Tijd van Ontdekkers en Hervormers Flashcards
Omschrijf Columbus
In het Spaanse hof ontstaat er interesse in het vinden van een route naar Indië. Columbus wordt hiervoor aangewezen. Hij had het idee om via het westen Indië te bereiken. Als hij op land stuit is hij er heilig van overtuigd dat hij Indië heeft bereikt en noemt dan ook de inwoners Indianen.
Omschrijf Vasco da Gama
Na de ontdekking van Kaap de goede hoop zetten de Portugezen hun ontdekkingen voort. Het is Vasco da Gama die om Afrika heen vaart en in India belandt. De Portugezen stichten handelsposten en weten zo de Arabische tussenhandelaren uit te schakelen.
Omschrijf Karel V Heer der Nederlanden
Karel V is in de tijd van Ontdekkers en Hervormers Heer van de Zeventien Nederlanden. Hij is de koning van Spanje en later Duitse keizer. Hij wilt een Christelijk Europa. Deed hierdoor veel aan ketterij en legde straffen op voor men die niet christenen wilden worden. In 1555 treedt hij af en maakt hij ruimte voor zijn zoon, Filips II
Omschrijf de Hervorming
Aan het begin van de Tijd van Ontdekkers en Hervormers bestaat er in Europa één kerk, de Rooms-Katholieke Kerk; aan het einde van die tijd kent Europa verschillende kerkgenootschappen. De scheuring van de kerk noemt men de Hervorming.
Vanuit Italië komt er een nieuwe kijk op de kerk, dit wordt de renaissance genoemd. Er komt een bijbelvertaling zodat iedereen hem kan lezen, hierdoor leeft de boekdrukkunst heel erg.
Omschrijf Filips II Heer der Nederlanden
Dit is de zoon van Karel V. Hij treedt in het voetstuk van zijn vader door de kettervervolgingen door te voeren. Hij regeert over Nederland in Spanje, doordat antwoord lang duurt ontstaat er verzet in Nederland. Ook door Willem van Oranje.
Omschrijf de Beeldenstorm en in welk tijdvak dit plaatsvond
Tijd van Ontdekkers en Hervormers
Men is het niet meer eens met de kerkelijke gedachtes en gaat in protest. Dit doen ze door beeldenstorm waarin ze alle christelijke beelden vernietigen.
Omschrijf de Tachtigjarige Oorlog
Willem van Oranje wilt Nederland bevrijden van Spaanse overheersing en start de Tachtigjarige Oorlog in 1568. Hij strijdt hier tegen de hertog van Alva, gestuurd door Filips ll. Doordat Willem veel volgers heeft dient Alva een ontslagaanvraag in, Philips ll gaat akkoord. Steeds meer gebieden komen in de handen van de opstandelingen.
Omschrijf de Slag bij Heiligerlee
De Slag bij Heiligerlee op 23 mei 1568 vond plaats tussen het leger van Lodewijk van Nassau en het Spaanse leger van koning Filip II. De veldslag vond plaats bij het plaatsje Heiligerlee, nabij Winschoten, in de heerlijkheid Groningen en eindigde met een overwinning van de opstandelingen in de Tachtigjarige Oorlog
Omschrijf de inname van Den Briel
Zonder dat men het verwacht nemen volgelingen van Willem van Oranje (watergeuzen) Den Briel in 1572.
Omschrijf de Unie van Atrecht en Unie van Utrecht
Filips II benoemt de hertog van Parma tot de nieuwe landvoogd. Hij krijgt het vertrouwen van een aantal katholieke gewesten en sticht de Unie van Atrecht.
De noordelijke Nederlanden richten de Unie van Utrecht op: de gewesten blijven zelfstandig, maar treden gezamenlijk op in zake oorlog en vrede, de verdediging, de financiën en de toelating van bondgenoten. Er wordt onderhandeld met Spanje over vrede, dit mislukt.
Omschrijf het Plakkaat van Verlating: Afzetting Filips ll
Filips II doet Willem van Oranje in de ban. Diegene die hem doodt krijgt 25.000 goudstukken en verheffing in de adelstand. De Staten-Generaal antwoorden met het Plakkaat van Verlating: ze besluiten Filips af te zetten omdat hij zijn bevoegdheden ver te buiten gegaan is.
Omschrijf de dood van Willem van Oranje
Hij wordt in 1584 dodelijk getroffen in het Prinsenhof in Delft
Omschrijf het canonvenster ‘Erasmus’
Desiderius Erasmus was een bekende geleerde en humanist die in 1469 in Rotterdam werd geboren. Zijn bekendste werk is Lof der Zotheid, waarin hij de slechte eigenschappen van de mens belachelijk maakte. Erasmus vertaalde ook een deel van de Bijbel opnieuw omdat hij vond dat de rooms-katholieke kerk geen goede vertaling gebruikte. Hij stond open voor kritiek op de Bijbel en hoopte dat iedereen ooit zelf de Bijbel zou kunnen lezen. Hoewel hij veel ideeën deelde met Maarten Luther, koos Erasmus er niet voor om met de rooms-katholieke kerk te breken. Hij geloofde dat gezond verstand de verschillen zou kunnen oplossen. Erasmus overleed in 1536 en heeft een blijvende invloed gehad, onder andere met de oprichting van de Erasmusuniversiteit en het Erasmusprogramma.
Omschrijf het canonvenster ‘De Opstand’
Filips II werd in 1555 koning van Spanje en heerste over de Nederlanden. Hij voerde een streng bestuur in en onderdrukte de Nederlandse edellieden. Filips II was fel tegen protestanten en verbood hen een eigen kerk te hebben. Dit leidde tot de Beeldenstorm in 1566, waarbij protestanten katholieke kerken vernielden. Filips II stuurde de hertog van Alva om de protestanten te straffen, maar dit leidde tot verzet onder leiding van Willem van Oranje. Dit markeerde het begin van de Opstand, ook wel de Tachtigjarige Oorlog genoemd. In 1581 verklaarden de Noordelijke Nederlanden zich onafhankelijk van Filips II met het Plakkaat van Verlating. Ze vormden een republiek, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waarin de burgers zelf de macht hadden. Deze republiek zou ruim tweehonderd jaar blijven bestaan.
Omschrijf het canonvenster ‘Willem van Oranje’
Willem van Oranje, geboren in 1533, erfde op jonge leeftijd het prinsdom Orange in Frankrijk. Hij kreeg een adellijke opvoeding aan het hof van Keizer Karel V in Brussel. Als aanvoerder van het leger en stadhouder van Zeeland, Holland en Utrecht had hij veel invloed. Tijdens het bewind van koning Filips II ontstond er onenigheid over religie en politieke macht. Willem van Oranje leidde verzet tegen Filips II en voerde de strijd zowel militair als via protestteksten en strijdliederen, waaronder het Wilhelmus. Hij werd vermoord in 1584, maar zijn inzet legde de basis voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waarvoor hij wordt gezien als de ‘vader des vaderlands’.