Κεφάλαιο 1- Εισαγωγή Flashcards

1
Q

Ορισμός της κοινωνικής Ψυχολογίας

A

Κοινωνική Ψυχολογία : Είναι η επιστημονική διερεύνηση του πώς τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η συμπεριφορά των άλλων ατόμων επηρεάζονται από την πραγματική, υπαινισσόμενη και φανταστική παρουσία των άλλων (Allport)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Τι είναι επιστήμη και τι είναι υπόθεση

A

Η επιστήμη είναι η μελέτη της φύσης και είναι η μέθοδος που την ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους τρόπους απόκτησης γνώσης.

Η επιστήμη βασίζεται σε υποθέσεις που είναι εμπειρικά ελέγξιμες προβλέψεις σχετικά με το ποιος ή ποιοι παράγοντες επηρεάζουν κάτι.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ποιες είναι οι δύο βασικές μέθοδοι έρευνας στην κοινωνική ψυχολογία και ποιες οι υποπεριπτώσεις

A
  • Πειραματική μέθοδο
    • Εργαστηριακό πείραμα
    • Πείραμα πεδίου
  • Μη πειραματική μέθοδο
    • μελέτες περιπτώσεων
    • μελέτη πεδίου
      -δημοσκοπική έρευνα
      • αρχειακή έρευνα
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Να αναφέρετε τα είδη της πειραματικής μεθόδου και κάποιες λεπτομέρειες για αυτά.

A
  • Εργαστηριακό πείραμαΤο κλασσικό εργαστηριακό πείραμα ψυχολογίας γίνεται στο εργαστήριο για να ελεγχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανές παρεμβαλόμμενες μεταβλητές. Ο στόχος είναι να απομονωθούν αρκετές μεταβλητές που έξω από το εργαστήριο θα ήταν αδύνατο να απομονωθούν και άρα για αυτό είναι λογικό σε αυτά τα πειράματα να δημιουργούνται τεχνητές συνθήκες. π.χ πείραμα για μία κίνηση που έχει μάθει καλά ο άνθρωπος όπως είναι να βγάζει και να βάζει τα ρούχα του μόνος του ή μπροστά σε κοινό.<aside>
    ⚠️ Τα **εργαστηριακά πειράματα** μας επιτρέπουν να εξετάσουμε σχέσεις **αιτίας** και **αιτιατού** μεταξύ των μεταβλητών.

    </aside>Γενικά σαν μειονέκτημα είναι ότι επειδή κρατούν σταθερές αρκετές συνθήκες του περιβάλλοντος που θα επηρέαζαν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα ή την συμπεριφορά ότι δεν είναι εύκολο να γενικευθούν τα αποτελέσματα εκτός του εργαστηρίου. Παρόλα αυτά επειδή μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να μην αλλάζει τόσο πολύ μεταξύ εργαστηρίου και πραγματικής ζωής συνήθως γενικεύονται τα αποτελέσματα και παραέξω.> Εξωτερική εγκυρότητα ή εγκόσμιου ρεαλισμού : πόσο όμοιες είναι οι συνθήκες του πειράματος με αυτές που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο> Εσωτερική εγκυρότητα ή πειραματικός ρεαλισμός : οι χειρισμοί πρέπει να είναι γεμάτοι ψυχολογικό αντίκτυπο και νοήματος για τους συμμετέχοντες<aside>
    ⚠️ Τα εργαστηριακά πειράματα έχουν **λίγη εξωτερική εγκυρότητα** και **πολύ εσωτερική εγκυρότητα**

    </aside>ΜειονεκτήματαΟυσιαστικά υπάρχουν οι πειραματικές απαιτήσεις που έχουν επίδραση στα υποκείμενα του πειράματος. Πειραματικές απαιτήσεις είναι κάποιες πληροφορίες που δίνονται στους συμμετέχοντες και που τους οδηγούν στο να συμπεριφερθούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο είτε επειδή υπάρχει η συναίσθηση της αξιολόγησης είτε επειδή θέλουν να είναι κοινωνικά επιθυμητοί . Άρα αυτό έχει επίδραση στα υποκείμενα να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό και άρα να μην λειτουργήσουν αυθόρμητα.Επίσης υπάρχουν οι επιδράσεις του πειραματιστή. Ο πειραματιστής γνωρίζει την υπόθεση και μπορεί ακούσια να κάνει νύξεις που να προκαλέσει τους συμμετέχοντες να συμπεριφερθούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο.Από την δεκαετία του 1960 και έπειτα συμμετέχοντες των εργαστηριακών πειραμάτων είναι φοιτητές ψυχολογίας καθώς ο λόγος είναι πρακτικός (είναι διαθέσιμοι σε μεγάλους αριθμούς και συνήθως είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν με αντάλλαγμα κάποιον βαθμό ή είναι προαπαιτούμενο για κάποιο μάθημα ) . Οι επικριτές λένε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ερμηνεία της κοινωνικής συμπεριφοράς αλλά οι υποστηρικτές λένε ότι ο μεθοδολογικός πλουραλισμός και η επανάληψη του πειράματος βοηθούν στο να μην εξαρτώνται μόνο από τους φοιτητές.
  • Πείραμα πεδίουΛαμβάνει χώρα σε νατουραλιστικά περιβάλλοντα εκτός εργαστηρίου. π.χ θέλουμε να ελέγξουμε την υπόθεση ότι η παρατεταμένη οπτική επαφή με κάποιον θα τον τρέψει πιο γρήγορα σε φυγή. Για αυτόν τον σκοπό βάζουμε ένα άτομο (τον πειραματιστή) να κοιτάζει επίμονα έναν οδηγό αυτοκινήτου ή να κοιτάζει από την άλλη μεριά και παρατηρούμε την ταχύτητα με την οποία το αμάξι θα ξεκινήσει όταν ανάψει πράσινο. Αυτά τα πειράματα έχουν υψηλή εξωτερική εγκυρότητα οι συνθήκες είναι όμοιες με την πραγματικότητα και οι συμμετέχοντες είναι ανυποψίαστοι για το ότι γίνεται ένα πείραμα άρα αντιδρούν αυθόρμητα.Μειονεκτήματα
    • Δεν έχουμε έλεγχο σε εξωγενείς συνθήκες
    • Η τυχαία κατανομή είναι δύσκολη
    • Είναι δύσκολο να αποκτηθούν ακριβείς μετρήσεις και μετρήσεις υποκειμενικών συναισθημάτων
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Τι εξετάζουμε με τις πειραματικές μεθόδους και τι με τις μη-πειραματικές μεθόδους;

A

Με τις πειραματικές μεθόδους εξετάζουμε το αιτίο -αιτιατό και με τις μη πειραματικές μεθόδους εξετάζουμε την συσχέτιση

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Να αναφέρετε τις μη πειραματικές μεθόδους και να αναφέρετε κάποια πράγματα για αυτές

A
  • Αρχειακή έρευναΣυνήθως ο ερευνητής συλλέγει δεδομένα που μπορεί να απέχουν μεταξύ τους χρονικά και που συνήθως αφορούν κάποιον άλλον σκοπό από αυτόν της δικής του έρευνας. Συνήθως γίνεται για μεγάλης έκτασης θέματα ερευνών όπως η αυτοκτονία , η ψυχική υγεία ή οι στρατηγικές ανατροφής των παιδιών.ΜειονεκτήματαΕφόσον τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί από όλους υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί η έρευνα σε λάθος συμπέρασμα ή να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω κακής ποιότητας των δεδομένων π.χ.
  • Μελέτες περιπτώσεωνΠρόκειται για την βάθος ανάλυση μίας μεμονωμένης περίπτωσης (π.χ ενός ατόμου ή μίας ομάδας) ή ενός μεμονωμένου γεγονότος. Συνήθως σε αυτές τις έρευνες αναλύουμε τα δεδομένα με ερωτηματολόγια ή ανοικτές συνεντεύξεις.Αφορούν γεγονότα που είναι δύσκολο να μελετηθούν στο εργαστήριο όπως κατά συρροή δολοφόνοι , αιρέσεις κτλ.ΜειονεκτήματαΥπάρχουν μεθοδολογικά μεροληπτικά σφάλματα και λόγω του ερευνητή και του υποκειμένου (υπάρχουν πειραματικές απαιτήσεις και έτσι το υποκείμενο αισθάνεται ότι πρέπει να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο). Ακόμη τα αποτελέσματα δεν γενικεύονται εφόσον βασίζονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
  • Δημοσκοπική έρευναΗ δημοσκόπηση είναι ερωτηματολόγια ανοικτού ή κλειστού τύπου (οι συμμετέχοντες μπορούν να απαντήσουν με όση λεπτομέρεια θέλουν ή να διαλέξουν μεταξύ κάποιων προκαθορισμένων απαντήσεων) ή μίας συνέντευξης δομημένης.Επειδή είναι εύκολοι οι τρόποι συλλογής των δεδομένων είναι εύκολο να μαζευτεί ένα μεγάλο δείγμα άρα η γενίκευση δεν αποτελεί πρόβλημα (θετικό) . Τα αρνητικά είναι ίδια με τις μελέτες περίπτωσης αλλά και επίσης προκύπτουν και από την κατασκευή των ερωτηματολογίων μεθοδολογικά σφάλματα (τάση συναινετικής απόκρισης)
  • Μελέτη πεδίουΟυσιαστικά είναι ακριβώς το ίδιο με το πείραμα πεδίου αλλά χωρίς καθόλου παρέμβαση. (Θυμηθείτε ότι στο παράδειγμα με το φανάρι ο πειραματιστής στην μία συνθήκη κοίταζε κατάματα τον άνθρωπο ενώ στην δική μας περίπτωση δεν θα έχουμε κάτι τέτοιο). Ουσιαστικά είναι απλή παρατήρηση και καταγραφή των όσων βλέπουμε. Ο ερευνητής δηλαδή μπορεί να είναι αόρατος στην διαδικασία και να παρακολουθεί. Επειδή όμως αυτό είναι σχετικά αδύνατο , ο ερευνητής συνήθως είναι μέρος της διαδικασίας της συμπεριφοράς ώστε να μην κινήσει υποψίες . Αυτό είναι καλό για να μπορέσει να μελετήσει την αυθόρμητη συμπεριφορά. Τα μειονεκτήματα ουσιαστικά προκύπτουν από τον ερευνητή σε αυτήν την περίπτωση καθώς ο συμμετέχοντας είναι πλήρως ανυποψίαστος.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Να αναφέρετε τους 5 κανόνες ερευνητικής δεοντολογίας

A
  • Σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντωνΠροφανώς το να ασκεί κανείς βλάβη στην σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων είναι ανεπίτρεπτο. π.χ ηλεκτροσόκ. Παρόλα αυτά μπορεί η βλάβη να οριστεί και ως ψυχολογική βλάβη και υπό αυτήν την έννοια μπορεί μέσα από την ερευνητική διαδικασία το αποτέλεσμα να βλάψει την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων. Βέβαια μπορεί αυτή η ζημιά να είναι αμελητέα και άρα να μην έχει μακρυπρόθεση επίδραση.
  • Ο σεβασμός για την ιδιωτικότηταΗ κοινωνικό ψυχολογική έρευνα συνεπάγεται με την παραβίαση της ιδιωτικότητας. Οι συμμετέχοντες συνήθως ρωτούνται σχετικά με τις διαθέσεις, τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις τους αλλά και προσωπικές τους εμπειρίες. Είναι δύσκολο να κρίνουμε κατά πόσο το αντικείμενο της έρευνας τέτοιου είδους ερωτήσεις (π.χ για το AIDS είναι οκ). Συνήθως αυτό που γίνεται είναι η προστασία των δεδομένων δηλαδή λένε ότι τα δεδομένα είναι εμπιστευτικά ότι τα γνωρίζει δηλαδή μόνο ο πειραματιστής και ουσιαστικά στην ανάλυση παραμένουν ανώνυμα και στο τέλος παρουσιάζονται σαν μέσος όρος άρα δεν υπάρχει το προσωπικό στοιχείο σε αυτά.
  • Η χρήση εξαπάτησηςΟ σκοπός των ψυχολογικών ερευνών είναι η διαχείρηση της νόησης, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς των ατόμων με σκοπό να διερευνηθεί η αυθόρμητη και φυσική επίδραση των ανεξάρτητων μεταβλητών. Για να μπορέσουμε λοιπόν να μελετήσουμε το αυθόρμητο θα πρέπει να επιδοθούμε σε κάποιου είδους εξαπάτηση(συνήθως αποκρύπτουμε τον πραγματικό σκοπό της έρευνας). Οι επικριτές της κοινωνικής ψυχολογίας αναφέρουν ότι θα έπρεπε οι ψυχολόγοι να εγκαταλείψουν τα πειραματικά πειράματα και να επιδοθούν σε υπόδηση ρόλων ή προσομοίωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει νόημα να γίνει καθώς οι πειραματικές έρευνες έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ψυχολογία και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Επίσης από ότι έχει παρατηρηθεί η “ζημιά” που προκαλείται στους συμμετέχοντες είναι αμελητέα και οι ίδιοι όταν μαθαίνουν την πραγματικότητα εντυπωσιάζονται παρά θυμώνουν.
  • Η συγκατάθεση μετά από πλήρη ενημέρωσηΣτα πλαίσια της προστασίας των δεδομένων πρέπει τα άτομα να δηλώνουν συμμετοχή στο πείραμα μετά από πλήρη ενημέρωση με τους σκοπούς του πειράματος και να υπενθυμίζονται ότι μπορούν να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν. Όμως η πλήρη ενημέρωση είναι κάτι που δύσκολο επιτυγχάνεται στους σκοπούς της εξαπάτησης.
  • Η ενημέρωση
    Η ενημέρωση σχετικά με τους σκοπούς του πειράματος είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα άτομα έχουν σεβασμό και κατανόηση προς τον τομέα της ψυχολογίας. Πιο συγκεκριμένα η ενημέρωση περιλαμβάνει λεπτομερή επεξήγηση του θεωρητικού και του εφαρμοσμένου πλαισίου της έρευνας. Γίνεται μέχρις ότου όλοι οι συμμετέχοντες να είναι ευχαριστημένοι και να έχουν εξουδετερωθεί οι επιδράσεις των χειρισμών.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Να αναφέρετε δύο κρίσεις της κοινωνικής ψυχολογίας

A

Αναγωγισμός και επίπεδα ερμηνείας

Ο αναγωγισμός είναι η πρακτική ερμηνείας ενός φαινομένου με όρους γλώσσας κατώτερου επιπέδου ανάλυσης. Η κοινωνία εξηγείται σε όρους ομάδων, η ομάδα εξηγείται σε όρους διατομικών σχέσεων , οι διατομικές σχέσεις σε όρους ενδο-ατομικών σχέσεων κτλ. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί από αυτές τις αλλεπάλληλες διαδικασίες να μην καταφέρουμε να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα.

Σίγουρα χρειάζεται ένας βαθμός αναγωγισμού ώστε να μπορεί το φαινόμενο που θέλουμε να εξηγήσουμε να γίνει κατανοητό αλλά σε υπερβολικό βαθμό είναι ανεπιθύμητο.

Γενικά οι κοινωνικοί ψυχολόγοι έχουν δεχθεί επίκριση σχετικά με τον τρόπο που προσπαθούν να εξηγήσουν τις ομαδικές διαδικασίες και διομαδικές σχέσεις καθώς τις μεταφέρουν σε όρους προσωπικότητας , διατομικών σχέσεων κτλ και με αυτό τον τρόπο ίσως χάνουν ένα κομμάτι σημαντικών φαινομένων π.χ προκατάληψη, διάκριση και στερεότυπα.

Ο Doise ανέφερε ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ερμηνείας και να μπορέσουμε να βρούμε θεωρίες που να γεφυρώνουν αυτά τα επίπεδα ερμηνείας. Η θεωρία κοινωνικής ταυτότητας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα όπως και οι θεωρίες απόδοσης και οι κοινωνικές αναπαραστάσεις.

Επίπεδα ανάλυσης

  1. Ενδο-ατομικό : Η ανάλυση των ψυχολογικών διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την οργάνωση της εμπειρίας του κοινωνικού περιβάλλοντος από την πλευρά του ατόμου (γνωστική ισορροπία)
  2. Διατομικό και σχετικό με την κατάσταση : Το αντικείμενο μελέτης είναι η δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται σε μια δεδομένη στιγμή ανάμεσα σε δεδομένα άτομα σε μία δεδομένη κατάσταση (πειθώ)
  3. Διομαδικό : Το αντικείμενο μελέτης είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ συγκεκριμένων ατόμων λαμβάνοντας υπόψιν την κοινωνική θέση του καθενός εκτός της κατάστασης (π.χ έρευνες πάνω στην κοινωνική ισχύ)
  4. Ιδεολογικό: Το αντικείμενο μελέτης είναι η διαπροσωπική αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων λαμβάνοντας υπόψιν τις γενικές κοινωνικές πεποιθήσεις και τον ρόλο των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των ομάδων. (πλειοψηφία)

Θετικισμός

Η μη κριτική αποδοχή της επιστημονικής μεθόδου ως τον μόνο τρόπο να αποκτήσει κανείς την πραγματική γνώση.

Τον πρωτο-ανέφερε ο Compte και ήταν αρκετά δημοφιλής μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 19ου αιώνα.

Το επιχείρημα τους είναι: Επειδή οι ψυχολόγοι ουσιαστικά μελετούν τους εαυτούς τους δεν μπορούν να είναι όσο αντικειμενικοί είναι οι χημικοί π.χ

Άρα η κοινωνική ψυχολογία έχει κατηγορηθεί ότι είναι θετικιστική.

Οι επικριτές θεωρούν ότι κάποιους από τους αιτιώδεις μηχανισμούς που παρατηρούν οι ψυχολόγοι (κατηγοριοποίηση, απόδοση, γνωστική ισορροπία) είναι απλώς κάποιες έννοιες- εικασίες που έχουν προκύψει από ιστορικά δεδομένα. Επίσης θεωρούν ότι με το να χρησιμοποιούμε τα άτομα ως υποκείμενα ή συστάδες μεταβλητών ότι δεν μελετάμε τις ενδοσκοπικές διαδικασίες και στην πραγματικότητα απανθρωποιούμε τους ανθρώπους.

Αυτές οι επίκρισεις έχουν γεννήσει κάποιες εναλλακτικές θεωρίες στην ψυχολογία όπως π.χ κοινωνικό δομισμό , ανθρωπιστική ψυχολογία και ανάλυση λόγου . Αυτές οι θεωρίες έχουν κάποιες διαφορές αλλά σε τελική ανάλυση καταλήγουν στο ότι εξετάζουν το άτομο ως ένα ολοκληρωμένο ον που προσπαθεί να κατανοήσει τον εαυτό του και τον κόσμο του. Αυτές οι μέθοδοι δίνουν έμφαση στην υποκειμενική ανάλυση σε βάθος των αυθόρμητων διαδικασιών που δίνουν οι άνθρωποι στις σκέψεις τους και στα συναισθήματα τους.

Αντί να απορρίπτουν λοιπόν τις πειραματικές διαδικασίες , οι κοινωνικοί ψυχολόγοι είναι προσεκτικοί σχετικά με τον θετικισμό και μάλιστα για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούν τους λειτουργικούς ορισμούς. Ουσιαστικά με τον λειτουργικό ορισμό μας επιτρέπεται να μετρήσουμε τις θεωρητικές έννοιες.

Γενικά πρέπει σαν ερευνητές να γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν βαθμό υποκειμενικότητας εφόσον είμαστε άνθρωποι και να μπορέσουμε να το μετριάσουμε. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα υποκείμενα της έρευνας μας είναι επίσης άνθρωποι και ως συνέπεια είναι πολυδιάστατοι και έτσι δεν αποτινάσσονται από τις θεωρίες τους όταν μπαίνουν στο εργαστήριο.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ποια ήταν τα πρώιμα κείμενα κοινωνικής ψυχολογίας;

A

Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν δύο κείμενα που είχαν ασχοληθεί με την κοινωνική ψυχολογία αλλά δεν ήταν στα αγγλικά και για αυτό δεν τράβηξαν το ενδιαφέρον της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

  • Bunge
  • Orano

Ακόμα νωρίτερα ο Baldwin (Αμερικανός)(1897) έθιξε την κοινωνική ψυχολογία σε ένα έργο που ασχολούνταν με την κοινωνική και την ηθική ανάπτυξη του παιδιού.

Την ίδια περίοδο ο Tarde (1898) ασχολήθηκε σε ένα βιβλίο του με το είδος των δεδομένων και το επίπεδο ερμηνείας που πρέπει να έχει η κοινωνική ψυχολογία. Αυτό αντικείμενο διαφωνίας από τον Durkheim.

Tarde

Από κάτω προς τα πάνω : οι κοινωνικές νόρμες ασχολούνται με την περίπτωση του ατόμου

Durkheim

Από πάνω προς το κάτω : Δηλαδή ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται από τις κοινωνικές νόρμες

<aside>
⚠️ Ο **Tarde** ήταν πιο κοντά στην σύγχρονη αμερικάνικη σκέψη από κάθε άλλο κείμενο εκείνη την εποχή

</aside>

Τα δύο πρώιμα κείμενα που ήταν αγγλόφωνα ήταν του :

  • McDougall
  • Ross
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Πρώτο πείραμα κοινωνικής ψυχολογίας

A

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Από την μία ο Triplett έκανε το πρώτο πείραμα στο πανεπιστήμιο της Indiana πάνω στην κοινωνική διευκόλυνση. Από την άλλη μεριά ο Allport αναφέρει ότι αυτό που έκανε ο Wundt στην Λειψία το έκανε ο Triplett στην Indiana.

<aside>
✅ Το πρώτο πείραμα έγινε από τον **Triplett** στο πανεπιστήμιο της **Indiana**

</aside>

To πείραμα του αφορούσε την ποδηλασία. Να αναφέρουμε εδώ ότι την δεκαετία του 1890 ήταν πολύ διάσημο άθλημα και είχε απασχολήσει πολύ τον τύπο.

Αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν πως οι ποδηλάτες όταν αγωνίζονται ή είναι σε παρέες πηγαίνουν καλύτερα από ότι όταν ποδηλατούν μόνοι τους. Έδωσε λοιπόν κάποιες εξηγήσεις για το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό :

  • Το κύμα αέρος που δημιουργεί ο μπροστινός ποδηλάτης συμπαρασύρει και τον πίσω
  • Υπάρχει το κομμάτι της “νοερής ανησυχίας” : ο ποδηλάτης σκέφτεται συνεχώς εάν είναι καλός ή εάν πηγαίνει αρκετά γρήγορα και αυτά παραλύει τους μυς και ασυναίσθητα κόβει ταχύτητα.
  • Φίλοι που ποδηλατούν μαζί δημιουργούν ένα αίσθημα ομαδικής προσπάθειας και ενθάρρυνσης και αυτό λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία του ποδηλάτη και πηγαίνει πιο γρήγορα
  • Η κίνηση της ρόδας του ποδήλατου ουσιαστικά υπνωτίζει τον ποδηλάτη και ως συνέπεια αυτό δημιουργεί μία ένταση που διοχετεύεται αργότερα ως κίνηση
  • Υπάρχει το αίσθημα του ανταγωνισμού που εκδηλώνεται ως νευρικότητα η οποία στην συνέχεια ξεσπά σαν κινητική ενέργεια

Παρόμοια πείραμα και από τα πιο γνωστά του είναι αυτό με τα παιδιά που δουλεύουν μόνα τους ή και σε ομάδες. Ουσιαστικά πρέπει να ενώσουν 2 καρούλια με μεταξωτές κορδέλες και να κινήσουν μία σημαία. Παρατήρησε ότι τα παιδιά που εξέλαβαν αυτό το συναίσθημα ως αίσθημα ανταγωνισμού πήγαιναν πιο γρήγορα ενώ τα άλλα ήταν υπερδιεγερμένα και πήγαιναν πιο αργά.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Η κοινωνική Ψυχολογία στην Ευρώπη

A

1930-1945

Έχουμε δει ότι στην αρχή του 1930 η Ευρώπη και συγκεκριμένα η Γερμανία ήταν το κέντρο της κοινωνικής ψυχολογίας. Όμως γρήγορα την διαδέχθηκε η Αμερική στο συγκεκριμένο κομμάτι στο τέλος του 1930. Ο βασικός λόγος είναι η άνοδος του χιτλερισμού στην Ευρώπη που ανάγκασε πολλούς Εβραίους επιστήμονες να μεταναστεύσουν στην Αμερική , καθώς απομακρύνονταν ταχύτατα από τα πανεπιστήμια και από τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια. Στο τέλος δηλαδή του 1945 υπήρχε ένα πολύ μικρό κομμάτι της κοινωνικής ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας.

1945-1960

Η Αμερική διέθεσε πόρους (χρήματα και αμερικανικές διασυνδέσεις ) ώστε να μπορέσει να επανιδρύσει τα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά κέντρα. Από την μία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία ωφελιμιστική κίνηση ως προς την ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή κοινότητα, στην πραγματικότητα όμως ήταν μία ψυχροπολεμική τακτική λόγω της ανόδου του κομμουνισμού εκείνη την περίοδο. Τα κέντρα αυτά ήταν πιο συνδεδεμένα με την Αμερική παρά μεταξύ τους , μάλιστα τις περισσότερες φορές αγνοούσαν το ένα την ύπαρξη του άλλου.

1960-1980

Η Ευρώπη μπήκε σε μία διαδικασία ανεξαρτητοποίησης από την Αμερική. Αρχικά λόγω της πρόσφατης εμπειρίας της με τον πόλεμο και του Εμφύλιου Πολέμου στην Αμερική το 1860, οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι είχαν περισσότερο ενδιαφέρον στις διομαδικές σχέσεις ενώ οι Αμερικανοί ενδιαφέρονταν περισσότερο για διαπροσωπικές σχέσεις και το άτομο.

Επομένως άρχισαν να απομακρύνονται από την Αμερικανική επιρροή χωρίς βέβαια να την απορρίπτουν.

Αυτό ξεκίνησε από το 1950 με τον Rinde και τον Krech όπου ξεκίνησαν μία διεθνή έρευνα με Αμερικανούς ψυχολόγους και περισσότερους Ευρωπαίους πάνω στην απόρριψη και την απειλή. Στόχος αυτής της έρευνας ήταν η διεθνής συνεργασία πάνω στην ίδρυση εγκαταστάσεων στα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Αυτό οδήγησε στο πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο πάνω στην πειραματική κοινωνική ψυχολογία στο Sorrento 1963. Αυτό διαδέχθηκε ένα δεύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο στο οποίο δημιουργήθηκε μία επιστημονική επιτροπή για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κοινωνικής ψυχολογίας γεγονός που οδήγησε εντέλει στο τρίτο ευρωπαϊκό συνέδριο πάνω στην πειραματική κοινωνική ψυχολογία το 1966 στο Royaumont στο Παρίσι που ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Εταιρία Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας (EAESP). Ιδρυτής ήταν ο Moscovici και είχε 44 ιδρυτικά μέλη. Μέχρι το 2006 είχε πάνω από 1000 μέλη και αποτελούσε σημαντικό κέντρο της κοινωνικής ψυχολογίας στην Ευρώπη.

Σημαντική επιρροή είχαν και τα περιοδικά. Το 1971 ιδρύθηκε το European Journal of Social Psychology που αποτελεί ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά κοινωνικής ψυχολογίας.

Μέχρι εκείνο το σημείο λοιπόν βλέπουμε ότι η Ευρώπη είχε απλά διαχωρίσει την θέση της από την Αμερική.

1980-μετά

Από εκείνο το σημείο και έπειτα , η Ευρώπη άρχισε να επηρεάζει την Αμερική στο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας και άρα την διεθνή κοινότητα κυρίως με την έρευνα της στο κομμάτι των διομαδικών σχέσεων και συμπεριφοράς, της κοινωνικής ταυτότητας , της μειονοτικής επιρροής κ.ά. Σημαντικά πρόσωπα είναι ο Tajfel (κοινωνική ταυτότητα) και ο Moscovici (κοινωνικές αναπαραστάσεις)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly