Sentralforvaltningen Flashcards

1
Q

Hva er forvaltning?

A

Forvaltning er å utforme og iverksette offentlig politikk, f.eks. å tolke regler, lage budsjetter, yte tjenester. Vi tenker også som regel på ulike institusjoner, som f.eks. departementer og direktorater på ulike styringsnivå. Vi kan også se på forvaltning som de personene som befolker disse institusjonene, som f.eks. ekspedisjonssjefer, direktører, rådmenn, osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

På hvilken måte representerer forvaltningen et kunnskaps- og kompetansereservoar?

A

F.eks. SSB er et av de største direktoratene som fører statistikk over utviklingen i befolkningen, næringsliv og samfunn over lengre tid. Dette er veldig viktig for å legge premissene for politikk, både innen f.eks. skole og skattepolitikk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

På hvilken måte er forvaltningen et ledd i en politisk prosess?

A

Forvaltningen er underlagt politisk styring og politisk kontroll. Forvaltningen står også til tjeneste for politiske makthavere og borgere. Derimot finnes det noen spilleregler for hvordan forvaltningen kan brukes. Regjeringen bruker forvaltningen til å få gjennom politikk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er forvaltningens verdigrunnlag?

A
  1. Flertallsstyret. Forvaltningen skal være et instrument for regjeringen, slik at de for gjennom politikk. Man kan f.eks. bruke departementet til å føre ønsket politikk. 2. Partsstyre. Hvordan folket kan delta gjennom en korporativ kanal. Forvaltningens rolle er å legge til rette for at berørte parter kan være med i prosessene. F.eks. gjennom høringer eller konferanser. 3. Fagstyre. Politikken skal ha et faglig og vitenskapelig fundament. 4. Rettssikkerhet. Betyr at man skal behandle ulike saker likt. At offentlig forvaltning følger lov, er en verdi i seg selv.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvorfor mente Max Weber at byråkrati var viktig?

A

Den byråkratiske organisasjonsform vil være en meningsfull måte å drive utøvelse av makt på. Å kontrollere forholdet mellom borger og offentlig myndighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva var Webers byråkratiske idealmodell?

A
  1. Avgjørelse etter formelle lover og regler (forutsigbarhet). 2. En fast lønnet administrativ stab (unngå korrupsjon). 3. Spesialiserte arbeidsoppgaver med inndeling av kompetanseområder. 4. Klare kommandolinjer (hierarki). 5. Autoritet knyttet til formell posisjon, ikke-arvelig posisjon eller person. 6. Skriftlig saksbehandling, og dokumentasjon av vedtak gjennom skriftlig og arkivert referat. 7. Ansatt på grunnlag av utdanning/kompetanse og i konkurranse.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva mener vi med organisasjonsstruktur?

A

Organisasjonsstrukturen gjør det enklere å ha roller og rolleforventninger, da man enklere forstår hvem som skal gjøre hva og hvordan noe skal utføres. Et sentralt trekk ved organisasjonsstrukturen er størrelse, som forteller noe om hvor mange ansatte og enheter man har opprettet. Det sier noe om hvor mye man ønsker å satse på spesifikke saker, basert på hvor mye kapasitet som er tilført innenfor de saksområdene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er horisontal spesialisering?

A

Horisontal spesialisering er måten saksområder er delt opp (spesialisering), hvordan de arbeider sammen på tvers, og hvordan de holdes adskilt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er vertikal spesialisering?

A

Vertikal spesialisering betyr hvordan oppgaver og ansvar er fordelt utover styringsnivåer. Hvor mange styringsnivåer spesifikke saksområder skal ha, og hvor mange ledd det skal være mellom politisk ledelse har f.eks. mye å si. Dette kan være hierarkisk organisert eller kollegial organisert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er kollegial organisering?

Hva er det motsatte av kollegial organisering?

A

Kollegial organisering betyr at aktørene har samme rammeordning, og løser saker gjennom diskusjon, argumentasjon og avstemning. I den hierarkiske settingen så er det det overordnete nivået som vil fatte beslutninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvordan ser forvaltningsapparatet ut?

A

Departement og SMK (politisk ledelse i regjeringen). –> Direktorat, tilsyn, mm. (over 60 direktorat). –> Regional og lokal statsforvaltning. –> Fristilte etater, foretak, selskap (offentlige/statlige organer). –> Forvaltning i kommunesektoren (kommuner, fylkeskommuner).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er et departement?

A

Departementet er det statsorganet som er en del av den utøvende makt, og er ledet av statsråd. Departementets primære oppgave er å forberede saker for regjeringens medlemmer og for regjeringen. De ser også til at regjeringen og Stortingets beslutninger blir iverksatt. En annen rolle er å være overordnet et etat, og fører tilsyn ovenfor disse etatene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva har vært den historiske endringen i departementene?

A

Historisk har departementene i Norge bygd seg opp fra «scratch» i 1814. Det har ikke vært noen store endringer siden da, men har vært endringer pga. moderne utvikling og prioriteringer (f.eks. miljø). Gjennomgående, over tid, har det vært en styrking i politisk ledelse (kapasitet), som f.eks. statssekretærer og politiske rådgivere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er konsekvensene av den norske oppbyggingen av departementene?

A

Effekten av hvordan departementene er bygget opp på, gjør at departementsansatte i stor grad tar hensyn til politiske signaler, i tillegg til at de har faglige premisser de legger vekt på. Vi kan derimot se at kontaktmønsteret er preget av hierarkiet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Er departementstrukturen kollegial eller hierarkisk?

A

Departementene har kollegiale organer på tvers av hierarki og enhetsgrenser. Kollegiale organ kan også inkludere interesseorganisasjoner, ekstern ekspertise, og internasjonale kontakter. Departementene er ikke lukket, de organiserer møter med representanter for sektoren når de diskuterer ulike saker. I tillegg til denne hierarkiske strukturen, er det også en nettverksforvaltning som et supplement til dette.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er indre fristilling?

Hva er ytre fristilling?

A

Indre fristilling innebærer at ansvar og myndighet delegeres til bestemte enheter innenfor en organisasjonsform, hvor man f.eks. skiller ut oppgaver fra et departement og gir dem til relativt selvstendige etater. Ved ytre fristilling etableres selskap eller foretak, som staten eier helt eller delvis (Vinmonopolet, NRK, DnB)

17
Q

Hva er et direktorat?

A

Direktorat gir et uttrykk for vertikal spesialisering i sentraladministrasjonen. De er som regel underlagt ett departement, og styrt av en direktør oppnevnt på faglig grunnlag. Dette er en organisasjonsform knyttet til fagstyre. Målet med direktorat, historisk sett, har vært å styrke politisk styring ved å opprette frittstående direktorat.

18
Q

Hva har effektene av direktoratene vært?

A

Effektene av direktorat er blant annet at forvaltningen preges av faglige og profesjonelle hensyn. Derimot får signaler fra politisk ledelse mindre oppmerksomhet enn i departementene.

19
Q

Hva er statlige tilsyn?

A

Statlige tilsyn er et type direktorat, som er spesialisert på det å føre tilsyn med og kontroll av virksomheter med grunnlag i lover og forskrifter som regulerer saksområdet. Et eksempel er mattilsynet. De er organisert på en slik måte at man unngår politisk innblanding.

20
Q

Har det blitt flere eller færre statlige selskap og foretak?

A

Etter krigen hadde man statlige selskaper som var sterkt politisk styrt, dette var en viktig del av næringspolitikken. Mens på 80-tallet til 00-tallet ble det en ytre fristilling og det ble etablert frittstående statlige selskaper, hvor det var mer rom for kommersielle hensyn. Effekten av dette har svekket den sentrale politiske styringen av denne typen virksomhet.

21
Q

Det er to modeller for hvordan man organiserer direktorater og fagstyrer i forvaltningen, hvilke?

A

Den danske modellen er når man tar en fagavdeling, f.eks. en helseavdeling, og legger den inn i departementet. I den svenske modellen skiller man ut de faglige oppgavene og oppretter et relativt selvstendig og frittstående direktorat. Nå snakker man om en felles modell i Skandinavia, hvor man har valgt å gå for den frittstående direktoratsløsningen for måten man organiserer fagstyre på.

22
Q

Hvorfor har vi valgt å gå for direktorater som er selvstendige og frittstående?

A

På midten av 50- og 70-tallet skjedde det en utflytting av tekniske og rutinemessige oppgaver fra departementene til relativt frittstående og selvstendige direktorater. Begrunnelsen for dette var at man ville tømme departementet for rutinemessige teknisk-pregete oppgavene, slik at man kunne sette departementet i stand til å være det man kalte «politiske sekretariat» for politisk ledelse.