την εξω-ομάδα ή έχουν ελάχιστη πληροφόρηση και για τις δύο.

Εάν υποθέσουμε βέβαια ότι το φαινόμενο της εξω-ομαδικής ομοιογένειας μπορεί να αποφευχθεί, τότε ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο της σχετικής ομοιογένειας ;

<aside>
➡️ Είναι η θέση της ομάδας ως πλειοψηφική ή μειονεκτική

</aside>

17
Q

Να αναφέρετε με ποιον τρόπο λειτουργεί η μνήμη με κάποια ερευνητικά παραδείγματα όσον αφορά στην κοινωνική κατηγοριοποίηση

A

Υπάρχουν 2 ερευνητικά παραδείγματα που δείχνουν πολύ παραστατικά πώς μπορεί η μνήμη να λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους όσον αφορά την κοινωνική κατηγοριοποίηση

1ο παράδειγμα

Έχουμε κάποιους συμμετέχοντες που ακούν μία μαγνητοφωνημένη συζήτηση μεταξύ κάποιων ατόμων διαφορετικής φυλής και φύλου. Στην συνέχεια θα πρέπει να ταξινομήσουν σωστά τις ομιλίες στην σωστή κατηγορία και στο σωστό άτομο. Παρατηρήθηκε ότι μεταξύ των κατηγοριών γίνονταν λιγότερα λάθη από ότι μέσα στις κατηγορίες που γίνονται περισσότερα λάθη.

2ο παράδειγμα

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι οι συμμετέχοντες διάβαζαν δηλώσεις για άτομα της ενδο-ομάδας και της εξω-ομάδας που είτε συμπεριφέρονταν με ευμενή ή δυσμενή τρόπο. Έπρεπε λοιπόν να κατηγοριοποιήσουν τις δηλώσεις στο σωστό άτομο. Όσον αφορούσε ευμενείς δηλώσεις δεν υπήρξε κάποια διαφορά στην προτίμηση μεταξύ ατόμου της ενδο-ομάδας και της εξω-ομάδας. Αλλά όταν αφορούσε δυσμενείς δηλώσεις τότε ήταν πιο εύκολο για τα άτομα να κατηγορήσουν άτομα της εξω-ομάδας παρά άτομα της ενδο-ομάδας.

18
Q

Διακριτότητα και πλασματική συνάφεια

A

Συνήθως όταν ένα άτομο είναι διακριτό από το περιβάλλον του για κάποιο λόγο τότε συνήθως υπάρχει μία τάση για γενίκευση από αυτό το άτομο προς την ομάδα αυτού. π.χ βλέπουμε ένα Ινδό να συμπεριφέρεται παράξενα και συμπεραίνουμε ότι όλοι οι Ινδοί συμπεριφέρονται με τον ίδιον τρόπο.

Επίσης υπάρχει μία τάση των ανθρώπων για πλασματική συνάφεια που ουσιαστικά είναι η πλασματική συσχέτιση ή να υπερβάλλουμε στην συσχέτιση που έχουν 2 γεγονότα μεταξύ τους που είναι ασύνδετα απλά συμβαίνουν την ίδια χρονική στιγμή. Π.Χ αρνητικά γεγονότα και μειονοτικές ομάδες.

Πολλές φορές τα άτομα ακολουθούν μία πλασματική συνάφεια όταν 1) υπάρχει υπεφόρτωση της μνήμης 2) του συναισθήματος.

19
Q

Να αναφέρετε την βέλτιστη διακριτότητα της Brewer

A

Η Brewer ουσιαστικά με αυτό το μοντέλο αναφέρει ότι η αυτόματη μέθοδος επεξεργασίας των πληροφοριών εξαρτάται από την κατηγοριακή υπαγωγή των ανθρώπων. Δηλαδή εάν ένα άτομο βλέπει το εγώ του μέσα στο πρόσωπο-ερέθισμα που πρέπει να αξιολογήσει ή εάν θεωρεί ότι βρίσκεται σε αλληλεξάρτηση με αυτό το ερέθισμα τότε είναι πολύ πιθανό να στηριχθεί σε πολύ προσωπικές ή συγκεκριμένες πληροφορίες για να το κατηγοριοποιήσει.

