Työttömyys tilastoissa Flashcards
Työttömyysaste - yleistynyt yhteiskunnan tilaa kuvaava käsite
Kun halutaan antaa yleiskuva talouden tilasta, työvoimapolitiikan tehtävistä sekä avoimista ja piilevistä sosiaalisista ongelmista. Sitä käytetään myös yhteiskuntapoliittisten valintojen, kuten aluepoliittisten tukien, investointien, tulonsiirtojen sekä sosiaali- ja koulutuspoliittisten valintojen perusteluna
Millaisia käsitteitä työttömyysasteen rinnalla tai sijasta on alettu käyttää? Miksi?
Työllisyysasteen käsitettä ja nuorisotyöttömyyden kohdalla NEET-astetta, joka kuvaa työn, koulutuksen ja “harjoitteluiden” ulkopuolella olevien osuutta. Kaikki tahot eivät ole vakuuttuneita, että työttömyysaste kuvaa juuri oikeaa asiaa ja mittaa samaa asiaa kaikissa yhteiskunnissa, kaikkina aikoina
Mikä vaikuttaa työllisyyden ja työttömyyden tilastointiin ja tulkintaeroihin?
Tilastoja pitävät Suomessa sekä Tilastokeskus että työ- ja elinkeinoministeriö. Rinnalle tullut myös Eurostat.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimus
Työnvälitystilastoa monipuolisempi ja työmarkkinoiden tilaan nähden realistisempi, mutta tietoihin liittyy luotettavuusongelmia (satunnaisvaihtelu, vastauskato, käsitteiden määrittely). Ei rajoitteita.
Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastot
Koulutettujen virkailijoiden ylläpitämä rekisteri. He toteavat, että työtön täyttää työmarkkinaehdon ja saa oikeuden työttömyysturvaan (työttömyysturvan kontrollointi). Rajoitteina periaatteet mm. aikuisopiskelijoiden kohdalla, jotka hakevat kesäajaksi työtä. Työvoimatoimistojen järjestelmä. Ei kata piilotyöttömiä.
Työnvälitystilaston ongelmia ja rajoitteita
Työttömäksi ei lueta opiskelijoita, jotka haluavat tehdä töitä esim. kesällä tai pidempien lomien aikana. Eivät rekisteröi tarkkaan pitkäaikaistyöttömyyttä. Eivät anna mahdollisuutta kuvata, miten lyhyet työsuhteet kytkeytyvät toisiinsa. Työvoimatoimistossa kirjoilla olemista ei pidetä enää automaattisesti ilmauksena aktiivisesta työnhausta.
Turhautuneet työttömät työnhakijat
Määrää ei tunneta, mutta voidaan laskea osaksi piilotyöttömiä. Onko heidät syytä poistaa aktiivisten työttömien työnhakijoiden ryhmästä?
Malthusin teoria ja tulkinta liikaväestöstä
Liikaväestö eli vääjäämätön laki, jonka mukaan väestönkasvun nopeus ylittäisi elintarvikkeiden määrän kasvun ja aiheuttaisi elintarvikkeiden, ja ehkä nykykäsityksen mukaan laajemmin luonnon resurssien niukkuutta. Marx korvasi Malthusin teorian kapitalismin teorialla ja kehitti ns. työvoimareservin käsitteen.
Jean-Baptiste Sayn teknologisen työttömyyden teoria
1700-l teoria työn tuottavuuden kasvusta ja perusteet teknologisen työttömyyden teorialle. Työttömyys ja sen uhka liitetään tuotantoprosessissa ja työn tuottavuudessa tapahtuviin muutoksiin.