T3.2 Burn-out, bevlogenheid H19 Flashcards
In hoofdstuk 19 wordt het begrip werkverslaving toegelicht. De psycholoog Wayne E. Oates zag overeenkomsten tussen zijn eigen omgang met werk en de alcoholverslaving van een cliënt. In 1971 introduceerde hij het begrip ‘workaholic’ bij een breed publiek. Vanaf het begin van de jaren negentig is er meer aandacht gekomen vanuit de academische wereld voor dit fenomeen.
Wat heeft de aanzet gegeven tot een toenemende aandacht voor het begrip werkverslaving?
Door de ontwikkeling van vragenlijsten die het begrip ‘werkverslaving’ kwantitatief in beeld brachten, kwam er meer aandacht voor werkverslaving. Deze vragenlijsten zijn ontwikkeld vanuit de arbeids- en organisatiepsychologische traditie. Het gaat hier specifiek om de Work addiction risk test (WART) en de Workaholism battery (WORKBAT).
Vanuit welke psychologische invalshoeken zijn verklaringen voor workaholisme aangedragen en hoe luiden die verklaringen?
Binnen de biologisch-psychologische benadering is geopperd dat workaholisten verslaafd zijn aan de adrenalinerush die opgewekt zou worden door hard werken. De psychofysiologische huishouding van werkverslaafden blijkt echter niet te verschillen van die van andere mensen.
Binnen de leerpsychologie wordt workaholisme beschouwd als aangeleerd gedrag, waarbij positieve bekrachtiging ertoe heeft geleid dat iemand een bepaald gedrag steeds vaker is gaan vertonen.
Binnen de persoonlijkheidspsychologie wordt workaholisme beschouwd als de uiting van een persoonlijkheidstrek.
Een betere benadering lijkt om specifieke persoonsgebonden factoren te relateren aan werkverslaving, bijvoorbeeld perfectionisme, compulsiviteit en obsessiviteit. Deze verbanden zijn inderdaad aangetoond, evenals verbanden van werkverslaving met het onvermogen te delegeren en het hebben van veel energie.
Werkverslaving en bevlogenheid lijken overlappende concepten te zijn. Hoe zie jij dit?
Werkverslaving en bevlogenheid zijn verschillende concepten. Er blijkt vooral een belangrijk verschil in motivatie te zijn:
Bevlogen mensen zijn vaak intrinsiek gemotiveerd. Workaholics zijn vaak extrinsiek gemotiveerd; zij willen bijvoorbeeld waardering voor hun werk krijgen.
Bevlogen mensen stoppen met werken als ze er geen plezier meer in hebben. Mensen met een werkverslaving stoppen pas als het werk klaar is.
Welke dimensies omvat de Workalholism Battery van Spence en Robbins? 3x
- Werkbetrokkenheid
- Gedrevenheid
- Werkplezier
De combinaties van de 3 dimensies van de Workaholism Battery van Spence en Robbins leiden tot 3 vormen van werkverslaving. Welke 3?
- Enthousiaste werkverslaafden: hoog op alledrie
- Echte werkverslaafden: hoog op werkbetrokkenheid en gedrevenheid, maar laag op plezier
- Werkenthousiasten: hoog op werkbetrokkenheid en plezier, maar loog op gedrevenheid
Wat zijn de belangrijkste aspecten van werkverslaving?
- Verslaafden besteden veel tijd aan hun werk (offers in privé sfeer)
- Denken voortdurend aan werk
- Werken meer dan van hen wordt verwacht
N.B. Het dwangmatige karakter is het centrale kenmerk
Een groep Noorse psychologen benadrukte dat workaholisme een verslaving is. Welke dimensies horen hierbij? 7x
- Saillantie
- Stemmingsverandering
- Tolerantie
- Terugtrekking
- Conflict
- Terugval
- Problemen
Functioneren werkverslaafden beter dan anderen?
Geen bewijs voor
Zijn Type A en werkverslaving hetzelfde?
Nee, hangt wel samen
Scheiden werkverslaafden vaker van hun partner dan niet-verslaafden?
Nee
Wat zijn 3 verklaringen voor werkverslaving?
- Werkverslaving als fysieke en gedragsmatige verslaving: fysiek via adrenaline, maar voor zover bekend verschilt de psychofysiologische hormoonhuishouding niet van die van andersoortige werknemers; gedragsmatig zoals gameverslaving
- Werkverslaving als aangeleerd gedrag: operant leren, disfunctionele gedachten; volgens deze verklaring kan het iedereen overkomen, zolang de juiste bekrachtigers aanwezig zijn.
- Werkverslaving als persoonlijkheidstrek: neuroticisme, extraversie, type A hangen ermee samen, en ook: obsessiviteit, perfectionisme, compulsitiviteit, prestatiemotivatie, slecht kunnen delegeren, en energie/hypomanie
Hoe kan werkverslaving worden aangepakt?
- Specifiek werkverslaafde gerichte aanpakken, als timemanagementvaardigheden en assertiviteitstraining
- Systeemtheoretische benadering
N.B. Effectiviteit is onduidelijk