Endokrina organ Flashcards

1
Q

Redogör för insulinkoma?

A

Insulinkoma inträffar när hjärnan får för lite glukos. Det innebär att blodsockernivån är så låg att personen i fråga får medvetandesänkning och medvetslöshet. Orsakerna till insulinkoma kan oftast vara för lite mat, ökad fysisk aktivitet, för hög insulindos eller att dos intagit försent, för hög alkoholkonsumtion.

Åtgärderna när en person får insulinkoma är att denne får snabbt läkarvård. Under tiden kan man ge personen något sött som tillexempel druvsocker för att höja blodsockernivån. Man ska också vara noga med att blodsockernivån inte är för hög eller sjunker snabbt. Viktigt är att diabetikern själv känner till de tidiga symtomen för att undvika en insulinkoma. De mest vanliga symtomen vid låg sockernivå är kallsvett, hjärtklappning, darrningar, blekhet, hetshunger, irritabilitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka är symtom vid diabetes Typ 1. (Markera på något sätt, bara 2 svarsalternativ är rätta )

a. andnöd
b. minskad urinmängd
c. hyperaktivitet
d. blod i urinen
e. hosta
f. viktminskning
g. viktökning
j. stora urinmängder

A

viktminskning

stora urinmängder

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är testosteron, progesteron och östrogen? Var produceras dessa?

A

Kommentar:

Testosteron är det manliga könshormoner som produceras främst i testiklarna.

Östrogen samt progesteron (har betydelse för främst kvinnor men även män) är kvinnliga könshormoner som produceras i äggstockarna på kvinnor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka olika typer av diabetes finns?

A

Kommentar/Sammanfattning:

Typ 1 diabetes, som debuterar ofta i yngre s.k. ungdomsdiabetes

Typ 2 diabetes, som kallas för åldersdiabetes

graviditetsdiabetes: under graviditet, insulinbehov ökar och vissa kvinnor kan inte kompensera behovet, men den här typen av diabetes upphör efter graviditeten, men kvinnan har större risk att drabbas senare i livet av typ 2 diabetes.

Vid typ 1-diabetes är det de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln som angrips och förstörs. Då kan kroppen inte längre tillverka sitt eget insulin. Bristen på insulin leder i sin tur till att sockret stannar kvar i blodet och blodsockernivån stiger.

Vid typ 2-diabetes kan bukspottkörteln fortfarande producera insulin, men mängden räcker inte till för kroppens behov. Insulinkänsligheten i muskel- och fettceller är nedsatt och effekten av det insulin som produceras är inte tillräcklig och fungerar inte helt som den ska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad menas med insulinkänning?

A

Kommentar: Vid behandling med insulin kan blodsockret sjunka ner på för låg nivå. Detta kallas hypoglykemi eller insulinkänning. Det kan inträffa vid för hög insulindos, överhoppad måltid, för lite mat eller onormal ökning av den fysiska aktiviteten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Redogör för diabetes mellitus typ 1 – diabetes.

A

Kommentar:

Orsak - bukspottkörteln kan inte producera tillräckligt insulin på grund av en autoimmun sjukdom som förstör de insulinproducerande betacellerna; betacellerna dör, vilket leder till att insulinproduktionen blir otillräcklig.

Symtom

törst (polydipsi),

ökad urinproduktion (polyuri),

trötthet,

viktminskning.

Insjuknandet i typ 1 diabetes kan innebära dramatiska symtom med allvarliga metabola störningar såsom acidos (hyperventilation), intorkning och eventuellt medvetslöshet (diabeteskoma). Tillståndet leder till döden inom kort tid om inte behandlas.

Diagnos - Fastställandet av tillståndet diabetes (oavsett orsak) förutsätter påvisandet av stegrad halt av P-glukos i blodet.

Behandling - substitutionsterapi (ersättningsbehandling )med insulininjektioner är det enda behandlingsalternativet. 

Transplantation av insulinproducerande celler har testats som en potentiell behandlingsmetod för typ 1 diabetes, men den har inte fått någon framgång i de flesta fall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogöra kort för exokrina körtlar. Ge ett par exempel på sådana körtlar.

A

Kommentar: Exokrina körtlar är körtlar som utsöndrar ett ämne, sitt sekret via kanaler till utsidan av kroppen, istället för direkt i blodomloppet.

Ex: Svettkörtlarna, salivkörtlarna, tårkörtlarna och bröstkörtlarna.

Mag- och tarmkanalens körtlar är också exempel på exokrina körtlar. Bukspottkörtel har dock både exokrin och endokrin funktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilken uppgift har endokrina körtlar? Ge ett par exempel på sådana körtlar.

A

Kommentar: De endokrina körtlarna har för uppgift att producera hormoner samt insöndrar hormoner in i blodet.

Exempel på endokrina körtlar är:

Sköldkörteln

Bisköldkörtlar

Hypofysen

Könskörtlar

Binjurar

Bukspottskörteln Langerhans cellöar (Bukspottkörtel/Pankreas)

Tallkottkörtel

Hypofys-binjureaxel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad kan du om adrenalinet ”katastrofhormon” ? Var produceras det?

A

Adrenalin är ett stresshormon som gör vår kropp redo att fly eller kämpa mot fara. Adrenalin produceras i binjuremärgen. Adrenalin kan injiceras i medicinsk användning vid akuta astmaanfall för att vidga luftvägarna. Vid anafylaktisk chock kan man höja blod volymen igen med hjälpa av adrenalin. Samt vid behandling av hjärtstopp är adrenalin en form av behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly