Self-Determination Theory & Motivation Flashcards
Motivation
sannolikheten att en person tar till sig, fortsätter och håller fast vid en specifik förändring. Ett arbetsmiljöansvar, inte något statiskt eller något beroende av gruppens medlemmar eller deras personligheter.
Self-Determination Theory
Huvudfokus: 1) inte VAD som ska uppnås (målet) utan VARFÖR/REGLEINGSPROCESSEN bakom målen, 2) KVALITETEN på motivation som avgörande för resultatet, inte kvantiteten, 3) Hur miljön kan stimulera eller hämma individens inre strävan mot vissa aktiviteter. Hävdar att vi blir motiverade och tillfredsställda om vi får de 3 behoven i Basic Needs Theory tillfredsställda. Finns enligt SDT/OIT 7 typer av motivation.
Basic Needs Theory
Internaliseringsprocessen i SDT kräver näring i form av att vi känner oss:: 1) Kompetenta att nå våra mål, 2) Relaterade (Relatedness) till andra, 3) Självbestämmande / Autonoma. Dessa behov är universala och nödvändiga för optimal mänsklig utveckling och integritet.
Hur starka de olika behoven är för olika individer spelar mindre roll, utan det viktigaste är konsekvenserna av huruvida människor får dessa behov tillfredsställda i sin sociala miljö eller ej.
Ledningsbeteenden som hotar inre motivation
1) Belöna beteenden externt som redan är internt reglerade
2) Ignorera personens perspektiv och åsikter
3) Strunta i att ge anledningar till krav och deadlines.
De 4 grundläggande principerna för MI
- Samarbete
- Acceptans
- Välvilja
- “Locka fram” / Prompting
De 4 grundprocesserna i MI
- Engagera, 2. Motivera, 3. Fokusera, 4. Planera.
Fysiologiska behov i organisationer
Lön
Fysiskt trygg arbetsmiljö
Trygghet i organisationer
Pension Företagshälsovård / sjukvård A-Kassa Anställningstrygghet Karriärmöjligheter i organisationen
Sociala behov i organisationen
Relationer med arbetskamrater
Upplägget av arbetet möjliggör umgänge med arbetskamrater
Arenor för meningsfullt umgänge, t.ex. avdelningsträffar eller middagar, idrottsklubbar och utflykter
Självbild / Uppskattning i organisationer
Arbetet stärker den personliga identiteten
Arbetsuppgifterna rymmer ansvar, egenkontroll och självständighet
Feedback och erkännande ges för goda prestationer
Självförverkligande i organisationer
Arbetet tillåter kreativitet
Arbetet är en viktig del av de anställdas liv
Personalen uppmuntras till engagemang och ansvar
Psykologisk trygghet/säkerhet i en grupp
till vilken grad medlemmarna vågar visa sig själva sårbara & dela sina misstag inför övriga gruppmedlemmar. Upplevelsen att det går att säga vad man tycker utan risk för att straffas eller kritiseras. Våga uttrycka avvikande åsikter, blotta brister, visa osäkerhet, be om hjälp och vara sig själv.
Hur relaterar Self Determination Theory till andra motivationsteorier utifrån ett arbets- och organisationspsykologiskt perspektiv?
Den primära skillnaden mellan SDT och andra motivationsteorier är fokuset på kvalitén i motivationen (autonom versus kontrollerad motivation) snarare än den totala mängden motivation. SDT fokuserar inte heller på bara uppgiftens eller bara på individens egenskaper, utan också interpersonella stilar hos chefer och övermän.
Organisatorisk readiness for change (ORC)
kombinationen av Change commitment och Change Efficacy: ett gemensamt värdesättande av och hängivelse till att genomföra förändringen (Vi vill!) + en gemensam upplevd tilltro till förmågan att genomföra förändringen med de krav, resurser och situationsfaktorer som råder (Vi kan!).
Förändringsvalens
uppskattandet av förändringen för att den upplevs som 1) Nödvändig, 2) En effektiv lösning av problemen, 3) Skulle ge bättre resultat. Förändringsvalens baserad på olika skäl är lika kraftfull som den baserad på samma skäl.