2. ONLINE ADVERTISING Flashcards

1
Q

2.1 de verschillende afrekenmodellen voor online adverteren onderscheiden

A

Er zijn verschillende afrekenmodellen voor online adverteren. Deze afrekenmodellen worden altijd achteraf in rekening gebracht.
De reden hiervoor is dat adverteerders enkel betalen voor de engagement van de bezoeker. Dat bekent dat wanneer niemand de advertentie ziet, de adverteerder er ook niks voor zal hoeven betalen.In de online wereld onderscheiden we de volgende 5 afrekenmodellen:
• CPL (Cost Per Lead)
• CPS (Cost Per Sale)
• CPA (Cost Per Action)
• CPC (Cost Per Click)
• CPM (Cost per Mille)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

2.2 uitleggen hoe het tijdsvervalmodel werkt

A

Als De klant is op verschillende manieren op jouw website terecht gekomen. 1. Tijdsvervalmodel: In dit model wordt rekening gehouden met de factor tijd, clicks die dezelfde dag van conversie hebben, hebben meer waarde dan clicks die een week laten plaatsvinden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

2.3 uitleggen hoe display advertising werkt

A

Display advertising is een goede manier om awareness te creëren rondom je merk, product, dient of bedrijf. Je betaal vaak voor impressies (mensen die jouw boodschap hebben gezien). De vorm van display advertising is vaak een banner of andere uiting op een website die niet van jezelf is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

2.4 uitleggen wat het verschil is tussen een burst- en een dripping-strategie

A

Social media en merkcommunicatie. FB /Twit /IG Door zelfaccountments probeer meer volgers krijgen met content.
Burststrategie-aantaal korte periode per jaar, veel vertoningen op specifieke momenten per jaar.
Dripping strategie- in het jaar verspreiden op bepaalde vastgestelde momenten of na bepaalde actie of evenements te comunicieren.
Of een campagne gespreid (dripping strategie) of geconcentreerd (bursting) wordt gevoerd, is afhankelijk van de uitgangspositie en doelstellingen van de adverteerder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

2.5 uitleggen hoe video-advertising werkt

A

Video-advertising. Het is één van de, inmiddels, bekendste vormen van marketing. Bij video-advertising worden er video-ads geplaatst rondom online content. Bijvoorbeeld voor, na of tijdens een online video.
YouTube is een kanaal waar deze vorm van advertising veel voorkomt. Niet alleen krijg je veelal eerst een videoreclame te zien voorafgaand aan de originele video, maar ook komt het vaker voor dat de video onderbroken wordt door een dergelijke advertentie.
De doelen van video-advertising
Video-advertising is als het ware een (laagdrempelig) verlengstuk van een tv-commercial. Het wordt gebruikt om de volgende doelen te bereiken:
• Meer bezoekers op je website;
• Meer bezoekers naar je (online) winkel;
• Het verwerven van naamsbekendheid onder het publiek dat op de plekken komt waar je je video-advertentie plaatst;
• Het introduceren van een nieuw product.
Video-advertising is grofweg te onderscheiden in twee verschillende vormen: instream video en outstream video.
Instream en oustream video
Een instream video wordt afgespeeld binnen een videoplayer – voorafgaand aan de oorspronkelijke video, of naderhand. Outstream video is een manier van adverteren die het mogelijk maakt om de video in te zetten buiten videoplayers om.
Instream
Het grootste verschil tussen deze video’s is dat de bezoeker bij de ene wel een keuze heeft en bij de andere niet. Zo is een kijker geforceerd de instream video helemaal af te kijken om de content achter deze advertentie te bekijken.
Nu is het inmiddels zo dat sommige advertenties na een aantal seconden ook weer zijn weg te klikken. Echter, men wordt nog wel steeds geforceerd tenminste een aantal seconden de effecten van de nieuwe Colgate-tandpasta te bekijken.
Outstream
Een outstream video is een manier van adverteren waarbij de bezoeker niet geforceerd wordt de beelden te bekijken. Deze outstream video’s verschijnen bijvoorbeeld in het midden van een blog of een artikel. De bezoeker scrolt naar beneden en de video die in beeld komt speelt automatisch af. De lezer heeft altijd de vrijheid om door te scrollen en niet stil te staan bij de video. De advertentie verdwijnt dan zodra de bezoeker er voorbij scrolt. Deze vorm van adverteren neemt sterk toe in populariteit.
Manieren om outstream video-advertising in te zetten
De bekendste manieren waarmee je outstream video-advertising in kunt zetten, zijn:
• Click-to-play in-banner ads. Dit zijn advertenties die worden weergegeven in een tekst. De lezer of bezoeker is hierbij niet gedwongen om de content te bekijken, maar kan hier zelf voor kiezen door op de ad te klikken.
• Auto-play in-banner video’s. Deze vorm valt onder het kopje ‘outstream video’. De lezer is niet per se gedwongen om de video te bekijken, maar de video speelt wel automatisch af wanneer de bezoeker langs de video op de pagina scrolt. Hij of zij scrolt eenvoudig weer verder als er geen interesse is in de advertentie.
• Interstitial advertenties. Deze advertenties zijn fullscreen en verschijnen in een pop-upvorm. Ze komen vaak tevoorschijn in gratis apps. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw level van een game hebt bereikt.
• Slider ads. Deze vorm van video-advertising is een subtielere vorm dan de interstitial advertentie. Hij is slechts zichtbaar in de hoeken van een website en is ook direct weer weg te klikken wanneer hij verschijnt.
• Floating outstream ads. Deze manier van adverteren heeft hetzelfde karakter als een standaard outstream video. Met als verschil dat deze advertentie regelmatig mét geluid wordt afgespeeld. Ook verdwijnt de advertentie niet wanneer de bezoeker verder scrolt, maar ‘drijft’ hij naar de hoek van de website en speelt daar verder.

Manieren om instream video-advertising in te zetten
De bekendste manieren om instream video-advertising in te zetten, zijn:
• Pre-roll skippable. Bij een dergelijke video-advertentie speelt de advertentie automatisch af, voorafgaand aan de video. Na vijf seconden krijg je de mogelijkheid om door te klikken. Van de pre-roll skippable bestaan ook de vormen ‘mid-roll’ of ‘post-roll’, waarbij de ad of in het midden (mid), of aan het einde (post) verschijnt.
• Pre-roll non-skippable. Bij deze vorm van video-adverteren, speelt er eveneens een advertentie automatisch af voorafgaand aan de video. Hierbij is het niet mogelijk om door te klikken. Ook de ‘mid-roll’-variant komt hierin voor. De video die je kijkt wordt dan onderbroken door een video-advertentie. Dit duurt meestal een aantal seconden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

2.6 uitleggen hoe rich-media advertising werkt

A

rich media duidt op banners die rijker zijn dan reguliere banners. Rich media is een term die wordt gebruikt om een advertentie op een webpagina te omschrijven die gebruik maakt van geavanceerde technologie.

Rich media is a digital advertising term for an ad that includes advanced features like video, audio, or other elements that encourage viewers to interact and engage with the content./ Billboard

While text ads sell with words, and display ads sell with pictures, rich media ads offer more ways to involve an audience with an ad. The ad can expand, float, etc. You can access aggregated metrics on your audience’s behavior, including number of expansions, multiple exits, and video completions to get granular data on the success of your campaign.

Rich media lets agencies create complex ads that can elicit strong user response. Using HTML5 technology, the ads can include multiple levels of content in one placement: videos, games, tweets from an ad, etc. If you have a simple objective to generate clicks or a more ambitious goal to create brand awareness, rich media is the format to go with.
The key advantages of rich media creatives include:

An engaging user experience leading to higher interaction rate
Increased conversions, click-throughs, and view rates
Better metrics than traditional ads

Usually exceeds 200K
May use multiple files
May contain video
May expand to a larger size
May include detailed tracking metrics on user interactivity
May track multiple click-through links
May contain other special features (polling, send-to-a-friend, gallery, etc.)
Some publishers may require a polite load
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

2.7 uitleggen hoe programmatic advertising /bannenruimte kopen/ werkt (realtime bidding, open marketplace, private 
marketplace, deal id, DSP, SSP)

A

. Programmatic advertising is the process of automating the buying and selling of ad inventory in real-time through an automated bidding system. Programmatic advertising enables brands or agencies to purchase ad impressions on publisher sites or apps within milliseconds through a sophisticated ecosystem.
Here’s the programmatic buying flow in a nutshell:
• A person clicks on a website
• The website owner puts the ad impression up for auction (SSP)
• Advertisers offer bids for the impression (DSP)
• The highest bidder wins the ad impression
• The ad is served on the website to the user
• The user (hopefully!) clicks on the ad and converts
Despite the many steps involved, this entire process happens in an instant. What’s more, the competing bids are calculated by algorithms and a host of analytics to automatically determine the most cost-effective bid.
For example, if the user who clicked on the website is a strong potential customer for your ad, based on their historical surfing data and online profile, the bid served for your impression will be higher.

Demand-Side Platform (DSP)?
In every purchase of online ad space, there are two sides: the buyers (advertisers) and the sellers (publishers). Each side uses a computerized platform to facilitate the transaction on the ad exchange: publishers use Supply-Side Platforms (SSP) and advertisers use Demand-Side Platforms (DSP).
A DSP enables advertisers to purchase ad impressions on publisher websites, made available via ad exchanges and networks. It also enables advertisers to target certain audiences via data such as location, age, previous online behavior and more. The advertiser enters bids for ad space via the DSP, and the DSP automatically allocates ad impressions to abased on the advertiser’s bid price and audience targeting preferences.
Types of programmatic advertising
In the world of digital media buying, you’ve probably come across the concept of Real-Time Bidding, or RTB.
RTB, is just one type of programmatic advertising. While static auctions for online ad space involve the purchase of thousands of impressions upfront, RTB enables bidding for individual ad impressions, which makes it much more focused than bulk ad buying.
Besides RTB, programmatic also includes other advanced forms of automated ad buying, such as “programmatic direct”, when an advertiser buys guaranteed ad impressions on specific websites or from selected publishers. With programmatic direct buying, advertisers can be assured ad space on specific publisher sites, however there is less capability to finetune audience targeting.
Many programmatic buyers use both RTB and programmatic direct to ensure the best digital ad placement mix.
Demand Side Platform (DSP) Adverteerders kunnen via een Demand Side Platform (DSP) advertentie- ruimte inkopen bij een groot aantal verschillende websites, de vraagkant van de markt. Een DSP wordt vaak aangesloten op een groot aantal SSP’s waar impressies ingekocht kunnen worden

Aanbodzijde platform (SSP) Een aanbodzijde platform (SSP) bundelt de aanbodkant van de markt.  Deze systemen bieden toegang tot een netwerk van websites en het maken van een gelijkwaardige advertentieruimte geautomatiseerd te verhandelen.  

. Realtime bieden Dankzij nieuwe technieken is het mogelijk voor adverteerders om via zogenoemde ad-uitwisselingen direct en realtime te ‘bieden’ op de beschikbare advertentietentieruimte. Ad exchanges zijn platformen die ‘geautomatiseerd kopen en verkopen’ van online media mogelijk maken in realtime. Zowel de uitgever als de adverteerder kan dus terecht bij een advertentie-uitwisseling. Het bieden op die advertentieruimte wordt realtime bieden (RTB) genoemd. Er is dan sprake van een soort ‘beursvloer’ waarbij er continu en realtime via een veiling voor de adverteerder relevante posities kan worden verkregen.
. Open marktplaats Een open marktplaats is een marktplaats waar alle adverteerders toegang hebben tot de advertentieruimte. Inkoop van deze ruimte wordt meestal gedaan via realtime bieden.
. Private marketplace Een private marketplace (PMP) is een marktplaats waar uitgevers advertentieruimte aanbieden aan één van een selecte, gesloten groep van adverteerders via realtime bieden.
. Deal ID Uitgevers en adverteerders kunnen speciale afspraken maken over bijvoorbeeld het volume, de prijs en de targeting van de displayadvertenties Om het uitvoeren van die afspraken mogelijk te maken wordt een Deal-ID gebruikt: een stukje unieke code waardoor het systeem van de adverteerder, de DSP, specifieke advertentieruimte kan herken- nen en de campagne daarop kan richten. Via deze vorm van inkopen heeft de adverteerder meer Zekerheid over de effectiviteit van zijn campagne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

2.8 het begrip retargeting uitleggen

A

De uitging word aangepast aan het erder vertoonde gedrag.
Retargeting met advertenties, ook wel ad retargeting, remarketing of gewoon retargeting genoemd, is het marketingproces waarbij je je advertenties richt op gebruikers die eerder betrokken waren bij je website of socialmedia-platform, maar daar nog geen aankoop deden.
In een standaardcampagne wordt je advertentie gezien en aangeklikt door veel mensen die niet per se je potentiële klanten zijn (zelfs met alle retargetingmogelijkheden) Met retargeting kan je echter mensen targeten die interesse hebben getoond in een specifieke pagina of categorie van je website. Met andere woorden, ze zijn dus geïnteresseerd in jouw producten of diensten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

2.9 uitleggen welke vormen van targeting er mogelijk zijn

A

. Externe targeting Diverse partijen (onder andere Facebook) zetten een advertentienetwerk op dat verdergaat dan de socialmediakanalen zelf. Facebook weet wanneer gebruikers zijn en deze gebruikersgegevens kunnen koppelen aan websites om zo retargetingboodschappen zichtbaar te maken buiten het platform om. Door de koppeling met Instagram kunnen Facebookgebruikers ook via hun Instagram-account benaderd worden met advertenties. Je kunt nagaan dat de inzet en koppeling van WhatsApp en Messenger nog veel meer mogelijkheden met zich mee zal brengen brengen.
. Custom audience / Aangepaste doelgroepen gericht op Een ‘aangepaste doelgroep’ van aangepaste doelgroep is een bestand met ge- bruikersgegevens (vaak e-mailadressen) die gebruikt kunnen worden op Facebook, Twitter en YouTube om bestaande klanten te benaderen. Dit is handig om een ​​boodschap richting bestaande relaties te communiceren, die anders is dan de boodschap richting prospects. Deze aangepaste lijsten kunnen ook worden gebruikt om een ​​vergelijkbare doelgroep aan te maken; een doelgroep die op basis van eigenschappen sterk lijkt op de huidige klanten van relaties.

. Retargeting Net zoals bij display advertising, kan je ook op social media retargeting toepassen. In plaats van demografische of geografische kenmerken te gebruiken om een ​​doelgroep te selecteren, maakt retargeting gebruik van websitegedrag. Socialmediakanalen als Facebook, Twitter en LinkedIn gemaakt hiervoor gebruik van een pixel die op een website van specifieke webpagina’s geplaatst wordt. Op deze manier kan worden bepaald welke personen op de website zijn geweest, zodat deze groep een speciaal op nên gerichte advertentie te zien krijgt. Deze vorm van targeting is effectief vanwege het ‘warme’ karakter van de doelgroep. De doelgroep is al eerder ondergedompeld met het merk van bedrijf in aanraking, waardoor de kans op een positief resultaat van de advertentiecampagne groter is dan bij ‘koude’ targeting.

twede vorm;
geo-targeting,ipadres, mobil
profile targeting-klantprofile
behavioural-persoonlijkere dienstverlening-analiseert klikgedrag, bezochte wesites, tijd, frequentie,leeftijd, woonlocatie,producten,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

2.10 het begrip native advertising uitleggen

A

Adverteren in de gebruikelijke omgeving of in een logische context van een product of dienst.

Native advertenties converteren beter dan gewone advertenties, omdat ze aansluiten bij de belangstelling van de bezoeker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

2.11 uitleggen wat een lookalike audience is en hoe je zo’n audience kunt toepassen

A

Lookalike audiences zijn doelgroepen op Facebook die aangemaakt kunnen worden op basis van custom audiences.
Custom audiences is een groep profielen op Facebook die overeenkomen met profielen in de eigen database. Door het vergelijken van e-mailadressen of telefoonnummers, maakt u op Facebook een custom audience aan.
Lookalike Audience generally means an “algorithmically-assembled group of social network members who resemble, in some way, another group of members”.
Why are lookalike audiences important?
While you might have a good idea of who your ideal customer is, lookalike audiences dissect your existing followers and user base to find their commonalities. Facebook leverages its massive trove of customer data to connect the dots between your target audience, helping you find highly-qualified users you previously wouldn’t have been able to reach. Most importantly, this informed targeting optimizes your media spend and lowers the cost of acquisition in the process.
How to build a lookalike audience
• Choose the group to build a lookalike audience from. You can choose between page fans, visitors to your website, and customer lists. You’ll need at least 100 people in your customer group in order for Facebook to create a lookalike audience, but Facebook recommends including more than 100 people. A larger sample size with more data points provides the most accurate picture of your audience, which equates to more efficient spend.
• Select audience size. Larger audiences give you more reach but the matching will be less precise. This can be helpful if you’re looking to reach the most people with a broad sweep but are less concerned about how closely they share similarities with your current customers or fans. A smaller lookalike audience is more targeted. Your ad will be seen by fewer people, but they’ll also be more closely aligned to the characteristics of your current customers or fans.
• Target specific demographics. If you want to only reach Facebook users who resemble your current customers—and are also age 30 and older and live in Chicago, for example—you can add those parameters using the drop-down menus of the Power Editor tool. In addition to age and geographic location, you can also add parameters that target a specific gender.
• Create your ad.Use power editor to input the text and image for your advertisement. Keep standard Facebook best practices in mind - use engaging language and eye-catching images to draw customers to your posts

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

2.12 uitleggen hoe affiliate marketing werkt

A

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners belonen voor de gegenereerde verkopen of leads die de affiliate heeft aangeleverd. Affiliates kunnen dit bewerkstelligen door onder andere advertenties van adverteerders op hun website te plaatsen.
Adverterder / Publisher / Netwerk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

2.13 uitleggen hoe de inkomsten bij affiliate marketing zijn verdeeld

A

Een percentage van de advertentie inkomsten zijn voor de affiliate een deel is voor de bemiddelaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

2.14 aangeven hoe het aantal relevante bezoekers van een website verhoogd kan worden door 
doelgericht affiliatemarketing in te zetten

A

Door de profielen van advertentie en doelgroep zo precies mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

2.15 aangeven hoe een campagne (zoals display of video) effectief ingezet kan worden om gestelde 
doelen te halen

A

Door de campagne op de juiste tijd, op het juiste moment op de juiste plaats te targetten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

2.16 aangeven hoe verschillende campagnes aangemaakt worden voor verschillende apparaten 
(laptop, desktop, tablet, smartphone)

A

Er wordt rekening gehouden met schermgroottes en communicatie vermogen. De aangeboden advertentie sluit hier op aan.

17
Q

2.17 aangeven hoe rekening gehouden wordt met de belangrijkste factoren van een goede 
landingspagina, zodat conversies gerealiseerd worden via online advertising

A

Goede landingspagina’s zijn duidelijk van karakter en hebben geen storende of afleidende elementen. Er mag immers niet worden afgeweken van het doel: bezoekers stimuleren om een bepaalde actie uit te voeren. /Call-to-Action. Houd in gedachten dat je de bezoeker op jouw landingspagina biedt waar ze voor komen.

18
Q

2.18 Uitleggen waar de verschillen zitten tussen mobile advertising only en overige online advertising inzet

A

Niet alleen is mobiele geografische targeting volledig aanpasbaar en VEEL nauwkeuriger dan op IP gebaseerde desktopreclame (die slechts binnen enkele kilometers nauwkeurig is) - bedenk hoe verschillend de context is wanneer uw advertentie wordt weergegeven aan een smartphone-eigenaar die bezig is met het doen van boodschappen , vs. een desktopgebruiker die thuis ontspant. Verschillende banner grootte.