Week 4: Mediarelaties Flashcards

1
Q

Wat houdt het sociaal constructionisme is?

A

werkelijkheid is niet objectief waarneembaar, maar mensen construeren een sociale werkelijkheid in communicatie. Sociaal constructivisme houdt in dat er geen objectieve werkelijkheid is, maar een constructie daarvan. (interpretatieve benadering).. Hoe mensen de realiteit interpreteren door communicatie over de werkelijkheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Leg de volgende termen uit:
    1e level agenda setting -
    2e level agenda setting - agenda building.
  2. Leg de relatie tussen communicationers en journalisten uit, tijdens het proces van agenda building.
A

1e level agenda setting = vaak in het nieuws > vaak over praten of denken onder het publiek. Saillantie: gaat erom hoe saillient onderwerpen in de media worden gebracht waarover mensen na kunnen gaan denken.

2e level agenda setting = Attributie: suggereert dat de nieuwsmedia kan beinvloeden hoe mensen denken over een onderwerp door het selecteren van en nadruk leggen op bepaalde attributen of associaties. Positief of negatief attributie over schrijven. Bepaalde aspecten steeds herhaald worden dan heeft dat een effect hoe lang dat in ons hoofd blijft en hoe we erover denken. Attributen = deelaspecten van het onderwerp.

—–Nadruk op de attributen van objecten: second level agenda setting.
Kandidaten zijn vaak objecten: affirtieve en objectieve objecten.
Positief en negatief: affirtieve attribuut.
Cognitief :objectieve

Agenda building = informatie bedoeld, die later weer aan het publiek gepresenteerd kan worden (agenda setting). Agendabuilding is dus voorafgaand aan agenda setting

  1. Communicatie professionals en journalisten zijn afhankelijk van elkaar. De communicatie professional weet dat ze de media/journalist nodig hebben om dekking te hebben over hun bedrijf en om belangrijke stakeholders te bereiken. Wanneer de organisatie goed in de media wordt geporteerd dan kan dit een positief effect hebben op de reputatie van een organisatie. Daarom zijn journalisten zo belangrijk voor communicatie professionals. Maar aan de andere kant hebben journalisten ook communicatie professionals nodig voor informatie als bronnen. (Agenda building: wisselwerking/onderhandeling tussen journalisten en bronnen (communicatie professionals).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe kan reputatie als buffer werken?

A

Door cognitieve dissonantie theorie: wanneer jij een positief beeld hebt van een bedrijf. En dat bedrijf komt negatief in het nieuws, zul jij je positieve beeld erbij halen en het niet geloven, want het bots met je eigen gedachte over dat bedrijf. (negatief in nieuws: 2e level agenda setting)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Wat is Framing?

2. hoe breng je het verhaal van een communicatie professional over naar een journalist?

A
  1. Bij framing gaat het over selectie en sallience. Wanneer je framed, selecteer je een deel van de realiteit en benadruk je dat deel in communicatie.

BELANGRIJK: Framing is gebaseerd op het sociaal constructivisme (iedereen construeert een betekenis uit een tekst op zijn manier, niet objectief) – interpretatieve benadering, gaat om de interpretatie.

  1. Het proces van het verhaal overbrengen van een Communicatie professionals naar een journalist gebeurt op 2 manieren: interesse tonen voor het onderwerp & ervoor te zorgen dat het verhaal geframed is op een manier consistent met de organisatie’s framing voorkeur. Framing kan gezien worden als een raam > de delen die wel in het nieuws komen & de uitsluiting van informatie met salience. Het veranderen van corporate frame (interest van organisatie) in een media frame (journalisten) = proces van alignment van frames tussen communicatie professionals en journalisten. (hetzelfde issue kan op verschillende manieren worden geframed, bij alignment van frames kan een corporate frame verandert worden in een media frame.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly