Week 4B Overheid en privaatrecht Flashcards

1
Q

Welke stappen moet je doorlopen om te weten of privaatrecht gebruikt mag worden door bo?

A
  1. Voorziet de wet dat gebruik mag worden gemaakt van het privaatrecht? Geen regeling, ga dan naar de volgende stap.
  2. Betekent het gebruik van privaatrecht een onaanvaardbare doorkruising van het publiekrecht? Wanneer is er een onaanvaardbare doorkruising:
    > inhoud/strekking regeling: wat zegt die? Kunst- en antiekstudio Lelystad (Geen verbod in wet of ander beletsel dan mogen bo’s privaatrechtelijek ovk’s sluiten en voorwaarden daaraan verbinden. Kijken naar parlem. geschiedenis. Daarnaast staat de Wro niet in de weg om priv. ovk te sluiten.

> > bescherming van belangen burger: biedt de regeling bescherming aan hen?

> > > vergelijkbaar resultaat: kan er met publiekrecht een vergelijkbaar resultaat worden behaald? Het privaatrecht kan het publiekrecht niet doorkruisen als er met privaatrecht zelfde resultaat behaald kan worden. Bijv. Uit de jurisprudentie blijkt dat voor privaatrechtelijke handhaving om handelen in strijd
met publiekrechtelijke wettelijke voorschriften (zonder vergunning ex artikel 3:9 APV waren uit te stallen) geen plaats is als via een last onder dwangsom kan handhaven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat houdt de tweewegen-leer in?

A

Zuivere tweewegen-situatie: overheid gebruikt de privaatrechtelijke weg terwijl er een publiekrechtelijke regeling is. Rechter kijkt dan waarom geen gebruik is gemaakt van publiekrecht.

Onzuivere tweewegen-situatie: er is geen publiekrechtelijk alternatief. Rechter kan dan oordelen dat er toch geen gebruik mag worden gemaakt van privaatrecht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke gebruiksrechten heeft de burger met betrekking tot openbare zaken?

A

Er is een onderscheid te maken in bijzonder en gewoon/normaal gebruik. Voor bijzonder gebruik is vaak een publiekrechtelijke toestemming nodig omdat die zaken meestal in eigendom zijn van de overheid.
Als er sprake is van normaal gebruik mag het publiek zonder toestemming van de eigenaar en zonder voorwaarden daar gebruik van maken. Normaal gebruik heeft de gemeente te dulden. Voor bijzonder gebruik heeft publiek wel toestemming nodig. Moet gaan om redelijke voorwaarden, maar de redelijke voorwaarden moeten wel worden voldaan aan de Windmillcriteria.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Amsterdam/Geschiere

A

Bo had al een standplaatsvergunning verleend op grond van publiekrecht. Dus publiek rechtelijke toestemming. Vervolgens weigerde bo de toestemming op grond van privaatrecht.

Uitgangspunt is dat het weigeren van de privaatrechtelijke toestemming in beginsel misbruik van bevoegdheid oplevert (3:13 BW). Dit is alleen anders indien er zwaarwegende belangen in het spel zijn, die zich verzetten tegen het gebruik van de openbare zaak dat niet gezegd kan worden dat de gemeente wegens onevenredigheid tussen haar belang bij weigeren van de toestemming en het belang van de vergunninghouder niet tot die weigering heeft kunnen komen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Den Dulk/Curaçao

A

Den Dulk huurt een aantal jaren een eilandgebied, hij exploiteert daar een restaurant. Hij heeft een verzoek ingediend bij het bestuurscollege van het eiland om voor de periode van 20 jaar de grond en de opstallen in erfpacht te verkrijgen. Bestuurscollege had het eerst toegezegd, maar kwam daar later op terug omdat er uitbreidingsplannen waren in dat gebied en dat erfpacht dat onmogelijk zou maken. Er was dus al een overeenkomst maar er was sprake van een onvoorziene omstandigheid.

Wpij moet genoegen nemen met schadevergoeding. Belang Curaçao weegt zwaarder, want onvoorziene omstandigheid.

Wat is een onvoorziene omstandigheid? Iets wat niet verdisconteerd is in de overeenkomst. Hier is de onvoorziene omstandigheid ‘veranderde inzichten’ over de toekomst (r.o. 3.4.). ‘van dien aard’  kijk naar de balangen. Belang van Den Dulk en belang van de overheid bij beëindiging van de overeenkomst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly