Κεφάλαιο 10-Προκατάληψη Flashcards
Ορισμός της προκατάληψης και να αναφέρετε και μία πρώιμη έρευνα σχετικά με αυτήν
Η προκατάληψη μπορεί να οριστεί ως μία στάση που σύμφωνα με τον Alport βασίζεται στο τρισδιάστατο μοντέλο :
- γνωστική
- συμπεριφορική
- συναισθηματική διάσταση
Πρώιμη έρευνα
Έγινε μία έρευνα σχετικά με λευκές συμμετέχουσες φοιτήτριες που περίμεναν σε έναν χώρο για να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα. Άκουσαν από το δίπλα δωμάτιο λευκές και /ή μαύρες συμμετέχουσες να ζητούν βοήθεια και σε μία συνθήκη νόμιζαν ότι ήταν μόνες τους και στην άλλη συνθήκη ότι υπήρχαν και άλλα άτομα στον χώρο. Όταν νόμιζαν ότι υπήρχαν και άλλα άτομα τότε έσπευσαν να βοηθήσουν τις μαύρες πιο πολύ από ότι τις άσπρες ενώ όταν δεν υπήρχαν δεν ήταν τόσο πρόθυμοι να βοηθήσουν.
Ποιες ομάδες είναι οι ομάδες στόχοι της προκατάληψης ;
- Σεξισμός
- Ρατσισμός
- Ηλικιακός ρατσισμός
- Διάκριση κατά των ομοφυλόφιλων
- Διάκριση σωματικής και νοητικής αναπηρίας
Πως χωρίζουμε τις γυναίκες και τους άντρες σε υπότυπα και αναφέρεται ποια είναι αυτά
Γυναίκες
Υπότυπα έναντι της ικανότητας
- Νοικοκυρά
- Σεξουαλικά ελκυστική γυναίκα
- Καριερίστρια
- Λεσβία, ακτιβίστρια, φεμινίστρια
Άντρες
Υπότυπα βάσει της ικανότητας
- Επιχειρηματίας
- Ανδροπρεπής
Τα στερεότυπα μπορούν να μας δώσουν κάποια εικόνα για τις διαφορές του φύλου; Να αναφέρετε και μία σχετική έρευνα πάνω σε αυτό
Ουσιαστικά οι διαφορές συμβαίνουν λόγω των ρόλων φύλου και όχι τόσο του φύλου , που ουσιαστικά είναι κάποιοι συγκεκριμένοι τύπου συμπεριφοράς που ορίζονται βάσει των στερεοτύπων του φύλου. Για παράδειγμα διαχωρίζουμε μεταξύ των γυναικείων δουλειών και των αντρικών .
Συγκεκριμένα για να μελετήσουν αυτό ο Eagly και Steffen έδωσαν κάποιες περιγραφές για τον υποθετικό άνδρα και την υποθετική γυναίκα για κάποιον που έχει πληρής απασχόλησης δουλειά και για κάποιον που ασχολείται με το νοικοκυριό. Παρατήρησαν ότι όταν έδιναν την περιγραφή για το νοικοκυριό έδινε την αίσθηση σε πιο γυναικείο προφίλ παρά σε αντρικό.
Μην ξεχνάμε ότι οι άντρες έχουν την κοινωνικοπολιτική ισχύ και άρα πολλές φορές είναι δύσκλο για την γυναίκα να ανεληχθεί σε δουλειές που είναι περισσότερο ανδρικές λόγω του status που ορίζουν οι άντρες γύρω από αυτές. π.χ με τις θέσεις σε μεταπτυχιακά και διπλωματικά που τον τελευταία καιρό (κάποιες δεκαετίες είναι κάπως καλύτερα).
Όμως σε άλλες δουλειές δεν παρατηρείται αυτό και έχουμε το φαινόμενο της γυάλινης οροφής .
Ουσιαστικά είναι ότι υπάρχει ένα αόρατο εμπόδιο σε κάποιες θέσεις που αφορούν τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες και τους αποτρέπουν/ εμποδίζουν να ανέβουν στην επαγγελματική σκάλα. π.χ γυναίκα ceo ή άνδρας αεροσυνοδός.
