TEMA 5/6 Flashcards
Diferents tipus de cel humanes:
Cel musculars, epitelials, mare, cardiovascular
A que es deu la diferenciació de les cel humanes?
Es donen a causa d’una expr gènica diferent (síntesi de proteines diferents)
Com funciona tot això de les cel immadures i tal
A més de tenir cèl·lules de diferents tipus, tenim cèl·lules més immadures, les quals són cèl·lules que no s’han diferenciato no ho han fet del tot, i altres més diferenciades, que ja han arribat al seu destí cel·lular.
Les cèl·lules immadures són cèl·lules mare, que encara poden (o han) de decidir el seu destí; són pluripotents.
Què és una cel mare?
Una cèl·lula mare és una cèl·lula que no està totalment diferenciada,no ha decidit encara el seu destí final (encara es pot expressar en diferents tipus cel·lulars). Ara bé, tot i que són cèl·lules que encara s’han de desenvolupar, n’hi ha de varis tipus.
La formació de les cèl·lules mare és realment la formació de l’embrió (d’un organisme).
A partir d’un òvul fecundat es forma l’estat de mòrula que dona lloc al’estat blastocist i que acabarà donant lloc a un organisme. Això es dona en el procés embriològic.
Hi ha cel mare en adults?
Les cèl·lules mare també estan presents en éssers adults, durant tota la vida. Aquestes cèl·lules mare adultes que tenen tots els individus es troben en tot tipus de teixits, tot i que alguns en tenen més que d’altres (el SN i el cor en tenen poques però el múscul o la pell en tenen moltes)
Característiques cel. mare
-Poden dividir-se de forma il·limitada - capacitat d’autorenovació (les diferenciades tenen un nombre finit de divisions) produint clons mantenint l’estat pluripotent.
-Tenen potència per continuar sent cèl·lules mare, o bé passar a diferenciar-se. Les cèl·lules diferenciades només poden donar lloc a dues cèl·lules filles iguals a ella mateixa, mentre que les cèl·lules mare poden donar lloc a diferents cèl·lules (té potencial).
La potència es perd a mesura que les cèl·lules es van diferenciant i especialitzant, per tant, en els òrgans més especialitzats trobem menys cèl·lules mare.
Com estan relacionades la potència i la diferenciació?
La potència i la diferenciació estan relacionades inversament, quan les cèl·lules es diferencien perden potencialitat.
Quins tipus hi ha de divisió cel segons els tipus de cel?
Cèl·lules diferenciades: Dues cèl·lules iguales clons de la mare - divisió
simètrica
Cèl·lules mare: Poden donar lloc a cèl·lules mare clons (divisió simètrica)
o una cèl·lula mare i una cèl·lula diferenciada (divisió asimètrica).
Digues els diferents estats de potencia
- Totipotent
- Pluripotent
- Multipotent
- Unipotent
Explica l’estat totipotent
Resultat de la fusió entre l’òvul i l’espermatozou. És un estat molt transitori a partir del qual es pot formar qualsevol tipus de cèl·lula incloent la placenta (s’acaba formant un organisme). Abans d’una setmana de vida es perd la totipotència (no existeix fora el context matern) i s’assoleix la pluripotència. Per exemple, les cèl·lules embrionàries són pluripotents mentre que el zigot és totipotent. Podem dir que les cèl·lules són totipotents
fins a l’estadi de mòrula.
Explica l’estat pluripotent
Descendents de les totipotents, provenen de la capa interna del blastocist i són cèl·lules embrionàries que poden donar lloc a tot tipus de cèl·lules menys les de la placenta (no poden donar lloc a un organisme sencer). Tota la investigació en cèl·lules mare es centra en aquestes. També és un estat molt transitori que dura uns pocs dies. Només vam tenir cèl·lules pluripotents la primera setmana de la nostra vida.
Ho són les cèl·lules embrionàries però no el fetu
Explica l’estat mutlipotent
Cèl·lules mare però ja una mica especialitzades. Són capaces de donar lloc a cèl·lules d’una família concreta (no qualsevol tipus cel·lular). Per exemple, les cèl·lules mare hematopoètiques poden donar lloc a qualsevol cèl·lula de la sang (glòbuls blancs, vermells…). Pot donar lloc a cèl·lules multipotents i/o cèl·lules mare més diferenciades que passaran a donar cèl·lules totalment diferenciades.
Explica l’estat unipotent
Cèl·lules mare que només poden donar lloc a un tipus cel·lular, ara bé, continuen podent fer divisió simètrica.
Tipus de cèl mare
Cel mare embrionaries
Cel mare adultes
Explica les carac de les cel mare embrionaries
Són les úniques pluripotents i s’obtenen del blastocist.
El blastocist és un estat transitori que es dona en els primers dies de vida (4-
5 dies) on es contenen 50-150 cèl·lules. Un cop passin aquest estat les cèl·lules ja no són pluripotents. Aquestes cèl·lules són les més interessants científicament ja que poden donar lloc a qualsevol cèl·lula però la seva investigació és molt complicada ja que la seva obtenció ja és molt complicada.
Com son els cultius de les cel mare embrionaries?
S’han d’obtenir cèl·lules de la capa interna del blastocist que es faran créixer en una placa petri sobre altres cèl·lules que han d’haver estat irradiades (inactivades) (només poden créixer sobre altres cèl·lules irradiades).
Aquesta capa de cèl·lules s’anomena fider i proporciona capacitat d’anclatge, és a dir que les cèl·lules puguin créixer en petites colònies.És molt important que les cèl·lules del fider siguin inactives (o no divisibles) ja que si es dividissin contaminarien el teixit de cèl·lules mare.
L’objectiu més important de l’estudi i treball amb aquestes cèl·lules és la medicina
regenerativa on es busca que, mitjançant la injecció de cèl·lules mare els teixits, es puguin regenerar.
És un tractament molt utilitzat en càncers com leucèmies on es fa un
autotransplant després del filtrat de les cèl·lules on només ens quedem amb les cèl·lules mare sanes. També es fa en trasplants de cèl·lules multipotents de la medul·la que poden
donar lloc a totes les cèl·lules del sistema immunitari.
Carac de les cel mare adultes
Són les cèl·lules mare no pluripotents (multipotents, unipotents…). Les
cèl·lules d’un embrió passat un temps (1 mes, 2mesos…) ja són cèl·lules
mare adultes. Totes aquelles que no es troben a l’interior del blastocist ja
es consideren adultes. Aquestes cèl·lules mare que no poden donar lloc a tants tipus cel·lulars diferents també s’utilitzen per alguns tractaments com és el cas de les
cèl·lules hematopoètiques, que són multipotents i per tant poden donar
lloc a cèl·lules mare més diferenciades que acabaran formant molts tipus
cel·lulars diferents.
Són cèl·lules que es troben en el teixit postnatal que poden produir
només els tipus cel·lulars especialitzats del teixit a partir dels quals
es van originar.
– Cèl·lules mare hematopoètiques – donen lloc a cèl·lules sanguínies
– cèl·lules mare mesenquimals – donen lloc a cèl·lules de
teixits connectius i ossos
Aplicacions futures de les cel mare
Es creu que les cèl·lules mare són el futur de la medicina ja que permeten la regeneració de teixits en malalties com:
Reparació del teixit muscular cardíac després d’un infart, la pèrdua de cèl·lules pancreàtiques per la diabetis, la pèrdua de neurones en l’Alzheimer, ceguesa per despreniments de retina, estudi del càncer o per a transplants d’òrgans.
El problema és que les tècniques d’ús de les cèl·lules mare encara no estan del tot dominades. No obstant, són molt importants en malalties que afecten a òrgans interns als quals l’accés és impossible o molt complicat i no es poden manipular.