Forholdet mellom stat og kommune Flashcards
Hva er de tre begrunnelsene for kommunalt selvstyre?
Demokrati (herunder frihet), effektivitet, og nasjonale hensyn. Frihet er logisk sammenknyttet med demokrati. Dersom kommunen ikke har noe frihet, har de ingenting å styre over, og dermed ikke noe demokrati.
På hvilken måte er demokrati en av begrunnelsene for kommunalt selvstyre?
At vi har kommuner gjør at veldig mange kan engasjere seg i politikk. Mange demokratiske nivåer bidrar til at det blir mer demokrati. Maktfordeling er også en del av demokratiet. Når man gir demokratisk makt til et lokalt nivå, så får du en opposisjon til det som skjer på Stortinget. Dersom alle beslutninger skulle skje på Stortinget ville vi hatt et veldig lite utbredt demokrati.
Hva er Oats desentraliseringsteorem?
“Jo mer preferansene varierer mellom kommuner og jo mindre variasjonen er i kommunene, jo mer effektivt er desentralisering”. Dersom vi legger ansvar ned til kommunene, kan de kommunene som ønsker mer konkurranseutsetting gjøre det, mens de som er imot kan få lov til å slippe. Dermed blir beslutningene tatt ut ifra innbyggernes preferanser.
På hvilken måte er effektivitet en av begrunnelsene for kommunalt selvstyre?
Vi snakker om ulike typer effektivitet. Det er hovedsakelig prioriteringseffektiviteten (allokeringseffektivitet) som er den aller sterkeste grunnen for et lokalt demokrati.
Hva er kostnadseffektivitet?
Kostnadseffektivitet er høyere jo lavere kostnaden per enhet av det produserte godet er. Altså kostnad per innbygger. Dette vil si evnen til å fornye og omprioritere tjenestetilbud. Altså omstille «organisasjonen».
På hvilken måte er nasjonale hensyn en av begrunnelsene for kommunalt selvstyre?
Det første går ut på å unngå uheldige eksternaliteter. Når kommunen har ansvar for en oppgave, så ivaretar kommunen interesser innenfor kommunens grenser. Man skal også ta hensyn til geografisk likhet, men samtidig skal tilpasse etter lokale behov og ønsker. Det siste er rettssikkerhet. De prosessuelle rettigheten er i prosessene, som f.eks. klagemulighet. De materielle rettighetene går ut på hva man har rett til og ikke, som f.eks. rett til helsehjelp, skole, osv.
Hva er det kommunen ikke er tilpasset til å drive med?
De nordiske velferdsstaten omfordeler veldig mye, de bruker offentlige budsjetter og midler til å omfordele velferdstjenester. Derimot har kommunen en begrenset evne til å fordele, dette er grunnen til at dette er en statlig oppgave. Stabilisering er heller ikke noe som er egnet for kommuner å jobbe med. Altså stabilisering av konjunktursvingningene i økonomien, som f.eks. oljeinntektene.
Hva mener vi med at kommunen er autonom?
Autonomi er et fint ord for selvstyre, frihet, etc. Her snakker vi om kommunens frihet og evne til å løse oppgaver selv – altså frihet fra statlig styre. Vi kan si at kommunen har et «janusansikt», et ansikt rettet mot staten og det formelle, og en annet ansikt rettet mot folket og de lokale behov. Dette er fordi kommunen er et demokratisk organ og iverksetter av statlig politikk.
Hva er en enhetsstat?
Enhetsstat, stat hvor den politiske myndighet er samlet i de nasjonale organer og institusjoner. I en slik stat har eventuelle lokale enheter bare delegert myndighet. Norge er en enhetsstat. Fylkene og kommunenes delegerte myndighet er fastlagt av Stortinget i vanlige lover. Suvereniteten er samlet.
Hva er en føderalstat?
Føderalstat, er en betegnelse på en stat som består av flere delstater. En forbundsstat handler om geografisk maktfordeling. De lokale enhetene oppgir noe av sin makt til en felles regjering. De lokale enhetene beholder mer av sin makt enn i en enhetsstat. Suvereniteten er splittet.
Vi har ulike tilnærminger til kommunestørrelse.
Hva er funksjonelle regioner?
Funksjonelle regioner går på at det dersom det er samsvar mellom bo- og arbeidsmarkedsregioner og kommunegrenser, så har dette fordeler, fordi man får til bedre planlegging. F.eks. for de som bor i en kommune, men jobber i en annen, kan det være en fordel for kommuner å samarbeide om planlegging rundt dette.
Vi har ulike tilnærminger til kommunestørrelse.
Hva er konkurransemodellen?
Konkurransemodellen tar derimot utgangspunkt i Tiebout sin teori, om at folk velger kommuner avhengig av egne preferanser for skatte- og tjenestenivå. Dette er et argument for å ha mange kommuner i et bo- og arbeidsmarkedsområde fordi da kan folk reelt sett stemme ved føttene. Dersom de ikke liker politikken i en kommune, kan de flytte til neste.
Hva er noen alternativer til kommunesammenslåing?
- Interkommunalt samarbeid går ut på at om en oppgave er for stor til at en kommune kan løse den alene, f.eks. barnevern, så samarbeider de med nabokommunene.
- Oppgavedifferensiering handler om at man forlater ideen om at alle kommuner har akkurat de samme oppgavene. Ideen er at noen kommuner påtar seg noen oppgaver, mens de andre påtar seg andre.
- Endre funksjonsfordelingen, dersom flere kommuner må samarbeide om en oppgave, kan en løsning være å legge det til fylket.
Hva mener vi med funksjonsfordeling?
Funksjonsfordeling er en måte for staten å organisere på, slik at de kan styre kommunesektoren. Her skal det tas hensyn til effektivitet, kvalitet og likhet. Vi har et oppgavefordelingsprinsipp som tar utgangspunkt i at oppgaver skal legges til lavest mulig effektive nivå. Dette er fordi lavest nivå ivaretar befolkningen mye bedre, da de er nærmere folket.
På hvilken måte er lovregulering og kontroll viktig for staten, i forhold til å styre kommunene?
Lovregulering og kontroll er den sterkeste måten staten kan styre på, både kommuner og innbyggere. Innbyggere kan kontrolleres gjennom lover, f.eks. at man er pålagt å ha lys på sykkelen sin, dersom man ikke har det kan man bli bøtelagt. Jo større kontrollen er, desto større er lovgivningen.