3. Muuttuva ilmasto Flashcards
Selitä uonnollinen ilmastonmuutos, lämpöjaksot.
-Luonnollinen ilmiö jota ihmisen toiminta vaan voimistanut
- aikaisemminkin maapallolla vaihdelleet kylmät ja lämpimät ajanjaksot
Lämpökaudet ovat noin sata miljoonaa vuotta kestäviä lämpimiä ajanjaksoja, jolloin lunta tai jäätä ei ole lähestulkoon lainkaan, ja maapallon keskilämpötila on nykyistä 5-10 astetta korkeampi.
Kylmiä ajanjaksoja kutsutaan glasiaalikausiksi (jääkausiksi). Sillloin laajat alueet maapallosta on paksujen jäätiköiden peitossa. Niitä on ollut yhteensä viisi tähän mennessä.
-interglasiaalikaudet ovat jääkausien keskelle sojoittuvia lämpimiä ajanjaksoja, jolloin suurin osa jäätiköistä sulaa. Elämme nyt 11 600 vuotta sitten alkanutta interglasiaalikautta, joka sijoittuu keskelle 2,6 miljoonaa vuotta sitten alkaneelle jääkaudelle. Interglasiaalikausia tulee noin 80 000- 100 000 vuoden välein. Jäätiköiden laajeneminen ja uusi jääkausi on todennäköinen noin 4000-8000 vuoden päästä.
Mitä syitä luonnolliselle ilmastonmuutokselle on (kasvihuoneilmiön lisäksi)?
-kasvihuoneilmiö (seuraavassa lisää)
- auringon aktiivisuus (pieni jääkausi vuosina 1450-1850, jolloin Auringon aktiivisuus poikkeuksellinen alhainen. Yleinen muutos -> 4,6 miljardin vuoden aikana Auringon toiminnan muutokset ovat lisänneet maahan tulevan lämpösäteilyn määrää 50% verrattuna aurinkokunnan alkuaikoihin)
- vulkaaninen talvi ja ydintalvi (meteoriitit, sodat, voimakkaat tulivuorenpurkaukset -> vulkaaninen tuhka ja aerosolit ilmakehään -> auringon lyhytaaltoinen säteily ei pääse läpi. Ydinsodasta aiheutuva pöypilvi toimii samoin tavoin)
- auringon lämpösäteilyn jakautuminen (kiertorata, kallistuskulma mannerten sijainti, pinnanmuodot vuorten poimutukset. Muutokset pieniä ja hitaita mutta merkittäviä luonnollista ilmastonmuutosta ajatellen)
Kasvihuoneilmiö ja sen voimistuminen.
Kasihuoneilmiö on luonnollinen, ja maapallon elinkelpoisuuden kannalta välttämätön ilmiö. Ilman kasvihuoneilmiötä maapallo olisi eloton ja kylmä planeetta, jopa 33 astetta pienemmällä keskilämpötilalla. Kasvihuoneilmiö perustuu tiettyjen ilmakehän kaasujen kykyyn varastoida lämpöenergiaa (kasvihuonekaasuja). Niitä ovat esimerkiksi vesihöyry, hiilidioksidi, typpioksiduuli (ilokaasu), metaani ja alailmakehän otsoni. Auringosta lähtöisin oleva lyhytaaltoinen sätely läpäisee kasvihuonekaasut ja lämmitää maan pintaa, sekä meriä (paitsi pilvien ja aerosolien eli ilmakehän pienhiukkasten albedo). Lopulta lämmenneet alueet säteilevät pimeään aikaan pitkäaaltoista lämpösäteilyä (infrapunasäteilyä) takaisin avaruuteen. Pitkäaaltoisen säteilyn energia ei ole riittävän suuri ohittamaan kasvihuonekaasuja kokonaan, jolloin osa siitä imeytyy kasvihuonekaasuihin, joka lämmittää alaimakehää.
Kasvihuoneilmiö on kuitenkin voimistunut huomattavasti ihmisen toiminnan seurauksena.
- fossiiliset polttoaineet (muodostuminen)
- hiilinieluja, pois kiertokulusta satoja miljoonia vuosia
-maankäytön muutokset
-hyödynnetty 250 vuotta teollisuudessa (paljon energiaa), polttaminen vapauttaa hiilidioksidia
- kasvihuonekaasujen lämmittävä vaikutus vaihtelee suuresti (verrataan hiilidioksidiin -> hiilidioksidiekvivalentti).
-alailmakehän kaasukoostumus muuttunut -> alailmakehä lämpenee entisestään ja yläilmakehä viilenee
-uusi geologinen aikakausi antroposeeni
Mitä tarkoittavat säteilypakote ja albedo?
Säteilypakote: kuvaa muutosta maahan jäävän lämpösäteilyn määrässä (ilmastoa lämmittävän vaikutuksen mittari). Lasketaan vähentämällä maahan imeytyneestä lämpösäteilystä heijastuneen säteilyn määrä (W/m2).
Albedo: maanpinnan kykyä heijastaa säteilyä. Vaaleiden pintojen albedo on 100%, tummien 0%. Suuret jään peittämät alueet ja lumi toimivat pintoina, jotka heijastavat säteilyä takaisin avaruuteen -> ilmasto ei lämpene liikaa. Näiden alueiden katoaminen vähentää albedoa, jolloin tummat pinnat alkavat absorboimaan enemmän lämpösäteilyä -> ilmasto lämepenee.