Utvärderingsmetoder Flashcards

1
Q

Vad är validitet?

A

Graden av hur väl metoden mäter det som den är avsedd att mäta. Detta jämför man med golden standard, något som man verkligen vet att det stämmer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad betyder responsiveness?

A

Förmågan att mäta och gradera förändringar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad betyder reliabilitet?

A

I vilken grad mätmetoden ger upprepningsbara resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Reliabilitet delas in i intra-tester reliabilitet och inter-tester reliabilitet. Vad är skillnaden mellan dessa?

A

Intra-tester reliabilitet är om mätmetoden ger upprepningsbara resultat för en och samma testare. Inter-tester reliabilitet är om mätmetoden ger upprepningsbara resultat mellan olika testare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad står ICC för och vad innebär det?

A
Intra-class Correlation Coefficient
För att bedöma intra-tester och inter-tester reliabilitet kan man räkna ut ICC. Vid värdet 1,0 har man helt perfekta värden av alla uppmätta resultat, och vid 0,0 finns ingen överensstämmelse alls utan testen är mycket dåliga.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka utvärderingsmetoder kan användas för att utvärdera smärta?

A

För att utvärdera smärta kan man använda sig av utvärderingsmetoderna palpation, smärtskalor, smärtformulär, pain face, algometri och etogram.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad används palpation till?

A

Palpation kan användas för att palpera fram smärta i vävnaden, undersöka ledrörligheten, för att känna efter spänningar i muskelmassan samt för att känna på vävnadens temperatur och svullnad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur ser validiteten ut för palpation? Möjliga felkällor?

A

Valideringen för palpation beror vad det är som man undersöker. Ofta är valideringen god vid smärta och för att känna temperatur och svullnad, men mindre bra vid muskelspänningar. Faktorer som spelar roll är om djuret är distraherat, för då kanske man inte får en sannenlig reaktion. Det spelar även roll hur snabbt man trycker och med hur hårt tryck. Det som är viktigt med palpation är att det ska vara samma person som palperar ett djur innan och efter behandlingen, och att palpation ska användas tillsammans med andra utvärderingsmetoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad ska man tänka på när man använder sig av smärtskalor (pain scales) som utvärderingsmetod?

A

Viktigt att man använder en smärtskala som är anpassad för den typ av smärta som man ska mäta, eftersom det är skillnad mellan akut och kronisk smärta, och att skalan är anpassad efter det djurslaget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur ser valditeten ut för smärtskalor? Möjliga felkällor?

A

Validiteten är olika beroende på vilken smärtskala som används. Olika smärtskalor har också olika bra intra- och inter-tester reliabilitet. Felkällor kan vara om smärtskalorna har översatts från ett språk till ett annat, och att det inte blivit helt korrekt. Eller att man inte förstår orden som står. Smärtskalor ska användas tillsammans med andra metoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur fungerar en algometer och hur använder man en manuell algometer?

A

Längst ut på algometern sitter en tryckmätare. Algometern kan antingen vara mekanisk eller elektrisk. Vid användning av en mekanisk algometer placerar man tryckmätaren mot en mjukdel på djuret och ökar sakta trycket till dess att djuret visar obehag. Detta är den mekaniska retningströskeln (MNT), ett indirekt mått på smärta. Mätningen upprepas tre gånger och sedan tar man medelvärdet på det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur ser valditeten ut för algometer? Möjliga felkällor?

A

Intra-tester reliabilitet är mycket bra till nästan perfekt, medan inter-tester reliabilitet är låg till måttlig. Det är viktigt att man kan bedöma när djuret visar obehag, och att varje mätning sker under samma förutsättningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka utvärderingsmetoder kan användas för att utvärdera inflammation?

A

Värme vid inflammation kan mätas med termografi och palpation. Svullnad vid inflammation kan mätas med måttband och skjutmått.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad kan man mäta med ett måttband och hur gör man det?

A

Måttband mäter svullnaden över en mjukdelsvävnad eller led, men kan även mäta muskelomfång som är ett indirekt mått på muskelstyrkan. Måttbandet behöver ha en dynamometer som mäter hur hårt måttbandet dras åt. Vid mätning lägger man måttbandet vid specifika anatomiska landmärken och drar dynamometern till 0,5 N. Mätningen upprepas tre gånger, vilket man sedan tar medelvärdet av.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur ser valditeten ut för måttband? Möjliga felkällor?

A

Intra-tester reliabiliteten är dålig till nästan perfekt beroende på vart man mäter, och inter-tester reliabiliteten är dålig till hög. Därför ska det vara samma person som mäter samma djur varje gång. Felkällor kan vara vart man mäter och om mängden päls under måttbandet skiljer sig mellan mätningarna. Man får också olika värden om muskeln under är spänd eller avslappnad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad kan man mäta med ett skjutmått och hur gör man det?

A

Med hjälp av skjutmått kan man mäta svullnad och diameter, exempelvis över en led eller muskel. Skjutmåttet ska ha en inbyggd dynamometer vars knapp trycks in för att man alltid ska använda samma kraft när man mäter. Skjutmåttet läggs mot djuret vid specifika anatomiska landmärken, och därefter trycker man på knappen. Mätningen upprepas tre gånger och sedan tar man medelvärdet från det.

17
Q

Hur det valditeten ut för skjutmått? Möjliga felkällor?

A

Intra-tester reliabilitet är måttlig till nästan perfekt, och inter-tester reliabilitet måttlig till hög. Möjliga felkällor är med vilket kraft man använder skjutmåttet och vid vilka anatomiska landmärken samt om det är päls eller rakat under.

18
Q

Vilka utvärderingsmetoder kan användas för att utvärdera rörelseasymmetri?

A

För att mäta rörelseasymmetri kan man använda goniometri, palpation eller andra manuella tester, 2/3D video och accelerometeri (IMU-teknik eller aktivitetsmonitorer).

19
Q

Vad kan man mäta med en goniometer och hur gör man det?

A

Mäter ledrörligheten (range of motion) i grader med hjälp av en vinkelmätare. Goniometern kan vara universell/manuell (vanlig) eller digital/elektronisk. Vid mätning läggs ledarmarna på goniometern längs rörbenen enligt anatomiska landmärken, och mittpunkten (mitten på cirkeln) över ledens rörelseaxel. Därefter rörs leden till dess maximala flexion och extension. Mätningen upprepas tre gånger och sedan tar man medelvärdet från det.

20
Q

Hur ser valditeten ut för goniometer? Möjliga felkällor?

A

Intra-tester reliabilitet är måttlig till nästan perfekt, och inter-tester reliabilitet lindrig till hög. De felkällor som finns beror på hur man placerar goniometern, hur hårt man rör i leden och att djuren vänjer sig med att man mäter. Troligen finns det ingen skillnad om djuret är sederat eller inte.

21
Q

Vad kan man mäta med 2/3D video och hur gör man det?

A

Det finns gratisprogram som man kan ladda ner till mobilen där man kan filma när djuret rör sig, och sedan kan man markera delar på benen som programmet räknar ut ledrörligheten för (2D). I en 3D video sätter man reflektoriska markörer på bakstrukturer och filmar när djuret rör sig med höghastighetsfilmning. Då kan man räkna ut exakt hur lederna rör sig, vilket ger ett mått för symmetri och asymmetri.

22
Q

Hur ser valditeten ut för 2/3D video? Möjliga felkällor?

A

Validiteten är måttlig till hög. Markörerna sätts på huden, men huden rör sig på ett annat rätt än underliggande strukturer, vilket kan utgöra en felkälla. Man ska tänka på att man inte alltid mäter ROM med denna metod, eftersom djuret kanske inte alltid tar ut hela rörelsen.

23
Q

Vad kan man mäta med IMU-teknik och hur gör man det?

A

Små sensorer sätts på djurets huvud, manke, bäcken och ben. Huvud och bäcken ska röra sig symmetriskt i vanliga fall, och därför tittar man på hur mycket dessa markörer rör sig för att räkna ut hur asymmetriskt djuret rör sig och vilket ben som den är halt på.

24
Q

Hur ser reliabiliteten ut för IMU-teknik? Möjliga felkällor?

A

Reliabiliteten är måttligt till hög. Möjliga felkällor är hur man sätter fast sensorerna samt hur fort och rakt djuret rör sig (vinglar den mycket från sida till sida kan programmet få svårt att avläsa resultat). Därför är det viktigt att djuret rör sig i en standardiserad hastighet och rakt. Vill man kunna jämföra data måste hastighetsintervallet vara lika.

25
Q

Vilka utvärderingsmetoder kan användas för att utvärdera viktfördelning?

A

För att undersöka viktfördelning mellan ben och delar av tassen/hoven kan man använda vågar och tryckmätningsplattor/tryckmattor.

26
Q

Vad kan man mäta med badrumsvågar och hur gör man det?

A

Används för att mäta belastningen mellan benen, antingen mellan fram- och bakben eller alla fyra ben. Det är viktigt att kalibrera vågarna och att patienten står symmetriskt och tittar rakt fram samt inte viftar på svansen (kan vara en felkälla annars). För att vågarna ska stå symmetriskt kan man ha en ram runt dem.

27
Q

Hur ser valditeten ut för badrumsvågar?

A

Validiteten är signifikant i jämförelse med andra metoder.

28
Q

Vad kan man mäta med tryckmatta och hur gör man det?

A

Tryckmatta mäter fördelningen av kraft mellan tassarna samt steglängd och stegtid.

29
Q

Vad är skillnaden mellan en tryckmatta och en tryckmätningsplatta?

A

Till skillnad från kraftmätningsplattor mäter tryckmattan endast den vertikala kraften, och inte den horisontella kraften.

30
Q

Hur ser reliabiliteten ut för tryckmatta? Möjliga felkällor?

A

Reliabiliteten är måttlig till nästan perfekt. Är lika bra som en kraftmätningsplatta. Det är viktigt att djuret rör sig i samma hastighet och rakt, den får inte titta åt sidan eller vifta på svansen.

31
Q

Vad innebär funktionella tester?

A

Tester där man undersöker en funktion istället för bara några delar av en funktion, till exempel att hoppa upp på en bänk, gå i trappor och att resa sig upp. För bästa resultat ska man använda samma djur och testare vid upprepade mätningar, i kombination med andra metoder.

32
Q

Vad innebär batterier av tester?

A

När flera olika tester slås samman till en. Djuret får ett visst antal poäng, och poäng över eller under vissa värden tyder på sjukdom eller skada. Viktigt att testbatteriet är anpassat efter det djurslag och funktion som man ska använda det till.