Πώς εκδηλώνεται ο “σύγχρονος σεξισμός”; Να αναφέρετε και μία κλίμακα που έχει κατασκευαστεί για να μετρήσει αυτό το φαινόμενο
Σίγουρα κάποια στερεότυπα που παρατηρούνταν παλιότερα δεν υπάρχουν τώρα όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο σεξισμός δεν εμφανίζεται τόσο απροκάλυπτα όσο παλιότερα και ότι υπάρχουν πιο ανανεωμένες μορφές του. Για αυτόν τον σκοπό οι Glick&Fiske έφτιαξαν μία κλίμακα αμφίθυμου σεξισμού όπου ουσιαστικά μετρούν τις φιλικές και τις εχθρικές στάσεις απέναντι στις γυναίκες και παρατήρησαν το εξής : φιλικές στάσεις απέναντι στις παραδοσιακές γυναίκες και εχθρικές στάσεις απέναντι συις μοτνέρνες γυναίκες. Μάλιστα επέκτειναν αυτήν την κλίμακα για να μετρήσουν τις στάσεις για τους άνδρες από τις γυναίκες.
Νέος ρατσισμός : κάποιες μορφές του και η κεντρική ιδέα
Ο νέος ρατσισμός εκδηλώνεται με διάφορες μορφές :
- ρατσισμός αποστροφής
- συμβολικός ρατσισμός
- παλινδρομικός ρατσισμός
- σύγχρονος ρατσισμός
- αμφίθυμος ρατσισμός
Πάρα τις διαφορετικές θεωρίες, όλα καταλήγουν στην εξής ιδεά : υπάρχουν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα τα οποία συγκρούνται με τις αξίες ισότητας της σύχρονης εποχής.
Ανίχνευση του νέου ρατσισμού τρόποι και παραδείγματα ερευνών
Αυτό το κάνουμε με διάφορους τρόπους :
- Κλίμακες
- Μη παρεμβατικές μέθοδοι (φυσιολογία, μέτρηση των συγκαλυμένων στάσεων,τεχνική πλασματικής γραμής επικοινωνίας , διαδικασία άρρητων συνειρμών).
- Κοινωνικής απόστασης (απλές συνευρέσεις ή σε γάμο)
Πολλές φορές επίσης η προκατάληψη μπορεί να μην εμφανίζεται ως προκατάληψη. π.χ λευκοί συμμετέχοντες βρίζονται από λευκούς και μαύρους συνεργούς και ύστερα τους δίνεται η δυνατότητα να τους χορηγήσουν ηλεκτροσόκ. Επίσης υπήρχε η συνθήκη να μην τους έχουν προσβάλλει. Στην συνθήκη που δεν τους προσβάλλαν δεν υπήρχε διαφορά στην τάση της χορήγησης ηλεκτροσόκ ενώ στην συνθήκη της προσβολής υπήρχε διαφορά (στους μαύρους χορηγούσαν ισχυρότερα ηλεκτροσόκ).
Επίσης μπορεί ο ρατσισμός να προκύψει κάπως ακούσια π.χ λευκοί συμμετέχοντες παρακολουθούν μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ λευκών και μαύρων συνεργών. Πάνω στην συζήτηση υπήρξε μία διαμάχη και οι συνεργοί πιάστηκαν στα χέρια ελαφρά. Οι λευκοί συμμετέχοντες όταν είδαν έναν λευκό να “χτυπάει” έναν μαύρο δεν το θεώρησαν βίαιη επίθεση αλλά όταν είδαν το ανάποδο τους φάνηκε βίαιο.
Η έννοια του αυτοματισμού και κάποια παραδείγματα
παρόμοιο με ζευγάρια μαύρων και λευκών και την αξιολόγηση αυτών με κάποια επίθετα αρνητικά ή θετικά. Παρατηρήθηκε ότι στα αρνητικά επίθετα αξιολογούσαν τα λευκά και τα μαύρα ζευγάρια με τον ίδιο τρόπο περίπου αλλά στα θετικά επίθετα αποκρίνονταν πολύ πιο γρήγορα στα λευκά από ότι για τους μαύρους (ουσιαστικά μετράμε την απόκριση ). Αυτή η διαδικασία λέγεται αυτοματισμός.
Αυτοματισμός : είναι η διαδικασία κατά την οποία από νύξεις που συνήθως είναι μη ελεγχόμενες από τον άνθρωπο δημιουργείται μία κατηγοριοποίηση και έτσι ενεργοποιούνται στερεότυπα.
