Toetsvragen Flashcards

1
Q

Wat zijn de drie typen representaties? Wat zijn de definiërende eigenschappen?

A

Iconen (lijkt op hetgeen waar het een representatie van is, bv. Google Maps), symbolen (gebaseerd op gedeeld gebruik, sociale overeenkomst, logische regels, bv. cijfers), indexen (directe causale connectie met de representatie, bv. een kompas)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Leg in het kort John Searles Chinese Room gedachte-experiment uit. Wat toont dit gedachteexperiment aan?

A

Het Chinese Room gedachte-experiment, bedacht door filosoof John Searle, stelt zich een persoon voor die geen Chinees begrijpt en in een kamer zit met regels en tekens in het Chinees. Buiten de kamer geeft een Chinees sprekend persoon input door geschreven vragen en de persoon in de kamer gebruikt de regels om correcte antwoorden te genereren (output) zonder daadwerkelijk Chinees te begrijpen -> Hoewel de persoon in de kamer in staat is om correcte Chinese antwoorden te genereren, hij nog steeds geen begrip heeft van de Chinese taal. Het simuleren van intelligent gedrag met behulp van regels en verwerking van symbolen (physical symbol hypothesis) niet hetzelfde is als echt begrip of bewustzijn. Het experiment daagt dus het idee uit dat puur symbolische verwerking voldoende is voor het verkrijgen van bewustzijn of begrip.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beschrijf het lichaam-geestprobleem. Hoe lost belichaamde cognitie het lichaam-geestprobleem op?

A

Wanneer je stelt dat het niet materieel/fysiek is, dan kan het ook geen causale relaties hebben en hoe kan het dan effect hebben op je brein en je lichaam? Ontstaande paradigma (embodied cognition) zegt dat die manier van denken dus nergens op slaat. Belichaamde cognitie lost het lichaam-geestprobleem op door de traditionele opvatting van de geest als immaterieel te verwerpen. In plaats daarvan benadrukt het de nauwe verbinding tussen lichaam en geest. Belichaamde cognitie stelt dat cognitie ontstaat uit interacties tussen het lichaam, de omgeving en de hersenen. Dit standpunt maakt het overbodig om de geest als immaterieel te beschouwen, omdat cognitieve processen diep verweven zijn met ons fysieke bestaan en onze interactie met de wereld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Geef een voorbeeld van een uitspraak/zin in het Nederlands die een ruimtelijk of zintuigelijk concept als basis heeft?

A

“Zij omarmt de warmte van vriendschap.”“De warmte van zijn glimlach verspreidt zich door de kamer.”“Ik zit boven op de situatie.”“Hij is op het hoogtepunt van zijn kracht.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is de “extended mind”? Leg uit waarom je het er mee eens/oneens bent.

A

Het concept van de “uitgebreide geest” is een idee in de filosofie van de geest en cognitieve wetenschappen dat stelt dat cognitieve processen en mentale activiteit zich niet beperken tot het individuele brein, maar zich uitstrekken tot externe hulpmiddelen en omgevingen. Dit betekent dat onze gedachten en cognitie worden gevormd door interactie met de wereld en dat externe objecten een integraal onderdeel zijn van ons denkproces

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is het verschil tussen verlengde cognitie en belichaamde cognitie?

A

Belichaamde cognitie: Belichaamde cognitie benadrukt dat cognitieve processen diep geworteld zijn in de lichaamservaring. Het stelt dat ons denken niet alleen plaatsvindt in onze hersenen, maar ook beïnvloed wordt door onze lichamelijke interacties met de wereld. vb. ls iemand een bal gooit, zijn de motorische vaardigheden, spiergeheugen, en de perceptie van de bal en de omgeving allemaal deel van het cognitieve proces dat betrokken is bij deze handeling. Extended cognition: Focus op Externe Objecten en Omgeving: Verlengde cognitie stelt dat cognitieve processen zich kunnen uitstrekken buiten het individuele lichaam, omvattende objecten en technologieën in de omgeving. Voorbeeld: Het gebruik van een smartphone of notitieboekje voor het onthouden van informatie kan worden gezien als een verlengstuk van iemands geheugen en cognitieve capaciteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  • Hoe verschilt het internet van voorgaande cognitieve/media technologieën?
A

-> Het internet verschilt op verschillende manieren van voorafgaande cognitieve en media gerelateerde technologieën. Zo is er een grotere hoeveelheid informatie beschikbaar op het internet, is de toegankelijkheid groter (voor iedereen en overal beschikbaar, eerst was het beperkt tot fysieke locaties), en daarbij kan er bij het internet over de inhoud altijd direct gecommuniceerd en gediscussieerd worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beschrijf het google-effect

A

Dmv overmatig gebruik van technische tools onthoud je minder dingen en sla je het meer extern op in die apparaten Geldt niet alleen voor Google, maar ook voor geschreven taal, foto’s, maken van berekeningen met een rekenmachine, ChatGPT, navigatiesysteem

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  • Zijn de effecten van het internet op ons geheugen wenselijk?
A

De impact van het internet op ons geheugen is niet onwenselijk. In de vroege levensfase blijven cognitieve vaardigheden cruciaal voor het leerproces, ondanks de opkomst van het internet en het ‘Google-effect’. Na het voltooien van de opleiding kunnen sommige cognitieve functies afnemen, maar relevante vaardigheden behouden hun instrumentele waarde in het werkende leven. Deze afname in mentale belasting schept ruimte voor creatieve ontwikkeling, wat op zijn beurt intrinsieke waarde toevoegt. De symbiose tussen internetgemak en het behoud van essentiële vaardigheden creëert een evenwichtige, wenselijke dynamiek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  • Wat is het verschil tussen descriptief en normatief moreel relativisme?
A

Descriptief moreel relativisme beschrijft alleen dat er een verschil is, en normatief moreel relativisme zegt ook hoe je je moet gedragen/handelen naar zo’n verschillen (accepteren dat er andere moraliteit is, je kunt alleen een waardeoordeel vellen over je eigen cultuur/hetzelfde raamwerk)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat vind jij het beste argument tegen normatief relativisme? Waarom

A

Er zijn objectieve dingen waarvan is gebleken dat ze zeer schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de mens. Denk aan het vakgebied van de ontwikkelingspsychologie, waaruit blijkt wat de desastreuze gevolgen zijn wanneer kinderen worden blootgesteld aan geweld of seks. Dit heeft ook geleid tot de universele rechten van de mens. Hoewel er een hoop grijs gebied is, zijn er wel degelijk universele rechten die gehandhaafd zouden moeten worden ongeacht de cultuur. Het objectief en waarneembaar ernsitig schaden van onschuldige mensen is onwenselijk en zouden we universeel moeten verwerpen. Tolerantie moet een grens hebben, anders zouden we nog steeds slavernij hebben en zouden we we niet (militair) mogen ingrijpen als op grote schaal mensenrechten geschend worden in een ander land etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  • Wat vind jij het beste argument voor normatief relativisme? Waarom?
A

Door te pleiten voor het accepteren van diverse morele perspectieven, bevordert het een atmosfeer van begrip en respect in multiculturele samenlevingen en geopolitieke relaties. Dit draagt bij aan het verminderen van conflicten en het creëren van een wereld waarin culturele verschillen worden geaccepteerd zonder het opleggen van eigen normen. Hoewel er bezorgdheid kan zijn over mensenrechtenschendingen, biedt tolerantie een basis voor constructieve dialoog en samenwerking, waardoor normatief moreel relativisme als een bevorderlijke ethische benadering naar voren komt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Is geluk/plezier/welzijn het enige dat er toe doet in het maken van morele beslissingen?

A

Nee we hebben ook diepere intrinsieke waarde zoals vriendschap, billijkheid en bv. authenciteit. Voorbeeldje, als je een partner hebt die vreemdgaat met je beste vriendin. Zou je dit dan niet willen weten omdat je dan veel gelukkiger blijft? Of hecht je meer waarde aan het weten van de waarheid?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Waar verwijst universalisme in de thiek naar?

A

het idee dat ethische principes, waaronder morele waarden en normen, universeel en consistent moeten zijn voor alle individuen, ongeacht hun culturele, sociale of individuele verschillen. In het geval van utilitarisme betekent dit dat de zoektocht naar het grootste welzijn voor het grootste aantal mensen als een universeel moreel principe wordt beschouwd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  • Hoe zou een daad- en regelutilitarist de volgende vraag aanpakken? Wel of geen lockdown? (Moeten we meer beveiligingscamera’s op de campus plaatsen en op die manier een veiligere campus creëren of moeten we juist minder beveiligingscamera’s plaatsen en op die manier de privacy van medewerkers en studenten waarborgen?)
A

-> Daadutilitarisme→ * Lange termijn: Een daadutilitarist zou de beslissing over een lockdown evalueren op basis van de verwachte gevolgen op lange termijn. Als een lockdown waarschijnlijk resulteert in een aanzienlijke afname van ziektegevallen en sterfgevallen, en het algemene welzijn op de lange termijn bevordert, zou een daadutilitarist geneigd zijn dit als moreel juist te beschouwen. * Korte termijn: Op de korte termijn kan een daadutilitarist rekening houden met directe gevolgen, zoals economische schade en psychologische impact. Als een lockdown ernstige negatieve gevolgen heeft op korte termijn, kan het moreel gerechtvaardigd zijn als de langetermijnvoordelen opwegen tegen de korte termijnkosten. -> Regelutilitarisme * Lange termijn: Een regelutilitarist zou trachten een algemene regel vast te stellen voor soortgelijke situaties in de toekomst. Als het vaststellen van een regel die lockdowns in bepaalde omstandigheden rechtvaardigt, zoals ernstige pandemieën, leidt tot het grootste welzijn op lange termijn, zou een regelutilitarist dit standpunt ondersteunen. * Korte termijn: Regelutilitarisme kan enige flexibiliteit toestaan op korte termijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Als een tijdelijke uitzondering op de regel (bijvoorbeeld een korte lockdown) de grootste voordelen oplevert zonder de stabiliteit van de regel te ondermijnen, zou een regelutilitarist hier wellicht mee instemmen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  • Noem een deugd en leg uit hoe deze in het midden ligt van twee ondeugden
A

-> Nieuwsgierigheid ligt tussen ongeïnteresseerd (te weinig) en bemoeizuchtig (te veel). Nieuwsgierigheid is de gulden middenweg tussen deze twee ondeugden

17
Q

Noem een deugdzaam en ondeugdzaam rolmodel. Leg je antwoord uit.

A

-> Deugdzaam: Gandhi. Hij was namelijk voorstander van geweldloosheid (bij protesten), bovendien offerde hij zijn persoonlijke comfort op om zijn idealen na te streven (persoonlijke comfort zou niet de hoogste waarde in het leven moeten zijn) en hij zette zich in voor dienstbaarheid voor anderen en het algemeen welzijn (actief werken aan verbeteren van de omstandigheden voor armen). Gandhi probeerde de beste versie van zichzelf te zijn en is daarmee een deugdzaam persoon. -> Ondeugdzaam: Hitler. Hitler was onder andere een racistische man die met zijn misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog mensenrechten schaadde door bevolkingsgroepen systematisch uit te roeien. Een deugdzaam persoon zou dit niet doen en zou respect hebben voor mensenrechten, wanneer je zoals Hitler hier geen respect voor hebt, ben je niet de beste versie van jezelf en dus geen deugdzaam persoon.