Hemgångsråd Flashcards
Vad ska man tänka på kring konvalescens och första tiden hemma efter en ortopedisk operation?
Ofta kräver ortopediska patienter mer anpassning hemma än andra patienter. Konvalescensen är oftast också längre. Därför är det viktigt att redan innan operationen prata om vad som kan förväntas av djuret efter operationen. Den kanske inte kommer kunna tävla eller jaga längre. Man kan behöva avgränsa hemmet för djuret och halkskydda hala golv. Om djuret inte får gå i trappor behöver man ha en lösning för det, liksom att alternativ till att djuret hoppar in och ut ur bilen. Ibland får inte djuret vistas med andra djur, och då behöver man ha en lösning om det bor andra djur i hemmet.
De flesta ortopediska patienter skickas hem på vila/stillhet och korta promenader. Vad innebär det?
Vila är olika för alla personer, och därför måste man vara tydlig med vad som menas med detta, liksom hur länge hunden ska vila/ta det lugnt. En kort promenad är vanligtvis 5 – 7 minuter, 5 – 7 gånger om dagen. Under promenaden ska hunden gå långsamt. Man kan dock låta hunden vara ute utan gå, till exempel genom att få sitta på tomten när man är ute.
Vilka hjälpmedel kan behöver postoperativt?
Sele, bukstöd, skor och ramp.
En sele med någon form av handtag på ryggen kan användas för att hålla patienten i position samt stötta i trappor. Rygg- och knäopererade patienter kan behöva bukstöd för att hållas i en bra position. Används skor ska dessa sättas på båda fram- eller bakbenen, om huvudsyftet inte är att skydda ett bandage. Anledningen till detta är att man vill att djuret ska gå jämnt på sina tassar. En ramp för att gå in och ut ur bilen kan behövas till stora hundar. Med fördel bör man redan innan operationen tränat på att gå på rampen.