<aside>
➡️ Δηλαδή είναι μία ισορροπία μεταξύ της **ομοιότητας** και της **διαφοροποίησης**

</aside>

Ουσιαστικά τα άτομα θέλουν να υπάγονται σε ομάδες που να μπορούν να έχουν αυτήν την ισορροπία μεταξύ της ομοιότητας / συμπερίληψης και της διαφοροποίησης/ μοναδικότητας. Για αυτό συνήθως επιλέγουν να είναι μέλη μέτριων ομάδων.

20
Q

Να αναφέρετε κάποια πράγματα για την θεωρία των διομαδικών συναισθημάτων

A

Οι Mackie και Smith ανέφεραν την θεωρία των διομαδικών συναισθημάτων. Ουσιαστικά βασίζεται στην θεώρηση του ατομικού συναισθήματος ως εκτίμηση μίας κατάστασης εάν θα μας βλάψει ή όχι . Εάν αυτό το μεταφέρουμε σε ένα ομαδικό πλαίσιο τότε το συναίσθημα που το αισθάνεται ο συλλογικός εαυτός μας έχει να κάνει με την εκτίμηση της κατάστασης εάν θα μας βλάψει ή όχι.

Όταν οι άνθρωποι ταυτίζονται με την ομάδα τότε αισθάνονται βλάβη προς τον εαυτό εάν μία εξω-ομάδα πάει να βλάψει την δική τους ομάδα και έτσι δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα προς αυτήν. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται θετικά συναισθήματα για την ενδο-ομάδα , ενδοομαδικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Γενικότερα τα συναισθήματα που έχουν να κάνουν με την ομάδα εκδηλώνονται με κάποια μορφή δράσης.

21
Q

Να αναφέρετε πρώιμες θεωρίες για τα διομαδικά συναισθήματα

A

Ουσιαστικά 3 είναι τα άτομα που ανέφεραν κάποιες θεωρίες για την συλλογική συμπεριφορά

  1. LeBon
  2. Freud
  3. McDougall

Ο LeBon είναι από τους σημαντικούς θεωρητικούς για την συλλογική συμπεριφορά που μελέτησε επαναστατικές συμπεριφορές πληθών του 1848 και του 1871 στην Γαλλία και κατέληξε ότι το πλήθος συμπεριφέρεται με έναν αποτρόπαιο και ειδεχθή τρόπο και ξεχνάει την καλλιεργημένη και πολιτισμένη φύση του. Υπάρχουν κάποιοι ενδεικτικοί λόγοι που θεωρεί ότι συμβαίνει αυτό :

  • Υπάρχει ανωνυμία στο πλήθος άρα το άτομο αποποιείται της προσωπικής ευθύνης και μπορεί να κάνει ανεξέλεκτες πράξεις
  • Υπάρχει μία μεταδοτική μανία του συναισθήματος
  • υπάρχουν κάποια προγονικά ένστικα που οδηγούν σε αυτήν την άγρια εκδήλωση του συναισθήματος.

Θεωρείται από τους συμαντικούς θεωρητικούς για την οπτική του στο πρόβλημα που ουσιαστικά είναι ότι βλέπει την κατάσταση ως παθολογική και μη φυσιολογική.

Ο Freud υπήρξε ένας άλλος θεωρητικός που ουσιαστικά αναφέρει ότι τα ηθικά πρότυπα του ατόμου που οδηγούν στην πολιτισμένη του συμπεριφορά έχουν να κάνουν με το υπερΕγώ. Ο λόγος που το υπερεγώ εμποδίζεται είναι ουσιαστικά οι ηγέτες των πληθών που εκδηλώνουν μία βίαιη συμπεριφορά που προέρχεται από τους προγόνους τους που αποτελεί το εκείνο. Για να μπορέσει να αλλάξει επίπεδο το πλήθος θα πρέπει να ανατραπεί το εκείνο .

Επίσης ο McDougall είναι αυτός που ανέφερε ότι τα πιο ενστικτώδη συναισθήματα είναι τα αρχέγονα συναισθήματα (φόβος και θυμός) και ότι αυτά συνήθως οδηγούν στην εύκολη “μετάδοση” τους και ύστερα πρόκειται για ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας.

22
Q

Να αναφέρετε σχετικά με την απεξατομίκευση και την αυτεπίγνωση

A

Οι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν αναπτύξει κανόνες για τις απολίτιστες συμπεριφορές και έτσι δεν τις εκδηλώνουν καθώς υπάρχει και το κομμάτι της αναγνωρισιμότητας στα πολιτισμένα περιβάλλοντα. Όμως σε ένα πλήθος το κομμάτι της αναγνωρισιμότητας πέφτει και έτσι τα άτομα αισθάνονται περισσότερο ελεύθερα να αναπτύξουν βίαιες και απολίτιστες συμπεριφορές. Ο διαμεσολαβητικός παράγοντας είναι η απεξατομίκευση.

Αυτήν την έννοια την ανέφεραν αρχικά οι Festinger, Perpitone, Newcomb βασιζόμενοι στον ορισμό που είχε δώσει αρχικά ο Jung που έλεγε ότι απεξατομίκευση είναι “διομαδική διαφοροποίηση στην προσπάθεια απόκτησης ατομικής ταυτότητας”. Στην συνέχεια ο Zimbardo ανέπτυξε πιο πολύ αυτήν την έννοια. Ουσιαστικά εξήγησε πώς η ανωνυμία οδηγεί στην απώλεια της προσωπικής ταυτότητας μέσα στην ομάδα και οδηγεί στην αδιαφορία για την κοινωνική αξιολόγηση οδηγώντας δηλαδή σε μία κατάσταση απεξατομίκευσης.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν να κάνουν με την ανωνυμία και την επίδραση που έχει αυτή στη συμπεριφορά του πλήθους. Ας πούμε ότι εάν φοράμε μία ένδυση με κουκούλα και μανδύα ότι μπορούμε να εκφραζόμαστε πιο ελεύθερα ή να κάνουμε πιο αποτρόπαιες πράξεις από όταν ντυνόμαστε συμβατικά.

Μία σημαντική έρευνα ήταν αυτή που κάποιες γυναίκες με αμφίεση έκαναν κάποια ηλεκτροσόκ σε μαθητές σε ένα παιχνίδι αντιστοίχισης ζευγών . Οι μισές φορούσαν την ένδυση με την κουκούλα και τον μανδύα και οι άλλες ήταν ντυμένες νοσοκόμες. Οι μισές επίσης είχαν μία ταμπέλα που έλεγε το όνομα τους ώστε να μειώσουν την απεξατομίκευση. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτές που είχαν την ένδυση με τον μανδύα δεν μειώθηκε η απεξατομίκευση σε σχέση με τις νοσοκόμες. Ίσως θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε ότι η ένδυση της νοσοκόμας είναι σχετικά πιο ήπια από την ένδυση με τον μανδύα και την κουκούλα.

Από αυτό λοιπόν καταλαβαίνουμε τα εξής :

  1. Η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι συνέπειες της ανωνυμίας
  2. Υπάρχουν κάποιες κανονιστικές προσδοκίες που περιβάλλουν την απεξατομίκευση και επηρεάζουν την συμπεριφορά

Υπάρχει μία σύνδεση της απεξατομίκευσης και της αυτεπίγνωσης :

  1. Αρχικά ότι η απεξατομίκευση οδηγεί στην μείωση γενικά της αυτεπίγνωσης και άρα αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επιθετικότητα ή στην αντικοινωνική συμπεριφορά.
  2. Υπάρχει η διάσπαση μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας αυτεπίγνωσης. Η απώλεια της ιδιωτικής αυτεπίγνωσης (σκέψεις, στάσεις, συναισθήματα κτλ) δεν συνάδει την επιθετικότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά σε αντίθεση με την δημόσια αυτεπίγνωση.

Γενικά όλες αυτές οι θεωρίες έχουν να κάνουν με την απώλεια της κοινωνικής ταυτότητας. Παρόλα αυτά δεν αρκεί αυτή η ερμηνεία για να εξαλείψουμε το γεγονός αυτό.Επομένως θα πρέπει να μιλήσουμε καλύτερα για αλλαγή της κοινωνικής ταυτότητας.

23
Q

Να αναφέρετε την θεωρία των αναδυόμενων νορμών

A

Η θεωρία των αναδυόμενων νορμών του κοινωνιολόγου Turner έχει να κάνει με την συμπεριφορά του πλήθους που αναδύεται μέσα από νόρμες (εξού και ο τίτλος). Σύμφωνα με τον Turner λοιπόν οι άνθρωποι που δημιουργούν ένα πλήθος δεν έχουν κάποια νόρμα για την συμπεριφορά τους απλώς έρχονται με κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Για αυτό παρατηρούν για κάποια διακριτή συμπεριφορά και την υιοθετούν για νόρμα. Επίσης υπάρχει και η πίεση της μη-συμμόρφωσης. Ακόμη η θεωρία αναγνωρίζει ότι συνεργάζονται για να μπορέσουν να βρουν την νόρμα που είναι κατάλληλη για την συμπεριφορά του πλήθους. Άρα η συμπεριφορά του πλήθους εξαρτάται από αυτήν την διακριτή συμπεριφορά που θα αναγνωρίσουν στο πλήθος αρχικά που πρέπει να είναι κάτι ξεχωριστό από την καθημερινή ζωή. Υπάρχουν 2 αμφισβητήσεις σχετικά με αυτήν την θεωρία :

  • Ο Diener αναφέρει ότι πρέπει το πλήθος να έχει αυτεπίγνωση αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να συμμορφωθεί με τις νόρμες.
  • Ο Reicher αναφέρει ότι ο Turner όταν ανέπτυξε την θεωρία ανέφερε ότι τα άτομα δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη νόρμα όταν έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα άτομα στο πλήθος. Παρόλα αυτά λέει ότι αυτό δεν είναι εντελώς σωστό καθώς ο καθένας έρχεται με τις δικές του κοινές νόρμες και από κοινού ύστερα σχηματίζεται μία νόρμα που θα οριοθετήσει την συμπεριφορά του πλήθους.
24
Q

Να αναφέρετε πώς με την προπαγάνδα και την εκπαίδευση μπορούν να βελτιωθούν οι κοινωικές σχέσεις

A

H προπαγάνδα για ηθικά πρότυπα ή για την κοινωνική κατηγοριοποίηση λόγω των διακρίσεων είναι ένας τρόπος για να αποφύγουμε τις διομαδικές συγκρούσεις.

Επίσης η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος για να βελτιωθούν οι διομαδικές σχέσεις σχετικά με την αποφυγή της διάκρισης ή με το να μαθαίνουν τα παιδιά για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Όμως η εκπαίδευση θα κάνει λίγο καλό εάν τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα προκατειλημμένο περιβάλλον. Επίσης ένας ακόμα τρόπος θα ήταν να μπουν στην θέση του τι σημαίνει να είναι κανείς θύμα προκατάληψης. Αυτό προσπάθησε να κάνει και μία δασκάλα σε μία τάξη όπου χώρισε τα παιδιά σε αυτά με γαλάζια μάτια και πράσινα. Την μία μέρα “στοχοποίησε ” εσκεμμένα τα παιδιά με τα γαλάζια μάτια δηλαδή τα τοποθέτησε σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με τα παιδιά με τα πράσινα μάτια και την επόμενη μέρα έκανε το ανάποδο.

24
Q

Να αναφέρετε πώς η διομαδική επαφή μπορεί να βελτιώσεις τις διομαδικές σχέσεις .

