Week 1, HC + H1, H2, H3 Flashcards
Waar heeft bestuursrecht betrekking op?
De relatie tussen de overheid (bestuursorganen) en burgers (belanghebbenden). Deze regels geven de overheid de mogelijkheid om de maatschappij te sturen en biedt waarborgen voor belanghebbenden.
Wat zijn eenzijdige rechtshandelingen?
Het bestuur kan zonder instemming van de burger bepalen wat de rechten en plichten van die burger zijn
Het feit dat het bestuur eenzijdige rechtshandelingen kan verrichten geeft het bestuur veel macht. Echter, deze macht wordt ook begrensd. Hoe? Hoe wordt dit ook wel genoemd?
Het bestuur kan alleen eenzijdige rechtshandelingen verrichten als de wetgever hem die bevoegdheid heeft toegekend in een wettelijk voorschrift. Door zo’n wettelijke bepaling verkrijgt het bestuursorgaan een publiekrechtelijke bevoegdheid.
Wat valt er onder het algemene bestuursrecht?
Centrale onderwerpen en algemene leerstukken van het bestuursrecht die in de Awb worden geregeld. Het geeft algemene regels voor het gehele bestuursrecht, zoals besluiten, bezwaar of bestuursrechtelijke geldschulden
Wat valt er onder het bijzondere bestuursrecht?
Dit omvat het bestuursrecht omtrent specifieke onderwerpen, zoals wetten of regelingen betreffende de openbare orde en veiligheid, gezondheidsrecht, fiscaal bestuursrecht etc.
Als in de Awb ‘wettelijk voorschrift’ staat, waar wordt dan naar verwezen?
Naar de wetgeving in materiële zin (dit kan ook een wet in formele zin zijn). Bijzondere bestuurswetgeving kan afwijken van de Awb. De bijzondere wet heeft voorrang op de Awb.
Wat is de instrumentele functie?
Het bestuursrecht geeft de overheid de bevoegdheden om het algemeen belang te behartigen en zijn publieke taak te vervullen
Wat is de waarborgfunctie?
Het bestuursrecht geeft burgers bescherming tegen de overheid en haar besluiten. Dit vindt men terug in wetten, besluiten en beleidsregels, in ongeschreven rechtsnormen (abbb’s) en in de functies van bezwaar, beroep, inspraak, openbaarheid en schadevergoeding.
Wat is de normerende functie?
Het bestuursrecht geeft regels waaraan het bestuur zich bij de uitoefening van bevoegdheden moet houden.
Wat is administratief beroep?
Het lijkt op bezwaar, maar hierbij wordt het bezwaar gedaan bij een ander bestuursorgaan dan het bestuursorgaan dat het oorspronkelijke besluit heeft genomen, art. 1:5 Awb.
Wat staat er zoal in de Algemene Wet Bestuur (Awb)?
- Veel algemeen geformuleerde normen (zoals het specialiteitsbeginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel)
- Uitspraken lezen om de regels uit de Awb goed te begrijpen en toe te passen.
Wat is er zoal te vinden in het bijzondere bestuursrecht?
- De meer inhoudelijke regels, die rechten en plichten van bestuur en burger in een concreet geval bepalen. Het gaat om de regels die speciaal voor een bepaald bestuursorgaan of onderwerp zijn gemaakt.
Wat houdt het staatsrecht in?
Dat gaat vooral over de Grondwet en de organieke wetten (wetten die de organen en organisatie van de staat regelen). Het staatsrecht bestaat uit regels die zien op de instelling, werkwijze en globale bevoegdheden van de verschillende organen van de overheid.
Wat is de overeenkomst tussen strafrecht en bestuursrecht?
Het valt allebei onder publiekrecht. In het publiekrecht bepaalt de overheid welke rechten zij aan een burger toekent of afneemt, zonder dat daar instemming van die burger voor nodig is.
Wat is het verschil tussen privaatrecht en bestuursrecht?
Privaatrecht regelt de rechtsbetrekking tussen burgers onderling. Wil de ene burger dat de andere burger zich aan het recht houdt, dan zal hij zelf naar de rechter moeten stappen om naleving af te dwingen. Bij het bestuursrecht (publiekrecht) gaat het om de verhouding tussen overheid en burger en zal de overheid actie ondernemen.
Hoe kwam het bestuursrecht tot ontwikkeling?
Nadat op de bijzondere deelgebieden veel wetgeving tot stand was gekomen, mondde dat pas in 1994 uit in een algemene codificatie: De Algemene Wet Bestuursrecht. Dit komt onder andere door de groei van de bevolking, technische ontwikkelingen en de opkomst van het ideaal van de verzorgingsstaat leidden tot een groeiende behoefte aan actief overheidsoptreden. Voor dat optreden werden bevoegdheden geschapen, normen geformuleerd en rechtsbescherming werd gecreëerd.
Waar worden wetten en belangrijke uitvoeringsbesluiten in geplaatst? En waar de ministeriële regelingen?
Wetten en belangrijke uitvoeringsbesluiten: het Staatsblad
Ministeriële regelingen: de Staatscourant
Wat zijn de vier belangrijke uitgangspunten van de Awb?
- Bevorderen van rechtseenheid
- Systematiseren en vereenvoudigen van bestuursrechtelijke wetgeving
- Codificeren van ontwikkelingen in de jurisprudentie
- Treffen van voorzieningen die zich niet lenen voor regeling in bijzondere wet
De Awb kent ook het belangrijke uitgangspunt van gelede normstelling. Wat is dit?
De gelede normstelling is het verschijnsel dat een normstelling in het bestuursrecht plaatsvindt op meerdere niveaus van regelgeving.
Waarom zou men kiezen voor een gelede normstelling?
- Het is lastig voor de formele wetgever om alle lokale regels vast te stellen.
- De formele wetgever moet ook niet overbelast worden
- Voorschriften zijn makkelijker en sneller aan te passen wanneer ze op lager niveau zijn vastgesteld, aangezien ze dan niet hoeven worden aangepast door de formele wetgever middels het lastige wetgevingsproces via het parlement.
In de Awb staan allerlei wetsbepalingen. De aard van deze wetsbepalingen kan echter verschillen per bepaling. Welke vier soorten toepassingen zijn er?
- Dwingend recht
- Regelend recht
- Aanvullend recht
- Facultatief recht
Wat houdt dwingend recht in?
Regels die zonder uitzondering voor het gehele bestuursrecht gelden. Zij zijn opgenomen zonder de mogelijkheid tot het maken van een uitzondering door lagere regelgevers. De formele wetgever kan evt. afwijken van dwingend Awb-recht. Gebeurt dit, dan wordt in een bijzondere wet de terminologie ‘in afwijking van de Awb’ gebruikt.