Kommunen Flashcards
Hva menes med at kommunen er et geografisk avgrenset område?
Kommuner har ansvar for hvert sitt geografiske område. Det har vært store variasjoner i hvor mange kommuner det har vært i Norge. I dag er det 428 kommuner.
Hva menes med at kommunen er en funksjonell enhet (jurisdiksjon)?
Dette er et rettslig begrep, som gir tillatelse til å utøve tvang innenfor et gitt territorium. Det er en enhet med administrative oppgaver. Dette er en organisasjon med visse gitte plikter. Derimot kan regionene variere etter de ulike oppgavene, f.eks. politidistriktene eller Statens Vegvesen.
Hva er en kommune?
- Et geografisk avgrenset område.
- En funksjonell enhet – «jurisdiksjon»
- Rammen for sosial samhandling
Hva menes med at kommunen er rammen for sosial samhandling?
Kommunen fungerer som en sosial arena, og livet i kommunen er ganske omfattende. Det er barnehager, skoler, frivillige organisasjoner, og idrettsklubber, osv. i kommunen. Det sosiale fellesskapet gir oss en identitet knyttet til kommunen. Identiteten vår er knyttet til kjønn, alder og yrke, men også symboler (kommunevåpen), dialekter og stedsnavn.
Hva betyr det når en kommune er multifunksjonell eller unifunksjonell?
Multifunksjonell vil si at man har en rekke oppgaver, som en kommune gjerne har (skoler, eldreomsorg, barnehager, osv.), mens unifunksjonell vil si at enheten har kun en oppgave.
Hva er generalistkommuner?
Generalistkommuner er multifunksjonelle og er styrt av folkevalgte. Generalistkommuner er kommuner og fylkeskommuner. Dette er en av de to primære styringsenhetene.
Hva er lokal stat?
Lokal stat er unifunksjonell og er ikke styrt av folkevalgte, men administrasjon. Lokal stat er ofte en velferdstjeneste, som politi, vei eller NAV, og er ikke styrt av folkevalgte. Dette er en av de to primære styringsenhetene.
Hva er særkommuner?
Særkommuner er unifunksjonelle og er styrt av folkevalgte. Særkommuner finnes for så vidt ikke lenger, men vi har f.eks. menighetsråd, derimot er ikke dette offentlig
Hva er prefektordninger?
Perfektordninger er multifunksjonelle og ikke styrt av folkevalgte, men administrasjon. Prefektordninger ser vi mer til i andre land, hvor statsmenn fungerer på et lavere nivå og har ansvar for mange tjenester. I norsk forvaltning kan vi forestille oss at fylkesmannen kan være en slik rolle. Derimot har fylkesmannen først og fremst en tilsyns-, veilednings-, og spesialistfunksjon, snarere enn en utøvende oppgave.
Hvordan startet fylkeskommunen?
Noen oppgaver var for store for kommunene å ta seg av, så det ble til at ordførerne i de ulike kommunene møttes for å drøfte disse oppgavene og finne løsninger på fylkesnivå. Etter hvert ble det mer organisert, og man lagde et fylkesting som bestod av en representant fra hver kommune, disse var ikke folkevalgte og var ofte ordførere
Hva har vært omdiskutert rundt fylkeskommunen?
Fylkeskommunen er har et problem med at svært få identifiserer seg med den, og dermed er det mange som mener at den ikke er like legitimt som kommunen. Vi ser en lav valgdeltakelse. Fylket svært omdiskutert, da de har lite ansvar. Fylket har mistet flere tjenester, bl.a. sykehus. Fylkesmannens rolle har ikke blitt diskutert om å legges ned.
Hva er noen av fylkeskommunenes viktigste oppgaver?
Nå driver de kun videregående skole og tannhelsetjeneste når det kommer til tjenester. Derimot er fylket viktig for at den enkelte kommune skal bli sett.
Hva er de tre begrunnelsene for offentlig sektors eksistens?
- Prioriteringer (prioritering mellom tjenester)
- Fordeling (fordeling av inntekt mellom innbyggere)
- Stabilisering (økonomisk stabilisering
Hvem er fylkesmannen?
Fylkesmannen er statens representant på regionalt nivå og gjør oppfølging- og overvåkningsarbeid.
Blant annet sjekker om lover og regler blir fulgt, og ser gjennom budsjett. Han skal også overvåke at Stortingets og regjeringens vedtak blir gjennomført.
Hva gjør kommunen som en offentlig oppgaveløser?
- Offentlig tjenesteyting, som er kommunens viktigste oppgave. F.eks. skole, eldreomsorg.
- Forvaltningsoppgaver og myndighetsutøvelse, altså at de anvender lovverket. F.eks. barnevern.
- Samfunnsutviklingsoppgaver, lage gode planer og utvikle samfunnet. F.eks. næring, kultur.
- Intern administrasjon, det man driver med i kommunen.