A

Είναι γνωστό ότι έχουμε δυσμενείς σχέσεις με την εξω-ομάδα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν έχουμε φυσική ή κοινωνική σχέση με αυτήν την ομάδα είτε επειδή έχουμε ελλειπή πληροφόρηση σε σχέση με αυτήν την ομάδα.

Γενικότερα υπάρχει ένα διομαδικό άγχος μεταξύ της ενδο-ομάδας και της εξω-ομάδας που βασίζεται στην απειλή με διαφορετικές μορφές της :

  • η ρεαλιστική απειλή
  • η συμβολική απειλή
  • διομαδικό άγχος
  • αρνητικά στερεότυπα

Για αυτό ο Allport ανέφερε την υπόθεση της επαφής όπου ουσιαστικά έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

  • Θα πρέπει να είναι συνεργατική επαφή και με διάρκεια και όχι μία απλή επαφή
  • Θα πρέπει να γίνεται σε θεσμοθετημένο και νομικό πλαίσιο για να είναι πιο έγκυρη
  • Θα πρέπει να είναι μεταξύ ατόμων ίσης κοινωνικής θέσης

Γενικά αυτή η λίστα των προϋποθέσεων του Allport έχει αυξηθεί αλλά σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι αυτά είναι τα πιο βασικά στοιχεία σχετικά με το κομμάτι της επαφής.

Υπάρχουν βέβαια 2 βασικά στοιχεία για την επαφή :

  • ΟμοιότηταΥπάρχει η αντίληψη ότι οι ομάδες είναι ίδιες στην ουσία τους. Αυτό ναι μεν είναι σωστό αλλά υπάρχουν κάποιες παγίδες σε αυτήν την αντίληψη :
    • Η επαφή πολλές φορές μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων με την πεποίθηση ότι είναι όμοιες μπορεί να αναδείξει τις διαφορές τους και άρα να κάνει χειρότερες τις σχέσεις μεταξύ τους
    • Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν ψευδείς θετικές προσδοκίες που όταν δεν επαληθευθούν να δυσχεραίνει τις σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων
    • Μπορεί να υπάρχει πραγματική σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των ομάδων
  • Γενίκευση
    Υποτίθεται ότι υπάρχει η θεώρηση ότι όταν κάποιοι εκπρόσωποι ομάδων έρθουν σε επαφή για να διευκολύνουν τις σχέσεις των κοινωνικών ομάδων αυτό κάνει καλό σε ολόκληρη την ομάδα και όχι μόνο σε αυτά τα άτομα. Αυτό συμβαίνει με τα εξής μοντέλα :
  • Λογιστικό μοντέλο : Μαζεύουμε ευνοϊκές πληροφορίες για την εξω-ομάδα
  • Μοντέλο μεταστροφής : όταν έχουμε αντιστερεοτυπικές πληροφορίες για μία ομάδα τότε “μεταστρέφουμε” το στερεότυπο απέναντι σε αυτήν και έτσι διευκολύνουμε τις σχέσεις μας με αυτήν την ομάδα
  • Υπότυπο : Όταν έχουμε πληροφορίες που δεν συμβαδίζουμε με το στερεότυπο της ομάδας τότε δημιουργείται ένας υπότυπος που εντέλει χρησιμοποιούμε αυτόν και όχι το στερεότυπο.

Αυτό όμως που έχει προκύψει από έρευνα είναι ότι δεν γενικεύουμε εύκολα από μία περίπτωση προς όλη την ομάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό βασίζεται σε διαπροσωπική επαφή που είναι δύσκολο να γενικευθεί προς ολόκληρη την ομάδα.

25
Q

Να αναφέρετε πώς οι υπερκείμενοι στόχοι μπορούν να βελτιώσεις τις διομαδικές σχέσεις .

