Social geografi Flashcards
Vilka är socialgeografins 4 grundantaganden?
- Samhällen är socialt konstruerade
- Det finns en relation mellan samhällen och rum
- Den relationen är tvåsidig (dialektisk)
- Rumsliga konstruktioner är ojämna (maktrelationer)
Vad är “Absolut fattigdom”?
ex. FN:s 2 dollar per dag
Vad är “Relativ fattigdom”?
relativ till annan stat/grupp - individens uppfattning
I boken: 60% av medianinkomsten, men det visar inte på hur mkt det här kan säkra varor, tjänster och nödvändigheter. Nu för tiden försöker man istället mäta det med hur mycket en person kan leva vad som anses vara ett ‘normalt’ liv på den platsen/det samhället. Visar inte på att alla har samma behov, men det kan visa vilken inkomstnivå som är socialt accepterad för en individ att leva under.
Vad innebär “Segregation” och vad är motsatsen?
- rumsliga åtskiljanden av befolkningsgrupper
- Motsatsen är Integration
Östermalm är inte segregerat -> Stockholm är segregerat och Östermalm är ett uttryck för det
Vad är “Marginalisering”?
ett uttryck för social ojämliket
Marginalisering är ett postmodernt begrepp som innebär att individer utestängs från makt, status och diskurs.
-Stigma som sammankopplas med marginaliserade områden gör så att fattigdom och isolation (utanförskap) reproduceras
Individ eller grupp?
Utgångspunkten för ett bra bemötande är att se personen mitt emot som en individ. Men det är mycket lättare att se en människa som representant för en grupp och att
sätta in henne i ett fack. En kvinna som har sitt ursprung i Turkiet och som har en ryggmärgsskada blir lätt en turkisk, ryggmärgsskadad, ”förtryckt” kvinna. Hon har plötsligt förvandlats till bärare av tydliga drag. Hon är turkisk – och symboliserar därmed allt man vet och tror om turkar. Hon är ryggmärgsskadad – och symboliserar därmed allt man vet och tror om ryggmärgsskadade.
Kategoriseringar och föreställningar om ”gruppen” skymmer den verkliga människan och gör henne obetydlig – det sker en marginaliseringsprocess. När man sätter etiketter
på människor bryr man sig bara om en del av deras egenskaper, till exempel att de talar turkiska. Man omdefinierar detta till ordet ”turk” – på så sätt blir individen
symbol för ett kollektiv – turkarna. Turkarna är på ett speciellt sätt och därför ”ska” de bemötas så här.
På samma sätt kan man ta fasta på att en människa har ett funktionshinder och ge henne etiketten ”funktionshindrad”. Då blir hon symbol för ett kollektiv som kräver vissa ”åtgärder”. När det handlar om handikapp och funktionshinder förknippas åtgärderna ofta med omhändertagande och stöd. När det gäller personer med annan etnisk bakgrund definieras de i termer av sin kultur eller religion.
Vad är “Marginaliseringsprocesser”?
Social uteslutning och stigmatisering • Sociala normer - ideal som kopplas till majorieteten • Olika normer i olika tider och rum • Normen och "de Andra" • De Andra hotar normen -Svårföränderliga
I kursboken beskriver Phil Hubbard tre nivåer av marginalisering. Redogör för dessa samt beskriv vilka grupper som kan placeras i de olika nivåerna.
- Ekonomisk “marginalisering”: arbetslösa och studenter
- Ekonomisk och social marginalisering: etniska majoriteter, funktionshindrade, homosecuella
- Ekonomisk, social och legal marginalisering: papperslös, (drog)missbrukare, prostituerade
“Den institutionella desinvesteringens geografi” - vad är det?
Under 90-talet började man diskutera om hur institutionell desinvestering förvärrade problemen i fattiga områden.
• En dimension var i UK att 15% av alla bankfilialer stängdes ned, och att det var främst fattiga områden som påverkades.
• En annan dimension var nedläggningarna av mindre grannskapsbutiker då detaljvarukedjor koncentrerade sig i kluster och byggde megacenter som var till för de kunder som kunde röra sig (med bil - ex. Arninge)
• —Externa handelsplatser
Det innebär att vissa platsen (framför allt fattiga) blev sk food deserts. Detta leder ännu mer till att fattiga får sämre hälsa eftersom de inte kan köpa lika billig och hälsosam mat, och som i USA kan det vara billigare och snabbare att köpa mat på en snabbmatskedja.
Varför stjäl unga män bilar?
- Inte så mkt av ekonomiska skäl
- Snarare i protest: att hävda sin maskulinitet genom att konfrontera auktoriteten (babylon)
- Bilar/åka snabbt är också maskulint
- Försvinnandet av “Gender division of labour” - pressen på män att tjäna pengar gav de i högarbetslös områden mycket ångest
- Män som hade svårt/var ovilliga att anpassa sig till tjänstesamhället där mer kvinnliga skickligheter så som att skriva på ett tangentbord värdesattes, gjorde att männen blev mer isolerade.
- Utan någon vanlig inkomstkälle, eller något incitament att jobba, blev det tydligt med maskulinitet och rumslighet - de unga männen lämnande sällan hemmen.
Hur är studenter marginaliserade?
De lever inte 9-17 samhället.
Stereotyper om studenter: rebeller, politiskt radikala, alternativt mode och musik = “counter culture” - festar hela nätterna, sover hela dagarna. Kan bli socialt exkluderade, ex. kaféer där studenter inte får sitta.
Men det är också ökad studentifiering - studentlägenheterna räcker inte till så studenter måste skaffa vanliga bostäder (hyreslägenheter). Normen är rädd för att det nu ska bli smutsigare, vildare osv. Medias stereotyper är self-reinforcing.
Diskussionen om studentifiering visar på att man kan marginaliseras oavsett inkomst och kön. Däremot så är det problematisk att tala om studenter som marginaliserad grupp, då dessa oftast endast är studenter under en övergångsperiod och oftast flyttar från dessa områden/betalar tillbaka sina lån kort därefter, eftersom de konverterar sin utbildning och “Kulturella kapital” till ekonomisk vinst. De flesta marginaliserade grupperna har svårare att ta sig därifrån, ex. funktionshindrade.
Studentifieringen och student-ghettos visar på att olikartade grupper (mångfald/diverse) kan förminskas till trånga sociala stereotyper där stereotyperna formar relationen mellan dem och dominanta sociala grupper. Det pekar mot att social exkludering har en viktig symbolisk dimension, som skapas i the realms of representation. (Representation = media, internet, tv osv. genom vilka vi förstår världen och vår plats i den)
Oundvikligen kommer media ge en ofullständig och förenklad bild av livsstilen hos dessa heterogena grupper. Och även om de flesta inte anammar dessa stereotyper helt okritisk, kommer de ändå att använda dem i sitt liv.
Vad som är extra betydande med dessa stereotyper är att de are ideologiska i sin natur, på det sättet att de ofta skapas av (och i intresset av) vita, arbetsföra, heterosexuella, medelklassmän. Alla som inte tillhör denna grupp är “de Andra”
Hur är funktionshindrade marginaliserade?
Kanske exkluderas från arbetsplatser som är arbetsföra.
Funtionshindrade representerar det Shakespeare (1994) beskriver som “imperfekt fysikalitet” där arbetsföra har ångest över de som ser visuellt olika ut.
Hur är HIV-smittade marginaliserade?
Ett levande exempel på hur stereotypiska bilder bidrar till social och rumslig exkludering, är medias rapportering kring HIV/AIDS under 80-talet. I den morala panik som uppstod efter diagnoseringen av viruset och dess spridningssätt, började media fokusera på de grupper inom ‘riskzonen’ - icke-vita minoriteter, intravenösa drogmissbrukare och homosexuella. Det ansågs att det inte var ‘så konstigt’ att just dessa drabbades då de avvek från den sociala normen (och vars livsstil ansågs oförenliga med upprätthållandet av “familjevärderingar”). Sensationella berättelser om sexuell osedlighet (omoraliskt), ansvarslöshet, och hedonism inom dessa grupper användes för att skapa sociala barriärer mellan de ‘hälsosamma’ och de sexuellt promiskuösa, socialt ansvarslösa och smutsiga.
Denna symboliska markeringen av HIV-infekterade grupper som avvikande ledde till social exkludering, och uppmuntrade vidsträckt diskriminering, fördomar och negligering. Som Wilton (1996) menar, så hade detta rumsliga effekter: de HIV-smittade hade ‘minskande/försvinnande geografier’ då deras tillgång till arbetsplats osv. minskade mer och mer. Wilton argumenterade att detta inte hade med själva sjukdomen i sig att göra utan snarare det sociala stigmat som medföljde det. Symtomen på denna stigma är bland annat att arbetsgivare inte velat anställa AIDS-sjuka, tandläkare och läkare vill inte vårda dem och samhällsgrupper ville inte konstruera hospice/vårdhem för dem. Det sistnämnda kan kopplas till NIMBY.
Vad är några exempel på rumslig marginalisering?
Lappis, koncentrationsläger, Apartheid
ge exempel på en Demarginaliseringsprocess
The Castro i San Francisco (HBTQ)
“fria rum” - ta tillbaka sin plats
Skydd= styrka i antal
Synlighet = stärka identitet i heterosamhälle