Sukupolvet Flashcards
Sodan ja pulan sukupolvi
1900-1918 syntyneet
Jälleenrakennuksen ja nousun sukupolvi
1920-1930-l syntyneet
Suuren murroksen sukupolvi
2.ms:n aikana ja sen jälkeen syntyneet & 1940-l ja 1953 syntyneet
Lähiösukupolvi, 1960-l syntyneet
Työikäinen väestö, joka muutti maalta kaupunkiin ja taajamiin palkkatyön määrittämiin elinsuhteisiin. Aiempaa paremmat koulutusmahdollisuudet, terveys- ja hyvinvointipalvelut, lähiöiden asumis- ja elinolosuhteet sekä työskentely teollisen työn ohella entistä useammin palvelualojen tehtävissä. Hyvinvointivaltio laajeni, noususuhdanne avasi työpaikkoja, mutta 90-l työelämään kiinnittyneet kohtasivat laman. Katkokset, siirtymät.
Rakennemuutoksen sukupolvi, 1970-1980-l syntyneet
Ensimmäinen urbaani sukupolvi. Usein ammatillinen koulutus. Elektroniikkateollisuuden ja viennin kasvuun perustuva taloudellinen kukoistus ja romahdus. Hyvinvointivaltion kiristyminen ja uudelleen organisoiminen. Lyhytkestoiset työsuhteet. Ensimmäinen kohortti, jolla oli kattava työllisyys- ja työttömyysturva, työterveydenhuolto sekä varhais- ja työeläkkeet.
Globalisaation sukupolvi, 1990-l syntyneet, jotka ovat 2010-l siirtyneet tai siirtymässä työmarkkinoille koulutuksen jälkeen
Korkeampi koulutus, talouskasvun kelkka, tuotannon kansainvälistyminen, työmarkkinoiden sääntelyn purkautuminen ja liikkuvuuden haasteet. Kilpailu työpaikoista osaamisen ja joustavuuden keinoin. Nousujohteiset työurat ja hyvinvointi.