Για να ελεχθεί αυτή η ιδέα η Devine έκανε κάποιες νύξεις για τους ΑφροΑμερικανούς (βρομιάρηδες, τεμπέληδες κτλ. ) που πέρασαν πολύ γρήγορα από τα μάτια των συμμετεχόντων σε σημείο που δεν θα μπορούσαν να έχουν έλεγχο πάνω σε αυτές. Ύστερα τους έβαλαν να αξιολογήσουν κάποιες ουδέτερες πράξεις από ένα άτομο που ονομάζοταν Donald. Παρατήρησαν ότι τον αξιολόγησαν αρνητικά με στερεότυπα για τους Αμερικανούς. Άρα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ήδη κάποια στερεότυπα προηγούμενως στους συμμετέχοντες για να μπορέσουν να βγάλουν τόσο γρήγορα συμπέρασμα.
Μορφές διάκρισης (3)
- Απροθυμία προσφοράς βοήθειας
- Πρακτική προσχηματικής παραχώρησης
- Αντίστροφη διάκριση
- Απροθυμία προσφοράς βοήθειαςΔημιουργείται από ιδιώτες (ιδιοκτήτες που αρνούνται να δώσουν το σπίτι τους σε άτομα άλλης φυλής δουλειά π.χ) , από οργανισμούς (εταιρίες που δεν θέλουν να δώσουν άδεια μητρότητας στις γυναίκες) αλλά και από την κοινότητα (μη θεσμοθετημένο πλαίσιο ώστε να μπορεί μία γυναίκα να πάρει άδεια μητρότητας). Συνήθως αυτό εμφανίζεται όταν μπορούν να σπρώξουν την ευθύνη σε κάποιον άλλον παράγοντα (π.χ Θα ήθελα πολύ να σου δώσω άδεια αλλά το νομοθετικό πλαίσιο δεν μου το επιστρέπει)
- Πρακτική προσχηματικής παραχώρησηςΟυσιαστικά κάνω μία μικρή θετική πράξη σε μία μειονεκτική ομάδα για να αποφύγω μία μεγάλη πράξη σε αυτήν την ομάδα. π.χ λευκοί συμμετέχοντες που έκαναν μία μικρή πράξη σε μαύρους δεν προτίθονταν να κάνουν μία μεγαλύτερη πράξη σε αυτούς από άτομα που δεν είχαν κάνει μικρή πράξη.
- Αντίστροφη διάκρισηΕίναι μία ακραία μορφή του παραπάνω. Ουσιαστικά είναι όταν διαχωρίζω θετικά ένα άτομο από μία μειονοτική ομάδα και κάνω καλές πράξεις για αυτόν. π.χ λευκοί συμμετέχοντες άκουγαν μία ηχητική συζήτηση και συμμετείχαν με αυτόν τον τρόπο με μαύρους ή λευκούς και το αποτέλεσμα ήταν ότι αξιολογούσαν συστηματικά θετικά τους μαύρους υψηλότερα από τους λευκούς.Τα βραυχπρόθεσμα αποτελέσματα αυτού σίγουρα είναι θετικά με την έννοια ότι το άτομο δεν αισθάνεται να βάλλεται η αυτοπεποίθηση του. Αλλά μακρυπρόθεσμα βλέπουμε ότι δεν είναι τόσο θετικά. Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν η αντίστροφη διάκριση μπορεί να αλλάξει τις προκατελειμμένες απόψεις κάποιων ατόμων.Το challenge για τους κοινωνικούς ψυχολόγους είναι όταν δουν ότι ένα άτομα φέρεται θετικά να μπορέσουν να διακρίνουν εάν είναι αληθινή αυτή η απόκριση ή προσποιητή.
Συνέπειες της προκατάληψης
- Κοινωνικό στίγμα
- Αυτοπεποίθηση
- Στερεοτυπική απειλή
- Μειονέκτημα
- Αμφισημία στην απόδοση
- Αυτοεκπληρούμενη προφητεία
- Βία και γενοκτονία
Κοινωνικό στίγμα : ορισμός , διαχωρισμός
Στίγμα : Τα στιγματισμένα άτομα έχουν ή θεωρούν ότι έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τους δίνει μία κοινωνική ταυτότητα που τα κάνει να είναι ξεχωριστά και αποκλίνοντα από ένα κοινωνικό πλαίσιο.
Η εμπειρία της προκατάληψης εξαρτάται από δύο πράγματα :
- Την δυνατότητα θέασης/ απόκρυψης
- Την δυνατότητα ελέγχου
Ουσιαστικά υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που μπορούν να αποκρυφθούν όπως η σεξουαλικότητα, η ιδεολογία κτλ. Άλλα όπως το φύλο, η εθνικότητα κτλ δεν μπορούν να αποκρυφθούν. Συνήθως τα χαρακτηριστικά που μπορεί ένα άτομο να τα αποκρύψει είναι συχνά στόχοι της προκατάληψης.
Το αντίκτυπο που έχει αυτό για τα άτομα είναι ότι προσπαθούν να κρύψουν αυτά τα χαρακτηριστικά με μεγάλο ψυχολογικό βάρος για αυτά.
Το ίδιο ισχύει και με τα χαρακτηριστικά που υποτίθεται ότι το άτομο έχει έλεγχο πάνω σε αυτά και δεν του έχουν αποδωθεί με την γέννηση του. Π.χ παχυσαρκία οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι ένα ελεγχόμενο χαρακτηριστικό. Τα ελεγχόμενα χαρακτηριστικά είναι επίσης στόχος της προκατάληψης. Υπάρχει ο ίδιος αντίκτυπος όπως και παραπάνω καθώς κάποια χαρακτηριστικά που θεωρούν ελεγχόμενα δεν είναι π.χ η παχυσαρκία σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας π.χ διαβήτης και δεν είναι κάτι για το οποίο το άτομο πρέπει να αισθάνεται άσχημα και να καταστρέφει την αυτοπεποίθηση του. Κάποιες φορές λοιπόν τα άτομα επαναξιολογούν το στίγμα και δεν το θεωρούν ως στίγμα επομένως καταφέρουν να αποβάλλουν το αντίστοιχο βάρος.
Αρνητικά της προσχηματικής παραχώρησης και της αντίστροφης διάκρισης (να αναφέρετε παραδείγματα ή να υποστηρίξετε θεωρητικά την απάντηση σας)
Έγινε μία έρευνα σε γυναίκες που είναι διοικητικά στελέχη που τους ρώτησαν ποια από τα προσόντα (επαγγελματική εμπειρία, σπουδές , φύλο κτλ) τους οδήγησαν στο να πάρουν την θέση . Έπρεπε να το αξιολογήσουν σε οργανωσιακή δέσμευση και επαγγελματική ικανοποίηση. Παρατήρησαν ότι αυτές που γνώριζαν ότι έιχαν πάρει την δουλειά λόγω προσχηματικής παραχώρησης θεωρούσαν ότι πήραν την θέση επειδή είναι γυναίκες και λόγω αυτής της πρακτικής και άρα βαθμολόγησαν σε αυτές τις δύο θέσεις χαμηλότερα από τις υπόλοιπες που πίστευαν ότι προσλήφθηκαν λόγω του ταλέντου τους.
Όσον αφορά το αρνητικό της αντίστροφης παραχώρησης , έβαλαν κάποιους λευκούς καθηγητές να αξιολογήσουν κάποιες εκθέσεις μαύρων και λευκών φοιτητών που ήταν κακές μέτριες και καλές. Παρατηρήθηκε ότι αξιολογούσαν τις εκθέσεις των μαύρων με μεγαλύτερη επιείκια από των λευκών. Ειδικότερα η διαφορά φαινόταν στις μέτριες εκθέσεις. Βραχυπρόθεσμα τους έκανε καλό με την έννοια ότι δεν βάλλεται η αυτοπεποίθηση τους αλλά μακρυπρόθεσμα θα έρθουν σε απότομη επαφή με την πραγματικότητα όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι η ικανότητα τους δεν είναι τόσο υψηλή όσο πίστευαν και θα απογοητευφθούν.
Ένα άλλο κακό είναι ότι επειδή το γνωρίζουν αυτό το είδος μεροληψίας που συμβαίνει σε βάρος τους και άρα να αποφύγουν να ζητήσουν βοήθεια στην αρχή της πανεπιστημιακής τους καριέρας.
Στερεοτυπική απειλή ορισμός και έρευνα που έγινε για να υποστηρίξει την θεωρία
Προέκυψε σαν ορισμός από τους Steel , Aronson & Spencer όπου σημαίνει ότι οι μειονεκτικές ομάδες γνωρίζουν ότι υπάρχει στερεότυπο για αυτές και υπάρχει ο φόβος ειδικά όταν εκτελούν ένα έργο που τους αφορά ότι θα επιβεβαιώσουν αυτό το στερεότυπο. Για παράδειγμα μία Αμερικανίδα που έχει καταγωγή από την Ινδία και είναι καθηγήτρια φοβάται όταν πρέπει να απαντήσει σε μία ερώτηση καθώς ξέρει το στερεότυπο που υπάρχει για γυναίκες της καταγωγής της και άρα θα είναι πολύ προσεκτική.
Για να ελέγξουν αυτήν την θεωρία , έβαλαν κάποιους μαύρους και λευκούς φοιτητές να κάνουν είτε μία δύσκολη διαδικασία (διαγνωστική διανοητικής ικανότητας) είτε μία απλή εργαστηριακή άσκηση. Επίσης τους έδωσαν κάποια κενά να συμπληρώσουν που ουσιαστικά ήταν επίθετα και ουσιαστικά με κατάληξη -ότερος , -ότητα που είναι εκτιμήσεις των φυλετικών στερεοτύπων (κατώτερος, εθνικότητα ). Παρατήρησαν ότι οι μαύροι τα πήγαν χειρότερα σε αυτές τις δοκιμασίες από ότι οι λευκοί
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία ορισμός και δύο έρευνες πάνω σε αυτό
Ουσιαστικά είναι η υπόθεση και προσδοκία που έχουμε για ένα άτομο που μας επηρεάζει την αλληλεπίδραση που έχουμε μαζί του σε σημείο που ουσιαστικά επηρεάζεται το ίδιο το άτομο κατά αυτόν τον τρόπο.
Μία σημαντική έρευνα πάνω σε αυτό είναι από τους Rosenthal & Jacobson που ουσιαστικά έβαλαν σε κάποιους μαθητές δημοτικού κάποια τεστ για την νοημοσύνη. Ανέφεραν στους δσκάλους τους ότι τα παιδιά που θα τα πήγαιναν καλά σε αυτά τα τεστ θα ήταν πιο πιθανό να ανθίσουν .Τους έδωσαν λοιπόν τα 20 παιδιά που τα είχαν πάει καλά σε αυτό το τεστ , ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά δεν είχαν κάποια διαφορά στο κομμάτι της νοημοσύνης και απλώς είχαν επιλεγεί τυχαία. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι οι δάσκαλοι όντως έδειξαν μεγαλύτερη εύνοια σε αυτά τα παιδιά και τα αξιολογούσαν ως πιο έξυπνα, πετυχημένα ευτυχισμένα κτλ. Δηλαδή έπεσαν θύμα του στερεοτύπου.
Στην συνέχεια μέτρησαν το IQ των παιδιών στο τέλος του πρώτου έτους και στην αρχή και το τέλος του δεύτερου έτους . Παρατήρησαν ότι όντως τα παιδια έιχαν μεγαλύτερο βαθμό IQ από τα υπόλοιπα παιδιά (αυτά που υποτίθεται ότι δεν άνθιζαν). Το αποτέλεσμα ήταν ανατρεπτικό που έκαναν μετα-ανάλυση για να δουν ότι όντως ισχύει αυτό το αποτέλεσμα.
Άλλη σημαντική έρευνα είναι των Word, Zanna, Cooper που κάποια λευκά άτομα είναι συνεντεύκτες λευκών ή μαύρων υποψηφίων στο πρώτο μέρος του πειράματος. Παρατηρήθηκε ότι τα λευκά άτομα συμπεριφέρονταν στα μαύρα άτομα διαφορετικά δηλαδή έκαναν περισσότερα συντακτικά λάθη, είχαν πιο σημαντική ομιλία κτλ. Στο δέυτερο μέρος του πειράματος , οι συνεντεύκτες υιοθέτησαν ένα πρότυπο, ύφος συμπεριφοράς ανάλογα εάν μιλούσαν σε μαύρο ή σε λευκό από το προηγούμενο μέρος του πειράματος αλλά αυτήν την φορά είχαν απέναντι τους έναν λευκό συμμετέχοντα. Παρατήρησαν ότι όταν τους συμπεριφέρονταν με το πρότυπο του μαύρου ότι τα πήγαν χειρότερα από ότι στον λευκό.
Αναφέρετε 6 θεωρίες σχετικά με την προκατάληψη
- Ματαίωση - επιθετικότητα
- Αυταρχική προσωπικότητα
- Δογματισμός
- Αυταρχισμός δεξιών φρονημάτων
- Θεωρία της κοινωνικής κυριαρχίας
- Συμβαότητα πεποιθήσεων