V. Procedurile de achiziție publică Flashcards
Regulă generală achiziție directă de către AC
AC poate achiziționa idrect produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției fără TVA este < 270.120 lei, respectiv lucrări < 900.400 lei.
În cadrul SEAP, operatorii economici înregistrați au posibilitatea de a publica un catalog cuprinzând produsele, serviciile sau lucrările pe care le oferă, cu rol de instrument de lucru opțional.
Obligație AC în achiziție directă > 200.000 lei fără TVA produse și servicii / 560.000 lei fără TVA lucrări
AC are obligația de a utiliza catalogul pus la dispoziție de SEAP sau de a publcia un anunț pe propriul site, însoțit de descrierea produselor, serviciilor sau lucrărilor care urmează a fi achiziționate.
Obligație AC în achiziție directă > 140.000 lei fără TVA produse și servicii / > 300.000 lei fără TVA lucrări, dar mai mică sau egală cu 200.000 lei, respectiv 560.000 lei
AC are obligația de a consulta minimum trei operatori economici, iar dacă în urma consultării AC primește doar o ofertă valabilă din punct de vedere a cerințelor solicitate, achiziția poate fi realizată.
Drept AC în achiziție directă < 140.000 lei fără TVA produse și servicii / < 300.000 lei fără TVA lucrări
AC poate achiziționa pe baza unei singure oferte
Drept AC achiziție directă < 9.000 lei fără TVA
AC poate plăti direct, pe baza angajamentului legal, fără acceptarea prealabilă a unei oferte.
Procedura de achiziție directă de către AC
- Se verifică existența și, după caz, întocmirea / modificarea / completarea referatului de necesitate;
- Compartimentul intern specializat în domeniul achizițiilor publice va verifica existența achiziției în cadrul Strategiei de achiziții a proiectului;
- Se stabilește modalitatea de atribuire (prin SEAP sau de la un alt operator economic care nu are ofertă în SEAP).
Achiziția directă în SEAP
AC notifică un operator economic din catalogul publicat în SEAP care face referire la:
* datele de identificare ale produselor, serviciilor sau lucrărilor solicitate;
* cerințele privind livrarea, prestarea sau executarea;
* condițiile în care urmează să se efectueze plata.
În termen de două zile de la primirea notificării prevăzute operatorul economic are obligația de a transmite prin intermediul SEAP acceptarea sau neacceptarea condițiilor impuse de autoritatea contractantă.Netransmiterea unui răspuns echivalează cu neacceptarea condițiilor impuse de autoritatea contractantă.
În cazul în care operatorul economic acceptă condițiile impuse de autoritatea contractantă, va transmite acesteia, prin intermediul SEAP, oferta fermă pentru furnizarea produselor, prestarea serviciilor sau executarea lucrărilor.
Autoritatea contractantă va transmite prin intermediul SEAP dacă acceptă oferta fermă în termen de cel mult 5 zile de la data transmiterii ofertei ferme de către operatorul economic.
Autoritatea contractantă are obligaţia trimestrial de a transmite în SEAP o notificare cu privire la achiziţiile directe, grupate pe necesitate, care să cuprindă cel puţin obiectul, cantitatea achiziţionată, valoarea şi codul CPV, cu excepţia achiziţiilor realizate prin utilizarea catalogului electronic SEAP.
Cum începe procedura simplificată derulată de AC?
- procedura simplificată începe prin publicarea în SEAP de către autoritatea contractantă a unui anunţ de participare simplificat, însoţit de documentaţia de atribuire aferentă;
- autoritatea contractantă are obligaţia de a stabili perioada de depunere a ofertelor;
- termenul de depunere a ofertelor trebuie stabilit astfel încât operatorul economic interesat să beneficieze de un interval de timp adecvat şi suficient pentru elaborarea ofertelor şi pentru pregătirea documentelor de calificare şi selecţie, dacă sunt solicitate prin documentele achiziţiei;
- perioada minimă între data transmiterii în SEAP a anunţului de participare la procedura simplificată şi data-limită de depunere a ofertelor este de cel puţin:
* 10 zile, în cazul în care se are în vedere atribuirea unui contract de achiziţie publică de servicii sau produse;
* 15 zile, în cazul în care se are în vedere atribuirea unui contract de achiziţie publică de lucrări.
În câte etape se poate derula procedura simplificată derulată de AC?
Procedura simplificată se poate derula:
1. fie într-o etapă;
2. fie în mai multe etape care presupun atât selecţia candidaţilor, cât şi negocierea şi evaluarea ofertelor.
Dacă autoritatea contractantă decide să solicite criterii de calificare şi selecţie, aceasta poate solicita doar cerinţe privind motive de excludere, capacitatea de exercitare a activităţii profesionale și experienţa similară.
Orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificări privind documentaţia de atribuire, în termenul stabilit prin anunţul de participare simplificat.
Autoritatea contractantă are obligaţia de a răspunde, în mod clar, complet şi fără ambiguităţi, la solicitarea de clarificări, până la termenul stabilit în anunţul de participare simplificat și de a publica răspunsul în SEAP, fără însă a dezvălui identitatea solicitanţilor.
Anunțul de atribuire a contractului de achiziție trebuie publicat în SEAP în termen de 15 zile de la data încheierii contractului de achiziţie publică.