Behandlingsmetoder Flashcards

1
Q

Med vilka metoder kan man behandla smärta?

A

Smärta kan behandlas med TENS, termoterapi, massage, akupunktur och magnetterapi. Dock ska man vara medveten om att evidensen bakom dessa varierar och bara för att de listas upp betyder inte det att man ska använda metoderna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad står TENS för och hur fungerar det? Vad är skillnaden på hög- och lågfrekvent TENS? Vilka indikationer har den?

A

Transkutan Elektrisk Nervstimulering
Består av en liten dosa som sänder ut ström och är kopplad till elektroder via kablar. Högfrekvent TENS verkar via gateteorin, vilket innebär att signaler som kommer via huden slår ut smärtsignalerna som är på väg till medvetandet. Lågfrekvent TENS verkar genom kroppsegen endorfinfrisättning. TENS har indikationerna smärtlindring, avslappning och att öka blodflödet till musklerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka är kontraindikationerna till att använda TENS som behandlingsmetod?

A

Kontraindikationer för TENS är om djuret har nedsatt sensibilitet och inte känner om kontakten mellan elektrod och hud är dålig. För att förbättra kontakten rakas pälsen bort och en gel används mellan elektroder och hud. Dålig kontakt leder till smärta. Man ska inte använda TENS om risken finns att man får till en rörelse som kan förvärra en instabil fraktur eller fissur. TENS ska inte användas över hjärtat eller metallimplantat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur ser evidensen för TENS ut?

A

Evidensen för TENS på människor är god, men på hund och häst finns det inte lika mycket. TENS kan användas på djur om man vet hur man använder den och dokumenterar hur man gör.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur använder man kylterapi? Hur länge kan man använda det per tillfälle?

A

Kylterapi används för att hämma smärta och motverka svullnad. Kyla används på akuta skador i upp till 48 timmar, till exempel genom coolpacks eller att man spolar hästben med kallt vatten. Kyla minskar nervledningshastigheten, vilket ger smärtlindring. Kyla påverkar också blodcirkulationen genom att orsaka en vasokonstriktion som i sin tur minskar ödem. Man ska aldrig kyla i mer än 10 – 20 minuter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur använder man värmeterapi?

A

Värmeterapi används för att minska muskelspänningen och för att värme upp inför mobilisering, till exempel inför massage eller rörelseträning. Värme kan användas från 48 – 72 timmar efter en skada samt på kroniska skador. Man kan till exempel använda hotpacks och back on track-täcken som ska öka värmen. Värme reglerar blodcirkulationen genom att orsaka en vasodilatation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka är kontraindikationerna när det kommer till termoterapi, det vill säga kyl- och värmeterapi.

A

Kontraindikationer för termoterapi är om djuret har malignitet eller nedsatt sensibilitet, på grund av ökad risk för bränn- eller frostskada då. Värme vid blödning ökar blodcirkulationen och ska därför undvikas, liksom för mycket värme vid hjärtproblem. Man ska vara försiktig med termoterapi vid nedsatt cirkulation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur fungerar massage (fysiologiskt) och hur är det kopplat till smärtstimulering?

A

Stimulering av mekanoreceptorer i huden som i sin tur skickar impulser till hjärnan. På vägen till hjärnan, i ryggmärgen, slår dessa mekaniska impulser ut smärtimpulserna (nociceptorer). Vid massage frisätts också en viss del smärtlindrande substanser. Massage påverkar även det sympatiska nervsystemet som på det sättet ger smärtlindring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka är indikationerna respektive kontraindikationerna för massage?

A

Indikationer för massage är smärtlindring och avslappning (reducerad muskeltonus). Kontraindikationer är att massera områden med malignitet, nedsatt sensibilitet och inflammation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilken är indikationen för akupunktur? Vad finns det för biverkningar med akupunktur?

A

Indikationer för akupunktur är framförallt smärtlindring. Biverkningar med akupunktur är trötthet efter behandling, risk för infektion eftersom nålarna penetrerar hud och slemhinnor samt risk för penetrering av organ som exempelvis lunga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur ser förklaringsmodellen och evidensen ut för akupunktur?

A

Det finns flera olika förklaringsmodeller för akupunktur. Den vetenskapliga dokumentationen är däremot ganska svag när det kommer till djur och man vet inte riktigt hur väl det fungerar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad sägs det att magnetterapi ska hjälpa med? Hur ser evidensen ut?

A

Man säger att magnetterapi ska lindra smärta, öka blodcirkulationen och stimulera läkning. Förklaringsmodellen är att man genom magneter påverkar den elektriska balansen över cellmembranet. Den enda dokumentation som finns är att om man opererar in pulserande magneter i ben där man har svårt att få till läkning efter frakturer, så kan det stimulera läkningen. Det finns ingen studie som bevisar dess smärtlindrande effekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur kan man behandla inflammation och svullnad?

A

Inflammation och svullnad kan behandlas med hjälp av termoterapi, terapeutiskt ultraljud, ljusbehandling, laser och stötvågsterapi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur fungerar terapeutiskt ultraljud?

A

Ström sänds genom en kristall som börjar vibrera, vilket ger ljudvågor. Man kan ställa in ultraljudet på mellan 1 – 3 MHz, där 1 MHz ger en lägre temperatur men går djupare ner i vävnaden. Ultraljud är alltså ett sätt att värma upp vävnaden inför exempelvis stretchning. Man kan ställa in ultraljudet på antingen en kontinuerlig eller pulserad puls. Ljudvågorna transporteras via vävnaderna, och när vävnaderna byter struktur (hud till underhud exempelvis) så kommer energi i form av värme avges.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka indikationer och kontraindikationer har terapeutiskt ultraljud? När använder man vilken typ av ultraljud?

A

Indikationer för terapeutiskt ultraljud är smärtlindring, öka cirkulationen, uppvärmning inför mobilisering och för att stimulera läkning. Vid uppvärmning använder man värmealstrande ultraljud, medan för att stimulera läkning används pulserade ljudvågor som inte avger någon värme. Kontraindikationer är att man inte ska använda ultraljud som ger värme över malignitet, områden med nedsatt sensibilitet, ytliga benstrukturer och metallimplantat. Risk för brännskador från värmealstrande ultraljud.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur ser förklaringsmodellen och evidensen för terapeutiskt ultraljud ut?

A

Förklaringsmodellen är att ökad värme i vävnaden ger ökad cirkulation och elasticitet. Man påstår även att ljudvågorna ger en slags ”mikromassage”, och det är på det sättet som det icke värmealstrande ultraljudet fungerar. Väldigt få studier visar att terapeutiskt ultraljud har någon effekt på seninflammationer. Däremot finns det studier som visar effekt på frakturer som inte vill läka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad är skillnaden mellan laserljus och LED-ljusbehandling?

A

Laserljus är koherent, vilket innebär att ljusstrålarna rör sig i takt med varandra. Man får inte en speciellt stor spridning av ljuset. LED-strålarna är mycket mer oorganiserade, vilket gör att man får en större spridning av ljuset.

18
Q

Vad är skillnaden mellan olika laser?

A

Den stora skillnaden mellan olika laser är hur djup de tränger in och om de avger värme eller inte. Biostimulerande och lågeffektlaser avger ingen värme, vilken högeffektlaser gör. Man kan också dela in laser efter hur farliga de är. Högeffektlaser kan orsaka bränn- och ögonskador.

19
Q

Vad används laser som behandlingsmetod till och hur ser evidensen bakom detta ut? Vilka kontraindikationer finns?

A

Laser används för att behandla smärta, öka blodcirkulationen (högeffektlaser) och sårläkning (bättre resultat på cellkulturer än i verkligheten). Som vid all värmeterapi ska man inte använda högeffektiv laser vid malignitet eller nedsatt sensibilitet. De flesta studier är gjorda på cellkulturer. Det här är en behandling som används mycket, men man saknar evidens på vad man ska använda det till och vilken effekt den har.

20
Q

Vad används LED-ljusbehandling till och hur ser evidensen för det ut?

A

LED-ljusbehandling används framförallt för sårläkning, dock med dålig dokumentation.

21
Q

Hur fungerar stötvågsterapi (förklaringsmodell) och vad används det till (indikationer)? Vilken påverkan på nerver och celler har behandlingsmetoden?

A

En apparat som skickar ut kraftiga stötvågor. Används mycket framförallt inom hästrehabilitering när det inte finns så många andra alternativ. Indikationerna är bland annat sen-, ligament- och muskelskador. Förklaringsmodellen är att ljudvågorna avger energi som ska ”sparka igång” en läkning, framförallt på kroniska skador. Man kan säga att tanken är att akutisera skadan. Man vet att behandlingen har en påverkan på nerver genom en minskad nervöverföring som ger tillfällig smärtlindring, samt att den orsakar en kavitation (cellerna går sönder).

22
Q

Hur ser evidensen bakom stötvågsterapi ut?

A

Det finns studier, framförallt på häst, gjorda. Man vet att det ger en viss smärtlindring, men det är oklart huruvida behandlingen ”sparkar igång” läkningen.

23
Q

Med vilka behandlingsmetoder kan man behandla muskelproblem?

A

Muskelproblem kan behandlas med termoterapi, TENS, NMES, stretching, massage, terapeutisk tejpning och fysiska terapeutiska övningar.

24
Q

Vad är NMES och vilka är dess indikationer respektive kontraindikationer?

A

Neuromuskulär Elektrisk Stimulering
NMES ger en elektrisk stimulering av muskelfibrer, vilket gör att de kontraheras. NMES finns även som funktionell elektrisk stimulering som hjälper till under en viss specifik rörelse. Indikationer för NMES är smärtlindring, ökad cirkulation (resultatet av ökade kontraktioner) och muskelträning. Kontraindikationer är om djuret har nedsatt sensibilitet, metallimplantat/pacemaker eller tromboflebit.

25
Q

Hur ser evidensen för NMES ut?

A

Resultatet av en studie (SLU) på rygg- och rumpmuskelatur på häst visade att det gav för lite stimuli för ett djur som står upp så mycket som hästar gör.

26
Q

Vad innebär passiv rörelseträning? Vilka är dess indikationer, kontraindikationer och evidens?

A

Att man tar ut rörelsen i en led utan att djuret själv hjälper till. Brukar kallas för PROM – passive range of motion. Indikationen är nedsatt ledrörlighet, antingen direkt i leden eller om en ledkapsel eller muskel runt om leden är stram. Kontraindikationer är om man misstänker en fraktur eller fissur i området, eller om det finns en akut muskelskada. Vetenskapliga dokumentationen har visat att PROM stimulerar brosk, rörlighet och muskler.

27
Q

Vilka är indikationerna respektive kontraindikationerna för stretching?

A

Är en sorts passiv ledrörlighet där man vill sträcka på musklerna. Indikationer är stelhet i leder eller muskler, eller när man har en rörelseasymmetri som beror på denna stelhet. Kontraindikationer är om man misstänker en fraktur eller fissur i området, eller om det finns en akut muskelskada.

28
Q

Hur ser förklaringsmodellen för stretching ut? Hur ser evidensen bakom ut? Vad är viktigt att göra för att man ska stretcha på rätt sätt?

A

Förut trodde man att stretching gjorde muskelfibrerna längre. Nya förklaringsmodellen är att det inte är muskelfibrerna som blir förlängda, utan att muskeln får en ökad tolerans mot själva utsträckandet som leder till ökad rörlighet. Att stretching leder till en ökad ledrörlighet har studier på både hund och häst sett. Dock är det viktigt att man stretchar på rätt sätt. Det är viktigt att man kan stabilisera både fäste och ursprung på den muskel som man ska stretcha, annars får man ingen sträckning i leden.

29
Q

Vilka behandlingsmetoder används för att behandla rörelseasymmetri?

A

Rörelseasymmetri kan behandlas genom passiv rörelse/stretching, mobilisering/manipulation och olika typer av fysiska övningar.

30
Q

Vad är skillnaden mellan mobilisering och manipulation?

A

Mobilisering är när man tar ett rörelseuttag inom den normala ledrörligheten. Hit räknas både ROM och PROM. Manipulation innebär att man tar ut ett rörelseuttag utanför den normala ledrörligheten, vilket kan orsaka skador.

31
Q

Vilka är indikationerna respektive kontraindikationerna för mobilisering och manipulation? Biverkningar?

A

Manipulation/mobilisering används som behandling vid nedsatt koordination eller ledrörlighet, muskelspänning och smärta. Kontraindikationer är misstanke om fraktur eller fissur. Biverkningar som är rapporterade från framförallt häst är kärlskador och ökad skada om hästen haft en fraktur eller fissur.

32
Q

Hur ser evidensen ut för mobilisering och manipulation?

A

Studier på friska hästar får man en viss påverkan av mobilisering/manipulation. Man har även sett att det får en viss påverkan på steglängden hos häst.

33
Q

Hur fungerar fysisk träning och vilken effekt har det?

A

Det finns en stor mängd olika träningsmetoder och övningar, som styrketräning och uthållighetsträning. Träning frisätter endorfiner som ger en sekundär smärtlindring. Vid träning får man en minskad sympatisk aktivitet, vilket är bra eftersom sympatikus stimulerar smärtreceptorerna. Blodcirkulationen ökar, vilket bidrar till läkningen. Aktiviteten i smärtreceptorer minskar och aktiviteten i smärtlindrande descenderande banor ökar.

34
Q

Hur ser evidensen ut för fysisk träning?

A

Det finns många studier på människor, men det behövs studier på hur detta fungerar på djur. När det kommer till terapeutiska övningar finns det en del skrivet. På dessa har man generellt bra förklaringsmodeller och evidens på att de fungerar.

35
Q

Varför är hydroterapi bra och vad används det till?

A

Hydroterapi är bra därför att vattnet kan hjälpa till att avlasta, men även att det ger ett visst motstånd och tryck som kan vara positivt. Hydroterapi används för att träna styrka, uthållighet, cirkulation, ledrörlighet och kondition.

36
Q

Hur ser evidensen för hydroterapi ut?

A

Det finns många studier framförallt på häst där man har tittat på vilka muskler som stimuleras och hur ledrörelser ser ut vid olika vattennivåer. Däremot finns det inte lika många studier på simning. Simning verkar dock vara att föredra på hund eftersom de är naturliga simmare, men inte hos hästar. Hästar verkar få hög belastning på böjsenor när de simmar.

37
Q

Vad är terapeutisk tejpning/kinesiotejpning för något och vad används det till? Hur ser evidensen ut?

A

Man tejpar med en tejp som är lite stretchig så att mekanoreceptorera vid tejpen reagerar, vilket kan underlätta eller förhindra/försvåra en rörelse. Detta används för att träna styrka och uthållighet, men kanske framförallt används det för att göra djuret medveten om att arbeta med den delen av kroppen. Det är få studier utföra på hästar. Humanstudier visar motstridiga resultat, vilket innebär att man inte vet om det hjälper.

38
Q

Vad är equiband för något?

A

Det finns något som heter equiband där man har ett mekaniskt motstånd som hästen jobbar mot. Dessa kan sättas under magen på hästen eller bakom rumpan.

39
Q

Vad används vibrationsgolv till? Hur ser förklaringsmodellen och evidensen ut?

A

Används för att öka cirkulationen och rekrytera muskler, med syftet att få mer träning per tidsenhet. Förklaringsmodellen är att man både ska öka muskelstyrka och avslappningen i muskeln samt öka genomblödningen. Studier på häst har dock inte bevisat någon effekt på muskler eller hudtemperatur med hjälp av vibrationsgolv.

40
Q

Vad är fördelen med preoperativ rehabilitering, och när kan man påbörja den postoperativa rehabiliteringen?

A

Aktivitetsnivån innan operationen påverkar återhämtningstiden. För planerade operationer kan preoperativ rehabilitering förbereda patienten mentalt och fysiskt för operation och den postoperativa rehabiliteringen. Den postoperativa rehabiliteringen kan börja direkt efter operationen och bidrar till snabbare återhämtning med mindre komplikationer.

41
Q

Hur tar man hand om neurologisk påverkade patienter och vilka behandlingsmetoder kan vara lämpliga här?

A

Passiva range of motion rörelseövningar på perifera leder bör utföras tre till fyra gånger om dagar. Man kan behöva använda hjälpmedel som olika typer av lyftsystem, stöd under buken eller anpassad rullstol för att hjälpa patienten att stå och gå.