SCC hoorcollege 12: cultuursensitieve hulpverlening Flashcards
een artikel besproken in dit college is ‘Influences in mental health help seeking (Cause et al. 2002)’
Hier wordt de brug tussen de verschillende help seeking pathways en cultuursensitieve hulpverlening beschreven. De drie help seeking pathways die onderscheiden worden:
- Probleemdefinitie
- Besluit om hulp te zoeken
- Keuze van de hulpinstantie
een artikel die in het college wordt besproken is ‘Cultuur sensitieve therapie (Knipscheer et al. 2005)’
Dit artikel heeft verschillende indicatoren van een cultuur sensitieve therapeut opgesteld. welke drie zijn dit?
- Kennis: van zowel het vak als de wereld van de cliënt en de cultuurspecifieke problemen.
- Attituden: bewust zijn van eigen cultuur en zichzelf belangstellend, open en respectvol opstellen. Tijd en energie steken in het leren kennen van cliënt.
- Vaardigheden: kunnen bemiddelen tussen de eigen cultuur en opleiding en de leefwereld van de cliënt.
waaruit bleek in het ‘Onderzoek bij consultatiebureaus (van der Zwaard)’ dat het navragen en dus niet blind afgaan op stereotypes bij hulpverlening belangrijk is?
Probleemsignalering en opvoedingsadvisering bij het consultatiebureau bleek gebaseerd te zijn op opvattingen over tekortkomingen of afwijkende posities va migranten moeders. Hierbij werd de cultuur als een probleem gezien. Ook werd er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende migranten betreffende deze stereotypes. Hierdoor werden de problemen van de etnische Nederlanders onzichtbaar.
‘Cultural techniques in psychotherapy (Sue & Zane, 2009)’
Dit artikel belicht een aantal waardeverschillen die tussen cliënt en therapeut op kunnen treden tijdens een behandeling.
geef hiervan een voorbeeld
de waarde respect in de cultuur van de cliënt kan geuit worden door stil te luisteren en in te stemmen met de suggesties van een hulpverlener, ook als ze niet akkoord gaan met het voorlegde behandelplan
wat zijn verschillende oplossingen voor de hulpverlener voor de waardeverschillen die tussen cliënt en therapeut op kunnen treden
- Verworven geloofwaardigheid vergroten, door middel van: probleemdefinitie conceptualiseren, de doelen van interventie duidelijk maken en doen een giving: professional geeft in de eerste sessie al handvaten waar de cliënt iets aan heeft. Hierdoor vergoot het vertrouwen en het geloof in de therapie en de therapeut. Door middel van giving kan men iets te weten komen zonder hier expliciet naar te vragen, aangezien naar de hele context gekeken kan worden.
- Respect
- Herkenning beschrijven: persoonlijk verhaal van hulpverlener of het leggen van een link met andere cliënten.
A strategy to reduce cross-cultural miscommunication (Kagawa et al. 2003)
Dit artikel beschijft hoe cultuursensitieve therapie kan worden aangeboden
noem twee manieren
- Zo kan de dialoog gestimuleerd worden door middel van het uitvragen van RISK (Rescourses, Identity, Skills, Knowlegde) en de therapie afstemmen op de gegeven antwoorden.
- Een andere manier is het culturele interview, die internationale richtlijnen voor de eerste gesprekken met nieuwe cliënten bevat.
Het theoretische model van Kortmann
De kernvraag bij het opstellen van zijn theoretische model betrof:
in hoeverre men mee moest gaan met de cultuur va de hulpvrager en wanneer de westerse professionele kennis de overhand dient te hebben.
waar maakte Kortmann onderscheid tussen in zijn theoretische model?
Hij maakte hierbij onderscheid tussen:
1. absoluut universalisme (idee van algemeen geldende waarden) EN communicatief universalisme (op consensus bebaseerde ideeën over wat algemeen goed is)
2. absoluut relativisme (ideeën over goed en slecht zijn fundamenteel verschillend) EN communicatief relativisme (op compromis gebaseerde ideeën over goed en slecht).
er zijn drie fasen in behandeling van een client: de elementair sympathieke fase, de diagnostisch therapeutische fase en de persoonlijke fase.
benoem kort de verschillende strategieën binnen deze fases
- De elementair sympathieke fase
Hulpverlener gaat volledig mee in de cultuur van de hulpvrager om zo een invoelende relatie te kunnen opbouwen. - De diagnostisch therapeutische fase
De professional moet vooral handelen vanuit de opleiding. Hierij is het wel handig om met verschillende collega’s die goed geïnformeerd zijn over de cultuur van de hulpvrager te overleggen en tot een consensus te komen. - De persoonlijke fase
Hier wordt het behandelplan gepresenteerd. Het is dan ook belangrijk dat er een goede poging gedaan wordt om tot consensus te komen met de cliënt. Dit om afhaken te voorkomen.
De cultuur sensitieve therapeut: (6)
GORSIN
- Open houding
- Genoeg kennis verschillende culturen en kennis over het aanpassen van het behandelplan op deze culturen.
- Reflectieve communicatie (kunnen denken van uit derde perspectief)
- Sociale communicatie (empathie)
- Interculturele communicatie (bekend zijn met cultuur gerelateerde non-verbale communicatie)
- Niet berusten op automatismen
wat zijn voorbeelden van cultuur sensitieve vaardigheden in cultuur sensitieve interventies
psycho-educatie, erkenning van de lichamelijke symptomen, actieve coping en aandacht voor cultuurspecifieke interpretaties van symptomen.
Het is lastig om precies vast te stellen wat cultuur sensitieve hulpverlening is en hoe effectief deze kan zijn.
1. hoe komt dit?
2. hoe wordt het beschreven in dit college?
- Dit komt doordat de mensen op wie het wordt toegepast zeer divers is en daarbij ook veel verschillende elementen bevat.
- als same-culture of cultuur competente professionals in een non-stigma setting, waarbij aan socuale en praktische behoeftes voldaan wordt.
Om interventies toegankelijker te maken, gelden een aantal randvoorwaarden:
- Taal, communicatie en competenties van hulpverlener
- Kunnen ondersteunen in praktische zaken
- Empowerment
Juist bij gezinnen met wantrouwen richting de hulpverlening is empowerment belangrijk. hoezo?
de behoeften van het gezin kunnen goed afgestemd worden