allergier Flashcards

1
Q

Hur kan man behandla och förebygga allergier?

A

Kommentar: För att förbygga allergier kan man ta:

  1. Antihistaminer i form av tabletter, ögondroppar eller nässpray
  2. Kromoner
  3. Allergivaccination eller hyposensibilisering
  4. Kortisonspruta, eller kortisontabletter lösta i vatten vid tecken av en kraftig allergi reaktion Förutom de punkterna ovan kan man förebygga vissa allergier genom att undvika kontakt med allergener d.v.s. allergiframkallande ämne (pälsdjur, starka parfymer/dofter, olika livsmedel, mm). Pollen och damm är det dock svårt att undvika, därför ska man medicinera i förebyggande syfte.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är syfte och målet med hyposensibilisering?

A

Kommentar: Hyposensibilisering är en allergenspecifik immunterapi, även kallad allergivaccination. Hyposensibilisering innebär att efter en allergiutredning kunnat fastställa vilken allergi man har, där man sprutar in små mängder av allergenet. Sedan ökar dosen successivt för att kroppens immunförsvaret ska vänja sig med allergenet. Alltså, denna typ av immunterapi medför upprepande kontakt med det allergiutlösande ämnet som tvingar kroppens immunförsvar att bilda antikropparna, för att på så sätt försvagas den allergiska reaktionen. Hyposensibilisering görs med hjälp av en spruta eller tabletter under tungan. Målet är att patienten ska, i ett längre perspektiv, kunna slippa allergisk reaktion. Denna behandlingsform tar lång tid 3-5 år. Effekten av behandlingen bibehålls under flera år efter avslutad behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka är vanligaste orsaker till allergier?

A

Kommentar: De vanligaste allergierna är: livesmedel (fisk, nötter), kontakrämnen (nickel), läkemedel (penicillin), husdjur (katt, häst) och pollen.

  • Pollen
  • Husdjur
  • Livsmedel
  • Läkemedel
  • Kontaktämnen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad menas med anafylaktisk chock? Ange: -orsak: -Symptom:– behandling:

A

Kommentar: Anafylaktisk chock är en allergisk reaktion som ger livshotande tillstånd.

  • orsak: Vanligaste orsak är livsmedel (olika födoämnen, skaldjur och nöter), läkemedel, bi-och getingstick som kan utlösa anafylaktisk chock samt djur (pälsdjur, katt, häst.), kontaktämnen (nyckel), pollen, lövträd, olika gräsarter.
  • symptom: Först kan man till exempel känna att läpparna och tungan domnar, eller att du blir röd i ansiktet. Du kan även få klåda som ofta börjar i hårbotten och sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan. Magbesvär i form av ont, diarré, kräkningar kan förekomma också. Obehandlade förvärras symptomen och man kan få yrsel, illamående, tecken på syrebrist….

Quickes ödem - svullnad i hud-slemhinnan, på tunga, omkring ögon, nässelutslag…

Reaktionsförloppet kan vara från några minuter till någon timme.

  • behandling:

· Man ska ta adrenalin med injektionspenna.

· Man tar luftrörsvidgande astmaläkemedel

· Och antihistamintabletter och kortisontabletter m

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är allergi? Räkna upp tre orsaker till allergier.

A

Kommentar:

Allergi är en onormal överdriven immunförsvarsreaktion i kroppen till ämnen som allmänt är ofarliga och tolereras väl av de flesta normala individer.

Orsaker:

  1. Allergener (polen, mögel, kvalster i husdamm);
  2. Pälsdjur;
  3. Läkemedel, födoämne, starka dofter/parfymer mm
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad menas med kontakteksem?

A

Kommentar:

Kontakteksem kan vara allergiska eller icke-allergisk, som kan uppstå när man har varit i kontakt med ett ämne som man är känslig för. Vanliga orsaker är nickel och kosmetika. Som symtom det börjar med en kliande känsla, rodnad, sprickor och blåser.

Som behandling man rekommendera att undvika kontakt med ämnet som orsakar allergin, rengöra med handsprit och använda mjukgörande kräm, eller kortisonkräm.

  • orsak

· Kontakteksem:allergiskt och icke-allergiskt.

· Du kan få allergiskt kontakteksem om din hud varit i kontakt med något du är allergisk mot.

· Icke-allergiskt kontakteksem får du oftast på händerna (handeksem). Det uppstår när hudens naturliga skydd blir svagare, till exempel om du tvättar dig ofta.

-symptom

Vanliga symtom är rodnad, blåsor och sprickor på huden. Det kliar ofta och när du kliar dig kan besvären bli värre.

Ibland kan eksemet bli infekterat av de bakterier som normalt finns på huden. Då kan eksemet vätska sig eller bli större.

