Lunga/ Andningsorgan Flashcards

1
Q

Var finns stämband och var har de för funktion?

A

Kommentar: Stämbanden sitter i struphuvudets inre. Dess funktion är att skapa ljud genom vibrationer skapad av luft som passerar genom dem. Genom att styra dessa vibrationer kan vi framkalla något som vi kallar för tal, med andra ord stämbanden

är kroppens talorgan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur många hinnor består lungsäcken av?

A

Kommentar: Den består av två hinnor, helt rätt. Den yttre är fästad vid bröstkorgsväggen och diafragma, den inre hinnan är sammanvuxen med lungor. För fördjupad information läs nedan: Lungsäcken omger lungorna och består av två olika hinnor; Den inre och den yttre hinnan. Den inre hinnan täcker lungorna och den yttre hinnan täcker insidan av bröstkorgshålan och sitter fast vid diafragma. Det finns en liten mängd av vätska mellan hinnorna som gör att de håller sig fuktiga och detta gör att det blir lättare för lungorna att röra sig vid andningen. Trycket i detta mellanrum varierar och är något lägre än det omgivande lufttrycket, vilket också underlättar lungrörelsen vid andningen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Var finns andningscentra som styr andningen?

A

Kommentar: I förlängda märgen och i hjärnbryggan, vilka finns längst ner i hjärnan/hjärnstammen. Andningscentrumet styr andningsfrekvens, inandningens djup och utandningens längd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad står följande förkortningar för: ÖLI, KOL, SR?

A

Kommentar:

KOL - står för kronisk obstruktiv lungsjukdom. (Sjukdomen orsakas främst av rökning, utvecklas långsamt och medför olika grader av kroniska andningsbesvär i luftvägarna och lungorna såsom upphostningar, kronisk luftrörskatarr och förträngning i luftvägarna. Nås den högsta graden besvär, då lungblåsorna/alveolerna har förstörts/minskat i antal/blivit större/bildat emfysem, minskar syresättningen av blodet och sjukdomen blir obotlig).

ÖLI - står för övre luftvägsinfektion. Det är ett samlingsnamn för de infektioner som kan drabba de övre luftvägarna och som vanligen orsakas av virus, exempelvis en förkylning. Virusinfektioner kan även ge upphov till en sekundärinfektion som orsakas av bakterier såsom halsfluss, bihåleinflammation och infektion i mellanörat. Även dessa inryms under kategorin ÖLI.

SR- står för sänkningsreaktion, alternativt sänka. (Det är ett blodprov där det söks efter tecken på kronisk inflammation eller annan sjukdom. Det görs genom att läsa av hur många millimeter blodplasma som finns högst upp när blodet får stå i ett rör med tillsatt antikoagulantium. Detta blir värdet på hur hög sänkan är. Det kan variera från någon millimeter till över 100 millimeter. En hög sänka kan ofta tyda på sjukdom, i synnerhet kroniska och intensiva infektioner. Låg sänka kan men behöver inte utesluta sjukdom. Metoden är gammal och inte lika exakt som CRP (Creactive Protein- blodprov).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Vad är förkylning, vilka är vanliga orsaker, symptom och behandling?
A

Kommentar: Förkylning är en smittsam virussjukdom som drabbar de övre luftvägarna. De vanliga orsakerna är virus, men det kan också vara bakterier.

Symptom;

huvudvärk, trötthet, feber, snuva/ nästäppa, heshet, torr eller slemmig hosta, svälj svårigheter, pipande andning, ledvärk mm.

Behandlingen: man kan inte behandla virusinfektionen, men symtomen dock med febernedsättande läkemedel, vila mm. Hostmedicin vid torrhosta och näsdroppar och nässpray mot nästäppa.

Om det är frågan om bakterieutlöst förkylning behandlas den med antibiotika

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är halsfluss, ange orsaken, symptom och behandling?

A

Kommentar: Halsfluss, tonsillits är ett tillstånd där halsmandlarna är infekterade av virus eller bakterier.

Symtom: gör ont att svälja, feber och allmän sjukdomskänsla. Halsmandlarna sväller upp och blir ömma.

Behandling: Om sjukdomen har orsakats av bakterier, särskilt streptokocker, behandlas den med antibiotika. Om patienten har fått en halsböld skärs den upp så att varet kan rinna ut innan antibiotikabehandlingen börjar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör kort för lunginflammation :

· Orsak:

· Symptom :

· behandling :

A

Kommentar: Lunginflammation (pneumoni) är inflammatorisk sjukdom i lungan.

· Orsak: bakterier eller virus. Lunginflammation är ofta en komplikation till en övre luftvägsinfektion.

· Symptom: andfåddhet, trötthetskänsla, feber, hosta med slemmiga upphostningar, bröstsmärtor, blek hy. Äldre patienter tappar ofta aptiten

· Behandling: antibiotika vid bakterieinfektion, hostmedicin, slemlösande medicin mm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Redogör kort för astma:

· Orsak

· Symptom

· Behandling

A

KOMMENTAR: Astma är kronisk inflammation av luftrören som leder till sammandragning av luftrörens/ förtjockad slemhinnan och går inte tillbaka.

Om inflammation av luftrören övergår till kronisk då diagnostiseras det som astma och delas på:  

  • allergisk form,
  • icke allergisk form samt

· Orsak

Vanligen allergisk reaktion. Andra faktor kan vara dålig inomhusmiljö, aktiv eller passiv rökning eller en ärftlig benägenhet.

· Symptom

Trötthet, andfåddhet i samband med fysisk aktivitet. Astmaanfallet med andnöd, rosslande, pipande andning samt hosta.

· Behandling

Patienten behandlas med:

  • kortison via inhalation eller tablettform,
  • mätning av PEF- värden till patientens egen kontroll
  • luftrörsvidgande läkemedel,
  • antihistaminläkemedel,
  • sanering av hemmiljö,
  • genomgå Hyposensibilisering behandling.

Man ska undvika allergiska ämnen som framkallar astma liksom rökiga miljöer och stress.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad menas med lungödem?

A

Kommentar:

Lungödem är livshotande tillstånd som uppstår när lungvävnaden blir överfylld med blod och vätska från blodet som pressas ut i lugnblåsarna som i normala fall ska vara fyllda med luft.

Det gör att man få svårt att andas och få en rasslande andning.

Kort sagt innebär lungödem vätskeansamling i lungorna pg av hjärtsvikt (patienten behandlas vanligen med bl. a. vätskedrivande medicin –diuretika)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilken mätning gör man med PET-mätare?

A

Kommentar: PEF(Peak Eaxpiratry Flow) Är toppflödesmättning som mäter lufthastigheten under utandning, dvs utandningshastigheten. De mäts i liter/minut.

Man mäter lungfunktion/lungkapaciteten dvs. maximalt luftflöde under utandning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är alveoler (lungblåsor) och vad har de för funktionen vid andningen ?

A

KOMMENTAR: Alveoler är den struktur i lungan där gasutbytet genom blodkärlsnätet sker. Lungblåsornas tunna väggar är omgivna av små blodkärl, kapillärer varigenom gasutbyte sker. Syre passerar igenom alveoler till blodet eftersom syrgashalten i alveolerna är högre än i blodet.

En vuxen människa har omkring 700 miljoner alveoler, och det är i dessa som gasutbytet sker.

Alveolernas sammanlagda yta uppgår till ungefär 90 kvadratmeter, vilket motsvarar ena halvan av en tennisplan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

. Höger och vänster lunga består av lunglober. Hur många sådana finns i vardera lungan?

A

Kommentar: Vänster lunga (pulmo sinistris) består av två lober och är lite mindre till följd av hjärtats position i bröstkorgen. Höger lunga (pulmo dexter) består av tre lober.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Räkna upp andningsorganen.

A

Kommentar:

· Övre luftvägar: Mun- och näshåla, svalg, struphuvudet

· Nedre luftvägar: luftstrupe och lungor med sina bronker , bronkioler och alveoler (lungblåsor).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

KOL är en sjukdom som vanligen drabbar vissa personer. Vad menas med KOL och vilka är riskgrupper? Ange: · orsak · symptom · behandling

A

Kommentar: Orsak: framför allt av tobaksrökning och utvecklas långsamt under flera år. Symptom: *upphostningar oftast på morgonen. Allt oftare behöver hosta upp slem.

  • kroniskt luftrörskattar och inflammation i luftrören. Ofta får infektioner i luftvägarna. Hör ross-lande och pipande ljud när man andas. *Alveolerna förstörs, emfysem, och syreupptagning försämras och det märks genom andfåddhet, trötthet, orkeslöshet, aptitlöshet, avmagring, muskelsvaghet och hjärtklappning, svullna fötter. Behandling: *Rökstopp * läkemedelsbehandling för att lindra och förebygga perioder med försämring av olika typer av infektioner, luftrörsvidgande. * assisterad andningshjälp BiPAP. *syrgas, operation, sjukgymnastik för rätt andningsteknik. *Operation *Träningsprogram. Andningsträning *Psykologiskt stöd
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly