VT 2021 Flashcards

1
Q

Katerina Papageorgiou, 29 år, kommer till Vårdcentralen för att göra en utredning om hon kan ha diabetes. Hon är överviktig (längd161 cm, vikt 78 kg, BMI 30,1) och har nyligen känt sig växelvis ”seg i skallen” och omotiverat irriterad. Hon har dessutom känt av ett ökad sug för godis och att dricka läsk eller juice. Blodproven visar att Katarina har lätt hyperglykemi, och hon kallas därför till ett nytt besök. Du träffar Katarina på ett läkarsamtal i samband med besöket där Katarina har många frågor gällande blodsockerreglering och diabetes.Du berättar bland annat att diabetes uppkommer om kroppen inte klarar av att absorbera tillräckligt med glukos från blodet. Glukos absorberas främst via aktiv transport genom GLUT-transportörer i cellernas plasmamembran. Fråga A1 (3p) Beskriv de två huvudsakliga mekanismerna som reglerar insulin-beroende och insulin-oberoende glukosupptag genom GLUT-transportörer.

A

(1) : Insulinreceptorsignalering leder till fosforylering av insulin-receptorsubstrat (IRS)-1 som i sin tur aktiverar PI3K, AKT och leder till exocytos av vesiklar som innehåller GLUT4. På så vis ökar mängden av GLUT-4 på cellytan och mera glukos kan tas upp av cellen.
(2) : Låga sockar-halter intracellulärt kan ge förhöjd AMP/ADP kvot och leda till ökad transkription och translation av GLUT-transportörer via AMPK-aktivering. Detta är oberoende av insulin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ny forskning visar att många som debutera med diabetesymptom som vuxna, fel diagnostiseras med typ 2 diabetes när de i själva verket har utvecklad typ 1 diabetes. Du undrar därför om Katarina kan ha typ 1 eller typ 2 diabetes, vilket i sintur påverkar valet av behandling.Fråga A2 (4p) Vad beror diabetes typ 1 oftast på? Beskriv mekanismerna på cellnivå för detta i detalj.

A

Diabetes typ 1 beror på minskad insulinproduktion oftast genom att beta-cellerna i pankreas bryts ned. Nedbrytningen orsakas av en auto-immun mekanism där autoantigen från beta-cellerna tas upp av dendritiska celler. Både cytotoxiska CD8-positiva T-celler och antikropsproducerande B-celler aktiveras vilket leder till T-cells-och antikropps-medierad celldöd, komplement-aktivering, generaliserad inflammation med efterföljande vävnadsskada och stöd av T-hjälpar celler (främst Th1-celler)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Diabetes typ 2 är ofta kopplat till utvecklandet av insulin-resistens vilket ytterligare kan försvåra glykosupptaget och därmed hyperglykemin för Katarina. Fråga A3 (3p) Beskriv på ett övergripande sätt tre vanliga mekanismer för hur insulin-resistens kan vara kopplad till utvecklandet av diabetes typ 2.

A
  • 1) Metabola syndromet och höga nivåer av blodfetter.
  • 2) Kronisk låggradig inflammation inklusive kronisk förhöjda kortisolnivåer eller avsaknad av dygnsrytm i kortisolnivåerna.
  • 3) hormonella mekanismer i samband med exempelvis polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)eller graviditet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Blodsockernivåerna kan hos patienter med typ 2 diabetes regleras/normaliseras genom livsstilsförändringar, obesitaskirurgi eller medicinsk behandling.Fråga A4 (3p) Beskriv tre olika familjer av insulin-oberoende läkemedel som kan erbjudas för reglering av blodsockernivåerna hos diabetes typ 2 patienter och dess verkningsmekanismer. Du kan välja att beskriva ett specifikt läkemedel från varje familj, eller det som är gemensamt för alla läkemedel inom de tre olika familjerna.

A
  • Metformin–minskar glukoneogenesen i levern (bland annat).
  • DPP-4 inhibitorer–DPP-4 inaktiverar GLP-1,och inhibitorerna ökar därför GLP-1 aktiviteten, vilket leder till minskad glykogenproduktion och minskat blodsocker
  • GLP-1 agonister–Se ovan
  • SGLT2-inhibitorer–blockera återupptag av glukos i njurens tubuli vilket leder till att en del av blodsockret kissas ut.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fråga A5 (1P) Vilket av följande alternativ av kombinationer av symtom uppfyller INTE diagnos-kriterierna för PCOS enligt Rotterdam-kriterierna.

  1. Polycystiska ovarier på ultraljud och hirsutism
  2. Polycystiska ovarier på ultraljud och fetma
  3. Polycystiska ovarier och oligomenorré
  4. Oligomenorré och hirsutism
  5. Oligomenorré och polycystiska ovarier på ultraljud.
A

2.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fråga A6 (4P) Beskriv hur regleringen av könshormon-produktionen kan samverka med regleringen av thyreoideahormonoch blodsockernivåerna normalt. Beskriv ocksåden/de mekanism(er) som kan tänkas leda till dessa co-morbiditeten hos PCOS patienter.

A

LH-receptorn använder insulin-receptor-substrat (IRS) som intracellulär signaleringsväg. Ökad signalering genom denna receptor kan leda till minskad insulin-signalering (vilket ger insulinresistens), hyperglykemi och ytterligare rubbingar i steroid/könshormon produktionen som även den regleras till vis del av insulin. Förhöjt insulin och blodglukos utövar negativ feedback på tyreoidea som därmed minskar produktionen av tyreoideahormon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ytterligare undersökningar visar att Katarina även har förhöjd TSH och Prolaktin. Du undrarom det finns något samband mellan dessa värden, och om det kan vara kopplat till Katarinas amenorré.Fråga A7 (3P) Förklara de patofysiologiska mekanismerna, så noggrant du kan, för hur en hypotyreos kan leda till hyperprolaktinemi.

A

Vid en hypotyreos är feedbacken från T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin) på adenohypofysen och hypotalamus kraftigt minskad vilket leder till att hypotalamus ökar sin bildning av TRH (tyreotropinfrisättande hormon) och adenohypofysen sin bildning av TSH (TyreoideaStimulerandeHormon) för att påverka tyreoidea att producera mer T3 och T4, vilket ju inte kommer att ske.

TRH har, förutom att påverka adenohypofysen att bilda mer TSH även en direktpåverkan på de sk TIDA-cellerna i hypotalamus som utsöndrar DA (Dopamin). DA bildningen minskar då och mindre DA kommer att frisättas till portakretsloppet. DA binder till de laktotrofa cellerna i adenohypofysen och pressar ner Prolaktinbildningen. Prolaktinbildning står normalt sett under hämning av DA. Såom DA minskar kommer hämningen av de laktotrofa cellerna att minska och mer Prolaktin att frisättas. På så sätt kan en hypotyreos leda till hyperprolaktinemi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Fråga A8 (3p)Beskriv och förklara på vilket sett ökad prolaktinproduktion kan påverka menscykeln.

A

Prolaktin har en direkt hämmande effekt på GnRH-neuronen i hypotalamus vilket kan leda till olika mensrubbningar beroende på hur stark hämningen är. Exempelvis påverkar en mindre hämning av GnRH lutealfasen, lite starkare hämning kan leda till anovulation och ytterligare starkare hämning av GnRH kan ge amenorré.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

För att det ska kunna bildas östrogen (i huvudsak östradiol) i en kvinnas ovarier krävs att två celltyper samarbetar. Hos anovulatoriska kvinnor med PCOS fungerarinte detta optimalt.Fråga A9 (4p) Förklara hur bildningen av könshormoner från ovariet påverkas på cellnivå vid PCOS, hur detta styrs och vilka celltyper som är involverade.

A

Vid PCOS har man en så kallas obalans mellan teka-och granulosacellernas funktion. Tekacellerna stimuleras av LH från hypofysen och vid PCOS har man en ökad stimulans av LH på tekacellernas LH-receptorer vilket leder till att ett överskott av androgener (viktigast testosteron) bildas i tekacellerna. Testosteronet diffunderar sedan in i granulosacellerna för att där ombildas till östradiol via aromatas, via stimulering av granulosacellernas FSH-receptorer av FSH från hypofysen. Vid PCOS är ofta folliklarna omogna och uttrycker inte alltid aromatas, eller enbart små mängder, vilket leder till att det inte kan bildas lika mycket östradiol. En annan mekanism är att överskott av testosteron in i granulosacellen leder till ombildning av testosteron till dihydrotestosteron DHT (via5-alfa-reduktas). DHT i sin tur hämmar aromatas. Alltså får man ett överskott av testosteron i folliklarna som slutar att tillväxa och östradiol kan inte stiga på det sätt som krävs för att ovulation ska kunna ske.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Katarina påbörjarbehandling för att få igång mensen med gott resultat. Efter 13 månader kommer hon dock tillbaka då hon igen inte har fått sin mens på två månader. Det visar sig att Katarina har blivit gravid.Fråga A10 (2p) Beskriv den hormonella regleringen som leder till att menstruationen uteblir vid graviditet.

A

Menstruationen uppkommer normalt genom att progesteronnivåerna minskar vilket leder till att kärlen i endometriets slemhinna kontraherar, det blir ischemi och endometriet stöts ut. Efterbefruktningen bildar embryot hCG som stimulerar LH-receptorerna på corpus luteum (corpus gravidarum) så att progesteron och östrogen fortsätter bildas och endometriet bibehålls.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Henrietta är 34 år, är tidigare frisk. Hon har dock känt sig tröttare än normalt under lång tid, och känt sig frusen och haft lite feber senaste 2 veckorna. Hon nämner även viss viktnedgång senaste tiden. Inga aktuella luftvägssymptom. Hon nämner att hon ibland känner sig yr när hon använder vänster arm och försöker i huvudsak använda höger arm.

Du är ansvarig läkare på VC där Henrietta söker för sina besvär. Du undersöker Henrietta med kroppsundersökning och hittar inget anmärkningsvärt vid hjärt-lungstatus. BT höger arm 142/90 mm Hg. Fråga B1 (2p) Vad ingår i kärlstatus i Henriettas fall? Ange två viktiga moment.

A

Pulspalpation armar, ben, BT-mätning armar bilateralt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Allmänstatus u.a men Henrietta verkar stressad vid undersökningen. Hon beskriver även att hjärtat ibland kan slå oregelbundet. BT höger arm 142/90 mm Hg. BT vänster arm 118/ 85 mm Hg. Puls i arteria radialis palperas svagare vänster sida jämfört höger sida med långsammare uppgång vänster sida.Vid noggrann undersökning av vänster arm hittas inget avvikande (ingen konsistenökning/ svullnad/ rodnad eller kyla). Rörelsemönster u.a. Neurologstatus u.a.Fråga B2 (2p) Ange två möjliga förklaringar till Henriettas BT-skillnad mellan armarna.

A

Blodtrycksskillnad mellan armarna bero på stenosering till vänsterarmt.ex. subclaviastenos, coarctatio aortae med lokalisation som påverkar vänster a. subclavia eller tidigare operation av coarctation med användande av vä subclavia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Det låga trycket i vä arm indikerar att sidoskillnad kan föreligga vilket bekräftas med bilateral pulspalpation i a radialis (vä puls klart svagare än hö) samt BT-mätning (hö arm 142/90 mm Hg, vä sida 118/85 mm Hg).Svar på blodprover har nu kommit. CRP 22 (ref <10 mg/l),SR 34 (ref <13 mm)ochLPK10 (ref 3.5-8.8) x10^9/l). Blodstatus samt elektrolyter u.a. Thyroideaprover u.a. Du ringer upp och rådfrågar en kärlkirurgkollega som rekommenderar ultraljudsundersökning av artärer inom 1-2 veckor men också föreslår att du överväger någon underliggande grundsjukdom.

Fråga B3 (2p)Vilken underliggande sjukdom misstänkerDu? Motivera!

A

Insjuknande med viktnedgång samt subfebrilitet samt subclaviastenos hos en ung person leder misstanken till arterit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Fråga B4(3p) Beskriv vilken typ av kontrastmedel används vid datortomografiundersökning och nämn två kontraindikationer för att utföra undersökningen med kontrast.

A

Jodkontrastmedel används för kontrastundersökning vid datortomografi. Det är viktigt att känna till kontraindikationer som njursvikt och allergiska reaktioner. Allergiska reaktioner är dock numera sällsynta med den nya generationens kontrastmedel. Jodkontrastmedel kan utlösa akut njursvikt och risken för detta ökar desto sämre njurfunktionen är. Det är viktigt att tänka på att datortomografi innebär strålbelastning jämfört ultraljud som är en non-invasiv metod. Då ultraljudsundersökningen tydligt kunde visa tecken till arterit behövs ingen uppföljande datortomografi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fråga B5 (3p) Beskriv Henriettas EKG och gör en sammanfattande bedömning av de viktigaste EKG-fynden.

A

EKG visar sinusrytm med kammarfrekvens ca 85/min och frekventa SVES.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vid ett uppföljande besök på reumatologen nämner Henrietta att hon sedan lång tid tillbaka har en ökad blödningsbenägenhet och undrar om cortison kan påverka detta.Fråga B6 (2p) Du behöver inhämta ytterligare anamnestiska uppgifter från Henrietta. Vilka frågor ställer du i den s k blödningsanamnesen, (ange minst sex olika frågor)

A

Förekomst av hematom (blåmärken), blödning i samband med/ och efter tandextraktion samt operationer, ärftlighet för blödningssjukdom, riklig menstruation, användning av läkemedel som påverkar blödningsbenägenheten, muskel-eller ledblödningar

17
Q

Henrietta berättar för dig att hon alltid haft rikliga menstruationer, att hon lätt får blåmärken och att hon blött flera dagar efter en tandextraktion. Du gör bedömningen att Henrietta behöver utredas vidare och du vill göra en s k laboratoriemässig blödningsutredning.Fråga B7 (2p)Vilka blodprover beställer du för att utreda Henrietta vidare avseende blödningssjukdom?

A

Du beställer blodstatus, PK(INR), APTT, Fibrinogen, FVIII, VWF och ev trombocytfunktionstest

18
Q

Provsvaren visar att Henrietta har förhöjt PK(INR) 1,8 (referensvärde <1,1). Fråga B8 (2p)Vilka principiellt olika orsaker kan ge ett förhöjt PK(INR)-värde?

A

1) Leversvikt/leversjukdom.
2) K-vitaminbrist.
3) Malabsorption.
4) Behandling med perorala antikoagulantia, ff a Warfarin men även rivaroxaban och dabigatran kan påverka PK(INR).
5) Medfödd brist på koagulationsfaktor II eller VII eller X.

19
Q

Du utreder Henrietta noggrant. Hon har ingen leversjukdom och behandlas inte med antikoagulantia och har inte heller någon malabsorption. När du får svar på blodprover finner du att hon har en isolerad brist på koagulationsfaktor FVII och ett uppmätbart värde på 0,30 KIE/L (referensvärde 0,60-1,50 KIE/L). Henrietta har helt normala nivåer i plasma av koagulationsfaktor FII och FX. Du remitterar henne vidare till en specialist på koagulationssjukdomar. Henrietta har läst på internet och undrar nu om hon kan behandlas med K-vitamin för att öka nivån av FVII i blodet.

Fråga B9 (2p)Vilken betydelse har K-vitamin för syntesen av FVII? Kommer behandling med K-vitamin att höja nivån av FVII hos Henrietta?

A

K-vitamin behövs för gammakarboxyleringen av de K-vitaminberoende koagulationsfaktorerna (FII, FVII, FX samt protein C och protein S) så att de syntetiseras på ett normalt sätt. Då Henrietta bedöms ha en medfödd brist på FVII kommer K-vitamin inte att hjälpa som behandling.

20
Q

Fråga B10 (2p) Henrietta har också hört talas om Von Willebrands sjukdom och undrar om hennes symtom inte stämmer bättre överens med denna diagnos. Hon undrar vilken funktion von Willebrandfaktorn har i blodet. Vad svarar du?

A

Von Willebrandfaktorn fungerar dels som ett bärarprotein för FVIII. Binder också till endotelceller i kärlväggen samt till receptor på trombocytens yta.

21
Q

Stella A, 70 år, med svårigheter att röra höger ansiktshalva (28.5p)

Stella A är en tidigare väsentligen frisk 70 årig kvinna. Sedan 3-4 dagar har hon haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. På bilden nedan försöker patienten blunda med bägge ögonen, le maximalt och röra pannan.

Fråga C1(2p) Vilken typ av ansiktsförlamning (central eller perifer) har Stella drabbats av? Förklara och motivera ditt svar!

A

Stella kan inte rynka pannan, blunda eller le med mungipan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Vid central pares finns fungerande överenskorsande banor som gör att pannan kan röra sig, och ofta fungerar även blundning.

22
Q

Fråga C2(3p) Förutom Stella A:s stela ansikte med snedhet, vilka andra symtom kan hon få om hennes facialisnerv är påverkad?

A

Stella kan även få nedsatt tårsekretion, avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning.

23
Q

Stella har även en åldersbetingad hörselnedsättning på båda öronen (som kan kallas presbyacusis). Vid sådana tillstånd är det vanligt att upplevelsen av ett ljuds styrka växer abnormt när volymen ökar (sk recruitment). Det uppskattas sålunda inte att man talar orimligt högt till en hörselskadad. Stella undrar nu varför hon aldrig upplevde ganska normala ljud som obehagligt höga när hon var yngre och normalhörande. Det var ju även så att det minsta lilla prasslande i gräset noterades på den tiden av hörseln.

Fråga C3(3p) Hur kan innerörats delar reglera den upplevda ljudstyrkan i vår omgivning så att vi kan anpassa oss till hörmiljöer som skiljer miljontals gånger i ljudvågornas storlek (amplitud)? Vilka delar av innerörat signalerar fysikaliska ljudstyrkan till hörselcortex?

A

Cortiska organet mottar efferent innervation till de yttre hårcellerna vilka i sin tur styr känsligheten för basilarmembranets fysikaliska rörelser. Inre hårcellerna signalerar i afferensen till cortex.

24
Q

Fråga C4(2p) Vilken del av cochlean är drabbad vid presbyacusis sjukdomen med högfrekvensnedsättning av hörseln? Vilken rörlig benstruktur befinner sig närmast där?

A

De högsta frekvenserna i hörseln registreras först i cochlean, närmast ovala fönstret där stapesplattan är infäst.

25
Q

Stellas facialispares har gett henne upphävd stapediusreflex på höger sida pga facialispåverkan, och ljuden upplevs då mer skrälliga än tidigare.Fråga C5(1,5p) Hur fungerar stapediusreflexen?

A

Stapediusreflexen kontraherar m stapedius bilateralt vid ensidig (eller dubbelsidig) ljudstimulering av tillräckligt hög styrka. Reflexen löser vanligtvis ut vid ca 70 dB eller högre. Hörselbenskedjans rörlighet minskas genom att muskelsenan drar i stapes. En gren av N VII medierar reflexen motoriskt.

26
Q

Antag nu att Stella istället visar tecken på en central facialispares i status. Fråga C6(2p). Nämn tre vanliga orsaker till central facialispares som inte är helt orimliga i detta fall. Kommentera också om det finns något som talar emot diagnoserna i det aktuella fallet.

A

Stroke: Inte klassiskt med symtom som tilltar under tre dagar. Ovanligt med central facialispares som isolerat symtom.

Tumör: Ofta långsammare tillslag. Ovanligt med central facialispares som isolerat symtom.

MS: Inte en klassisk ålder för debut. Facialispares är relativt ovanligt som debutsymtom.

27
Q

Fråga C7(3p) Vid centrala facialispares utlösta av stroke ser man också ofta en viss förbättring med tiden. Detta kan tyckas konstigt eftersom nervceller i den friska hjärnbarken inte nybildas och utväxt av längre axoner sällan sker. Ser det annorlunda ut vid stroke (då ju nervceller och axoner dör) eller hur kommer det sig att man ofta ser en viss förbättring både på kort och lång sikt?

A

Hjärnan har god plasticitet men förmågan att skapa nya distanskontakter via utväxt av axoner eller ersätta nervceller med hjälp av delning/nybildning är mycket begränsad. Nybildning av nervceller sker förvisso i hippocampus men i (övriga) hjärnbarken sker ingen substantiell nybildning vare sig under basala betingelser eller efter stroke. En förbättring med tiden kan bero på flera saker. I det tidiga förloppet vid en stroke kan nervcellen vara satt ur spel men inte död. Den kan sedan hämta sig och fullgöra sin funktion. Den kan även bilda nya dendriter –dels för att ersätta de som skadat men även för att ta emot nya kontakter (om det finns överlevande axoner att ta kontakt med). Med tiden kan också signaler hitta nya vägar i hjärnan och strukturer ta över delar av den funktion som fanns i den skadade strukturen

28
Q

Identifiera vilken studiedesign (-er)som använts i studien. Ange svaret genom att ange tvåvetenskapliga termer som passar för studiedesignen.

A

(C8)Systematic review, meta-analys (1 p per term, endast review ger 0,5 p).

29
Q

Fråga C9 (2p) Förklara begreppen ”risk ratio” och ”95 % CI” som presenteras i abstractet.

A

Risk ration ger ett mått på effekten av interventionen. Risk ration är ration mellan sannolikheten för ett utfall i en exponerad grupp jämfört med sannolikheten för samma utfall i en oexponerad grupp (1p). 95 % CI står för det 95 % konfidensintervallet för risk ration. Det innebär att man med 95 % konfidens (sannolikhet) kan säga att intervallet innehåller det ”sanna” värdet för risk ration (1p).

30
Q

Fråga C10 (1p)Abstractet består av studier som är både “randomised trials” och “non-randomised trials”. Nämn och beskriv entyp av möjlig bias (felkälla) som trials som ej är randomiserade har jämfört med de som är randomiserade.

A

Selektionbias: forskare väljer ut de som ska vara i interventions-och kontrollgrupp vilket kan göra att man medvetet eller omedvetet väljer sådana personer man tror kommer ha bättre/sämre behandlingsresultat. Påverkan av störfaktorer (confounding): en confounder är en variabelsom har samband med både exponering och utfall. Eftersom exponeringen randomiseras i en RCT minimeras möjligheten för större påverkan av störfaktorer. 0,5 p för ett korrekt namn, 0,5 för korrekt beskrivning.

31
Q

Fråga C11 (3p) Nämn tre grundläggande metodologiska skillnader och förklara varför dessa skillnader gör att en systematisk översikt har ett högre evidensvärde än en vanlig översiktsartikel.

A
  • Förbestämd frågeställning, tydlig och transparent sökstrategi
  • Inklusions-och exklusionskriterier för ingående artiklar,
  • Ingående artiklar kvalitetsgranskas av mer än en forskare
  • Ofta statistisk analys av inkluderade data genom så kallad metaanalys
  • Risk of biasbedömning dvs. en värdering av studiekvalitet samt risk för publikationsbias,
  • Presentation av alla data som funnits utifrån inklusions och exklusionskriterier dvs. det är inte forskarens tycke som avgör om en artikel inkluderas eller
32
Q

Fråga C12 (2p) Abstractet visar att det finns ”high-quality evidence” för att behandla Bells pares med kortikosteroider. Beskriv fyra(och endast fyra) parametrar som påverkar styrkan i evidensgraderingen av en behandlingsrekommendation.

A

Preliminär evidensstyrka baseras på studiedesign som kan vara mycket stark/måttligt stark (RCT-studier), begränsad (kohortstudier och fall-kontrollstudier) eller otillräcklig (fall-studier). Den preliminära styrkan korrigeras sedan upp (blir starkare) eller ner (blir svagare). Faktorer som höjer styrkan är: stora effekter och inga sannolika confounders, tydligt dos-responssamband, confounders som inte är med i studien borde leda till större/bättre effekt i kontrollgruppen dvs. hög sannolikhet att effekten underskattas. Faktorer som sänker styrkan är: brister i studiekvalitet, bristande överensstämmelse mellan ingående studier, brister i överförbarhet/relevans, hög sannolikhet för publikationsbias. 0,5p för varje parameter (studiedesign, effektstorlek, inga confounders, confounders som påvkerkar effekten negativt, bristande studiekvalitet, heterogenicitet mellan studier, överförbarhet/relevans, publikationsbias).

33
Q

Fråga C13 (2p)Tänk dig att du träffar en patient på akutmottagningen med Bells pares. Hur går du tillväga i praktiken för att försäkra dig om att du handlägger patienten enligt uppdaterade, evidensbaserade riktlinjer för utredning och behandling? Beskriv så utförligt att en kollega kan göra på samma sätt och komma fram till samma slutsats som du gjorde.

A

Söktermer presenteras ex. Bells pares/Bell’s Palsy, management, treatment, diagnostics etc. Relevanta databaser nämns ex. PubMed, Cochrane, Uptodate, BMJ best practice etc. Olika former av dokument som presenterar informationen nämns ex. Cochrane report, lokalt PM, systematisk översikt, nationella riktlinjer, konsensusrapporter. 0,5-1p för varje delsvar (söktermer, databas, dokument), alla tre delar måste finnas med för full poäng.

34
Q

Fråga D1(2 poäng)Nämn minst två frågeformulär (instrument) som kan vara relevanta att använda för att få ett självrapporterat mått på patientens sinnesstämning och psykiska tillstånd.

A
  • HADS Anxiety and Depression Scale, ett mått på patientens sinnesstämning
  • PHQ-9 (Patient Health Questionnaire), bedömningsinstrument för depression
  • MADRS (Montgomery Asberg depression rating scale), bedömningsinstrument för depression
  • KEDS (Karolinska Exhaustion Disorder Scale) Instrument för utmattningssyndrom
  • S-UMS (Självskattat utmattningssyndrom). Instrument för utmattningssyndrom.
35
Q

Modellerna Krav-kontroll-stöd, och Effort Reward Imbalance –ERI, och KASAM (Antonovski) är kända förklaringsmodeller som kan användas för att analysera stress och hälsa i relation till arbete. Definiera och redogör för vad respektive modell innebär.

A

Den bärande idén i Krav-kontroll-stödmodellen är att effekterna av psykiska krav på de anställda har att göra med hur mycket kontroll/beslutsutrymme, eller handlingsutrymme, de har. Man brukar tala om fyra modellsituationer som utgör olika kombinationer av mycket, respektive litet beslutsutrymme (kontroll) och höga respektive låga krav. Effekterna av psykiska krav har att göra både med hur mycket beslutsutrymme och hur mycket stöd som organisationen ger de anställda. Den värsta situationen för hälsan skulle då bli den ”iso-spända” situationen, dvs. ett spänt arbete med avsaknad av stöd.

Ansträngnings-belöningsmodellen (ERI). Grundtanken är att det måste finnas en ömsesidighet i arbetssituationen. En ansträngning måste belönas både materiellt, socialt och individualpsykologiskt.När det gäller ansträngning brukar de två delkomponenterna kallas intrinsic och extrinsic. Intrinsic motsvarar individens egen inre drivkraft. Man brukar också använda begreppet overcommitment(ungefär ”övermotivering”), som betecknar i vilken grad individen har extremt höga ambitioner eller ej. Extrinsic motsvarar den ansträngning som individen har för att matcha omgivningens krav.

Känsla av sammanhang (KASAM) är ett grundfundament i den salutogena teorin. Det finns mycket man kan göra på arbetsplatsen för att stärka medarbetarnas känsla av sammanhang. Här finns exempel på viktiga aspekter för ökad meningsfullhet,begriplighet och hanterbarhet, något som kan minska stress för medarbetare.

36
Q

Fråga D3 (2p)Vilken myndighet ser till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs? Vilken annan myndighet har dom nära samarbete med som har till uppdrag att sprida forskningen inom arbetsmiljöområdet?

A

Arbetsmiljöverket är en myndighet som har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer.Arbetsmiljöverket har nära samarbete med Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak). Det är en statlig myndighet med uppgift att skapa förutsättningar för ett friskt och hållbart arbetsliv.

37
Q

Fråga D4 (2p)Vilken lag samt vilka två Författningssamlingar (AFS) kan vara relevanta att utgå från vid en riskbedömning på arbetsplatsen där arbetsmoment och patientens mentala arbetsbelastning analyseras?

A

Man utgår från Arbetsmiljölagen och följande Författningssamlingar (AFS) ska användas:

  • Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1)
  • Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4)