Sjukvård kap 3 Cancer Och Cellerna Flashcards
Redogör kort för biopsi, vad menas med det och varför gör man det? Ge två
exempel på biopsier.
Kommentar:
-Med biopsi menas ett vävnadsprov från kroppens organ eller delen av kroppen där problemet uppstår. Biopsi görs ofta i samband med en endoskopisk undersökning där läkaren undersöker organet med hjälp av en släng med en kamera och tar en liten mäng vävnad från t.ex. tarmen, urinblåsan eller lungan. Biopsi kan vara ett eget ingrep när det handlar t.ex. om hudförändringar.
Vävnadsprovet skickas vidare för cytologisk, mikroskopisk patologisk undersökning som möjliggör rättvisande diagnosticering av sjukdom relaterad till bl.a förändringar i våra celler.
Biopsi från inre organ t.ex.: urinblåsa, tarm, magsäck mm
Biopsi från yttre delen av kroppen t.ex.: ett oregelbundet födelsemärke på huden.
Biopsi är ett cell- eller vävnadsprov. Biopsi är ett prov som tas med en fin nål eller nyps i samband med en operation, skopier eller som ett eget ingrepp. Provet kan tas på alla kroppens vävnader och kan med hjälp av mikroskop upptäcka sjukliga förändringar i kroppens vävnader.
- Prostatabiopsi
- Hudbiopsi
Tumörer indelas i två grupper. Vilka? Redogör för båda två.
Kommentar: Tumörer delas i:
Maligna (elakartade) och
benigna (godartade).
Det är viktigt att särskilt betona det. Godartade tumörer:- där cellerna liknar de normala celler och har låg tillväxttakt och de sprider sig inte till omgivande vävnad. De åtgärdas ifall de ger besvär eller om det finns risk att de utvecklas till elakartade tumörer.
Elakartade tumörer:- där cellerna har högre tillväxttakt än normala celler, man tar ett cellprov för att se hur mycket cellerna i tumören avviker från den normala cellen.
Avvikelsen kallas för differentieringsgrad. Elakartade tumörer kan sprida sig i andra vävnader och organ genom lymfkärlssystemet och blodet.
Ju större är avvikelsen från den normala cellen, desto mer elakartad är den misstänkta cellen
Metastas är en fackterm som förknippas med vissa sjukdomar. Vilka? Vad menas med metastas?
Kommentar:
Metastas förknippas vanligen med maligna tumörer/cancersjukdomar. Det är lymfkörtlarna, lungorna, skelettet, levern och hjärnan som är mest drabbat av metastaser.
Metastas är ett sätt för hur tumörer kan sprida sig från modersvulsten. Genom att de dottersvulsterna fastnar i de minsta blodkärl/kapillärer och börjar genomgå celldelning, uppstår metastas.
Ge en kort förklaring av meios?
Kommentar: När kroppen tillverkar nya äggceller och sädesceller sker en celldelning som kallas reduktionsdelning (meios).
Meios ger halverat kromosomantal, en vanlig cell har ursprungligen 46 kromosomer. Efter meios får äggceller 23 kromosomer, spermier också 23 kromosomer, detta för att vid befruktningen skulle den nya individen få totalt 46 kromosomer.
Denna process sker i äggstockarna respektive testiklarna.
Vilka gemensamma egenskaper har våra celler?
Kommentar:
Alla celler behöver näring, syre, vätska för att överleva.
De avger koldioxid som avfallsprodukt.
Har förmåga till ämnesomsättning = att omvandla näringsämnen till energi.
Celler kan föröka sig (meios eller mitos)
Alla celler kan dö.
- Kan röra sig och reagera,
- Kan reagera på den omgivande miljön (retbarhet)
Redogör kort för cytostatika (cellgifter)
Kommentar. Cellgifter är läkemedelsbehandling som dödar cancerceller i kroppen, även de friska cellerna drabbas. Det är i grunden en behandlingsmetod för cancersjuka patienter för att bromsa sjukdomen och förhindra spridningen d.v.s. metastaser.
Cellgifter angriper cellkärnans DNA eller cellens transportsystem. Syftet är att stoppa cancercellernas celldelning
Cytostatika dvs cellgifter kombineras vanligen med kirurgisk behandling och/eller radiologisk (strålning). Cytostatika hindrar cancer att sprida sig till övriga organ.
Vad är syfte med stamcellsforskningen?
Syfte med det är alltså att i framtiden kunna behandla sjukdomar som Alzheimers, Parkinson, diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och cancersjukdomar.
En stamcell är en cell som både kan skapa exakta kopior av sig själv men som också kan utvecklas till olika specialiserade celler i kroppen som exempelvis hjärtmuskelceller, blodceller, nervceller eller insulintillverkande celler.
Vad är malignt melanom, och vilka är möjliga orsaker?
Malignt melanom är en elakartad hudcancer, d.v.s. allvarligaste cancerformen som ökar mest i landet.
Orsaker: ökat resande till länder med starkt solljus, hög exponering för ultraviolett strålning, solning i solarium. Ultravioletta strålar skadar arvsmassan i celler därför människor med ljus hy och som bor i ett land med hög ultraviolett är mest utsatta.
Den orsakas mest av:
Starkt solljus och hög exponering för ultraviolett strålning (solbad)
För mycket solning i solarium
Ljus hy ökar riskerna
För många stora oregelbundna födelsemärken
Ärftliga faktorer
Vad menas med en vävnad? I vilka grupper indelas vävnader?
Kommentar: Vävnaden är en grupp av likartade celler, som har samma form, struktur och uppfyller samma funktion. Det finns 5 olika grupper av vävnad: epitelvävnad, stödjevävnad, muskelvävnad, nervvävnad och flytande vävnad.
Alltså kroppen består av 5 huvudvävnader:
- epitelvävnad – starkt sammanfogade som gör att de tål belastning och nötning. Finns i hud, blodkärl, luftrör, mag- och tarmkanalen, urinvägarnas slemhinnor.
- stödjevävnad – binder ihop organ, här kan vi skiljas: broskvävnad och benvävnad.
- muskelvävnad – rik på blodkärl pga stor syrebehov.
Här skiljer vi: skelettmuskelvävnad (tvärstrimmig, styrs med hjälp av viljan), hjärtmuskelvävnad (tvärstrimmig, som kan inte styras med viljan) och glatt muskelvävnad (kan inte styras med viljan heller).
- nervvävnad, som ansvarar för kommunikations i kroppen. Finns bl.a. i hjärnan, ryggmärgen och andra nerver i kroppen.
- flyttade vävnad – blodet och lymfan.
Vad är ett organ, dvs hur är det uppbyggt?
Kommentar: Olika vävnader bildar ett organ som vart och ett har en speciell uppgift. Organ är en yttre eller inre kroppsdel med specifik funktion och form, t ex arm, hjärta, lunga. Ett organ består av vävnader, som i sin tur är bildade av olika sorters celler. Cellerna har egna små strukturer som liknar kroppens inre organ och kallas organeller.
Ett organ är en yttre eller inre kroppsdel med specifik funktion och form för att vår kropp ska fungera. Vi har både inre och yttre organ, där de inre bland annat är hjärta, lungor och tarmar och de yttre organ är t. ex ögon och hud. Ett organ består av vävnader, som i sin tur är bildade av olika sorters celler. Det finns över 40 olika organ i vår kropp.
. Vad är ett organsystem?
Är en grupp av organen som samarbetar kring en speciell uppgift för att kroppen ska fungerar.
Många organsystem är rent livsviktiga för att vi människor ska kunna leva, exempelvis andningen, cirkulationen, nervsystemet och urinorganen.
Organsystem är flera organ i kroppen som samarbetar. Många organsystem har som uppgift att transportera ämnen till kroppen, inom kroppen och från kroppen. Andra organsystem skyddar kroppen eller skickar information mellan olika delar av kroppen
Vad innebär mitos?
Kommentar: Mitos är delning av kroppens vanliga celler. Mitos innebär att två identiska celler har bildats med 46 kromosomer i vardera cellen.
Mitos är den vanliga celldelning, då cellen delas upp till två och kromosomerna fördelas mellan dottercellerna så att de innehåller samma genetiska material så att den nya cellen blir identisk med de första. I vanliga celldelningen kopieras alla 46 kromosomer. Dessa celler kallas för kroppsceller. Det innebär att de har 23 par kromosomer, alltså 2 uppsättningar av varje kromosom.
Redogör kort för våra gener (var finns de, vilken information finns lagrad i gener)
Kommentar: DNA-molekylerna i en kromosom är uppbyggda av gener. Våra gener är bl. a. ett instrument för att människa/föräldrar ska kunna föra över sina egenskaper till sina avkomlingar.
Med andra ord bär generna på den information som gör oss till dem vi är: Vår kroppsform och vårt beteende; lockigt eller rakt hår, blåa eller bruna ögon, långa eller korta ben, hur vi ler och skrattar
Vad står DNA förkortning för?
Det står för deoxiribonukleinsyra
Ge en kort definition på en cell.
Cellen är kroppens minsta funktionella enhet som består av vatten (80%), proteiner, fetter, kolhydrater, samt arvmassan, och deltar i kroppens ämnesomsättning för att våra organ och organsystem ska fungerar.