  • behandling

Allergenkarens är basen till behandling av allergiskt kontakteksem. Vid irritativt kontakteksem informeras patienten om egenvård som undvikandet av våt kontakt, hudirriterande ämnen och lösningsmedel. Eventuell användning av bomullsvantar i plasthandskar för att skydda huden mot fukt/irriterande ämnen.

Om eksem infekteras kan det behöva behandlas med antibiotika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hösnuva är allergisk reaktion: Ange:

  • orsak
  • symptom
  • behandling
A

Kommentar: När man har hösnuva(rinit) man får en allergisk reaktion i näsans och ögats slemhinna som leder till (symptom) svullnad och rinnande och kliande näsa och ögon, oftast på våren på grund av pollen, kvalster eller pälsdjur. Om man inte behandla rätt detta kan leda till astma.

Som behandling man rekommendera att kontakta läkare för att kunna testa vilken typ av allergen personen är känslig för. Ibland det räcker med antihistaminer (nässpray, ögondroppar) som man kan köpa receptfria på apoteken, vaccinera sig, eller kortisontabletter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Nickelallergi är en form av allergiskt eksem. Ange: - orsak - symptom - behandling

A

Kommentar: Nickelallergi är den vanligaste av de så kallade kontaktallergierna. - Orsak Nickelallergi orsakas av långvarig hudkontakt med föremål som avger nickel, exempelvis smycken, klockor, glasögon och liknande föremål. - symptom Röda kliande utslag, svullnad, knottror och ibland blåsor. Så småningom blir huden torr och det kan bildas sprickor. - behandling Regelbunden användning av mjukgörande krämer samt hydrokortisonsalvor. Blir det infekterat ska det behandlas med antibiotika

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vitiligo (Pigmentbortfall) är en hudsjukdom. Ange: - orsak- - symptom- - behandling-

A

Kommentar: Hudens speciella pigmentbildande celler (melanocyter) angrips av kroppens immunförsvar och försvinner. I regel anses orsaken vara en s.k. autoimmunitet, dvs. att kroppen blir överkänslig mot egen vävnad, i detta fall de pigmentbildande cellerna. - symptom Vanligast uppkommer symmetriskt spridda vita fläckar liksidigt på kroppen, och av olika storlek. De sitter ofta över knän, vid handleder, i armhålor, ljumskar, och runt ögonen, men kan uppträda var som helst. - behandling Transplantation av hud och pigmentceller. Kortisonsalva Ljusbehandling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är allergiskt respektive icke allergiskt kontakteksem?

A

Allergiskt kontakteksem

Det allergiska kontakteksemet uppstår när huden har varit i kontakt med något du utvecklat allergi mot. För vissa ämnen krävs det långvarig kontakt för att allergi ska uppstå, för andra kan det gå fort.

Exempel på ämnen som ofta framkallar allergiskt kontakteksem är nickel, krom, gummi, parfymämnen och vissa konserveringsmedel. Sammanlagt finns det cirka 4 000 ämnen som kan orsaka kontaktallergi. Risken för att utveckla nickelallergi, som är den vanligaste kontaktallergin, ökar om du använder smycken som innehåller nickel. Risken är särskilt hög om man tar hål i öronen eller låter pierca sig och använder nickelhaltiga smycken.

Diagnos ställs med hjälp av lapptest (epikutantest) och patientens egen sjukdomshistoria.

Icke-allergiskt kontakteksem eller irritationseksem

Icke-allergiska eksem sitter oftast på händerna. Det uppstår när hudens naturliga skydd bryts ner, till exempel genom att man ofta tvättar sig med tvål och lösningsmedel. Det är vanligt med den här typen av eksem i yrken där personalen handskas mycket med vatten och rengöringsmedel. Hur känslig du är skiljer sig från person till person. Risken att få icke-allergiskt kontakteksem ökar om du har haft atopiskt eksem som barn, särskilt om detta varit svårt och långdraget.

Hos barn och ungdomar är irritationseksem vanligt under sportskydd, till exempel under benskydd i samband med ishockey- eller fotbollsspel. Även täta skor kan orsaka irritationseksem.

· Orsak och behandling

Beroende på vad är det för eksem orsaken kan vara: ärftlighet, kontakt med olika allergiframkallande ämne, rengöringsmedel, pälsdjur, parfymer, födoämne, mm

För att motverka inflammationen kan man smörja in eksemet med kortisonkräm. Svag kortisonkräm finns att köpa receptfritt på apotek. Om det inte hjälper behövs starkare krämer som är receptbelagda. Blir eksemet infekterat kan man behöva antibiotika. I vissa svårare fall kan ljusbehandling behöva

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly