Week 5 Wederzijds goedvinden en opzegtermijnen Flashcards
Welke vier vormen van beëindigen van een arbeidsovereenkomst kun je onderscheiden?
- Wederzijds goedvinden
- Opzegging van de arbeidsovereenkomst
- Einde van rechtswege
- Ontbinding door de kantonrechter
Wat is een beëindiging met wederzijds goedvinden?
Een beëindiging met wederzijds goedvinden is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarbij zij afspreken een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst. Een andere naam is vaststellingsovereenkomst of vso.
Waarom is het van belang dat er sprake is van een duidelijke en ondubbelzinnig verklaring bij het beëindigen van een overeenkomst/ dienstverband?
Het is van belang is dat er een rechtsgeldig aanbod en een rechtsgeldige aanvaarding.
–> De vertrouwensleer houdt in dat erop vertrouwd mag worden dat er een rechtsgeldige rechtshandeling is geweest, dat er sprake is van een wil die overeenkomt met een verklaring.
–> De werkgever moet dit nader onderzoeken als er sprake is geweest van een werknemer die onder hevige gemoedstoestand ontslag heeft genomen of als de werknemer akkoord is gegaan met het ontslag, maar de Nederlandse taal niet kan lezen, begrijpen of kan schrijven
Hoe komt een vaststellingsovereenkomst tot stand?
Een VSO komt tot stand door een overeenkomst tussen de werkgever en de werknemer, waarbij beide partijen instemmen met de beëindiging van het dienstverband
Van belang is dat de werknemer duidelijk en ondubbelzinnig verklaart dat hij instemt met de beëindiging van het dienstverband.
Wat is een vaststellingsovereenkomst (VSO)?
Een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst worden vastgelegd.
Het is een andere naam voor wederzijds goedvinden.
Noem de toepasselijk wetsartikelen m.b.t. wederzijds goedvinden.
Lees art 7: 670 b BW
lid 1: schriftelijk vastleggen
lid 2: ontbindingsrecht binnen 14 dagen
(Als je binnen 14 dagen toch van gedachten veranderd bent, kun je het dan ontbinden)
lid 3: 3 weken ipv 2 weken
(Als het niet in de overeenkomst staat, dan krijg je 3 weken de tijd om te ontbinden)
lid 4: 6 maanden termijn
(Na 6 maanden kan hij het niet meer veranderen, dus binnen de 6 maanden mag hij wel een nieuwe VSO aanbieden, daarna niet meer
lid 6: dwingend recht
Wat is het stappenplan van een VSO die in de praktijk wordt gebruikt?
- Onderzoek eerst of de werknemer met het ontslag kan/ wil instemmen.
- Onderhandel met de werknemer over de gevolgen van het ontslag, bijvoorbeeld over:
- Een outplacement traject,
- Een ontslagvergoeding,
- De datum van beëindiging arbeidsovereenkomst,
- De openstaande en nog niet genoten vakantiedagen, het inleveren van bedrijfseigendommen. - Leg de afspraken vast in een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst (VSO).
- Bepaal de opzegtermijn. De fictieve opzegtermijn gaat lopen op de dag na de datum waarop de beëindiging schriftelijk is overeengekomen. Bijv.: 7 januari 2022 overeenkomst gesloten–> opzegtermijn berekenen. Dus dan heeft hij geen recht op het WW.
–>Fictieve opzegtermijn is de gewone opzegtermijn waarmee het UWV rekening houdt bij het uitkeren van de uitkering ingevolge de werkloosheidswet (WW)–> dit is meestal aan het begin van de maand. - Finale kwijting–> Dit is een bepaling waarin partijen afspreken dat zij met de ondertekening van deze overeenkomst niets meer van elkaar te vorderen hebben.
Heeft een werknemer recht op een uitkering krachtens de Werkloosheidswet als hij akkoord gaat met een beëindigingsvoorstel?
Lees art 24 lid 2 sub b Werkloosheidswet
Daarom altijd opnemen in de beëindigingsovereenkomst/ vaststellingsovereenkomst dat de beëindiging geschiedt op initiatief van de werkgever. Als dit niet in staat dan krijg je geen uitkering.
Wat is het verschil tussen een beëindigingsovereenkomst en een vaststellingsovereenkomst (VSO)?
Een beëindigingsovereenkomst is een onbenoemde overeenkomst, wat betekent dat er geen speciale regels of wetgeving voor gelden.
Een vaststellingsovereenkomst, daarentegen, is een benoemde overeenkomst en heeft een eigen wettelijke regeling.
Wat is een fictieve opzegtermijn?
Een fictieve opzegtermijn is de termijn waarmee het UWV rekening houdt bij het uitkeren van de werkloosheidswet. Bij een vso is er eigenlijk geen opzegtermijn, maar toch is het van belang dat de werkgever hier rekening mee houdt, omdat de werknemer pas na het verstrijken van de juiste opzegtermijn een uitkering krachtens de werkloosheidsuitkering krijgt.
Je noemt het fictief omdat het niet duidelijk in de wet staat vermeld.
Wat betekent finale kwijting?
Finale kwijting is een bepaling in de vso waarbij partijen bepalen dat zij na het ondertekenen van de vso over en weer niets meer van elkaar hebben te vorderen
Klaassen BV heeft een arbeidsovereenkomst met Joost. Het loopt niet lekker tussen Klaassen BV en Joost en er daarom wordt er gesproken over een beëindiging met wederzijds goedvinden. Er wordt een vso opgesteld.
Benoem punten die duidelijk uit de vaststellingsovereenkomst moeten blijken, zodat Joost bij het einde direct recht heeft op een WW-uitkering.
De fictieve opzegtermijn moet opgenomen zijn. Het initiatief moet vanuit de werkgever komen en dit moet ook schriftelijk zijn vermeld.
Op een vrijdag komt de chef van Klaas naar hem toe en dat het bedrijf in een bijzonder slechte financiële situatie verkeert. Hij vraagt Klaas om in het weekend na te denken of hij met een vertrek kan instemmen en bereid is ter zake een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Klaas is overdonderd. Dit had hij niet verwacht.
Hij vraagt aan u wat hij moet doen. Geef uw reactie.
Klaas kan vragen naar de vaststellingsovereenkomst en naar de voorwaarden waaronder de werkgever een einde aan de arbeidsovereenkomst wil maken. Hij hoeft er niet mee akkoord te gaan.
Lees art 7: 670 b BW en het model beëindigingsovereenkomst. Wat is de juridische consequentie van het model zoals hier opgenomen
Er staat geen bepaling in over het herroepen van de vso, dat betekent dat de werknemer drie weken de tijd krijgt om te herroepen.
Marieke heeft met haar werkgever op 2 januari 2023 een beëindigingsovereenkomst opgesteld. Op 10 januari 2023 is ze hier op terug gekomen omdat ze de overeengekomen vergoeding toch te laag vond. Op 2 februari 2023 komen Marieke en haar werkgever opnieuw een beëindigingsovereenkomst overeen waarin Marieke 500 euro meer dan aanvankelijk overeengekomen, krijgt.
Stel dat Marieke zich weer bedenkt, kan zij dan wederom gebruik maken van de veertien dagen termijn om deze overeenkomst te ontbinden? Noem een toepasselijk wetsartikel
Nee, want de tweede vso is overeengekomen binnen zes maanden, zie art 7: 670b lid 4 BW
Wat zijn de belangrijke onderdelen die in een VSO terug moeten komen?
- Gegevens van de partijen (werkgever en werknemer)
- Aanleiding voor beëindiging
- Afspraken
(financiële afspraken zoals vakantiedagen en reiskosten en eventuele schulden, beëindigingsvergoeding en de datum waarop deze aan de werknemer wordt uitbetaald, rechten op uitkeringen zoals het WW-uitkering, en de datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt, rekening houdend met de opzegtermijn)
- Ondertekening
In de jurisprudentie over het wederzijds goedvinden komt naar voren dat rechters er op letten of er van dezijde van de werknemer sprake is van een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring gericht op de beëindiging van het dienstverband.
Waarom wordt deze strenge maatstaf gehanteerd?
De werknemer is zijn werk kwijt en daarmee zijn loon en als het op zijn initiatief gebeurt, krijgt hij geen ww.
Waarvoor is de vergoeding die een werkgever aan een werknemer betaald in het kader van een beëindigingsovereenkomst bedoeld?
Om de transitie van de ene naar de andere werkplek te overbruggen.
Stel dat de werknemer al een andere baan heeft of daar uitzicht op heeft?
Opnemen in de vaststellingsovereenkomst: De werknemer bevestigt dat hij op het moment van ondertekening van de vaststellingsovereenkomst geen ander werk heeft geaccepteerd en daar ook geen concreet uitzicht op heeft.
Je kunt aan deze bepaling nog een boetebeding koppelen en/of een bepaling opnemen dat de vergoeding vervalt wanneer de werknemer een onjuiste verklaring heeft gegeven.
Wat als de werknemer pas een andere baan heeft of een concreet uitzicht hierop nadat hij de vaststellingsovereenkomst heeft ondertekend?
Het komt ook voor dat de werknemer pas een andere baan heeft of een concreet uitzicht hierop nadat hij de vaststellingsovereenkomst heeft ondertekend. Soms begint het nieuwe werk dan voordat de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk is beëindigd.
Je kunt dan nog een bepaling als hieronder opnemen:
Indien werknemer na ondertekening van deze vaststellingsovereenkomst ingaande voor de beëindigingsdatum werk elders aanvangt, stelt hij werkgever hiervan op de hoogte. De beëindigingsdatum wordt alsdan vervroegd naar deze datum van aanvang van de andere werkzaamheden. Er geldt geen opzegtermijn. De overige voorwaarden van deze vaststellingsovereenkomst blijven alsdan gelijk.
Noem de toepasselijke wetsaartikelen voor opzegtermijnen door werkgever.
art 7:672 lid 2, 6 en 7 BW opzegtermijn werkgever
lid 1: tegen welke dag wordt er opgezegd?
Opzeggen door werkgever
lid 2 (+ sub a, d): welke opzegtermijn moet de werkgever volgens de wet in acht nemen?
( duur opzegtermijn afhankelijk van duur dienstverband werknemer
lid 6: als de werkgever een vergunning van het UWV heeft om de arbeidsovereenkomst op te zeggen dan mag de werkgever de duur van de procedure aftrekken van de opzegtermijn. (verkorting van de termijn door de duur van de procedure bij het UWV er van af te trekken)
lid 7: de termijn van lid 2 kan worden verkort bij CAO!
de termijn van lid 2 kan worden verlengd bij schriftelijke overeenkomst (AO)!
Noem de toepasselijke wetsartikelen voor opzeggen door de werknemer.
Opzeggen door de werknemer:
lid 4: de opzegtermijn voor de werknemer bedraagt 1 maand volgens de wet.
lid 8: van deze termijn kan schriftelijk worden afgeweken (voor wn max 6 maanden en voor wg max 12 maanden)
let op! het is dus de dubbele voor de werkgever.
lid 9: bij cao kan de opzegtermijn van lid 8 worden verkort voor de werkgever, maar dan niet korter dan voor de werknemer.
Werkgever X heeft geen cao en geen schriftelijke arbeidsovereenkomst. Het is nu 7 maart 2023. Hij wil de arbeidsovereenkomst van Klaas, die 15 jaar in dienst is, opzeggen.
a. Wanneer gaat de opzegtermijn lopen?
b. Wanneer eindigt de arbeidsovereenkomst
c. X zegt de arbeidsovereenkomst op tegen 1 juni 2024. Wat is de consequentie hiervan?
a. De opzegtermijn gaat eind maart lopen.
b. Opzegtermijn is drie maanden, dus april, mei en juni. Arbeidsovereenkomst eindigt 1 juli
c. Lees art 7:672 lid 11 BW
Dan zou Klaas een vergoeding van zijn werkgever krijgen, want hij zegt op een eerdere dag op dan tussen partijen geldt. De werkgever is dus aan Klaas een vergoeding verschuldigd gelijk aan het bedrag van het in geld vastgestelde loon over de termijn dat de arbeidsovereenkomst bij regelmatige opzegging.
Regelmatige opzegging= de juiste opzegtermijn nemen
Wat moet de werknemer duidelijk verklaren bij een VSO?
De werknemer moet duidelijk verklaren dat hij instemt met de beëindiging van het dienstverband.