3. Fysiologie Flashcards
Wat zijn de 4 energiebronnen voor het lichaam
• ATP (Adenosinetrifosfaat) -> direct • Koolhydraten -> nodig om ATP te maken • Vetten -> idem • Eiwitten -> idem
Waarvoor wordt de energie gebruikt die vrijkomt uit ATP?
De energie die vrijkomt uit de splitsing van ATP wordt gebruikt om de actine en myosine filamenten - die in de spiervezels zitten, in het bijzonder het myofibril - ten opzichte van elkaar te laten bewegen.
ATP wordt direct aangevuld (‘batterij wordt opgeladen’). Maar door welke 4 processen wordt ATP weer bijgevuld en wat is het verschil tussen deze processen? En uit welke brandstof haalt ieder proces de energie?
- Fosfaatsysteem: splitsing van creatinefosfaat (CP) = snelst beschikbaar tbv korte inspanning (bijv. sprint)
- Melkzuursysteem: splitsing van glucose zonder zuurstof (anaerobe) = langzamere energievoorziening (dus aanvulling ATP), maar wel langduriger (bijv. 50-800m afstanden)
-
Zuurstofsysteem (oxidatieve systeem): = nog langzamer bijgevuld, maar nog langduriger beschikbaar (voor nog langere afstanden)
- splitsing van glucose met zuurstof (aerobe);
- splitsing van vetzuren met zuurstof (aerobe).
Wat is de rol van lactaat bij het melkzuursysteem? Is lactaat schadelijk of niet?
Lactaat is geen schadelijke stof en zorgt ook niet direct voor vermoeidheid. Echter, lactaat is een indicator van ver- moeidheid en gaat gepaard met verzuring van de spieren. Het gevormde lactaat blijft niet alleen in de spieren maar zal zich via de bloedsomloop verspreiden. Deze vorm van energie is daarom anaeroob lactisch.
Zijn alle energiesystemen tegelijkertijd aan het werk of niet? En zo ja, waarvan is dat afhankelijk.
Het is belangrijk om te snappen dat alle energiesystemen tegelijkertijd aan het werk zijn. Het ene systeem zal alleen harder werker dan het andere, afhankelijk van de tijdsduur en intensiteit van de inspanning.