Statsvitenskap 2 Flashcards

1
Q

barbari

A

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

General

A

.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Regiment

A

En stor militær organisasjon. Begrepet brukes i dag i to forskjellige betydninger; som operativ avdeling og som administrativ avdeling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mandat

A

.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

regulere

A

ordne, lede, stille, korrigere, avpasse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

utilbørlig

A

upassende, uverdig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forvaltning

A

Forvaltning (av tysk Verwaltung) betyr styring eller administrasjon. Ordet brukes gjerne om den virksomheten som utøves av offentlige myndigheter, bortsett fra lovgivning og rettspleie, eller den virksomheten innen en bedrift som går ut på å bevare eller forbedre produksjonsmidlene. Andre typeeksempler er formuesforvaltning og ressursforvaltning. Forvaltningen kalles også administrasjon og byråkrati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Myndighet

A

Myndighet, det å ha lovlig rett og makt til å bestemme. For eksempel er det bare domstolene som har myndighet til å drive rettergang og ilegge straff for forbrytelser.

Myndighet brukes også om offentlige organisasjoner eller institusjoner som har lovlig rett og makt til å bestemme noe i en stat, for eksempel myndigheten NAV.

I henhold til maktfordelingsprinsippet skal de statlige myndighetene fordeles på tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

etat

A

En etat er en del av offentlig forvaltning, enten statsforvaltningen eller kommuneforvaltningen. I Norge kan en etat også være fylkeskommunal.
En statlig etat er et forvaltningsorgan som har et sentralt hovedkontor med underliggende regionale og/eller lokale kontor. Etater har ansvar innen et begrenset område og ledes av embedsmenn og ikke politikere og kan ha betegnelser som direktorat, vesen, verk, tilsyn, styrelse, forvaltning og tjeneste.

En slik «ytre» etat er et utførende og rådgivende organ som opptrer på vegne av det departementet som det er underlagt. Dette departementet er også klageorgan for vedtak som er fattet av det underliggende organet. Den ytre etaten er slik sett forvaltningens spesialistenhet, mens det overliggende departementet skal da tilse at spesialistene opptrer innenfor gjeldende politiske rammer. Slik sett blir til syvende og sist statsråden for det overliggende departementet politisk ansvarlig for det arbeid som utføres i den ytre etaten. NAV og Skatteetaten er eksempler på statlige etater.

Kommunale etater er en del av kommuneforvaltningen. Områder som vann/avløp, renovasjon, parkering, kinoer og havnevesen kan være organisert som kommunale etater.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Statsråd

A

Statsråd er en betegnelse som brukes i skandinaviske land om møter der landets regjering samles for å fatte offisielle beslutninger, om den samlede regjering, og/eller som en embedsmannstittel for de enkelte medlemmer i regjeringen.

I Norge brukes betegnelsen om møtene der regjeringen samles hver fredag under Kongens ledelse. Betegnelsen brukes dessuten om det samlede kollegium av regjeringsmedlemmer, og som en embedsmannstittel av dets medlemmer (med unntak av stats- og utenriksministeren). Også i Danmark møtes regjeringen i statsråd under monarkens ledelse, og betegnelsen brukes videre om kollegiet av regjeringsmedlemmer som helhet, men ikke som en embedsmannstittel for dets medlemmer. I Sverige gikk en i 1974 bort fra å holde møtene under monarkens ledelse, og statsråd betegner der kun selve møtene der regjeringen samles for å fatte offisielle beslutninger. I Finland er derimot statsråd kun en tittel for regjeringens medlemmer og regjeringen som helhet, ikke dens møter.

I en del andre land benyttes betegnelsen statsråd om en engere del av regjeringen, også kalt kabinett.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Regjering

A

Norges regjering er landets utøvende makt. Regjeringen ledes av statsministeren og har et antall statsråder som utnevnes av kongen som medlemmer.
Statsministeren og regjeringsmedlemmene er medlemmer av statsrådet. Når regjeringen i fellesskap tar avgjørelser, skjer det som statsråd under kongens ledelse.

Regjering betyr dels selve virksomheten som handler om å styre et land, og betegner i tillegg en forsamling av regjeringsmedlemmer. Hvem som er medlemmer av en regjering varierer sterkt mellom ulike stater og i tid. I mange stater (herunder delstater) er regjeringen et råd underlagt statssjefen som har til formål å utføre det politiske styret. Regjeringer ledes av en regjeringssjef, som kan være statssjefen selv eller en annen person (kalt bl.a. statsminister, premierminister eller lignende). Dessuten består regjeringer i de fleste moderne stater av et antall ministre som hver leder et ministerium.

Regjeringer innsettes vanligvis av statssjefen, og må i parlamentariske systemer normalt ha støtte av majoriteten i nasjonalforsamlingen.

I noen stater er det eksempler på at bare en person forestod regjeringen, dvs. styrte landet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

politisk forsamling

A

En politisk forsamling er en debatterende og besluttende forsamling, som regel med lovgivende makt, og ofte også bevilgende makt.

Politiske forsamlinger er kjent under mange navn, inkludert parlament, kongress, riksdag, kommunestyre (bystyre), fylkesting og senat. I politiske systemer med maktfordeling er den politiske forsamlingen jevnbyrdig med – og uavhengig av – den utøvende regjeringen. I parlamentariske systemer er den politiske forsamlingen overordnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Departement

A

Departement (fransk for «område») har flere betydninger:

  1. Navnet på de administrative regioner i enkelte land. Eksempler på dette er Frankrikes departementer, Benins departementer, Bolivias departementer, El Salvadors departementer, Guatemalas departementer, Haitis departementer, Honduras’ departementer, Nicaraguas departementer, Paraguays departementer og Uruguays departementer.
  2. Den utøvende makt i Norge er administrert av ulike departementer som dekker ett eller flere fagområder. I andre land er disse ofte kalt ministerier. Alle departementer har en politisk leder, en statsråd, som har knyttet til seg en eller flere statssekretærer og politiske rådgivere. Departementsråden er departementets øverste administrative leder og er ikke politisk valgt. Under seg har departementsråden ekspedisjonssjefer, avdelingsdirektører, underdirektører, byråsjefer etc. Departementenes viktigste oppgaver er blant annet forberedende arbeid for regjeringen, iverksetting av vedtak, klage- og kontrollfunksjoner. Departementene har selvstendig avgjørelsesmyndighet på en del områder. Det er de enkelte departementenes oppgave å påse at forvaltningen utføres etter de retningslinjer Stortinget gir.
  3. Departement (Danmark), den administrative delen av et ministerium.
  4. Også i Sverige er den utøvende makt inndelt i departementer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Utøvende makt

A

Utøvende makt (regjeringen) er makt til å iverksette, håndheve, tolke og opprettholde lover og lovlige beslutninger på statens vegne. Utøvende makt er en av de tre maktområdene som defineres og holdes adskilt under maktfordelingsprinsippet. Utøvende makt tilligger vanligvis monarker, presidenter og regjeringer. I Norge er den utøvende makt svekket i forhold til den lovgivende makt etter innføring av parlamentarisme i 1884. Statsforvaltningen, eller statsadministrasjonen, ligger tradisjonelt under den utøvende makt. Dette gjør at den utøvende makt øver en betydelig innflytelse over hvordan lover og stortingsbeslutninger fortolkes, ettersom en rekke lover overlater til regjeringen å gi utfyllende forskrifter. Også politi- og påtalemyndigheten er underlagt den utøvende makt. Det diskuteres for tiden om ikke tiltalebeslutninger bør bli offentlige, slik systemet er i en del andre land, blant annet Sverige.

Personen eller stillingen som innehar den utøvende makt blir normalt referert til som regjeringssjef. I en republikk kan den utøvende makt innehas av presidenten, mens den i et monarki som regel innehas av monarken eller keiseren. I slike tilfeller er de to stillingene statssjef og regjeringssjef slått sammen.

I noen land som både praktiserer parlamentarisme og maktfordeling, som Frankrike, må regjeringssjefen stå til ansvar både for statssjefen (presidenten) og de folkevalgte i nasjonalforsamlingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

statssjef

A

En statssjef (også statsoverhode eller statsleder) er den øverste lederen i en suveren stat; for eksempel president, konge, fyrste, keiser eller pave. Vedkommende trenger ikke å sitte med den reelle makten i landet, heller ikke være formelt eller faktisk leder for regjeringen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Suverenitet

A

Suverenitet er en eksklusiv rett til å utøve enerådende makt over en geografisk region eller en gruppe mennesker, som en nasjon eller stamme. Suverenitet innehas i folkerettslig forstand av en stat, men i annen språkbruk sier man også at et styre, eller et individ kan ha suverenitet. En monark som hersker over en suveren nasjon benevnes iblant som Suverenen i den nasjonen.

http://no.wikipedia.org/wiki/Suverenitet

17
Q

De jure suverenitet

A

den lovbestemte retten til suveren maktsutøvelse

18
Q

de facto suverentiet

A

den faktiske evnen til å utøve suverenitet

19
Q

Gi et eksempel paa De jure og de facto suverentiet!

A

Dette er spesielt relevant i tilfeller der den vanlige oppfatningen om at de jure og de facto suverenitet eksisterer på et bestemt sted, til en bestemt tid og har sin kilde i en og samme organisasjon, viser seg å ikke stemme. Andre lands myndigheter kan anerkjenne en stats suverenitet over et territorium, eller avstå fra å gjøre det.

Et eksempel: I teorien kan både Folkerepublikken Kina og Republikken Kina (Taiwan) anse seg selv som suverene myndigheter over både Fastlands-Kina og Taiwan. Noen stater anerkjenner Republikken Kina som den gyldige staten, mens de fleste nå anerkjenner Folkerepublikken Kina. Uansett er det Folkerepublikken Kina som de facto utøver suverenitet over Fastlands-Kina, mens Republikken Kina utøver suverenitet over Taiwan. Siden ambassadører bare utveksles mellom suverene organisasjoner, opprettholder land som anerkjenner Folkerepublikken de facto, men ikke de jure diplomatiske bånd med Taiwain ved å ha ‘representasjonskontorer’ i stedet for ambassader der.

20
Q

Offentlig forvaltning

A

Offentlig forvaltning omfatter virksomheter som utfører og ivaretar forvaltningsmessige oppgaver og er del av den såkalte offentlige sektor. Statsforvaltningen og kommuneforvaltningen er en del av offentlig forvaltning.

Offentlig forvaltning består av institusjoner som har lovgivende, rettslige og utøvede myndighet over andre aktører og enheter på gitte områder. Enheter med ansvar for produksjon og distribusjon av varer og tjenester til priser som ikke er økonomisk signifikante (lav grad av brukerbetaling) klassifiseres også som forvaltningsinstitusjoner. Enheter innenfor offentlig forvaltning har også rett til å pålegge andre institusjonelle enheter (bedrifter og husholdninger) å betale skatt.

21
Q

Offentlig sektor

A

Offentlig sektor kan sies å være:

Den virksomhet som skal sørge for felles oppgaver og forvalte felles verdier i samfunnet.
Produksjon av fellestjenester, som i hovedsak er finansiert via skatter og avgifter.
I den økonomiske statistikken består offentlig sektor av offentlig forvaltning og offentlig eide eller kontrollerte foretak.

I Norge har offentlig sektor en rekke sosiale oppgaver i tillegg til produksjon av ulike varerr og tjenester.

22
Q

Hvor mange nordmenn jobber i offentlig sektor?

A

Mer enn hver tredje sysselsatte i Norge jobber i offentlig sektor, nærmere bestemt 34 prosent. Flest jobber i kommunal sektor (17 %) og statsforvaltningen (10 %), mens øvrige 7 % fordeler seg på fylkeskommunen (2 %) og forretningsdrift i offentlig regi (5 %).

23
Q

Hva er de ulike statsmaktene?

A

parlamentet, regjeringen og domstolene (henholdsvis den lovgivende, den utøvende og den dømmende makt)

24
Q

Hva er Sentrale rettsområder innen offentlig rett?

A

statsforfatningsrett, forvaltningsrett, strafferett og prosessrett.

Innen norsk offentlig rett gjelder i tillegg samerett.

25
Q

kongelige prerogativer

A

..

26
Q

Hva er et parlament ?

A

Et parlament er en lovgivende forsamling.

I noen land er parlamentet oppdelt i to forsamlinger, typisk kalt overhus og underhus eller førstekammer og andrekammer, som begge skal stemme over et lovforslag for at det skal bli vedtatt.

Parlamentene i de ulike land har ofte særnavn som man bruker i stedet for det mer generelle parlament.

27
Q

Hva er et parlamentsmedlem?

A

Et parlamentsmedlem er et medlem av et parlament. Avhengig av betegnelsen på parlamentet kan medlemmene ha forskjellige betegnelser. På engelsk forkortes parlamentsmedlem MP, for member of parliament. I parlamenter med tokammersystem brukes betegnelsen parlamentsmedlem gjerne kun for medlemmer av underhuset.

Et parlamentsmedlem kan ha ytterligere verv i parlamentet, eksempelvis parlamentarisk leder og innpisker.

28
Q

Kontroll- og Konstitusjonskomiteen

A

Kontroll- og Konstitusjonskomiteen har ansvar for Stortingets kontroll med regjeringen, blant annet ved å føre kontroll med at regjeringen og forvaltningen gjennomfører de vedtakene Stortinget fatter. De behandler også meldinger fra Stortingets egne kontrollorganer, som Riksrevisjonen, Sivilombudsmannen og EOS-utvalget.
Kontroll- og konstitusjonskomiteenkan også ta egne initiativer til undersøkelser i forvaltningen. Dette til forskjell fra de øvrige stortingskomiteene, som bare kan behandle saker som de får oversendt fra Stortinget. Blant annet tok komiteen opp hvordan regjeringen håndterte det da en ny sentralbanksjef ble utnevnt i 1994. Fra 1996 fikk komiteen innført en prøveordning med åpne komitéhøringer i Stortinget. Den første høringen fant sted våren 1996 og omhandlet dataskandalen i Rikstrygdeverket (Tress-90).
Fra 2009 har Kontroll- og konstitusjonskomiteen i tillegg ansvaret for reglene om valg til Sametinget, og for meldinger fra Ombudsmannsnemnda for Forsvaret og Ombudsmannsnemnda for sivile vernepliktige, ettersom Forsvarskomiteen samtidig ble nedlagt. Samtlige partier på Stortinget har minst ett medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

29
Q

Hva er sanksjoner?

A

En negativ eller positiv reaksjon på noens atferd. I dagligtalen er det vanlig å oppfatte sanksjoner først og fremst som negative reaksjoner rettet mot avvik.

Sanksjoner bidrar til å styre gruppemedlemmenes atferd i samsvar med etablerte atferdsnormer. Sanksjoner kan være diffuse – ikke-organiserte, spontane reaksjoner fra gruppens medlemmer – eller organiserte, altså ledd i formaliserte og rettsregulerte reaksjoner.

30
Q

Rettsstat

A

Rettsstat, betegnelse på en stat som utøver sine oppgaver utelukkende på grunnlag av offentliggjorte generelle regler, det vil si lover. En rettsstat kalles derfor av og til også en lovstat.

I de europeiske land vokste rettsstaten frem i løpet av 1700- og 1800-tallet som en reaksjon mot det ofte vilkårlige enevoldsstyret. I Norge kan man tale om en rettsstat fra uavhengigheten i 1814.

Innføringen av rettsstaten ble begrunnet i ønsket om å gjøre staten mer forutsigbar og likebehandlende. I dagens vestlige samfunn tales det fortsatt om en rettsstat.

Det hevdes imidlertid også at det raskt økende antall lover og lovendringer, den stigende tendens til å gi vage fullmakts- og rammelover, og økningen i delegasjon av lovgivningsmyndighet til forvaltningsorganer, representerer en utvikling bort fra rettsstaten. De nevnte forhold gjør det offentlige stadig mindre forutsigbart og øker faren for forskjellsbehandling.

31
Q

Politistat

A

«Politistat» brukes av og til som en motsetning til rettsstat.

32
Q

Storting

A

Stortingets oppgaver som nasjonalforsamling er nedfelt i Grunnloven § 75 og omfatter blant annet lovgiving, bevilgninger (skatter, avgifter, budsjett), kontroll av den utøvende makt (regjeringen) og drøfting av generelle politiske spørsmål som utenrikspolitikk og reformer.

33
Q

Hva er en stortingsrepresentant og hvilke kriterier må til for å bli valgt?

A

En stortingsrepresentant (historisk ofte kalt stortingsmann) er en folkevalgt til Norges nasjonalforsamling, Stortinget. For å være valgbar til Stortinget må man oppfylle kravene til stemmerett (være norsk statsborger, være fylt 18 år ved utgangen av valgåret og være eller ha vært folkeregisterført bosatt i Norge) og ikke være administrativ ansatt i et av departementene, diplomatiet eller være dommer i Høyesterett.

34
Q

direktorat

A

(til lat. director, ‘styrer’), forvaltningsorgan med en direktør som sjef. I norsk statsadministrasjon er en rekke virkefelter skilt ut og lagt til et direktorat; det gjelder særlig forvaltningsenheter som løser visse teknisk betonte eller vel avgrensede oppgaver. De norske direktorater har forskjellige grader av uavhengighet i forhold til det departement de er underlagt. En del direktorater står i samme stilling som en departementsavdeling, og kan bare ta avgjørelser på statsrådens vegne, mens andre treffer sine avgjørelser mer eller mindre selvstendig og på eget ansvar.

Direktoratbegrepet brukes i hovedsak om institusjoner som har sentrale forvaltningsoppgaver som er tillagt virksomheten i lov, instruks eller fullmakt iht lov. Et direktorat arbeider med hele landet som virkefelt. Flere direktorater har imidlertid opprettet regionale eller lokale kontorer for ivaretakelsen av sin virksomhet - slik som politidistriktene og veimyndighetene.

35
Q

Stortingspresidenten

A

Stortingspresidenten innehar det høyeste offentlige verv i Norge etter Kongen, men har ingen særlig myndighet etter Grunnloven og er forventet å ha hevet rolle over den daglige politikken.
Stortingspresidentenes oppgave er – i tillegg til representasjon – å lede møter i Stortinget.