1 Patientenrechten Flashcards
Hoe definieert de Wet Patiëntenrechten een “patiënt”?
Een patiënt wordt gedefinieerd als een natuurlijke persoon aan wie gezondheidszorg wordt verstrekt, al dan niet op eigen verzoek. Deze definitie omvat ook patiënten onder dwang, zoals gevangenen en psychiatrische patiënten.
Wie valt niet onder de definitie van een “patiënt” volgens de Wet Patiëntenrechten?
: Rechtspersonen, patiëntenverenigingen en instellingen kunnen het recht niet uitoefenen namens de patiënt.
Wie wordt beschouwd als een “beroepsbeoefenaar” volgens de Wet Patiëntenrechten?
Alle beroepsbeoefenaars zoals bedoeld in de Wet op de Uitoefening van de Gezondheidszorgberoepen (WUG) vallen onder de definitie van een beroepsbeoefenaar. Dit omvat ook beroepsbeoefenaars van niet-conventionele praktijken zoals osteopathie, chiropraxie, homeopathie en acupunctuur.
Is de Wet Patiëntenrechten strikt genomen van toepassing op zorgvoorzieningen zoals rusthuizen, ziekenhuizen en psychiatrische instellingen?
Nee, de Wet Patiëntenrechten is strikt genomen niet van toepassing op zorgvoorzieningen vanwege een bevoegdheidskwestie. Het beleid van zorgvoorzieningen valt onder de bevoegdheid van de gemeenschap. Echter, zorgverleners in deze voorzieningen vallen wel onder de wet en zijn verplicht deze na te leven.
Is de Wet Patiëntenrechten van toepassing op alle privaatrechtelijke en publiekrechtelijke rechtsverhoudingen inzake gezondheidszorg?
Ja, de wet is van toepassing op alle privaatrechtelijke en publiekrechtelijke rechtsverhoudingen inzake gezondheidszorg, ongeacht of het om contractuele of buitencontractuele relaties gaat. Dit is belangrijk voor medische aansprakelijkheid.
oe definieert de Wet Patiëntenrechten “gezondheidszorg”?
Gezondheidszorg omvat alle diensten verstrekt door een beroepsbeoefenaar met het oog op het bevorderen, vaststellen, behouden, herstellen of verbeteren van de gezondheidstoestand van een patiënt, om het uiterlijk van een patiënt om voornamelijk esthetische redenen te veranderen of om de patiënt bij het sterven te begeleiden. Dit omvat preventieve, diagnostische, curatieve, esthetische en palliatieve zorg.
s de Wet Patiëntenrechten van toepassing op “niet-curatieve” gezondheidszorg?
Ja, de wet is van toepassing op alle vormen van gezondheidszorg, inclusief “niet-curatieve” gezondheidszorg, zoals controlegeneeskunde, arbeidsgeneeskunde en verzekeringsgeneeskunde.
Zijn er uitzonderingen op wie als patiënt en beroepsbeoefenaar wordt beschouwd volgens de Wet Patiëntenrechten?
Zijn er uitzonderingen op wie als patiënt en beroepsbeoefenaar wordt beschouwd volgens de Wet Patiëntenrechten?
: Welke plichten heeft een patiënt volgens de Wet Patiëntenrechten?
Een patiënt heeft de medewerkingsplicht, wat betekent dat ze moeten meewerken aan hun eigen gezondheidszorg en de voorschriften van de beroepsbeoefenaar moeten opvolgen.
Wat betekent het principe van zelfbeschikking voor de patiënt?
Het principe van zelfbeschikking geeft de patiënt het recht om autonome beslissingen te nemen over hun eigen gezondheidszorg en levenseinde.
: Wat houdt het recht op vrije keuze van beroepsbeoefenaar in voor de patiënt?
De patiënt heeft het recht om vrij te kiezen welke beroepsbeoefenaar hun gezondheidszorg verstrekt, tenzij er redelijke motieven zijn om dit te beperken.
Welk recht heeft de patiënt met betrekking tot informatie over hun gezondheidstoestand?
De patiënt heeft recht op duidelijke en begrijpelijke informatie over hun gezondheidstoestand, inclusief de diagnose en prognose.
Wat houdt het recht op geïnformeerde toestemming in voor de patiënt?
De patiënt heeft het recht om toestemming te geven voor medische ingrepen nadat ze voldoende zijn geïnformeerd over de aard, het doel, de gevolgen en de risico’s van de ingreep.
Wat zijn de rechten van de patiënt met betrekking tot hun patiëntendossier?
De patiënt heeft het recht om hun patiëntendossier in te zien, een kopie ervan te ontvangen en correcties aan te vragen indien nodig.
Wat omvat het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de patiënt?
: De patiënt heeft recht op bescherming van hun privacy en persoonlijke gegevens met betrekking tot gezondheidszorg.
Wat zijn de rechten van de patiënt met betrekking tot klachtenbehandeling?
De patiënt heeft het recht om klachten in te dienen over hun gezondheidszorg en heeft recht op een procedure voor klachtenbehandeling.
Wat houdt het recht op pijnbestrijding in voor de patiënt?
De patiënt heeft recht op adequate pijnbestrijding om onnodig lijden te voorkomen.
: Wat omvat het recht op vertegenwoordiging van de patiënt?
Het recht op vertegenwoordiging houdt in dat de patiënt, indien zij niet in staat zijn om hun wil te uiten, vertegenwoordigd kan worden door een gemachtigde persoon of door de wet bepaalde vertegenwoordiging, zoals voorafgaande wilsverklaringen.
Wat regelt Artikel 4 van de Wet Patiëntenrechten met betrekking tot de medewerking van de patiënt?
Artikel 4 bepaalt dat de beroepsbeoefenaar de Wet Patiëntenrechten moet naleven in de mate waarin de patiënt hieraan zijn medewerking verleent. Het artikel benadrukt dat de patiënt ook de plicht heeft om zorgvuldig mee te werken, zodat de beroepsbeoefenaar zijn plichten kan nakomen.
In welke situaties kan de patiënt verantwoordelijk worden gehouden als hij niet (volledig of correct) meewerkt?
De patiënt kan verantwoordelijk worden gehouden als hij bewust informatie achterhoudt die relevant is voor zijn behandeling. De beroepsbeoefenaar heeft echter een onderzoeksplicht en moet de juiste vragen stellen om de benodigde informatie te verkrijgen.
at houdt het recht op kwaliteitsvolle dienstverlening in voor de patiënt volgens Artikel 5 van de Wet Patiëntenrechten?
Het recht op kwaliteitsvolle dienstverlening betekent dat de patiënt recht heeft op zorg die voldoet aan zijn behoeften en dat aan algemeen aanvaarde wetenschappelijke standaarden voldoet. Beroepsbeoefenaars moeten zich gedragen als ‘goede huisvaders’ en de algemene zorgvuldigheidsnorm naleven.
: Kan de patiënt aanspraak maken op alle mogelijke vormen van zorg?
Nee, de patiënt heeft recht op zorg die beantwoordt aan zijn behoeften. Dit betekent dat de patiënt geen recht heeft op medisch volstrekt zinloze handelingen. De zorg eindigt waar alle zinvolle therapieën zijn uitgeprobeerd of overwogen.
: Mag een beroepsbeoefenaar de relatie met een patiënt beëindigen als deze niet akkoord gaat met een gevraagde handeling?
Ja, een beroepsbeoefenaar is niet verplicht om een bepaalde patiënt te behandelen. Als de relatie niet verbetert, kan de beroepsbeoefenaar de dienstverlening beëindigen, maar moet hij aan zijn continuïteitsverplichting voldoen door alternatieven voor zorgopvolging aan te bieden.
: Wat beperkt het recht op dienstverlening in de gezondheidszorg?
Het recht op dienstverlening kan beperkt worden door schaarse middelen in de gezondheidszorg, financiële mogelijkheden en verzekeringsdekking. Patiënten hebben geen recht op de allernieuwste en duurste technieken als deze niet medisch noodzakelijk zijn.
Geeft de Wet Patiëntenrechten de patiënt recht op terugbetaling van zorg in de ziekteverzekering?
: Nee, de Wet Patiëntenrechten regelt het recht op kwaliteitsvolle zorg en zelfbeschikking, maar geeft geen recht op terugbetaling van zorgkosten. De terugbetaling wordt geregeld door de ziekteverzekering en andere wetgeving.
Wat regelt Artikel 6 van de Wet Patiëntenrechten met betrekking tot het recht op vrije keuze van een beroepsbeoefenaar?
Artikel 6 bepaalt dat de patiënt het recht heeft om zelf te kiezen door welke beroepsbeoefenaar en in welke zorginstelling hij behandeld wil worden. Dit recht kan alleen beperkt worden volgens de wet.
Heeft de patiënt het recht om een second opinion te vragen?
Ja, de patiënt heeft het recht om een andere beroepsbeoefenaar te raadplegen voor een second opinion. Er is echter geen recht op opinion shopping, waarbij de patiënt meerdere beroepsbeoefenaars raadpleegt voor hetzelfde probleem.
Wat zijn enkele feitelijke beperkingen die kunnen worden opgelegd door de beroepsbeoefenaar zelf?
Feitelijke beperkingen kunnen onder andere bestaan uit een patiëntenstop als de praktijk vol zit, wachtlijsten of weigering om specifieke eisen betreft het geslacht of de persoonlijke kenmerken van de beroepsbeoefenaar tijdens acute situaties.
Wat was het “Moslima-arrest” en wat betekende het voor het recht op vrije keuze van de beroepsbeoefenaar?
et “Moslima-arrest” betrof een zaak waarbij een vrouw tijdens de bevalling eiste dat haar bevalling alleen door een vrouwelijke gynaecoloog zou worden begeleid. Omdat er geen vrouwelijke gynaecoloog beschikbaar was op dat moment, leidde dit tot een debat over het recht op vrije keuze van de beroepsbeoefenaar. Het arrest benadrukte dat tijdens acute situaties de patiënt geen specifieke eisen kan stellen met betrekking tot het geslacht of de persoonlijke kenmerken van de beroepsbeoefenaar.
g: Wat zijn enkele feitelijke beperkingen die kunnen worden opgelegd door een zorginstelling met betrekking tot het recht op vrije keuze van een beroepsbeoefenaar?
Zorginstellingen kunnen beperkingen opleggen in intramuraal verband, waarbij patiënten gebonden zijn aan de beroepsbeoefenaars die in de instelling werken. Patiënten kunnen niet zelf hun behandelteam samenstellen. Als ze een andere beroepsbeoefenaar willen raadplegen, moeten ze mogelijk van zorginstelling veranderen. Deze beperkingen kunnen worden gerechtvaardigd door organisatorische noodzaak, beschikbaarheid, wachtlijsten en financiële mogelijkheden.