Week 2: Identiteit Flashcards

1
Q

Wat is corporate identiteit?

A

het strategisch projecteren van een positief imago van de organisatie om reputaties op te bouwen, behouden en beschermen, hetgeen ertoe leidt dat stakeholders de organisatie accepteren en ondersteunen. > corporate identiteit belangrijk middel om dat te doen. Het maakt de organisatie de eerste keus voor investeerders, klanten, medewerkers en andere stakeholders.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is corporate branding?

A

De belangrijkste functie van corporate branding is het creeren van een imago. Imago is het geheel van associaties die iemand heeft bij een organisatie. Zo’n associatie netwerk wordt ook wel het netwerk van betekenissen genoemd (mental map). Branding= eigendom aangeven, het is een herkenninspunt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe kunnen organisaties hun reputatie het beste verbeteren?

A

door als de reputatie gekenmerkt
wordt corporate branding door ‘zichtbaarheid’, de thema’s van de organisatie zijn zichtbaar
in interne en externe communicatie met anderen. Organisaties moeten ook ‘onderscheidend’ zijn, organisatie onderscheiden zich van andere organisaties. Organisaties moeten daarbij
ook ‘uniek’ zijn, de waarden en normen wordt omvat in hun cultuur. ‘Transparantie’ is ook heel belangrijk om de reputatie hoog te houden van een organisatie, organisaties moeten open transparant zijn over hun gedrag en handelingen. Als laatste moeten bedrijven
‘consistent’ zijn, ze moeten consistent dezelfde boodschappen intern en extern communiceren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat vormt corporate personaliteit a.k.a organisational identiteit? (birkight & stadler model)

A

Symoliek (associaties met logo), communicatie (met iedereen) en gedrag (dat impressie bij stakeholder achterlaat) vormen corporate personaliteit.
Verschil tussen corporate identiteit en corporate personaliteit is dat corporate personaliteit het onderwerp op een hoger level omarmt. Het is het ziel, persona, cultuur van organisatie. C. P is niet zozeer tastbaar, het tastbare ervan is corporate identiteit. Corporate identiteit gaat over het maken van een imago om zich als organisatie te onderscheiden van andere organisaties. En corporate personaliteit is gebaseerd op diepere patronen van betekenis en sense-making van de mensen in de organisatie.

• Corporate identiteit = het beeld dat een organisatie naar buiten communiceert dat het beeld van stakeholders over de organisatie kan beïnvloeden. naar buiten toe presentatie (imago) van de waarden en normen via symboliek, communicatie en gedrag. Presentatie van alles wat je bent aan anderen laten zien, dus imago of reputatie= wat mensen van je vinden, maar er kan ook ruis ontstaan wanneer datgene wat je wil laten zien, niet over komt.
Maar corporate identiteit hoe je het presenteert vloeit voort uit de organizational identiteit/corporate personaliteit. Om een corporate identiteit op te stellen moet je kijken naar je waarden en normen en je missies en visies vanuit de corporate personaliteit/organizational identiteit.

• Organizational identiteit (/corporate personaliteit) = kenmerken van de organisatie: de waarden en normen die mensen in de organisatie delen met elkaar. Dus wat een organisatie van zichzelf denkt.
Zelf-definitie van de organisatie.
> Als Organizational identiteit in lijn met corporate identiteit is, als ze overeen komen: dan kan je je merkbelofte waarmaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is het onderscheid tussen imago en reputatie?

A

 Onderscheid tussen imago en reputatie: imago is individueel het zijn associaties en het kan snel veranderen door 1 persoon. En reputatie is juist collectief. Reputatie = Meetbaar begrip: als al die mensen ervaring hebben met jou bedrijf, collectief omdat het gebaseerd is op ervaringen. Het is meer stabiel en niet zo veranderlijk als imago. Ervaringen van stakeholders. Er bestaat geen goed of slecht imago, wel een reputatie goed of slecht.

> Imago (Beeld)
Associaties
Individueel (verschilt per persoon)
Veranderbaar (door de individualiteit is het veranderlijk) (dynamisch)

> Reputatie
Evaluatie
Collectief
Stabiel (reputatie is niet veranderlijk, het is stabiel)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Leg het VCI model / alignment model van Hatch & Schultz uit (2008).

A

Het model bestaat uit visie (toekomstsideaal), cultuur (normen en waarden die mensen delen in het bedrijf en met stakeholders), en imago (wat stakeholders denken over jou), discrepantie: wanneer cultuur bijv. niet overeenkomt met visie. Corporate identiteit en organisational identiteit moeten in lijn staan. Om een goede reputatie hoog te houden is alignment (overeenstemming) met het zicht op de cultuur van de organisatie volgens werknemers, met de organisatie visie volgens senior managers en met hoe de reputatie van de organisatie wordt weergegeven in de gedachtes van stakeholders.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat zijn twee vormen van miscommunicatie volgens Hatch & Schultz (1997)?

A

Je drukt een bepaalde identiteit uit vanuit de cultuur, en met die identiteit laat je een indruk achter (imago), en die identiteit spiegelt de imago: stakeholders hebben een mening over jou.

Soms gaat e iets mis: miscommunicatie=

  • Narcissme: Te gefocust op zichzelf als organisatie en verliest uit het oog wat de externe partijen (stakeholders) willen.
  • Hyper-adaptation: ze denken niet meer over hun cultuur en gaan mee in wat anderen willen en denken over hen. Als een organisatie heel erg naar buiten toe is gericht en iedereen tevreden wilt houden, waardoor je uit het oog verliest wie jij bent.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly