סדר דין פלילי 2 - מקבץ א' Flashcards
ב. כאשר פרקליט מחוז החליט לסגור את התיק מחוסר אשמה.
ערר על החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין חשוד יוגש ליועץ המשפטי לממשלה במקרים הבאים: (1) ערר על החלטת פרקליט מחוז לסגור את התיק משום שנסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין. (2) ערר על החלטה של פרקליט המדינה או משנהו על סגירת התיק מכל סיבה שהיא (§30, סעיף 64 לחסד”פ).
ד. התובע רשאי, בשלב זה, לתקן את כתב האישום על-ידי מסירת הודעה לבית המשפט.
תשובה מפורטת:
תובע רשאי בכל עת עד לתחילת המשפט (שלב ההקראה) לתקן את כתב האישום על-ידי מסירת הודעה לבית המשפט המפרטת את התיקון. כלומר, כל עוד לא החל המשפט אין התובע נדרש לרשות בית המשפט לתיקון כתב האישום (§65, סעיף 91 לחסד”פ).
א. לא, משום שהתביעה תבקש להטיל עונש מאסר על תנאי.
מסר התובע, במועד הגשת כתב האישום או במועד אחר לפני תחילת המשפט, הודעה לבית המשפט כי קיימת אפשרות שיבקש להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל אם יורשע, ימנה בית המשפט סניגור לנאשם שאינו מיוצג (§355, סעיפים 15, 15א לחסד”פ).
א. לא.
בכל עת לאחר הגשת כתב אישום, ולפני הכרעת הדין, רשאי היועץ המשפטי לממשלה, בהודעה מנומקת בכתב לבית המשפט, לעכב את הליכי המשפט (§80, סעיף 231 לחסד”פ).
נפתלי הורשע (הוכרע דינו), ולכן ליועץ המשפטי לממשלה אין סמכות לעכב את ההליכים בשלב זה של המשפט.
ג. לערער על ההחלטה במסגרת הערעור על פסק הדין לאחר שיינתן.
בהליך פלילי לא ניתן לערער על החלטת ביניים, אלא אם כן קיימת בדין הוראה מפורשת אחרת. למשל, על ההחלטות הבאות ניתן להגיש ערעור תוך כדי בירור האשמה: (1) ערעור על החלטה בעניין פסלות שופט. (2) ערר על החלטה בעניין עיון בחומר החקירה (§265, סעיפים 74, 146 לחסד”פ).
בהליך פלילי, ערעור על החלטת ביניים, שאין עליה הוראה בדין המאפשרת הגשת ערעור, יוגש במסגרת ערעור על פסק הדין כולו.
ב. לבית משפט השלום או לבית המשפט המחוזי
בקשה לגביית עדות מוקדמת לפני הגשת כתב אישום תוגש לבית משפט השלום או לבית המשפט המחוזי. לעומת זאת, בקשה לגביית עדות מוקדמת לאחר הגשת כתב אישום תוגש לבית המשפט שלפניו הוגש כתב האישום (§105, סעיף 117 לחסד”פ).
מנתוני השאלה, הבקשה לגביית עדות מוקדמת הוגשה בשלב החקירה במשטרה, כלומר לפני הגשת כתב האישום, ולכן את הבקשה ניתן להגיש לבית משפט השלום או לבית המשפט המחוזי.
ב. 6.9.07
ערעור בהליך פלילי יוגש תוך 45 ימים מיום מתן פסק הדין (הכרעת דין + גזר דין). לכאורה, יש להגיש את הערעור עד ל-30.7 (חלופה א’), אלא שבמועד זה בית המשפט בפגרה (בין התאריכים 21.7 ועד 5.9), ולכן יידחה מועד הגשת הערעור עד לאחר הפגרה והערעור יוגש ב-6.9. בחוק סדר הדין הפלילי לא נקבע כי תקופת הפגרה לא תובא במניין הימים לעשיית פעולה כלשהי, ולכן יש למנות את ימי הפגרה, אולם אם המועד האחרון נופל בתוך תקופת הפגרה, יידחה מועד זה עד לאחר הפגרה (§375, סעיף 199 לחסד”פ, סעיף 10 לחוק הפרשנות, בש”פ 544/88 חזקי נ’ פנחסי, פ”ד מב(3) 795
א. בית המשפט, לבקשת סניגורו של הנאשם, רשאי להורות על דיון שלא בפני הנאשם, אם סבר שקיום הדיון עלול להזיק לבריאותו של הנאשם.
בית המשפט מוסמך להורות שהדיון, כולו או מקצתו, יהיה שלא בפני הנאשם, אם ביקש זאת סניגורו של הנאשם ובית המשפט סבור שהדיון בפני הנאשם עלול להזיק לבריאות גופו או נפשו (§155, סעיף 132 לחסד”פ).
חלופה ג’ - בית המשפט רשאי להרחיק מאולם בית המשפט נאשם המפריע לדיוני בית המשפט וההליכים שהתנהלו שלא בפני הנאשם יובאו לידיעת הנאשם בדרך שיקבע בית המשפט. על-פי תנאי הסעיף אין דרישה שהנאשם יהיה מיוצג על-ידי עורך דין (§155, סעיף 131 לחסד”פ).
ד. כן, משום שבית המשפט אינו רשאי לקבל טענת ההתיישנות אם לא נתן לתובע הזדמנות להשיב עליה, ובנוסף הוא אינו רשאי לזכות את הנאשם מטעם זה.
טענת התיישנות הינה טענה מקדמית. נטענה טענה מקדמית, ייתן בית המשפט לתובע הזדמנות להשיב עליה, אולם רשאי הוא לדחותה גם אם לא עשה כן. כלומר, בית המשפט אינו רשאי לקבל טענה מקדמית ללא תגובת התובע. נתקבלה טענה מקדמית, רשאי בית המשפט לתקן את כתב האישום או לבטל את האישום, ובמקרה של חוסר סמכות להעביר את העניין לבית משפט אחר. כלומר, קבלת טענה מקדמית לא תביא בשום מקרה לזיכוי (§190, סעיפים 149, 150 לחסד”פ).
ג. כן, ובלבד שיהיה מיוצג על-ידי עורך דין ושלא יהיה בכך משום עיוות דין.
נאשם שהוזמן לתחילת המשפט (הקראת כתב האישום) ולא התייצב, מותר לדון אותו שלא בפניו במקרים הבאים: (1) כאשר הנאשם אינו מיוצג על-ידי עורך דין - אם הוא נאשם בחטא או בעוון, והודה בכתב, בכל העובדות הנטענות בכתב האישום ולא טען לעובדות נוספות שיש בהן לכאורה כדי לשנות את תוצאות המשפט. (2) כאשר הנאשם מיוצג על-ידי עורך דין - בכל עבירה (חטא, עוון, פשע), אם הוא ביקש שמשפטו יתנהל שלא בפניו, ובית המשפט סבור שלא יהיה בשפיטת הנאשם שלא בפניו משום עיוות דין (§160, סעיף 128 לחסד”פ).
ד. אף תשובה אינה נכונה.
חלופה א’ - בית המשפט רשאי לצוות על נאשם אשפוז בבית חולים או קבלת טיפול רפואי (§440, סעיף 15 לחוק טיפול בחולי נפש).
חלופה ב’ - אם התעורר חשש כי חשוד בביצוע עבירה שטרם הוגש נגדו כתב אישום, הוא חולה נפש, רשאי בית המשפט לצוות כי החשוד ייבדק בדיקה פסיכיאטרית, שלא בתנאי אשפוז, כדי לקבוע אם הוא חולה ואם הוא מסוגל לעמוד לדין (§440, סעיף 17 לחוק טיפול בחולי נפש).
מנתוני השאלה, גיל הוא חשוד שטרם הוגש נגדו כתב אישום, ולכן בית המשפט רשאי לצוות שייבדק בדיקה פסיכיאטרית שלא בתנאי אשפוז.
ב. בית המשפט היה רשאי לקיים את הדיון בערעור ללא נוכחות של התובע, אך הוא אינו רשאי להיענות לבקשת התובע לבטל את ההחלטה על דחיית הערעור.
הוזמן בעל דין לדיון בערעור ולא התייצב, רשאי בית המשפט לדון בערעור שלא בפניו, ואם המערער הוא שלא התייצב, רשאי בית המשפט לדחות את הערעור מטעם זה בלבד. הוגש ערעור על-ידי הנאשם ובית המשפט דחה את הערעור בשל אי התייצבותו, רשאי בית המשפט לבטל את ההחלטה על דחיית הערעור, לבקשת הנאשם (ולא לבקשת התובע), אם היתה סיבה מוצדקת לאי התייצבותו או שהדבר דרוש כדי למנוע עיוות דין (§180, סעיפים 208, 208א לחסד”פ).
מנתוני השאלה, התובע הוא שהגיש את הערעור ולא הנאשם, ולכן בית המשפט שלערעור אינו רשאי לבטל את דחיית הערעור בשל אי התייצבותו של התובע לדיון בערעור.
ב. אתה אינך רשאי להעלות את הטענה, בשלב זה, אלא אם כן תקבל את רשות בית המשפט לכך
טענת “במקום אחר הייתי” יש להעלות מיד לאחר הקראת כתב האישום, בתשובת הנאשם לכתב האישום. נאשם המבקש להעלות את הטענה במועד אחר של המשפט (בענייננו, סיום פרשת התביעה), יעשה כן רק ברשות בית המשפט (§245, סעיף 152 לחסד”פ).
ג. העבירה התיישנה.
בעבירות מסוג פשע או עוון, אשר תוך תקופת ההתיישנות של העבירות, נערכה לגביהם חקירה על-פי חיקוק או הוגש כתב אישום או התקיים הליך מטעם בית המשפט (להלן - אירוע מנתק), יתחיל מניין ההתיישנות בתום האירוע המנתק, ובלבד שתקופת ההתיישנות במקרה של התקיימות חקירה לא תוארך מעבר למגבלות הקבועות בחוק (§220, סעיף 9 לחסד”פ).
מנתוני השאלה מדובר בעבירה מסוג חטא, בה תקופת ההתיישנות היא שנה מיום ביצוע העבירה. כאמור לעיל, בעבירה מסוג חטא אין “אירוע מנתק”, ולכן במועד הגשת כתב האישום (כשנה וחצי לאחר ביצוע העבירה) העבירה התיישנה.
א. פגם או פסול בכתב האישום.
נאשם רשאי בכל שלב שלאחר תחילת המשפט, לטעון טענות מקדמיות, ואין הוא נדרש לרשות בית המשפט לכך, למעט הטענות הבאות: (1) “חוסר סמכות מקומית”. (2) “פגם או פסול בכתב האישום”. העלאת טענות אלו לאחר תחילת המשפט, תהיה ברשות בית המשפט בלבד (§195, סעיפים 149, 151 לחסד”פ).