A

Αυτό το έχουμε συναντήσει στο πείραμα του Sherif με τον εθνοκεντρισμό στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Ουσιαστικά στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως εξής : Αντίπαλοι συσπειρώνονται για να αντιμετωπίσουν έναν κοινό εχθρό. Για να επιτύχει βέβαια η καλυτέρευση των σχέσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εχθρός γιατί εάν δεν γίνει αυτό τότε οι σχέσεις θα είναι πιο δύσκολες ειδικά εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι φταίει η εξω-ομάδα που δεν πέτυχε η εξόντωση του εχθρού. Εάν βέβαια υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν φταίει η εξω-ομάδα τότε ενδεχομένως να μην γίνουν χειρότερες οι σχέσεις.

26
Q

Να αναφέρετε πώς ο πλουραλισμός και η διακριτότητα μπορούν να βελτιώσεις τις διομαδικές σχέσεις .

A

Στην πραγματικότητα οι ομάδες είναι υποομάδες κάποιων μεγαλύτερων ομάδων και επομένως θα έχουν τις περισσότερες φορές είτε περισσότερη είτε λιγότερη αντιπροσώπευση (σπάνια δηλαδή να έχουν την ίδια). Αυτό ισχύει και με την συγχώνευση των ομάδων, σπάνια δηλαδή να γίνει συγχώνευση των ομάδων και να έχουν και οι 2 το ίδιο μέρος.

Επίσης πολλές φορές η έντονη και με μεγάλη διάρκεια συνεργασία των 2 ομάδων μπορεί να τις οδηγήσει στο να χάσουν την ταυτότητα τους κάτι το οποίο προφανώς και δεν το επιθυμούν οπότε αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν χειρότερες οι σχέσεις.

Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει σε αυτήν την περίπτωση είναι να υπάρχει μία χρυσή τομή μεταξύ της διακριτότητας της κάθε ομάδας και της συνεργασίας με σκοπό την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

27
Q

Να αναφέρετε πώς η επικοινωνία μπορούν να βελτιώσεις τις διομαδικές σχέσεις .

A
  • ΔιαπραγμάτευσηΕίναι όταν κάποιοι εκπρόσωποι των διαφορετικών ομάδων έρχονται σε επαφή για να διευκολύνουν τις σχέσεις των ομάδων. Έχει παρατηρηθεί όμως ότι όταν υπάρχει διαπραγμάτευση αυτές οι ομάδες είναι πιο σκληρές στην διαπραγμάτευση από ότι εάν διαπραγματεύονταν κάτι για αυτές. Οπότε είναι δύσκολο να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.Γενικά η διαπραγμάτευση χωρίζεται στα εξής επίπεδα :
    • Ομαδικό : Γίνεται εκτίμηση της ισχύς της κάθε ομάδας και της σοβαρότητας της υπόθεσης
    • Διατομικό : Οι εκπρόσωποι των ομάδων προσπαθούν να έρθουν σε μία συνεννόηση για να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα τους
    • Ομαδικό : Επανεξετάζουν την τελική λύση σύμφωνα με τις ιστορικές επιτεύξεις της κάθε ομάδας
  • ΔιαιτησίαΈρχεται ένας τρίτος και αποφασίζει μία συμβιβαστική λύση ή ανάμεσα σε κάποιες λύσεις που έχουν αποφασίσει οι εμπλεκόμενες ομάδες διαλέγει την κατά αυτόν καλύτερη
  • ΔιαμεσολάβησηΟ διαμεσολαβητής θα πρέπει να είναι α) αντικειμενικός β) δυναμικός και γενικά είναι για light περιπτώσεις και όταν οι ομάδες είναι κοντά

Γενικά σύμφωνα με τον Osgood δεν προτιμούνται στην πράξη κανένας από τους 3 παραπάνω τρόπους και αυτό που συνήθως επιλέγουμε είναι η συμφιλίωση η οποία έχει τα εξής στάδια :

  • Η μία πλευρά αναφέρει ότι θα κάνει μία μικρή υποχώρηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα
  • Όντως κάνει αυτήν την υποχώρηση για να ασκήσει πίεση στην άλλη πλευρά να κάνει και εκείνη το ίδιο ώστε να μην εκμεταλλευτεί η μία πλευρά την θέση της άλλης.