Chapter 8 - Blad1 Flashcards

1
Q

Cartesiaanse benadering (René Descartes)

A
  • De menselijke geest (ons bewustzijn) is een immateriële substantie (niet fysiek, niet opgebouwd uit atomen en moleculen)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is cartesiaans dualisme?

A

Lichaam (materieel) en geest (immaterieel) zijn gescheiden en hebben een verschillende manier van zijn/bestaan.

Er is een groot verschil tussen geest en lichaam, aangezien het lichaam van nature altijd verdeelbaar is, en de geest volledig ondeelbaar is… de geest of ziel van de mens is volledig verschillend van het lichaam.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gilbert Ryle bekritiseert het Cartesiaanse dualisme. Wat is de kritiek?

A

Lichaam-geestprobleem: Als de geest immaterieel is, hoe kan het dan causaal interacteren met een materieel brein?

  • Hoe kun je iets bestuderen wat niet materieel is dan? (psychologie en geesteswetenschappen zou dan niet mogelijk zijn)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de relatie tussen cognitivisme en cartesiaans dualisme?

A

het is gefocust op abstracte en “disembodied” (onstoffelijke) cognitieve processen

  • Niet dat cognitivisten denken dat de geest immaterieel is, maar ze kijken niet echt naar de brein en het lichaam, maar het cognitie is het verwerken van informatie dmv logica en redeneren (materiële basis van het lichaam en het brein spelen dus geen rol)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat wordt er bedoeld met sterk cognitivisme?

A

alle cognitie is de computatie (verwerken) van interne representaties (symbolen) > Alle cognitie kan worden herleid tot symbolische verwerking (mentale processen = verwerking zoals op computer)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is zwak cognitivisme?

A

sommige vormen van cognitie is de computatie van interne representaties (symbolen)

  • Sommige cognitie is symbolisch van aard, maar niet alle menselijke denkprocessen kunnen worden verklaard op die manier (menselijke geest is complexer dan symbolische verwerking)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is belichaamde cognitie?

A

Deze benadering stelt dat cognitie niet alleen plaatsvindt in de hersenen, maar nauw verbonden is met ons lichaam en de manier waarop we met onze omgeving interageren. Hoe we leren en begrijpen hoe een fiets werkt door daadwerkelijk te fietsen en de fysieke interactie met de fiets en de omgeving te ervaren.
Het gaat niet alleen om het begrijpen van de theoretische principes van fietsen, maar ook om het opbouwen van een gevoel voor balans, coördinatie en het anticiperen op veranderingen in de omgeving tijdens het fietsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

belichaamde cognitie kent 2 claims, welk zijn dit?

A
  1. Cognitie wordt beinvloed door het lichaam (zwakke claim, niet universeel geldig.)Je denken wordt beinvloed door je omgeving en je zintuiglijker ervaringen.
  2. Het lichaam is onderdeel van cognitieve processen (sterke claim, wel universeel geldig.)Fysiek leren is een integraal onderdel van onze denkprocessen, bv. door spiergeheugen etc.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Waarom gebruiken mensen gebaren?

A

Ze faciliteren niet alleen de communicatie, maar ook onderliggende denkprocessen. Denk bv. aan emnsen die gebaren gebruiken als ze bellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

gebaren zijkn niet alleen communicatiemiddelen maar ook mentale representaties of symbolen die ons helpen denken. Waaruit blijkt dit?

A

Gebaren gaan vaak gepaard met woorden. Zelfs blinden gebruiken handgevaren.Tellen op je vingers etc. Je slaat informatie niet op in je hoofd, maar op je handen waardoor het een symbool/representatie wordt en het het denken vergemakkelijkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn voorbgeelden in taalgebruik waaruit belichaamde congitie blijkt?

A

concepten zijn verbonden aan onze oriëntatie in de wereld en interactie met de wereld

  • I am on top of the situation, He’s at the height of his power, He is under my control
  • Happy is up and sad is down, I’m feeling up today
  • The head of an organisation, facing the future, being on top of things
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is gesitueerde cognitie?

A

(onze cognitie is belichaamd en onze lichamen zijn gesitueerd in een bepaalde context, in ons geval hoog technologisch -> wij zijn techniek gebruikende wezens)

  • Onze cognitieve processen zijn verankerd in onze fysieke lichamen en de specifieke context waarin we ons bevinden (vaak verweven met technologie)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat wordt er bedoeld met het off-loaden van informatie?

A

We “offloaden” informatie (opslaan informatie in de omgeving, bv boodschappenlijstje) in onze directe omgeving om ons te helpen om dingen te herinneren - Maar ook om andere cognitieve processen te ondersteunen:

  • Geheugen (bv notitieblok),
  • navigeren (bv kaart),
  • plannen (bv agenda),
  • berekeningen (bv rekenmachine of pen en papier), meten (bv thermometer),
  • leren (bv tekstboek),
  • ontwerpen (bv sketchpads) -> compenseren tekortkomingen brein
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

We offloaden informatie, dit is een onderdeel extended cognition. Wat wordt hiermee bedoeld?

A

Je gebruikt een extern middel om een cognitief proces uit te voeren (bv. boodschappen lijstje maken), Het wordt letterlijk een onderdeel van je geest, het wordt geïntegreerd in je denken waardoor techniek letterlijk een onderdeel wordt van je cognitie. Voorbeeld: Bij het spelen van Tetris zijn er twee opties: 1) Mentale rotatie (eerst bedenken, dan draaien) 2) Rotatie dmv een knop (meteen draaien en daarmee testen, effectiever, sneller)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat zijn epistemische handelingen en kun je een voorbeeld geven?

A

Epistemische handelingen zijn acties die worden uitgevoerd om cognitieve processen te ondersteunen en te bevorderen, zoals herkenning en zoekprocessen. Een voorbeeld is het gebruik van een kaart om de weg te vinden in een onbekende stad. Het raadplegen van de kaart ondersteunt het cognitieve proces van navigeren en helpt bij het bereiken van het doel om de juiste route te vinden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat zijn pragmatische handelingen en kun je een voorbeeld geven?

A

Pragmatische handelingen zijn acties die worden ondernomen om fysieke veranderingen tot stand te brengen, zonder dat ze noodzakelijkerwijs gericht zijn op het ondersteunen van cognitieve processen. Een voorbeeld is het vullen van een lege vaas met water om bloemen in te zetten. Deze handeling is gericht op het praktische doel van het voorbereiden van de vaas voor bloemstukken en vereist geen specifieke cognitieve inspanning.

17
Q

Wat is het “parity principle” in de context van filosofie en uitgebreide cognitie?

A

et “parity principle” stelt dat externe objecten of processen deel kunnen uitmaken van een cognitief systeem als ze dezelfde functie vervullen als een intern cognitief proces. Voorbeeld: Stel je gebruikt een notitieboekje om informatie te onthouden en op te roepen, net zoals je geheugen in je hersenen. Volgens het “parity principle” kan het notitieboekje worden beschouwd als een verlengstuk van je cognitieve systeem, omdat het dezelfde functie vervult als het geheugen in je hersenen.

18
Q

Wat is de belangrijkste boodschap van verlengde cognitie?

A

“In deze gevallen is het menselijk organisme verbonden met een externe entiteit in een tweerichtingsinteractie, waardoor een gekoppeld systeem ontstaat dat op zichzelf als een cognitief systeem kan worden beschouwd. Alle componenten in het systeem spelen een actieveoorzakelijke rol en beïnvloeden gezamenlijk gedrag op dezelfde manier als cognitie dat normaal doet. Als we de externe component verwijderen, zal de gedragscompetentie van het systeem verminderen, net zoals het zou gebeuren als we een deel van de hersenen zouden verwijderen

19
Q

Wat is kritiek op extended cognition?

A

we zijn ons vaak bewust van cognitieve processen. Dat impliceert dat bewustzijn ook verlengd is en dat is zeer tegenintuïtiefMaar er zijn maar weinig cognitieve processen waar we ons bewust van zijn. Autorijden gebeurt bv. heel onbewust. Objecten zijn niet altijd beschikbaar, terwijl interne cognitieve processen dit wel zijn. Maar dit maakt niet veel uit voor de theorie als objecten beshcikbaar zijn als ze nodig zijn.

20
Q

Wat zijn 3 criteria voor verlengde cognitie?

A

Hoog niveau van vertrouwenvan afhankelijkheidvan toegankelijkheid van de externe informatie.