Jurisprudentie Flashcards

1
Q

Waar gaat Stichting bevordering kwaliteit leefomgeving Schiphol over?

A

Om als bestuursorgaan te kunnen worden aangemerkt dient een orgaan een publiekrechtelijke bevoegdheid te bezitten of met enig openbaar gezag te zijn bekleed. Openbaar gezag kan in beginsel slechts bij wettelijk voorschrift worden toegekend. Toch kan het soms zijn dat een buitenwettelijk voorschrift voldoet. Er zijn dan twee cumulatieve eisen:
1. Inhoudelijke vereiste: de inhoudelijke criteria voor het verstrekken van geldelijke uitkeringen of voorzieningen moeten in beslissende mate worden bepaald door een of meer a-organen. Dat bestuursorgaan hoeft geen zeggenschap te hebben over een beslissing over een verstrekking in een individueel geval.
2. Financiële vereiste: de verstrekking van deze uitkeringen of voorzieningen moet in overwegende mate, 2/3 of meer, worden gefinancieerd door een of meer a-organen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Waar gaat uitspraak Inzet Videoteam over?

A

Het was een demonstratie die het 1-mei comité wilde houden op de dag van de arbeid. Politie had een brief gestuurd, waarin ze zeiden dat ze met een videoteam gingen rondlopen tijdens de demonstratie. Het comité zei inbreuk van de privacy. De rechtmatigheid van het inzetten van het videoteam werd betwijfeld en voor de bestuursrechter voorgehouden. Raad van State zei: De brief is geen rechtshandeling, want er verandert niets in de rechten en plichten van het comité. Het was een zuivere, feitelijke mededeling. Het was geen besluit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Het specialiteitsbeginsel: uitspraak Jetski’s. Waar gaat dit over

A

Vaststellen van een vaargebied voor een jetski.
Vraag: Mag bij het vaststellen van vaargebieden voor jetski’s rekening worden gehouden met het belang van het voorkomen van geluidshinder voor omwonenden?
RvS: De Scheepsvaartverkeerswet geeft aan welke belangen een rol mogen spelen. De wet is bedoeld om veiligheid te verzekeren en het vlotte verloop van het scheepsverkeer. Met geluidshinder voor omwonenden kan en mag geen rekening worden gehouden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Waar ging LTO Noord over?

A

LTO-Noord is een collectieve belangenbehartiger: bundeling van individuele belangen. Ze zijn het niet eens met het peilbesluit genomen door waterschap en goedgekeurd door provincie. Er zou een verhoging van het waterpeil komen in de polder Zevenhoven. Dit is een ingrijpend besluit voor agrariërs in polder Zevenhoven. Conclusie: Een belangenorganisatie die opkomt voor het belang van haar leden, daarmee opkomt voor een collectief belang (als bedoeld in artikel 1:2 lid 3 Awb), tenzij het tegendeel blijkt. LTO-Noord is dus belanghebbende. Voorheen was dat niet zo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat houdt Stichting Openbare Ruimte in?

A

Het gaat om een belangenorganisatie die algemene belangen behartigt.
Vraag: Is Stichting Openbare Ruimte belanghebbende bij een natuurbeschermingsvergunning voor het exploiteren van een varkensbedrijf?
Stichting Openbare Ruimte komt op voor een algemeen belang (milieubelang). Belang van deze uitspraak: hoe vult de bestuursrechter de vereisten van statutaire doelstellingen en feitelijke werkzaamheden in voor een belangenorganisatie die een algemeen belang behartigt?
De statutaire doelstelling, de statuten zijn de veelomvattend dat het onvoldoende onderscheidend is.
Feitelijke werkzaamheden: Louter het opkomen tegen besluit kan niet worden aangemerkt als feitelijke werkzaamheden.
Conclusie: De Stichting kan niet worden aangemekrt als belanghebbende in de zin van art 1:2 lid 1 en 3 Awb

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat houdt Mestbassin Mechelen in?

A

Het gaat om een agrarisch bedrijf dat een mestbassin heeft, omwonenden hadden last van geur. Ze woonden van verschillende afstanden van het mestbassin af. Het College zei dat ze geen belanghebbende zijn, want ze wonen verder dan 250 meter (uitgangspunt). Omwonenden belanden bij de RvS. Vraag: Zijn deze personen belanghebbende?
RvS: Het uitgangspunt is dat degene die rechtstreeks feitelijke gevolgen ondervindt van een activiteit die het besluit in beginsel belanghebbende is bij dat besluit. Het criterium ‘gevolgen van enige betekenis’ dient als correctie op dit uitgangspunt. Gevolgen van enige betekenis ontbreken indien de gevolgen wel zijn vast te stellen, maar de gevolgen van de activiteit voor de woon-, leef- of bedrijfssituatie van betrokkene dermate gering zijn dat een persoonlijk belang bij het besluit ontbreekt. Conclusie: het moet per casus bepaald worden. In dit geval wel belanghebbende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waar gaat Minicamping de Heksenketel over?

A

AGRAforce huurt Minicamping de Heksenketel en heeft handhavingsverzoeken ingediend tegen minicampings in de buurt i.v.m. speeltoestellen e.d. op een plek waar dat niet mag. AGRAforce beweert hierdoor als exploitant van de Heksenketel mensen misloopt (concurrentie)
Vraag: In hoeverre is AGRAforce belanghebbende?
RvS overweegt dat AGRAforce concurrent is. Echter, AGRAforce is niet belanghebbende bij elk besluit dat haar concurrent heeft. Nieuw criterium: Ondervindt de ondernemer gevolgen van het besluit, gelet op de aard van het besluit? AGRAforce krijgt niet minder klanten voor verkeerd geplaatste speeltoestellen. Conclusie: AGRAforce is geen belanghebbende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Waar gaat intrekking aanwijzingsbesluit raamprostitutie over?

A

Een gemeente die in een APV heeft neergezet: Het is verboden om aan raamprostitutie te doen, tenzij het is in een gebied waarvoor dat is aangegeven. Er is een locatie aangegeven. Niet iedereen was het hiermee eens.
Vraag: Is dit een aanwijzingsbesluit een avv?
RvS: Het heeft een zelfstandige normstelling, maar het is niets meer dan een aanwijzing van een gebied. Het is dus een cbas.
Er kan dus naar een bestuursrechter worden gegaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Waar gaat bovenleidingenportaal Duiven over?

A

Een werd een Betuweroute aangelegd en de bovenleidingen moesten ook worden aangelegd. Omwonenden waren hier niet blij mee. Voor de bovenleidingen is geen vergunning nodig. Omwonenden waren hier niet blij mee en gingen procederen.
Bestuurlijk rechtsoordeel = oordeel van een bestuursorgaan over de toepassing van een wettelijke regeling ten aanzien waarvan een bestuursorgaan bevoegdheden heeft. Hoofdregel: Bestuurlijk rechtsoordeel is niet een besluit. Het is niet gericht op een rechtsgevolg. In het algemeen is het geen publiekrechtelijke rechtshandeling. Er is wel een uitzondering, namelijk wanneer de aanvraag voor een vergunning onevenredig bezwarend is of als het onomkeerbare gevolgen heeft. Conclusie: geen besluit

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Waar gaat inzet videoteam over?

A

1-mei Comité ging een demonstratie doen. De burgemeester heeft een brief gestuurd aan het comité waarbij vermeld stond dat er een videoteam werd ingezet. Het comité was het hier niet mee eens, want privacy ofso.
Vraag: Is er sprake van een rechtsgevolg?
De mededeling was puur van feitelijke aard. Het was niet gericht op een rechtsgevolg. Het was slechts een mededeling. Conclusie: Er staat geen bezwaar en beroep bij de bestuursrechter open.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Waar gaat bestuurlijke waarschuwing over?

A

Het gaat om een bedrijf en die had regels overtreden van het arbeidsomstandighedenbesluit omtrent asbest. Inspecteur had gezien dat het bedrijf niet aan de vereisen voldeed en gaf een bestuurlijke waarschuwing op. Het bedrijf was het daar niet mee eens en ging daartegen procederen.
Bestuurlijke waarschuwing: Als de arbeidsomstandigheden worden geschonden, kan een bestuurlijke waarschuwing worden opgelegd. Als er nog een keer een waarschuwing komt, dan kan het bedrijf plat worden gelegd. 2 vereisten: het moet gebaseerd zijn op een wettelijk voorschrift en de waarschuwing moet een voorwaarde zijn om bij een volgende overtreding een bestuurlijke sanctie of maatregel op te kunnen leggen. Dan kan er naar de bestuursrechter worden gegaan.
Grote Kamer: De waarschuwing op grond van Arbeidsomstandighedenwet is een op de wet gebaseerde waarschuwing. Daarnaast is deze waarschuwing een voorwaarde voor de toepassing van de bevoegdheid om een bevel tot stillegging te geven bij een tweede overtreding. Deze waarschuwing is dan ook onderdeel van het sanctieregime. Conclusie: De waarschuwing is een besluit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Waar gaat Gedoogde Hoogeloonse Stal over?

A

Het gaat over een stal die er al lang staat. Er komt een nieuwe eigenaar en die wil de stal behouden, maar er is nooit een bouwvergunning voor verleend. Er wordt een gedoogverklaring gegeven. Dat geldt alleen voor hij als eigenaar. Dit is een persoonsgebonden gedoogverklaring. De nieuwe eigenaar vond dit niet handig en kwam bij de bestuursrechter terecht.
Gedoogverklaring: er is sprake van een overtreding, maar er zal niet op worden gehandhaafd. Het probleem is dat het niet op rechtsgevolg gericht is.
Ingewikkeld systeem, want onderscheid tussen derden en de overtreder. Soms wel rechtsbescherming, andere gevallen niet. Conclusie: Grote kamer: Gedoogbeslissing is geen besluit meer. Er is dus geen bestuursrechtelijke rechtsbescherming. Wel is er een andere bestuursrechtelijke route: voor een derde het indienen van een handhavingsverzoek en voor de belanghebbende het afwachten van de handhaving of het indienen van een vergunningaanvraag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly