III. Garanția de participare/ de bună execuție Flashcards
Care este scopul garanției de participare?
Garanţia de participare este o sumă de bani plătită de ofertantul care dorește să participe la procedura de achiziție care are drept scop protejarea autorităţii contractante faţă de riscul unui comportament necorespunzător al ofertantului pe toată perioada implicării sale în procedura de atribuire.
Rămâne la latitudinea autorității contractante dacă solicită sau nu constituirea garanţiei de participare (NU e obligatorie).
În cazul în care se decide solicitarea constituirii unei astfel de garanții, în anunţul de participare vor fi furnizate informațiile despre:
* valoarea (cel mult 1% din valoarea estimată a contractului de achiziţie publică);
* perioada de valabilitate a garanției de participare (cel puțin egală cu perioada minimă de valabilitate a ofertei).
Cum se constituie garanția de participare?
Garanţia de participare se constituie prin:
* prin virament bancar;
* printr-un instrument de garantare emis de o instituţie de credit din România sau din alt stat sau de o societate de asigurări, în condiţiile legii;
* dacă valoarea garanţiei de participare este mai mică de 5.000 lei şi numai dacă în documentaţia de atribuire este prevăzută această posibilitate, garanţia de participare se poate constitui şi prin depunerea la casieria autorităţii contractante a unei sume în numerar.
În ce situații se reține garanția de participare?
- ofertantul îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
- oferta sa fiind stabilită câştigătoare, nu constituie garanţia de bună execuţie;
- oferta sa fiind stabilită câştigătoare, refuză să semneze contractul de achiziţie publică/acordul-cadru în perioada de valabilitate a ofertei.
În ce situații se restituie garanția de participare?
- în cazul în care ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită câştigătoare, în cel mult 3 zile lucrătoare de la data constituirii garanţiei de bună execuţie;
- în cazul ofertanţilor a căror ofertă nu a fost stabilită câştigătoare, nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data semnării contractului de achiziţie publică;
- în situaţia anulării procedurii de atribuire, garanţia de participare se restituie după data expirării termenului de depunere a unei contestaţii cu privire la această decizie, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la această dată.
Care este scopul garanției de bună execuție?
- garanţia de bună execuţie este o sumă de bani cu care furnizorul/ prestatorul/ executantul își va îndeplini cu bună credință obligațiile contractuale pentru a asigura autoritatea contractantă că ofertantul câștigător va implementa contractul, în perioada prevăzută, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.
- garanția se constituie după semnarea contractului de achiziție publică.
Pentru ce contracte atribuite nu este obligatorie constituirea garanției de bună execuție?
- contracte de servicii de proiectare și contracte de lucrări, a căror valoare estimată este mai mică decât valoarea prevăzută la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 98/2016 (peste plafoanele de 26.093.012 lei, pentru contractele de achiziţie publică de lucrări şi 678.748 lei, pentru contractele de achiziţie de servicii);
- contracte de servicii, cu excepția celor de proiectare, indiferent de valoarea estimată;
- contracte de furnizare, indiferent de valoarea estimată.
Cum se constituie garanția de bună execuție?
- în termen de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de achiziţie publică/contractului subsecvent;
- în cuantum de maxim 10% din preţul contractului, fără T.V.A. Dacă pe parcursul executării contractului de achiziţie publică se suplimentează valoarea acestuia, contractantul are obligaţia de a completa garanţia de bună execuţie în corelaţie cu noua valoare a contactului de achiziţie publică.
- prin virament bancar;
- printr-un instrument de garantare emis de o instituţie de credit din România sau din alt stat sau de o societate de asigurări, în condiţiile legii;
- dacă valoarea garanției este mai mică de 5.000 de lei, autoritatea contractantă are dreptul de a accepta constituirea acesteia prin depunerea la casierie a unor sume în numerar;
- dacă părţile convin, prin reţineri succesive din sumele datorate pentru facturi parţiale, cu condiţia ca acest aspect să fi fost prevăzut ca posibilitate în documentaţia de atribuire. În acest caz suma iniţială care se depune nu trebuie să fie mai mică de 0,5% din preţul contractului de achiziţie, fără T.V.A.
Când poate AC emite pretenții asupra garanției de bună execuție?
Oricând pe parcursul îndeplinirii contractului de achiziţie publică, în limita prejudiciului creat, în cazul în care contractantul nu îşi îndeplineşte din culpa sa obligaţiile asumate prin contract.