TEMA 3 Flashcards
Què són les vies de senyalització?
Les vies de senyalització, senyalitzen per transduir una senyal que és extracel·lular per tal de canviar l’expressió gènica.
Digues exemples de proteines de senyalització cel
Proteïnes de senyalització cel·lular. Lligands, receptors i efectors involucrats en la transducció intracel·lular de senyals. (Al menys hi ha 7 camis de senyalització operant en un embrió de Drosòfila)
Què són els lligands?
Són extracel·lulars, i són proteïnes que s’uneixen a un receptor
Què són els receptors?
normalment són transmembrenals i reben al lligand
Què són els transductors i efectors?
Intermediaris en el pathway (buscar més info). Ambdos es troben al citoplasma
Que passa quan el lligand suneix al receptor?
La unió del lligand al receptor fa que a dins de les cèl·lules hi hagi uns efectors que regulen l’expressió dels gens diana o gens target (Ta)
Els gens diana poden acabar sent reguladors del pathway?
SI
Nomenclatura els elememts del signalling pathway
L = lligand R = receptors E = efectors Tr = transductors Ta = targets
Com son les vies de senyalització?
Les vies són direccionals (jeràrquiques), a vegades estan funcionalment connectades i permeten l’amplificació de senyals, cada via/pathway té lligands, receptors i factors de transcripció (efectors).
Una mateixa via de senyalització, pot donar diferents situacions?
SI
El que és important és el context i quins són els seus reguladors
2 TIPUS DE VIA
- Difusió (lligands es difonen)
- Lligands com a molècules transmembranals (via deltanotch) - comunicació cel·lula
Com podem classificar els lligands?
Tots els processos inductius estan mediats per molècules de senyalització que van per l’espai cel·lular buscant receptors en els quals puguin implementar una instrucció.
Les molècules de senyalització (els lligands) poden ser classificades en long/short range depenent de la distància al llarg del teixit sobre la qual exerceixen els seus efectes. La resposta pot ser, per exemple,l’expressió d’un gen o un canvi en una activitat cel·lular com ara adhesió o moviment.
Que es considera short range i que es considera long range
Long i short range son definicions arbitràries, però els efectes a una distància de més de 5–10 diàmetres cel·lulars (més de 10 cèl·lules) són normalment considerats long range.
o Molècules large range → podran difondre molts diàmetres cel·lulars
o Molècules short range → podran difondre pocs diàmetres cel·lulars
Això probablement dependrà de la mida de la molècula, en el qual la resposta que donaran serà completament diferent
Què són els morfogens?
Són molècules senyalitzadores (senyals extracel·lulars - lligand) que actuen donant informació posicional, és a dir, informen a la cèl·lula de si està lluny o a prop de la font de morfogen (el que secreta aquesta molècula), de tal manera que creen un gradient → i aquest gradient defineix quin és el destí final de les cèl·lules.
Com actuen els morfògens?
Els morfògens actuen com a indicacions posicionals que controlen l’especificació del destí de les cèl·lules en molts desenvolupaments de teixits.
Aquest concepte en que el gradient de senyalització regula l’expressió dels gens d’una
manera dependent a la concentració que hi ha, proporciona una
base per entendre molts processos de patrons (patterning
processes).
Funcionament i exemples del gradient de morfogen
Si una cèl·lula rep molt lligand, donarà lloc a una cèl·lula amb un destí determinat; en canvi, si la cèl·lula rep molt poc lligand, donarà lloc a un altre tipus cel·lular diferent. Per tant, segons la quantitat (concentració) de lligands i receptors s’activaran vies diferents → canvia el destí final
Exemple: per fer neurones motores (innerven els músculs) necessitem molt lligand (cèl·lules ventrals rebran molt morfogen - lligand), en canvi, si els seus progenitors casi no tenen lligand es faran les neurones sensorials (reben els estímuls externs) (cèl·lules dorsals rebran poc morfogen – lligand). → importància eixos