Huden Flashcards

1
Q

Vad är psoriasis? (Orsak, symtom, förekomst på kroppsdel, vanliga behandlingsmetoder)

A

Kommentar: Orsak: orsaken till psoriasis är okänd, men det finns en ärftlig faktor kombinerad med orsaker i den omgivande miljön. Sjukdomen kan drabba en person i samband med en infektion eller vid psykisk stress. En annan faktor är antidepressiva läkemedel, blodtryckssänkande läkemedel, alkohol, rökning, en skada i huden, en brännskada, för lite eller för mycket sol.

Psoriasis är en kroniskt återkommande hudsjukdom med ett förlopp som varierar från en lätt psoriasis, där patienten inte nödvändigtvis märker av sjukdomen, till en så svår psoriasis att den kan vara socialt invalidiserande.

Psoriasis smittar inte och kan drabba människor i alla åldrar, men börjar vanligast mellan 10-30 års ålder. Orsaker Psoriasis är en ärftlig sjukdom, men man kan bära på anlaget utan att ha några klara symtom. Vissa antidepressiva läkemedel, blodtryckssänkande , alkohol, rökning kan utlösa ett psoriasisutbrott om du har det nödvändiga anlaget. Möjligen kan också stress påverka varianter av sjukdomen och öka klådan, även om stress betydelse för psoriasis förefaller övervärderad.

Plackpsoriasis är den vanligaste formen av psoriasis och kan förekomma på hela kroppen, men drabbar speciellt armbågar, knän, stjärt och hårbotten i hudveck, såsom armhålor, under brösten, i ljumskarna och naglar.

Guttat psoriasis är en speciell akut psoriasisvariant som ofta utlöses efter en halsfluss, med “droppliknande” fjällande fläckar över hela kroppen. Symptom: Huden är röd och torr, förtjockad och fjällar. ·

Behandling:

Valet av behandling påverkas oftast av sjukdomens svårighetsgrad. Man pröva sig fram att hitta en individuell behandling. Vid mild psoriasis kan D.vitaminsalva med en mjukgörande kräm som innehåller salicylsyra och kortisonsalva kan vara en fungerande behandling.

Kortison har en god effekt men har många biverkningar, t.ex. tunn hud. Torr hud med klåda och då är det bra att personen använder mjukgörande kräm dagligen. Och bl. a. ljusbehandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hudsjukdomar kan orsakas av olika mikroorganismer och parasiter.

Ge exempel på varje grupp:

A

Virus: munsår, bältros

Bakterier: borrelia, svinkoppor (impetigo), böld och finnar (akne)

Parasiter: skabb, svampar, löss, fästingar, m.fl. För fördjupade kunskaper läs mera nedan.

· Skabb: Skabb, även känd som kliar kvalster lever på ytan av huden där de lägger ägg.

· Fästingar

· Löss: Den vanligaste formen av parasiten huden som främst drabbar barn.

Krabblöss (blygd löss) är smittsamma och kan smitta armhålor, blygd och skägg.

· Loppor: loppor kan smitta människor men lever vanligen på däggdjur och viss mån fåglar. Loppor ofta bär sjukdomar som tyfus och pest.

Loppor har inga vingar men många arter har kraftiga bakben. Det gör att de kan hoppa långt, både från ett djur till ett annat och från djur till människor. Därmed kan de överföra infektioner från en djurart till en annan och från djur till människa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redogör för hudens uppbyggnad, hur många lager består den av?

A

Kommentar: Det är viktigt att man kan räkna upp de olika lagren i rätt ordning.

Huden är kroppens största organ och täcker en yta av ca 2 kvadratmeter. Den utgör den skyddande barriären mellan kroppens inre organ och omgivningen utanför. Huden, innefattar hår, naglar och vissa typer av körtlar.

Överhuden är den del av huden som man ser. De yttersta cellagren i överhuden kallas hornlager och består av döda och förhornade celler. Det gör att huden är motståndskraftig mot frätande ämnen och nötning. I läderhuden finns gott om blodkärl som tillför syre och näringsämnen. Blodcirkulationen i läderhuden är också viktig för att kroppen ska hålla rätt temperatur. Underhuden innehåller många fettceller som är värmeisolerande och stötdämpande.

Huden består alltså av tre lager: överhud (subcutis) , läderhud (dermis) och underhud (epidermis)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Vad menas med ”albino”
A

Albino är en person (eller ett djur) med albinism - total avsaknad av färgpigmenten - melanin - på grund av en genetisk avvikelse. Detta medför att personen har mycket ljus- och solkänslig hy samt hår (så ljust att det nästan är vit) och ögonproblem –oftast nedsattsyn, med ofrivilliga ryckningar och dålig syn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka vanligen drabbas av böjveckseksem? Redogör för:

· Orsak

· Behandling

A

Kommentar: Atopisk dermatit (böjveckseksem).

I Sverige drabbas 20% av alla barn av atopiskt eksem. Sjukdomen debuterar vanligen före fem års ålder men kan även debutera i vuxen ålder. Böjveckseksem är vanligast hos små barn och orsakas av på grund av ärftlighet men även miljön spelar roll. För att behandla eksemet använder man mjukgörande salva eller kortison.

För att motverka inflammationen kan man smörja in eksemet med kortisonkräm. Svag kortisonkräm finns att köpa receptfritt på apotek. Om det inte hjälper behövs starkare krämer som är receptbelagda. Blir eksemet infekterat kan man behöva antibiotika. I fisa svårare fall kan ljusbehandling behövas.

Böjveckseksem, eller atopiskt eksem är mest vanligast hos barn, men förekommer även hos vuxna. Upp till 15–20% av alla barn drabbas.

• Orsak

Böjveckseksem är huvudsak ärftligt. Många faktorer samverkar och man kan inte direkt peka ut en eller ett par orsaker. Hos små barn kan reaktioner förekomma vid intag av vissa födoämnen, t ex ägg, mjölk, fisk och citrusfrukter. Atopiskt eksem börjar oftast under spädbarnsåren eller under de fem första levnadsåren.

• Behandling

Behandling är regelbunden användning av mjukgörande kräm. Att duscha och använda duscholja. Klådan dämpas med klådstillande medel, eksemet med kortisonkrämer. Ibland kan man även få antibiotikabehandling. Vuxna med svåra eksem kan få ljusbehandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka olika typer av ben finns i människans kropp, räkna upp de.

A

Kommentar: -rörben/långa ben: överarmsben, armbågsbenet, strålbenet, skenben, vadben och lårben.

  • platta ben: bäckenet, många av skallens ben.
  • korta ben: handlovensben, mellanhandsben, fingerben, fotrotsben, mellanfotsben,

tåben, kotor.

-lufthaltiga ben: visa av skalens ben

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Eksem är en hudsjukdom. Redogör för:

· Olika typer av eksem

· Vad är allergiskt respektive icke allergiskt kontakteksem?

· Orsak och behandling

A

Kommentar:

· Olika typer av eksem

kontakteksem, atopiskt eksem (böjveckseksem, handeksem),

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en hudsjukdom som har blivit vanligare och som kan påverka hela livet. Klådan kan försämra nattsömnen och koncentrationsförmågan och det kan vara svårt att motionera; när du blir varm och börjar svettas kan klådan öka. Stress är en försämrande och ibland utlösande faktor. Ordet atopi innebären ärftlig benägenhet att utveckla allergi.

Atopiskt eksem hos barn

Hos barn kallas sjukdomen ibland böjveckseksem, eftersom utslagen i allmänhet finns i knä- och armbågsveck, runt vrister, handleder och halsen. Hos spädbarn sitter eksemet ofta i ansiktet eller på armarnas och benens utsidor. Sjukdomen kan vara det första tecknet på överkänslighet som kan leda till andra allergier. Långt ifrån alla med atopiskt eksem har dock allergi, utan faktorer som svettning, bad, dusch, stickiga kläder och rivning gör att huden blir lättirriterad, inflammerad och kliande. De flesta som har atopiskt eksem blir bättre eller helt bra sommartid. Den som har haft den här typen av eksem löper större risk att senare i livet få astma och hösnuva.

Hos en del barn försämras eksemet om de äter vissa födoämnen. De födoämnen som oftast ger allergi är mjölk, ägg, fisk och vetemjöl. Det är inte lämpligt att på egen hand utesluta födoämnen för att se om eksemet blir bättre. Det ska alltid ske i samråd med läkare och/eller dietist. Barn som får bröstmjölk under de första levnadsmånaderna löper mindre risk att drabbas av eksem och astma under småbarnsåren.

Kontakteksem är inte medfött utan kan uppkomma efter kortare eller längre tids kontakt med ett ämne som irriterar eller framkallar allergi. Det finns två olika typer av kontakteksem: allergiskt och icke-allergisk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilken funktion har huden?

A

Kommentar:

Huden har olika funktioner som bland annat är att:

· Skydda mot bakterier, virus och frätande ämnen.

· Hjälpa att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå.

· Förhindra att man förlorar för mycket vätska.

· Utsöndra vatten och salter genom svettning och avdunstning.

· Skydda kroppen mot skadlig ultraviolett strålning från solen.

· Bilda D-vitamin med solens hjälp, som behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium till skelettet.

· Fungera som ett stort sinnesorgan (huden är sätet för känselsinne) som kan känna kyla, värme, tryck, beröring och smärta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Huden består av tre olika lager. Vilka är de, börja med det understa och uppåt mot ytan?

A

Underhuden (subcutis), - bildas av fettceller och fungerar som energidepåer

· Läderhuden (dermis), - fungerar som känselorgan

· Överhuden (epidermis)- skyddar mot solens skadliga uv - strålning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad menas med psoriasis? Hur behandlas vanligen dessa sjukdomar?

A

Kommentar/:

Psoriasis är en icke smittosam hudsjukdom, inflammation av de övre hudlagren. Symptomen är röda hudfläckar som kliar och fjällar, vanligtvis på armbågarna, knäna, underben, nedre delen av ryggen. Psoriasis är både ärftlig sjukdom, men miljön kan också påverka utbrottet av sjukdomen (t ex: psykisk stress, infektioner etc)

Behandlingen består av bad eller hudsalva som innehåller kortison eller kortison och E/D/A-vitamin, tabletter eller sprutor, UV-ljusbehandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad menas med kontakteksem?

A

Kommentar:

Kontakteksem kan vara allergiska eller icke-allergisk, som kan uppstå när man har varit i kontakt med ett ämne som man är känslig för. Vanliga orsaker är nickel och kosmetika. Som symtom det börjar med en kliande känsla, rodnad, sprickor och blåser.

Som behandling man rekommendera att undvika kontakt med ämnet som orsakar allergin, rengöra med handsprit och använda mjukgörande kräm, eller kortisonkräm.

  • orsak

· Kontakteksem:allergiskt och icke-allergiskt.

· Du kan få allergiskt kontakteksem om din hud varit i kontakt med något du är allergisk mot.

· Icke-allergiskt kontakteksem får du oftast på händerna (handeksem). Det uppstår när hudens naturliga skydd blir svagare, till exempel om du tvättar dig ofta.

-symptom

Vanliga symtom är rodnad, blåsor och sprickor på huden. Det kliar ofta och när du kliar dig kan besvären bli värre.

Ibland kan eksemet bli infekterat av de bakterier som normalt finns på huden. Då kan eksemet vätska sig eller bli större.

  • behandling

Allergenkarens är basen till behandling av allergiskt kontakteksem. Vid irritativt kontakteksem informeras patienten om egenvård som undvikandet av våt kontakt, hudirriterande ämnen och lösningsmedel. Eventuell användning av bomullsvantar i plasthandskar för att skydda huden mot fukt/irriterande ämnen.

Om eksem infekteras kan det behöva behandlas med antibiotika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vitiligo (Pigmentbortfall) är en hudsjukdom. Ange: - orsak- - symptom- - behandling

A

Kommentar:

Hudens speciella pigmentbildande celler (melanocyter) angrips av kroppens immunförsvar och försvinner.

I regel anses orsaken vara en s.k. autoimmunitet, dvs. att kroppen blir överkänslig mot egen vävnad, i detta fall de pigmentbildande cellerna. -

symptom

Vanligast uppkommer symmetriskt spridda vita fläckar liksidigt på kroppen, och av olika storlek. De sitter ofta över knän, vid handleder, i armhålor, ljumskar, och runt ögonen, men kan uppträda var som helst. -

behandling

Transplantation av hud och pigmentceller.
Kortisonsalva
Ljusbehandlin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly