Behandlingsmetoder Flashcards
Med vilka metoder kan man behandla smärta?
Smärta kan behandlas med TENS, termoterapi, massage, akupunktur och magnetterapi. Dock ska man vara medveten om att evidensen bakom dessa varierar och bara för att de listas upp betyder inte det att man ska använda metoderna.
Vad står TENS för och hur fungerar det? Vad är skillnaden på hög- och lågfrekvent TENS? Vilka indikationer har den?
Transkutan Elektrisk Nervstimulering
Består av en liten dosa som sänder ut ström och är kopplad till elektroder via kablar. Högfrekvent TENS verkar via gateteorin, vilket innebär att signaler som kommer via huden slår ut smärtsignalerna som är på väg till medvetandet. Lågfrekvent TENS verkar genom kroppsegen endorfinfrisättning. TENS har indikationerna smärtlindring, avslappning och att öka blodflödet till musklerna.
Vilka är kontraindikationerna till att använda TENS som behandlingsmetod?
Kontraindikationer för TENS är om djuret har nedsatt sensibilitet och inte känner om kontakten mellan elektrod och hud är dålig. För att förbättra kontakten rakas pälsen bort och en gel används mellan elektroder och hud. Dålig kontakt leder till smärta. Man ska inte använda TENS om risken finns att man får till en rörelse som kan förvärra en instabil fraktur eller fissur. TENS ska inte användas över hjärtat eller metallimplantat.
Hur ser evidensen för TENS ut?
Evidensen för TENS på människor är god, men på hund och häst finns det inte lika mycket. TENS kan användas på djur om man vet hur man använder den och dokumenterar hur man gör.
Hur använder man kylterapi? Hur länge kan man använda det per tillfälle?
Kylterapi används för att hämma smärta och motverka svullnad. Kyla används på akuta skador i upp till 48 timmar, till exempel genom coolpacks eller att man spolar hästben med kallt vatten. Kyla minskar nervledningshastigheten, vilket ger smärtlindring. Kyla påverkar också blodcirkulationen genom att orsaka en vasokonstriktion som i sin tur minskar ödem. Man ska aldrig kyla i mer än 10 – 20 minuter.
Hur använder man värmeterapi?
Värmeterapi används för att minska muskelspänningen och för att värme upp inför mobilisering, till exempel inför massage eller rörelseträning. Värme kan användas från 48 – 72 timmar efter en skada samt på kroniska skador. Man kan till exempel använda hotpacks och back on track-täcken som ska öka värmen. Värme reglerar blodcirkulationen genom att orsaka en vasodilatation.
Vilka är kontraindikationerna när det kommer till termoterapi, det vill säga kyl- och värmeterapi.
Kontraindikationer för termoterapi är om djuret har malignitet eller nedsatt sensibilitet, på grund av ökad risk för bränn- eller frostskada då. Värme vid blödning ökar blodcirkulationen och ska därför undvikas, liksom för mycket värme vid hjärtproblem. Man ska vara försiktig med termoterapi vid nedsatt cirkulation.
Hur fungerar massage (fysiologiskt) och hur är det kopplat till smärtstimulering?
Stimulering av mekanoreceptorer i huden som i sin tur skickar impulser till hjärnan. På vägen till hjärnan, i ryggmärgen, slår dessa mekaniska impulser ut smärtimpulserna (nociceptorer). Vid massage frisätts också en viss del smärtlindrande substanser. Massage påverkar även det sympatiska nervsystemet som på det sättet ger smärtlindring.
Vilka är indikationerna respektive kontraindikationerna för massage?
Indikationer för massage är smärtlindring och avslappning (reducerad muskeltonus). Kontraindikationer är att massera områden med malignitet, nedsatt sensibilitet och inflammation.
Vilken är indikationen för akupunktur? Vad finns det för biverkningar med akupunktur?
Indikationer för akupunktur är framförallt smärtlindring. Biverkningar med akupunktur är trötthet efter behandling, risk för infektion eftersom nålarna penetrerar hud och slemhinnor samt risk för penetrering av organ som exempelvis lunga.
Hur ser förklaringsmodellen och evidensen ut för akupunktur?
Det finns flera olika förklaringsmodeller för akupunktur. Den vetenskapliga dokumentationen är däremot ganska svag när det kommer till djur och man vet inte riktigt hur väl det fungerar.
Vad sägs det att magnetterapi ska hjälpa med? Hur ser evidensen ut?
Man säger att magnetterapi ska lindra smärta, öka blodcirkulationen och stimulera läkning. Förklaringsmodellen är att man genom magneter påverkar den elektriska balansen över cellmembranet. Den enda dokumentation som finns är att om man opererar in pulserande magneter i ben där man har svårt att få till läkning efter frakturer, så kan det stimulera läkningen. Det finns ingen studie som bevisar dess smärtlindrande effekt.
Hur kan man behandla inflammation och svullnad?
Inflammation och svullnad kan behandlas med hjälp av termoterapi, terapeutiskt ultraljud, ljusbehandling, laser och stötvågsterapi.
Hur fungerar terapeutiskt ultraljud?
Ström sänds genom en kristall som börjar vibrera, vilket ger ljudvågor. Man kan ställa in ultraljudet på mellan 1 – 3 MHz, där 1 MHz ger en lägre temperatur men går djupare ner i vävnaden. Ultraljud är alltså ett sätt att värma upp vävnaden inför exempelvis stretchning. Man kan ställa in ultraljudet på antingen en kontinuerlig eller pulserad puls. Ljudvågorna transporteras via vävnaderna, och när vävnaderna byter struktur (hud till underhud exempelvis) så kommer energi i form av värme avges.
Vilka indikationer och kontraindikationer har terapeutiskt ultraljud? När använder man vilken typ av ultraljud?
Indikationer för terapeutiskt ultraljud är smärtlindring, öka cirkulationen, uppvärmning inför mobilisering och för att stimulera läkning. Vid uppvärmning använder man värmealstrande ultraljud, medan för att stimulera läkning används pulserade ljudvågor som inte avger någon värme. Kontraindikationer är att man inte ska använda ultraljud som ger värme över malignitet, områden med nedsatt sensibilitet, ytliga benstrukturer och metallimplantat. Risk för brännskador från värmealstrande ultraljud.
Hur ser förklaringsmodellen och evidensen för terapeutiskt ultraljud ut?
Förklaringsmodellen är att ökad värme i vävnaden ger ökad cirkulation och elasticitet. Man påstår även att ljudvågorna ger en slags ”mikromassage”, och det är på det sättet som det icke värmealstrande ultraljudet fungerar. Väldigt få studier visar att terapeutiskt ultraljud har någon effekt på seninflammationer. Däremot finns det studier som visar effekt på frakturer som inte vill läka.